fbpx

20 grunner til å reise til Skottland

Skottland - en (nesten) uoppdaget perle!

Skottland er, tro det eller ei, et ganske så undervurdert reisemål for nordmenn! En reise til Skottland vil bli fantastisk, en reise mellom myte og virkelighet. Mellom fortid og nåtid. En reise fylt av kontraster.

Vi gir deg 20 gode grunner til å reise til Skottland. Rekker du ikke alle 20 på én reise – ikke noe problem. Da reiser du bare tilbake…

1. Edinburgh Castle

Skottlands desidert toppattraksjon og den mest berømte av alle Skottlands borger. Edinburgh Castle ligger på toppen av en utbrent vulkan og dominerer byens skyline. Det har bodd mennesker på toppen siden jernalderen, og de eldste bygningene som eksisterer i dag dateres til tidlig i det 12.århundre.

Det skal ikke mye fantasi til å forestille hvilken strategisk betydning borgen en gang hadde.

2. Gamlebyen i Edinburgh

Edinburgh er monumental, dynamisk, elegant, historisk og en bit romantisk. Det kommer ikke som en overraskelse at byen får topprangering av de fleste. Den er full av historie og skotsk kultur.

Edinburghs hovedattraksjon er Edinburgh Castle og middelalderbydelens skjeve hus og kuppelsteiner.

The Royal Mile er en hyggelig opplevelse, en reise tilbake i tid. Med en rekke puber, restauranter og butikker naturligvis.

Ikke så rart at Edinburgh er å finne på UNESCOs verdensarvliste!

3. Golf

Den moderne golfen stammer fra Skottland, og helt tilbake på 1400-tallet ble køllene svingt på de sandete banene i St. Andrews, golfens mekka.

Med over 500 baner, inkludert mange av verdens mest berømte, kan man trygt si at golf er en folkesport i Skottland.
Det finnes både private og offentlige baner – og det er som regel mulighet for å spille på alle.
Naturlig nok er det mange gode golfhoteller. Så slå et slag – eller 18 – på én eller flere baner i golfens hjemland.

4. Whisky

Skottene verner godt om sin ravgule nasjonaldrikk. De gamle gælerne kalte den usige beatha – livets vann.

Skotsk whisky er et resultat av 500 års erfaringer kombinert med fjellenes klare kildevann og duftende bygg samt torv fra høylandet. Det gamle håndverket er nedfelt i hver eneste dråpe.

Skottene tar whisky på alvor, og et besøk (eller flere) på et destilleri er en ekte, skotsk opplevelse.

5. Loch Ness

Bare i Skottland kan voksne mennesker ligge på lur og vente på å se et sjøuhyre. Under sin mørke overflate skjuler Loch Ness et av verdens største mysterier, Nessie. Det elskelige sjøuhyret dukket for første gang opp i år 565, og Loch Ness har tiltrukket seg forskere, turister og ivrige fotografer i århundrer. Uten at hennes eksistens har blitt bevist – ennå.

Få også med deg Loch Ness 2000 Exhibition Centre og Original Loch Ness Monster Visitor Centre.

Fortsatt ikke overbevist? Bli med på en båttur på sjøen. Skipperen vil gjøre sitt ypperste for å overbevise deg om at Nessie virkelig finnes!

6. Publivet

Nesten hvert eneste gatehjørne og hver eneste øde skotsk landevei frister med et av disse livlige og erkeskotske etablissementene. Helt riktig. Vi snakker om puben, som nesten uten unntak har en vennskapelig og avslappet atmosfære. Her møtes folk fra alle sosiale lag på lik fot og løser verdensproblemene over en pint bitter, lager eller ale.

En pint i godværet, ja, det anbefales så absolutt!

7. Skottene

Vi kommer ikke utenom innbyggerne. Selv om mytene har et godt fotfeste i Skottland, så er myten om den gjerrige skotten nettopp det: en myte. Skottene er utrolig vennlige, gjestfrie, åpne, morsomme og sosiale.

De alene er grunnen til det oppmuntrende Haste ye back! De aller fleste av oss vil nok lengte etter å komme tilbake.

