MOUNT EVEREST

SPØR OSS OM PRIS

– Verdens høyeste fjell!

Hvem har vel ikke lekt med tanken om hvordan det vil være å stå på toppen av verdens høyeste fjell? Nærmere himmelen kommer man ikke, blir det sagt – men svært få av oss får oppleve dette. Ikke uten grunn, for historiene rundt det 8848 meter høye vidunderet er mange, og ikke alle har endt lykkelig dessverre.

I vesten er verdens høyeste fjell kjent som Mount Everest. Nepaleserne kaller det Sagarmatha, tibetanerne Chomolangma. Fjellet ligger i landskapet Khumbu på grensen til Tibet, rundt 150 kilometer nordøst for Kathmandu.
I Nepal ligger 8 av de 14 fjell i verden som er høyere enn 8000 meter: Sagarmatha (Mount Everst), Kangchendzonga, Lhotse, Makalu, Cho Oyu, Dhaulagiri, Manaslu og Annapurna I. Disse åtte er også blant de ti høyeste i verden.

I 1852 oppdaget den bengalske oppmåleren Radhanath Sikhdar at «Topp XV» på grensen mellom Nepal og Tibet var verdens høyeste fjell. Det ble i 1865 oppkalt etter George Everest, som arbeidet for Survey of England med å måle opp Himalaya.
Siden den gang har fjellet bergtatt all verdens klatrere. Ikke fordi det er det vakreste eller teknisk sett vanskeligste fjell å bestige, men fordi det er det høyeste punkt på kloden.

Inntil 1950 var Nepal lukket for utlendinger, og alle Everest – ekspedisjoner forsøkte seg fra Tibet. I 1922 nådde britiske klatrere 8320 meter. I 1924 ble Mallory og Irvine sist sett 300 meter fra toppen, men om de nådde helt opp vet man ikke.

I 1945 ble Tibet stengt for utlendinger. Da Nepal åpnet grensene i 1950, startet en rekke forsøk med en gang. Mennesket, som alltid skal overgå seg selv, nådde ikke jordens høyeste punkt før 29.mai 1953 hvor newzealenderen Sir Edmund Hillary og den lokale sherpaen Tenzing Norgay stod på toppen av «Verdens tak». De kom seg opp via sørøst – ryggen på fjellet, og dette er fortsatt den mest brukte ruten. I 2003 ble 50 – års jubileet for bestigningen feiret med at deres sønner klatret til topps sammen.

Den første kvinnen til å erobre Mount Everest var japaneren Junko Tabei, som nådde toppen i 1975. Av nordmenn kom Arne Næss Jr., Odd Eliassen og Bjørn Myrer Lund seg til topps i 1985 og Randi Skaug i 2005.
Over 3000 mennesker har klart å nå toppen til fots, men svært mange har også dessverre aldri kommet ned igjen. Det finnes ingen ende på hvor langt mennesket vil gå for å utfordre seg selv. Davo Karnicar stod på ski fra toppen til BAse Camp på fem timer i 2000.
Apa Sherpa har vært flest ganger på toppen, med sine 20 turer. I 2013 forsøkte én mann å bestige fjellet ved å gå baklengs, én var ikledd en isbjørndrakt og én hadde ingen armer.

Det er en fysisk og teknisk utfordring, for ikke å snakke om økonomisk,  å klatre til topps av Mount Everest. De fleste har hverken tid til akklimatiseringen eller kreftene til å bestige det lunefulle fjellet, men alle kan bli med å se toppen allikevel. Bli med på 1 times flytur rundt de høyeste fjellene i Himalaya, og selvfølgelig Mount Everest. Det arrangeres også helikopterturer rundt «Verdens tak», så det er fullt mulig å kunne beundre fjellet over alle fjell for oss alle.

Det er en unik opplevelse å få se disse majestetiske fjelltoppen på nært hold, og du vil garantert miste pusten. Dette er virkelig noe å skrive hjem om!

OPPLEV NEPAL

Rundreise i Nepal

Bli med på ditt livs store eventyr til legendariske og sagnomsuste Nepal. Landet med mytene, sagnene og mystikken. De høye majestetiske fjellene, de dype junglene og de tusen templene. Det er et mylder av folkeslag, det er fargerikt og det er bønnevimpler i vinden! Du går ut av flyet i Kathmandu, og inntrykkene og lydene er overveldende fra første sekund. Trafikken lyder som et mindre samstemt orker, fra de mange restaurantene strømmer lukten av tørket chili og kokt ris ut, entusiastiske fjellklatrere og turister om hverandre, selgerne som roper ut sine tilbud og luften er frisk her på 1345 meter.

Les mer

Chitwan nasjonalpark

Chitwan er stedet å besøke om du ønsker et rikt dyreliv i den tropiske delen av Nepal. Fra ryggen av en elefant kan du se neshorn og mange andre dyr på tett hold. Kontrastene mellom Nepals skyhøye fjell og lavlandet Terai langs den indiske grensen kan neppe bli større. I Terai er klimaet nesten tropisk, med glohete forsomre, en dryppende våt sommermonsun og tåkete, kjølige vintere. De himmelhøye fjellene legges bak deg og området som åpner seg foran deg er helt flatt. Plutselig er det mange rickshawer og folk i indiske klær. I Terai finnes fortsatt jungel med tigre og neshorn. Byen Lumbini æres blant buddhister som Buddhas fødested.

Les mer

Kathmandu

Tenk deg høye fjell med snødekte topper, bønnevimpler som blafrer i vinden og glitrende tak fra de mange templer. Duften av røkelse, lydene fra et yrende folkeliv og overalt hvor du snur deg er det smilende ansikter. Velkommen til byen blant fjellene: Kathmandu. Nepals hovedstad ligger i Kathmandu – dalen, mellom fjellene Shivapuri, Phulchoki, Nagarjun og Chandragiri. Lenge trodde man dette kanskje var det sagnomsuste Shangri – La, men den gang ei. Kathmandu er dog inngangsporten til Nepal, og her finner du også den eneste flyplassen i landet.

Les mer

Mount Everest

Hvem har vel ikke lekt med tanken om hvordan det vil være å stå på toppen av verdens høyeste fjell? Nærmere himmelen kommer man ikke, blir det sagt – men svært få av oss får oppleve dette. Ikke uten grunn, for historiene rundt det 8848 meter høye vidunderet er mange, og ikke alle har endt lykkelig dessverre. I vesten er verdens høyeste fjell kjent som Mount Everest. Nepaleserne kaller det Sagarmatha, tibetanerne Chomolangma. Fjellet ligger i landskapet Khumbu på grensen til Tibet, rundt 150 kilometer nordøst for Kathmandu.

Les mer
Rull til toppen