fbpx

10 grunner til å reise til Rwanda

Lite i størrelse - stort på opplevelser!

Gorillasafari, fugletitting, safari, fotturer, kulturelle opplevelser, avslapning ved innsjøer. Dette er bare noen måter du kan tilbringe ferien på i vakre Rwanda.

Landet har gjennomgått en enorm forvandling siden folkemordet i 1994. Minnesmerker er spredt over hele landet, men befolkningen lar ikke en trist historie prege hverdagen. Besøkende ønskes velkommen med varme smil og en stor dose gjestfrihet.

Rwanda frister med fantastiske vandreturer gjennom tett regnskog og til toppen av vulkanske fjell. I dette landet er du alltid tett på et fantastisk dyreliv, både små og store. I trærne boltrer aper seg, mens fuglenes sang høres gjennom skogen.

På reisen gjennom landet vil du høre mer om kongeriker og gamle tradisjoner, som vedlikeholdes den dag i dag.

Det er mange grunner for å reise til Rwanda.
Her har du våre 10 beste grunner:

1. De fascinerende gorillaene

Fjellgorillaene har vunnet en plass i de flestes hjerter. I Volcanoes nasjonalpark kan du se de myteomspunne dyrene. Få ting gir så varige, fine inntrykk som et besøk hos fjellgorillaene. Parken er hjem til rundt halvparten av fjellgorillaene i verden, og det utstedes kun et fåtalls tillatelser per dag.

Etter en litt strabasiøs vandretur gjennom skogen belønnes du med en time sammen med disse fantastiske skapningene.

Gorillasafari er en fantastisk opplevelse, og du returnerer hjem med et stort ønske om å bidra i kampen om å bevare disse fascinerende dyrene.

2. Følg i fotsporene til Dian Fossey

Dian Fossey var en amerikansk zoolog som dedikerte livet sitt til å studere fjellgorillaene. I 1967 åpnet hun Karisoke Research Center i Virunga-fjellene. Hun grunnla også The Dian Fossey Gorilla Fund for å beskytte dyrene hun var så fascinert av.

I 1985 betalte Fossey den ultimate prisen for sin kjærlighet for gorillaene. Hun ble funnet drept i teltet sitt, og drapet er svært myteomspunnet. Den generelle oppfatningen er at hun ble drept av krypskyttere.

Bli med en vandretur til graven hennes, hvor hun ligger ved siden av Digit, hennes favorittgorilla, som også måtte bøte med livet av krypskyttere.

Turen starter ved hovedkvarteret i Volcanoes nasjonalpark, med en kjøretur til startpunktet for stien. Vandreturen til leiren tar 1 til 1,5 time og er til tider ganske bratt. Et besøk ved gravstedet er en gripende opplevelse da også 20 gorillaer er stedt til hvile her.

3. Rwandas ville dyr

Et besøk i Rwanda bør også inkludere safari!
Akagera nasjonalpark ble opprettet i 1934 og er den eldste i landet. Dette er det eneste beskyttede savanneområdet i Rwanda, og parken har også innsjøer, våtmark og sumper.

Det jobbes hardt med å bevare både dyreliv og naturen, og en effektiv anti-krypskytterkampanje har gitt resultater. Parken er nok en gang hjem til De fem store.

Hyener, sjakaler, løver og leoparder er blant parkens ypperste rovdyr. Andre safarifavoritter inkluderer elefanter, bøfler, neshorn, giraffer, flodhester, sebraer, antiloper, bavianer og apekatter.

4. Fotturer i verdensklasse

Om du drømmer om å begi deg til fots gjennom Afrikas ville og vakre natur, er Rwanda det perfekte stedet.

Både Nyungwe Forest nasjonalpark og Volcanoes nasjonalpark har et utmerket nettverk av stier som byr på spektakulær utsikt over noe av verdens flotteste landskap.

Den mest utfordrende turen tar deg opp i 4507 meters høyde, til den snødekte toppen av Mount Karisimbi i Volcanoes nasjonalpark. Dette er den høyeste av de åtte toppene i Virunga-fjellkjeden.

Turen opp tar to dager, og du utfordres både fysisk og mentalt. Når du står på toppen belønnes du med utsikt som nærmest tar pusten fra deg.

En annen fantastisk tur går til Mount Bisoke, den mest besøkte av toppen i Virunga-fjellkjeden. Turen tar mellom seks og syv timer, og ender ved en kraterinnsjø på toppen.

I Nyungwe nasjonalpark tilbys alt fra rolige fotturer på rundt en time, til den mer utfordrende Congo-Nile Divide Trail, som kan oppleves både til fots og med sykkel.

Langs Kamiranzovu Trail kan du oppleve våtmarker, sumper og det unike dyrelivet, mens Ngabwe Trail gir deg fantastisk utsikt.

Du vil ikke gå glipp av Canopy Trail, som tar deg over en lang hengebro, høyt over tretoppene.

5. Apekatter og flere apekatter

Gorillaene er uten tvil Rwandas mest kjente primater, men landet er også hjem til en rekke andre sjarmører som gleder besøkende.

I skogen bor sjimpanser, gullmarekatt (golden monkey), den blå apen og kolobusaper.

Sjimpansene regnes som menneskets nærmeste slektning og en av de mest populære opplevelsene i Rwanda er å bli med på sjimpansesafari.

Aktiviteten skjer i Nyunwe nasjonalpark, hvor en profesjonell guide tar deg med i skogen på jakt etter disse herlige sjarmørene. Sjimpansene forflytter seg hver dag, men guidene er eksperter på å følge sporene så sjansen for å se dem er meget stor.

