fbpx

12 grunner til å reise til Uganda

Velkommen til Afrikas perle!

I Uganda er det eventyr som venter. Det ligger midt i hjertet av Afrika og roper på deg. Venter, lokker og forfører.

Winston Churchill traff blink da han uttalte at Uganda var Afrikas perle, som skyldes hans begeistring for landets praktfulle natur, dyreverden og kultur.

Her er 12 grunner til at Churchill har rett:

1. Gorillaene

Du kommer aldri til å glemme første gang du ser gorillaer i det ville!

Tidlig opp og en litt strabasiøs vandring gjennom regnskogen. Forventningene bygger seg opp mens du kjemper deg oppover i det som, vel fortjent, heter Bwindi Impenetrable Forest. Bratte skråninger, gjørmete stier og bekker skal forseres før du kommer tett på de vakre skapningene.

Tiden står stille mens du observerer disse milde skapningene som slapper av her hvor de hører hjemme. En magisk opplevelse du bærer med deg resten av livet.

2. Sjimpansene

De er flinke til å gjemme seg, sjimpansene. I Kibales tette vegetasjon hører du først ropene, deretter raslingen i tretoppene før de åpenbarer seg – klare for apestreker.

Du har trasket rundt i parken i snart en time og er i ferd med å gi opp når guiden entusiastisk peker på en åpen plass. Sjimpansefamilien har tatt en pause og utfører morgenstellet, rett foran deg. Uten å bry seg om ditt nærvær slapper de voksne av mens ungene boltrer seg på gresset og i trærne.

Plutselig, helt uten forvarsel, forsvinner de inn i skogen igjen.

3. Fantastisk dyreliv

Uganda er ikke bare hjem til gorillaer og sjimpanser. Store flokker med bøfler vasser i vannkanten av Kazinga Channel og elefantene vandrer langs støvete veier i Queen Elizabeth nasjonalpark. Elegante antiloper danser lett gjennom det høye gresset og giraffene gumler frokost fra tretoppene.

I Ishasha speider du oppover, ikke bortover, i håp om å se løver som sløver høyt oppe i trærne. Kidepo Valley nasjonalpark er hjem til supersprinteren, geparden, og lokker også med ekte afrikansk villmark.

Med 12 nasjonalparker og 14 reservater er Uganda en drøm for safarielskere!

4. Menneskene

Innbyggerne i Uganda er utrolig gjestfrie og åpne, og de ønsker deg velkommen med varme smil. rat. Barn ikledd skoleuniformer vinker og roper når du kjører forbi, og på vandring gjennom landsbyene må du være forberedt på en hyggelig samtale eller to.

Uganda er hjem til flere stammer, hvorav den mest unike er Karamojongene, som bor i villmarken ved Kidepo Valley nasjonalpark. Bli med på et besøk i en manyatta for å se hvordan de lever. De viser stolt frem sine danseegenskaper – og legger gjerne inn et høydehopp eller to.

5. Rafting på Nilen

Jinja er Øst-Afrikas hovedstad når det kommer til adrenalinfylte opplevelser. Det er nemlig her du kan bli med på rafting på Nilen, verdens lengste elv.

Vannet virvler rundt deg, hvitt på toppen, mens det demonstrer sin styrke under den 20 kilometer lange turen. Du sitter med hjertet i halsen mens båten suser nedover strykene, som bærer navn som Hair of the Dog og Bad Place.

6. Solnedgangscruise på Lake Victoria

Lake Victoria er den største innsjøen i Afrika, og ikke noe er bedre enn å starte eventyret i Uganda med et solnedgangscruise her.

Båtturene kan arrangeres fra Entebbe og et hyggelig mannskap tar deg med ut på sjøen hvor du også får se fugler og lokale fiskere. Det serveres drikke og snacks i løpet av turen.

Underveis går du også i land på en liten øy hvor du kan stå med en fot på hver side av ekvator.

Solnedgangen over Afrika er spektakulær – og en utmerket måte å avslutte dagen på.

7. Båttur på Kazinga Channel

Queen Elizabeth nasjonalpark er velsignet med spektakulært og variert landskap, men det er Kazinga Channel som nok imponerer mest.