8. Unike overnattingsmuligheter

Slott, bondegård eller gamle bygninger som er forvandlet til flotte overnattingssteder, vil du garantert få et unikt sted å hvile hodet etter en dag full av opplevelser. Best av alt: Du reiser hjem og kan fortelle spennende historier om stedene du sov.

Ønsker du å sove et sted med tykke steinvegger og sterke, skotske bånd velger du et tradisjonelt blackhouse (steinbygning med stråtak).

Foretrekker du et sted med en dose drama, faller valget på et skotsk slott. Kanskje finner du ut at familien din tidligere har tilhørt en skotsk klan?

Vil ha varme fra peisen, hjemmelaget mat og en pub på stedet da er et tradisjonelt skotsk gjestgiveri stedet for deg.

Du kan også oppleve det autentiske bondelivet, hvor sauene breker utenfor vinduet, eggene kommer rett fra hønene og den friske luften gir deg fornyet energi. Det er naturligvis snakk om å bo på en bondegård.

9. Stirling med Stirling Castle

Stirling er ofte referert til som «Det lille Edinburgh», for ved første øyekast minner Stuart-kongenes gamle hovedstad om en miniutgave av hovedstaden. Her er det brosteinsbelagte gater og en borg høyt på klippetoppen.

Gjennom århundrene var Stirling Castle en skueplass for mange av de blodige og dramatiske hendelsene som har formet Skottland.

10. Edinburgh Military Tattoo

Edinburgh Military Tattoo arrangeres hvert år i august, og omtales som «Verdens beste show». Scenen er esplanaden foran historiske Edinburgh Castle, med vindebroen som entré.

Edinburgh Military Tattoo ble arrangert for første gang i 1950, og i gjennomsnitt er det rundt 1000 menn og kvinner som deltar. Et fast innslag er The Massed Pipes and Drums”, et gigantisk 100-manns sekkepipe- og trommekorps satt sammen av ulike militære eller halvmilitære avdelinger, som til full jubel fra publikum marsjerer opp og ned esplanaden.

Et annet nummer som har vært med fra starten er The Lone Piper, en enslig sekkepipeblåser som står på slottsmuren og blåser en hymne ut over byen.

12. Glen Coe

Historien er skrevet med blod i Skottlands antagelige mest berømte dal, som skjærer seg nesten 20 kilometer innover i landet fra Loch Ness til Kingshouse.

Selv når den 480 millioner år gamle Glen Coe-dalen er innhyllet i tåke og lave skyer, byr omgivelsene på uforglemmelige opplevelser.

Naturelskere, fjellklatrere og turgåere flokker til det ville landskapet.

11. Maten

Det skotske kjøkken kan ikke beskrives som raffinert eller eksotisk, men det sies at de oppfant biffen, så da er de vel unnskyldt.

Man bør slå til når det står lokale spesialiteter på menyen: Vilt fra fjellene, laks fra elvene og skalldyr fra havet.

Til dessert kan du prøve cranachan; whisky, krem, bringebær, havregrøt og honning.

Frokost kan være haggis (hakket kjøtt i sauemage), for den som vil være litt mer vågal…

13. Skara Brae, Orknøyene

Skara Brae er blitt kalt Storbritannias Pompeii, og her finner man et av de mest fascinerende fortidsminnene i det nordvestlige Europa. Den gamle steinalderlandsbyen ble anlagt før pyramidene, hadde omkring femti innbyggere og lå uberørt i nesten 5000 år.

Kombiner gjerne med et besøk ved de dramatiske sandsteinsklippene ved Marwick Head, der fjellhyllene er tilholdssted for tusener av sjøfugler, blant annet havhest og lomvi.

14. Jarlshof, Shetland

Jarlshof var bebodd i 3000 år – av sju sivilisasjoner fra steinalder- og jernalderfolk via vikinger og til slutt herresete for middelalderen.

I dag er Jarlshof rangert helt øverst blant Storbritannias flotteste arkeologiske severdigheter. Her har man blant annet bevart et av de langhusene der vikingfamilier levde fredelig i over 500 år.

15. Highland Games

Det kreves solide krefter og massevis av rå styrke for å delta i skottenes årlige oppvisning i manndomskraft og potens. Testosteronet er til å ta og føle på i de årlige Highland-lekene som også kalles «havregrøtolympiade».