En annen opplevelse som faller i smak hos besøkende er å se gullmarekattene, som holder til i Volcanoes nasjonalpark og Gishwati-Mukura Forest.

Kolobusapene lever i flokker på over 300 og kan sees dypt inne i regnskogen. Enkelte av disse turene kan være utfordrende.

6. Kigali – hjertet i det moderne Rwanda

Kigali regnes som en av de tryggeste og hyggeligste hovedstedene i Afrika. En herlig metropol med avslappet atmosfære.

Her finner du en flott blanding av historie og kultur. Mens Rwanda fortsetter å legge den tragiske fortiden bak seg, er Kigali fremtiden. Utvikling av byen er nøye planlagt, slik at naturen rundt bevares.

Kigali deles i to distrikter. Regjeringen og de administrative bygningene i en del og butikker og markeder i den andre.

En tur til Capalaki Handicrafts Cooperative gir mulighet til å kjøpe trommer, kurver, keramikk og treskjæringshåndverk.

På The Dancing Post kan du se medlemmer av Batwa-stammen utføre tradisjonelle danser.

7. Menneskene i Rwanda

De tre stammene (Tutsi, Hutu og Batwa) som en gang slåss på grunn av sosioøkonomiske ulikheter, jobber i dag sammen for å forbedre levevilkårene for befolkningen.

Et møte med en eller flere av disse stammene er bare ett av høydepunktene på reisen. Du får et innblikk i tradisjoner og kulturer som vedlikeholdes av hver stamme.

Besøk i en landsby gir deg innsikt i hverdagslivet og du får høre mer om kunst, kultur, tro og levemåte.

I Ibyiwacu Village ønskes besøkende velkommen med tradisjonell tromme og danser. Du besøker en replika av et kongehus, lærer om tradisjonell medisin, hilser på barna som er på skolen og smaker på lokale matretter og bananøl.

Besøker du Nyungwe nasjonalpark blir det en tur til Banda Village eller Kitabi Cultural Village.
Det kan også arrangeres overnatting i en av landsbyene.

Familier som reiser med eldre barn synes disse besøkene er meget givende. Barna får opplæring i hvordan de skal flette kurver, skyte med pil og bue og lage en keramikkskål.

8. Tilbake til fortiden

Mange besøkende synes det kan være vanskelig å høre om Rwandas tragiske fortid, men det er en viktig del av landets historie. Ved å besøke noen av monumentene, får du en bedre forståelse av hvor sterke befolkningen har vært, og hvordan de har reist seg etter folkemordet i 1994.

Du vil ikke gå glipp av Kigali Genocide Memorial, oppført i 2004, til minne om de døde i folkemordet. Minst 800 000 mennesker ble drept i de tre månedene konflikten varte.

Besøket varer rundt to timer og utstillingen gir et godt innblikk i årsaken til konflikten. Det er også en egen utstilling som tar for seg konflikten internasjonalt samt en egen avdeling til barna som ble drept.

Rundt 259 000 mennesker er gravlagt på stedet.

Camp Kigali Belgian Monument er dedikert til de ti belgiske FN-soldatene som ble drept da de beskyttet statsministeren.

The Nyanza Genocide Memorial tar for seg tiden etter folkemordet. Skolen var gjemmested for rundt 2000 tutsier, inkludert 400 barn, som ble fanget, fraktet til en søppeldynge rett ved og drept.

Noen av de mest brutale drapene fant sted i kirkene Nyamata og Ntarama. Disse minnesmerkene er noen av de mest sjokkerende og følelsesladede stedene i Rwanda. Besøkende kan se hodeskaller og bein, blodflekkede vegger og kulehull avslører grusomhetene under folkemordet.

9. Avslapning på stranden

Tro det eller ei, men Rwanda er hjem til ett av Øst-Afrikas beste strandsteder. Lake Kivu dekker et område på 27 000 km2 og ligger på 1460 meters høyde.

Etter å ha opplevd Rwandas gorillaer, natur, historie og kultur, er det herlig å senke skuldrene og ta seg en dukkert i den klare innsjøen og slappe av på stranden.

I motsetning til andre innsjøer i Rwanda finnes det ikke flodhester eller krokodiller i Lake Kivu. Det er helt trygt å bade.

Om du ikke ønsker bare slaraffenliv, er det en rekke aktiviteter: Seiltur, kajakk, kano, vannski og windsurfing.

Du kan bli med på en båttur til en eller flere av øyene eller til landsbyene Gisenyi, Kibuye og Cyangugu.

Det kan også arrangeres fisketurer, enten fra land eller båt.

Du kan også utforske området og naturen til fots eller med sykkel.

For kaffeinteresserte kan det arrangeres et besøk på en plantasje. Eller hva med en utflukt til Napoleon Island for å se etter flaggermus?

10. Fugletitternes paradis

Fargerike fugler er en del av opplevelsen, og Rwanda er hjem til rundt 650 fuglearter. Siden naturen er så variert, betyr det at landet er et paradis for fugletittere. Mange av fuglene er endemiske.

Når kvelden kommer kan du bli med en kunnskapsrik guide ut i naturen for å se etter nattaktive fugler, som ugler og nattravner.

Akagera nasjonalpark er øverst på listen, med hele 500 fuglearter. Blant favorittene står treskonebb, stork, ørn, hakkespett og gribb.

Skroll til toppen