Båten glir sakte gjennom det blikkstille vannet, forbi store flokker med flodhester som dupper som korker. Bøflene ligger lett henslengt i vannkanten og noen store krokodiller døser på bredden. En enslig hannelefant rusler rolig bortover kanten mens fuglene kretser rundt båten.

8. Se neshorn til fots

Neshorn står på ønskelisten hos de fleste safarientusiaster. I Uganda kan denne panserlignende skapningen kun oppleves i Ziwa Rhino Sanctuary. Neshornet ble utryddet i Uganda i 1983, men har blitt reintrodusert ved å omplassere neshorn fra andre afrikanske land.

Senteret huser i dag 22 hvite neshorn og målet er å en dag sette neshornene ut i nasjonalparkene igjen. På grunn av krypskyting er alle neshornene bevoktet døgnet rundt.

Bli med en kunnskapsrik guide til fots i parken for å se etter disse majestetiske dyrene. Underveis er det også stor sjanse for å se antiloper og fugler.

Det er en unik følelse å stå tett på neshornet – uten beskyttelse av bilen!

9. Vandring i Rwenzori-fjellene

Bli med en guide langs kanten av de vakre og imponerende Rwenzori-fjellene. Over deg ruver spisse fjelltopper og grønne skråninger, som etter flere tusen meters høyde møter en knallblå himmel. Fargerike sommerfugler flagrer forbi deg og eksotiske fugler fyller luften med søte melodier mens dere rusler mot fossefallet.

Du kan også begi deg ut på en langt større utfordring ved å gå Kilembe Trail, en tur som tar åtte eller ni dager å gjennomføre. Det er også mulig å legge opp til kortere turer, på tre til fem dager.

10. Treskonebb og kanotur

En av Ugandas mest ettersøkte fugler er den herlige treskonebb (shoebill stork). Navnet kommer fra det karakteristiske nebbet, som er spesielt stort og ender i en kvass krok, kan minne om en tresko. Den jakter om natten, primært i hurtig bakholdsangrep. Byttet er vanligvis fisk, men også amfibier, vannslanger, skilpadder, rotter og små krokodiller.

Det beste stedet å se fuglen er i Ziwa Rhino Sanctuary, kombinert med en kanotur, er en utmerket start på dagen. Ikke bare er sjansen stor for å se treskonebb, men du får også med deg soloppgangen.

Denne aktiviteten krever at du overnatter i Ziwa da turen starter klokken 06:00 og det er ikke lov å komme inn på området før klokken 07:30.

11. Landsbybesøk

En tur gjennom en lokal landsby gir spennende møter med både mennesker og kulturen. Dette er en utmerket måte å få et innblikk i hverdagslivet i Uganda, og byr på en rekke opplevelser.

Bli med en tur til medisinmannen og hør hvordan han bruker naturen til å kurere sykdom og sår. Se hvordan de lager øl og juice av bananer og hils på barna som gjerne stiller opp for fotografering. Det aller beste er å se seg selv på kamera etterpå.

Kvinnene i Uganda er utrolig kreative og tryller frem de flotteste og mest fargerike kurver, smykker og vesker. Mange av produktene lages ved å flette farget strå sammen, og det er langt vanskeligere enn det ser ut som. Ikke bli overrasket om du blir bedt om å prøve.

12. Bevaring

Når du besøker Uganda bidrar du til å bevare en av mest utrydningstruede artene i verden, gorillaen. Tillatelse til å være med på gorillasafari er dyrt, men hele 80 prosent av kostnaden går til ulike prosjekter som skal bevare disse fantastiske skapningene.

De lokale landsbyene og samfunnene rundt nasjonalparkene drar også nytte av besøket ditt. Til gorillasafari kan du blant annet leie en bærer, som tar sekken for deg og hjelper deg på turen. Jobben går på rundgang i landsbyene slik at alle familiene får ekstra inntekt.

Ikke bare bidrar du økonomisk til lokale familier, men du får også et meget hyggelig reisefølge på turen gjennom regnskogen.

Skroll til toppen