fbpx

10 grunner for å reise til Kenya

Kenya er et magisk land!

Som destinasjon er Kenya nærmest komplett. Eventyret starter ved havoverflaten i Det indiske hav og slutter i mer enn 5000 meters høyde på toppen av Mount Kenya. Mellom disse ligger noen av verdens mest spektakulære nasjonalparker. Kenya er fortsatt selve definisjonen på safari.

Dette er 10 grunner til hvorfor Kenya bør bli ditt neste reisemål:

1. Elefantbarnehjemmet

Enkelte steder sniker seg inn i hjertet ditt – og forblir der. Elefantbarnehjemmet (Sheldrick Wildlife Trust) utenfor Nairobi er nettopp et slik sted. Krypskytteri og konflikt med mennesker er hovedårsaken til at elefantungene ender opp her. Siden 1977 har senteret påtatt seg oppgaven med å redde, lære opp og frigi elefantene.

Her kan du se de grå elefantungene tumle rundt med hverandre i rød jord, ligge på kne ved vannhullet mens de bruker snabelen som sugerør eller drikker melk fra store tåteflasker.

Du innser hvor viktig det er å ta opp kampen for å bevare disse spektakulære skapningene slik at de kan vandre på savannen i mange tusen år til – slik det er født til.

2. Safari med De fem store

Kenya er desidert blant Afrikas beste land for safari, og er hjem til De fem store (elefant, løve, bøffel, neshorn og leopard).

Med en rekke nasjonalparker som frister, er det egentlig bare et spørsmål om hvilke (og hvor mange) parker du skal velge. Øverst på listen troner verdensberømte Masai Mara, men like gode valg er Amboseli (kjent for sine store flokker med elefanter) og Samburu.

Kenya egner seg også utmerket for førstegangs-safarireisende. Du kan ankomme fra Europa om morgenen og sette deg på fly videre ut i bushen hvor du ankommer til lunsj.

3. Sov godt

Kenya byr på et bredt spekter av overnattingsmuligheter; fra budsjett til luksus.

Velg en lodge som ligger inne i nasjonalparken. På den måten får du mulighet til å se dyrene hele døgnet. Mange av lodgene ligger ved elven eller et vannhull. Hva er vel bedre enn å sitte under den afrikanske stjernehimmelen og se dyrene slukke tørsten?

Et opphold på en safarilodge inkluderer alle måltider (frokost, lunsj og middag) samt safari.

Mange av lodgene er også barnevennlige, med basseng og aktiviteter for barna.

4. Bestig en sovende vulkan

Mount Longonot sover – og forhåpentligvis våkner den ikke med det første!

Vulkanen stikker skarpt opp over landskapet og Rift Valley, hele 2276 meter mot himmelen. Den dominerer landskapet i mils omkrets. Navnet kommer fra masai-ordet Olo Nong’ot, som betyr «fjellet som spruter».

Vandreturen opp og ned tar 2,5 time. Fra toppen er det storslått utsikt over Lake Naivasha og omegn. Ønsker du å ta turen rundt krateret, må du beregne ytterlige 3-4 timer.

Turen kan gjøres uten guide. Det er meget enkle toalettfasiliteter halvveis opp og på toppen.

5. Late dager på stranden

Mange velger å vaske av seg støvet fra safarien i Det indiske hav. Mombasa byr på kritthvite strender, klart blått hav, kokospalmer og en eksplosjon av farger under havoverflaten.

Badeferien legges ofte til Diani Beach, som oppfyller ideen om en tropisk badeferie.

Byen Mombasa lokker med en 2000 år gammel historie, avslappet atmosfære og arkitektoniske detaljer. Utforsk de trange smugene enten til fots eller med tuk-tuk.

Overnattingsteder varier fra budsjett til luksus.

The Sands at Chale Islands er det perfekte valg for bryllupsreisen – eller bare for opplevelsens skyld!

6. Menneskene

Menneskene i Kenya er særdeles hyggelig og gjestfrie. Her møtes du med et smil og en service som står over all forventning. Det er ikke uvanlig at fremmede slår av en prat – bare fordi de er interessert i å lære mer om deg.

Kenya har mer enn 40 stammer, som bidrar til en rik og variert kultur.

I sør hersker de fargerike og kjente Masaiene, som stolt bærer sine drakter og spyd. I nord bor folkeslagene Samburu og Turkana.

Kenyas stammefolk lever et tradisjonelt liv hvor mesteparten av dagen tilbringes under et tre for å overvåke kveget. Men de har også moderne teknologi, så bli ikke forbauset om de drar frem mobilen fra den fargerike kledningen.

7. Opp, opp på Mount Kenya

Mount Kenya ligner ikke på noe annet sted på jorden. Det føles som du befinner deg i Ringenes Herre. Eller som du har landet på mars. Du står midt i en mektig dal hvor et gigantisk teppe av gresstuer brer seg utover. Kjempekaktuser og løkformede topper av planter stikker opp med noen meters mellomrom.

Faktisk er det en utbredt oppfatning at Mount Kenya overgår Kilimanjaro (Tanzania) takket være sin helt enestående og mer varierte natur. Dermed blir turen opp til toppen ikke en konkurranse eller et kappløp, men heller en magisk vandring gjennom et fascinerende landskap.

Den tredje høyeste toppen, Lenana (4985 meter) kan klatres ved hjelp av vandrestøvler, superundertøy og en stor porsjon utholdenhet.

Det er mange vandremuligheter på Mount Kenya, og i varierende vanskelighetsgrad, så fjellet egner seg for folk i de fleste aldre og kondisjon.

Det anbefales 5 til 7 dager for turen.

Det er best å bestige Mount Kenya i den tørre perioden; fra slutten av desember til tidlig mars eller juli til begynnelsen av oktober. Det er mulig i regntiden, men det anbefales ikke.

8. Smaken av Kenya

Du kommer garantert ikke til å gå sulten under oppholdet, og det er bare å la seg friste av alle godbitene som serveres.

Maten på lodgene er utmerket og variert. Råvarene kommer fra lodgens egen hage eller fra lokale bønder i området.

Nairobi har et stort utvalg restauranter, med menyer fra hele verden.

Får du sjansen til å innta et måltid hjemme hos en kenyansk familie, bør du absolutt takke ja!

9. Great Rift Valley

Masai-gjetere, flokker med elefanter, enorme flater og dramatiske kløfter og høye fjell. Alt er med å definere Great Rift Valley, som skjærer gjennom Kenya som et 6000 kilometer langt arr.

Den majestetiske dalen ble dannet da tre kontinentalplater trakk seg fra hverandre for rundt 25 millioner år siden, og strekker seg fra Syria i nord til Sør-Afrika i sør.

Kjører du fra Nairobi til Lake Naivasha, er det flere flotte utsiktspunkter underveis.

10. Shop til you drop

Det produseres spennende og flott kunsthåndverk over hele Kenya. Listen over gjenstander er nesten uendelig: krukker, fat, armbånd, smykker, spyd, treskjærerarbeid, musikkinstrumenter, dyrefigurer og bomullsstoffer.

En av de mest ettertraktede varene hos turister er flettede kurver. Kurvene brukes av afrikanerne selv, så er de som oftest av fremragende kvalitet og meget slitesterke.

Det morsomste (og beste) er å handle på lokale markeder. Da vet du at pengene går til lokalbefolkningen. Husk å prute – det er en del av gamet.

Det er straffbart å kjøpe og frakte varer av elfenben, dyreskinn, armbånd av elefanthår, skilpaddeskall og halskjeder med løvetenner og andre deler av ville dyr.

Skroll til toppen