I perioden mai til midten av september arrangeres det over 100 fargerike Highland Games i de fleste områder i det nordlige Skottland.

Tradisjonen med Highland Games strekker seg rundt tusen år tilbake i tid, og i dag er de blant de fremste turistattraksjonene Skottland har å by på.

Den mest berømte og flotteste er i Braemar i september hvert år.

16. Melrose Abbey

I Melrose kan du besøke noen av de vakreste klosterruinene i grensetraktene mellom England og Skottland, cistercienserklosteret Melrose Abbey.

Munkene holdt til her i nesten 400 år før klosteret ble ødelagt av engelske tropper i 1544.

På ytterveggene ser man fortsatt eksempler på byggmestrenes fremragende steinhuggerkunst.

17. Aktiv ferie

Midt blant sine romantiske slott, isolerte borgruiner og ville natur lokker Skottland med et vell av tilbud for aktive friluftsfolk. Her kan du traske rundt i dagevis uten å møte en levende sjel.

Tråkk deg gjennom Skottlands vakre natur på sykkel. Skottland er som skapt for mountain bikes, som gjør det lett å ta seg frem i det kuperte og fjellrike terrenget.

Skottland sett fra hesteryggen byr på spennende opplevelser i den praktfulle naturen, og du kan delta på dagstur eller turer som varer i flere dager.

Dykkeropplevelser langs de klippefylte kystene, som ved St. Abbs på østkysten, er rett og slett enestående.

Du kan også leie kano, seilbåt eller motorbåt og være din egen skipper på Skottlandsturen.

En ferie om bord på de typiske og fargerike narrow-boats er et artig og spennende alternativ, der man kan oppleve Storbritannia gjennom det 3200 kilometer lange nettverket av fredfylte kanaler og navigerbare elver. Den skotske Caledonian Canal byr på spennende opplevelser på sin vei gjennom høylandet.

18. Glasgow Science Centre

Glasgows store millieniumsprosjekt, Glasgow Science Centre, er ultramoderne og kledd med skinnende titan.

Passer utmerket for hele familien med et vitenskapssenter som har få likemenn.

En IMAX-kino viser dokumentarer, fascinerende show og det er virkelig klasse over de faste utstillingene.

19. Lys. Kamera. Action

Det er ingen hemmelighet at Skottland er et mekka for filmentusiaster. Både de foran og bak kameraet. Skottland har vært scenen for mang en storfilm, og du kan enkelt følge i filmstjernenes fotspor og besøke stedende der filmene ble spilt inn.

Én av de mest kjente filmsettene i Skottland er Glenfinnan Viaduct nær Fort William. For de fleste er den nok bedre kjent som broen som tar Hogwart Express til Hogwart i Harry Potter-filmene. Du kan selv nyte turen om bord på Jacobite Express – helt magisk.

Det vakre kapellet Rosselyn byr på flotte utskjæringene, med engler som spiller sekkepipe og folk som danser med djevelen, ble kjent fra Da Vinci koden.

Den vakre dalen Glen Nevis så nok av slåsskamper og romantikk i filmen Braveheart. Foruten disse kan vi nevne filmene Monty Python og den hellige gralMacbethBraveOutlander og Skyfall.

Her kan du selv utforske de verdener som både James Bond, Harry Potter og en rekke andre kjente karakterer fra filmer ved å besøke innspillingsstedene.

20. Shopping

Skottland er et meget bra sted å shoppe. Landets millioner av sauer danner grunnlag for Skottlands mest populære kunsthåndverk – strikkevarer og håndvevde tartans. Også smykker med keltiske mønstre eller med lokale halvedelstener samt glass og krystall, er populære varer.

I Edinburgh og Glasgow finner du størst utvalg av både store og små butikker.

En av de kuleste butikkene er 21st Century Kilts (Edinburgh), og navnet legger ikke skjul på hva de selger.

Ett av landets beste kjøpesentre er Silverburn i Glasgow.

I Edinburgh trekkes kjøpeglade besøkende til Princes Street, George Street og Multrees Walk.

Skroll til toppen