fbpx

10 grunner til å reise til Zambia

Eventyrlig - og med et snev av magi!

Zambia er Afrikas uslepne diamant. Et spennende reisemål for deg som er eventyrlysten og sulten på en opplevelse litt utenom det vanlige.

Landet omfatter store strekninger med villmark, frodige våtmarker, gresskledde sletter, tett skog, mektige elver og store innsjøer. Slik variasjon gir husrom for et enormt spekter av dyr.

Her får du 10 grunner til å reise til Zambia:

1. Safariopplevelser deluxe

Luangwa nasjonalpark regnes som en av de mest attraktive i verden når det kommer til dyreliv, så du blir garantert ikke skuffet på safarien!

Elven Luangwa slynger seg gjennom den frodige Rift Valley, og det er ikke uten grunn safari mellom elven og skråningene faller i smak.

Her finner du kontinentets kanskje høyeste konsentrasjon av krokodiller og flodhester. Sjansen for å se leopard er også utmerket. Legg så til tusenvis av elefanter, bøfler, giraffer og rovdyr som løver, hyener og villhunder, ja da er safarien komplett.

Parken deles i to: South og North, som begge ligger ved den hundre mil lange Luangwa-elven.
Den sørlige delen er den mest populære og er et paradis for safarientusiaster.

Beste reiseperiode er mai til oktober.

2. Fotsafari i South Luangwa nasjonalpark

Hva er vel bedre enn å oppleve Zambias flotteste nasjonalpark enn med sansene dine?

På en fotsafari i South Luangwa er du i ett med naturen. Ingen beskyttelse fra bil og ingen motordur. Bare deg og det vakre landskapet – og en kunnskapsrik guide.

Safari til fots-konseptet ble oppfunnet nettopp her, og er en tradisjon som videreføres, til stor glede for besøkende. En slik fottur gir deg et bedre innblikk i flora, fauna og dyreliv, og guiden forteller blant annet hvordan du skal gjenkjenne ulike dyreavtrykk.

Du får en helt annen opplevelse av dyrene når du står i nærheten av sebraer, antiloper og giraffer. Det kan til og med hende at du møter løver!

3. Kanotur på Zambezielven

Kanoen glir lydløst på Zambezielven, gjennom en vill verden med flodhester, krokodiller og elefanter. Pulsen stiger litt når en av flodhestene signaliserer at mennesker befinner seg på deres territorium. Høye, rautende rop høres over elven.

I løpet av kanoturen vil du bruke mesteparten av tiden på å beundre dyrene, både i elven og på land.
Guiden tar deg med på en magisk reise på elven, og dette er én av de beste grunnene for å reise til Zambia.

4. De mektige Victoria Falls

Vannet velter over en 1,7 kilometer bred skrent og braser 110 meter ned i dypet. Overdøvende buldring og vakre regnbuer etterlater et inntrykk på alle besøkende.

Under regntiden kan det føles som en heftig regnstorm når vannet kastes hundrevis av meter opp i luften. Skyene som dannes kan ses mange kilometer unna. Det er ikke uten grunn at de lokale kaller Victoria Falls for «røyken som tordner».

Foruten å beundre fossefallene fra parken, er det en rekke aktiviteter i området. Se fallene fra fugleperspektiv med helikopter – en helt unik opplevelse.

Du kan også delta på rafting, strikkhopping, gorge svings, båtturer og solnedgangscruise på elven.

Det er ikke ofte et bad gjør deg mo i knærne, men en dukkert i Devil’s Pool gjør det. Kulpen ligger helt på kanten av fossen! Det er kun mulig i perioden august til januar.

5. Solnedgangscruise på Zambezielven

Det å se solen forsvinne over den mektige Zambezielven (med en Gin & Tonic i hånden) er et spektakulært syn.

Foruten det fantastiske synet, og solnedgangene i Afrika er helt unike, er det vanlig å se elefanter, flodhester og en rekke fugler på turen.

I løpet av turen serveres det snacks og drikke. En perfekt måte å avslutte dagen på!

6. Safari i mulm og mørke

Nattsafari er en helt annen oppleves og gir deg sjansen til å observere dyrene som er aktive etter mørkets frembrudd.

Når solen takker for seg, kjører dere ut i parken og speider etter honninggrevling, mungoer, ugler, genetter, sibetkatter og hyener som lusker rundt.

Det er også spennende å se løver og leoparder som gjør noe annet enn å sove… Det er nå de normalt jakter, og sjansen for å se dem nedlegge et bytte er stort.

7. Flaggermus

For noen kan det kanskje høres mindre fristende ut med flaggermus, men hvert år er Zambia åsted for en spektakulær flaggermus-migrasjon!

Synet av ti millioner flaggermus som svermer på himmelen er absolutt verdt å få med seg.

Flaggermusene, for øvrig det eneste pattedyret som kan fly, sørger for en oppvisning uten sidestykke når de ankommer Kasanka nasjonalpark i perioden oktober til desember.

8. Kuomboka-festivalen

En helt unik festival du ikke vil gå glipp av!
Det er slett ikke alle steder som feirer at elven flommer over, men for Lozi-stammen har det vært en tradisjon i mer enn 300 år.

Kuomboka betyr «å komme seg ut av vannet», og det er nøyaktig det festivalen feirer: Kongens reise fra oversvømte sletter til tørt land.

Kongen og hans følge reiser med båt, kalt Nalikwanda, til trommeslag og sang. Midt i båetn står en stor elefantfigur. Mer enn hundre roer sørger for at kongen kommer frem til Limulunga, som er endestasjonen. Her ønskes han velkommen av tusenvis av mennesker. Båtturen tar rundt åtte timer, og festen (med sang, tradisjonelle danser og bespisning) fortsetter i åtte timer til (minst).

Festivalen skjer i slutten av mars/begynnelsen av april.

9. Menneskene

I Zambia ønskes du velkommen med åpne armer og varme smil. Landet har 72 etniske grupper, hvor de fleste snakker bantu. Dermed er Zambia en herlig miks av kulturer og tradisjoner, og anses som de vennligste og mest gjestfrie landene i verden.

Et besøk hos en (eller flere) stammer er absolutt å anbefale. Du får et godt innblikk i hverdagslivet og hvordan de oppretter tradisjoner og sin kultur.
De største stammene er Lozi, Bemba, Ngoni, Tonga, Luvale og Kaonde.

Også guidene du møter underveis er blant de beste i Afrika. Det stilles høye krav og grundig trening for å bli guide, spesielt for fotsafari. Deres kunnskap, erfaring og gjestfrihet gjør at reisen i Zambia blir enda mer minneverdig.

10. Sampan-middag på Zambezielven

For en helt unik middagsopplevelse, anbefales å innta måltidet på en sampan (flytebrygge) på Zambezielven.

Bordet er dekket, stearinlysene tent og solen er i ferd med å forsvinne i horisonten. Hver rett blir rodd ut til bryggen, akkompagnert av en vakker, lokal serenade.

Dere kan oppleve sampan-middag om dere bor på enten Tongabezi Lodge, Sindabezi Lodge eller Tangala House i Victoria Falls.

Skroll til toppen