fbpx

10 grunner til å reise til Bhutan

Et lite land dypt inne i Himalayafjellene!

Bhutan er ikke noe vanlig land. Det lille kongeriket ved foten av Himalaya er omspunnet av myter og legender.

Det sagnomsuste landet regnes som ett av de mest spektakulære i verden. Om ikke det er nok i seg selv, får du 10 grunner til for å reise til Tordendragens land.

1. Gamle tradisjoner omfavnes fortsatt

I det 21.århundre har utvikling og moderne teknologi medført store endring i de fleste land.

Ikke i Bhutan! Her føles det som du har reist tilbake i tid. Tradisjonelle metoder brukes fortsatt i landbruk, matlaging og andre oppgaver. Lokalbefolkningen bruker fortsatt tradisjonelle antrekk (gho for menn og kira for kvinner) og eldgamle festivaler, som så dagens lys på 1600-tallet, avholdes den dag i dag.

2. Tordendragens land har en helt unik historie

Bhutan er et land hvor myter og magi er en del av fakta og virkeligheten. Landet er buddhistisk, og religion kom hit fra Tibet for mange hundre år siden. Historiene om buddhismens introduksjon er, som resten av Bhutans historie, meget fascinerende.

Bare se på klosteret Tiger’s Nest, et tempelkompleks som visstnok ble bygd etter at en tibetansk munk, Guru Rinpoche, fløy opp hit på ryggen til en tiger og bekjempet onde ånder.

I tillegg er landets mest berømte munk kjent som «den guddommelige galningen». Han skal ha bekjempet onde ånder med et lyn fra sine magiske kjønnsorganer.

3. Menneskene

Menneskene i Bhutan er noen av de mest vennlige og gjestfrie du kan tenke deg. De elsker å slå av en prat og bistå deg slik at du får oppleve enda mer av deres vakre land.

Bhutanerne innehar en meget sterk, tradisjonell buddhistisk tro og verdsetter å være snill mot andre. Det er grunnlaget for alle faser i reinkarnasjonsprosessen.

Som besøkende vet du at Bhutan er et trygt og fredelig land å reise rundt i, og lokalbefolkningen er alltid klar til å hjelpe deg.

4. Et paradis for fotturer

Det ikoniske klosteret Tiger’s Nest klamrer seg fast i fjellsiden på en 3120 meter høy klippe. Selv om høyden kan gi noen utfordringer på turen opp, belønnes du rikelig når du endelig står ved tempelkomplekset og speider utover Paro Valley.

Bhutan er også hjem til The Snowman Trek, en av de vanskeligste, men også vakreste turstiene i hele Himalaya. Eventyrlysten fryder seg over muligheten til å delta på denne turen, som tar deg langs grensen av Bhutan og Tibet, over 13 fjelloverganger og gjennom et utrolig vakkert alpinlandskap.

5. Bhutans mat er velsmakende og unik

Den bhutanske maten er påvirket av lokale retter i nabolandene Nepal, Tibet og India. Matrettene er varierte og unike. Tradisjonelt sett inntas måltidene for hånd, servert på tallerkener av tre.

Bhutansk mat består ofte av sjenerøse porsjoner med is, servert med karri eller sunne gryteretter. Maten er tradisjonelt sett ganske sterk, ofte med chili slik at kroppen varmes opp når det er kaldt.

Under oppholdet må du smake på ema datshi, Bhutans nasjonalrett. Den består av smeltet jakokseost med oppskåret chilipepper.

En annen rett som garanter faller i smak er momo, en dampet melbolle med et aller annet slags fyll, vanligvis kjøttdeig.

6. Menneskes positivitet

Bhutan er det eneste land i verden hvor lykke regnes som produksjon. Kongen reklamerer for brutto nasjonal lykke i stedet for brutto nasjonalt produkt. Både kongen og regjeringen går hardt til verks for å sikre at befolkningen lever et lykkelig liv.

Loven sier at utdannelse og behandling av helsevesen er gratis. Lokalbefolkningen kan benytte områder bygd for fritidsaktiviteter og underholdning uten å betale for det.

For besøkende er det nærmest en åpenbaring å snakke med lokalbefolkningen og høre om hvilke verdier og prioriteringer de har. Det er den rake motsetning av vi er vant med i den vestlige verden, hvor penger ofte er den motiverende faktoren.

7. Landet er utenom allfarvei

Men mindre enn 70 000 internasjonale besøkende i året, er Bhutan ett av verdens minst besøkte land. Men ryktet om Tordendragens land har begynt å spre seg, og flere og flere setter Bhutan på listen over steder å reise til.

Per i dag har masseturismen ikke oppdaget Bhutans skatter. Plussiden er at du kan besøke templer, turstier og museer og så å si være den eneste besøkende.

8. Et grønt kongerike

Bhutanerne tar miljøansvaret seriøst, og er det eneste landet i verden som ikke bare er karbonnøytrale, men karbonnegative. Det betyr at befolkningen kompenserer for mer karbondioksid enn de faktisk skaper.

Myndighetene har bestemt at de minst 70 prosent av landet skal forbli skogsområder, akkurat slik de er i dag, og nåværende skogsområder overstiger dette tallet.

For besøkende betyr dette frisk og ren fjelluft, ingen forurensede skyer og slående vakre grøntområder som strekker seg langt lengre enn øyet kan se. Bhutan er uten tvil ett av de mest naturlig vakre land i verden.

9. Høy verdi, lav innvirkning

En av grunnene til at du ser langt færre turister i Bhutan enn i nabolandene India og Nepal, er at Bhutan praktiserer «høy verdi, lav innvirkning»-turisme. Det er laget for å beskytte landets unike kulturelle arv og minimere den negative effekten som kommer som et resultat av masseturisme.

I Bhutan har de innført en tariffregel som innebærer at hver besøkende må bruke mellom 200-250 amerikanske dollar per dag for å komme inn. Prisen inkluderer en privat guide og sjåfør, tre måltider om dagen, overnatting på tre- eller firestjerners hotell og de fleste inngangspengene.

Kvaliteten på både måltider og overnatting er generelt meget god. Besøkende får en skikkelig VIP-opplevelse i Bhutan.

10. Behagelig klima hele året

Til tross for at Bhutan har fire meget forskjellige sesonger, er alle preget av relativt behagelige temperaturer og værforhold. Det gjør at landet er tilgjengelig og kan utforskes året rundt, akkurat når det passer deg.

Sommermånedene i Bhutan er, teknisk sett, monsunsesong, men Bhutan har ikke monsun på samme måte som i for eksempel India. Lett regn betyr at etter en skur, kan du fortsett igjen.

Vår og høst er de mest populære reiseperidene, og Bhutan har, stort sett, et varmt og solrikt klima.

Om vinteren kan temperaturene falle under ti grader om dagen, som betyr at selv på den kaldeste tiden av året, er det behagelig sammenlignet med en rekke andre land.

Skroll til toppen