fbpx

10 grunner for å reise til Malawi

Lite i utstrekning - enormt på opplevelser!

Malawi er kanskje ikke så kjent, og de fleste tenker ikke på dette lille landet som et reisemål. Du skal ikke la deg lure av størrelsen!

Malawi beskrives som «Afrika for nybegynnere» og byr på en herlig kombinasjon av landskap, kultur, dyreliv, innsjøer og naturopplevelser.

Landet ligger sørøst i Afrika, og landets sjel er Lake Malawi.

Her er 10 grunner til å velge Malawi for din neste ferie!

1. Afrikas nyeste safaridestinasjon

Kom tett på De fem store (elefant, løve, neshorn, leopard og bøffel) mens du er (nesten) alene med dyrene!

De siste årene har flere av Malawis viltområder blitt forvandlet fra forsømte og lite besøkte parker med få dyr til spennende destinasjoner med alle de store dyrestjernene. Malawis parker har blitt rene suksesshistoriene. Bestanden av dyr og planter er økende, og en stor kontrast til situasjonen i landet for noen år siden da krypskyting var et stort problem.

Beste safariparkene er Liwonde, Majete og Nyika – som alle byr på ville opplevelser.

2. Menneskene

Malawi er kjent som Det varme hjertet i Afrika – takket være en gjestfrihet og åpenhet du ikke finner maken til. Til tross for at befolkningen ikke har rikdom og overflod av materielle goder, utstråler de masse livsglede.

Overalt hvor du ferdes ønskes du velkommen med et smil og befolkningen slår gjerne av en prat og viser deg rundt.

Flertallet av befolkningen bor i tradisjonelle landsbyer, og disse gir besøkende et innblikk i hverdagen i det ekte Afrika. Disse landsbyene er ikke turistattraksjoner, men ekte mennesker i ekte landsbyer. Innbyggerne ønsker deg gjerne velkommen og er stolt av å vise deg rundt.

3. Rik kulturarv

Flertallet av befolkningen er av Bantuopprinnelse, hvor forfedrene kom fra hele Afrika. Det har resultert i en rik kulturell blanding, hvorav den største befolkningsgruppen er Chewa. De er hovedsakelig bosatt i den sentrale delen av landet. Yaoene er bosatt i sørenden av Lake Malawi og Tumbukaene bor nord i landet.

Hver stamme har bidratt til det moderne kulturen, enten det er klær, dans eller språk. De bruker ofte masker i de ulike dansene og seremoniene, og maskene er ofte unike for hver enkelt stamme.

Malawi har også en rik historie og flere flotte museer som gir et innblikk i de ulike epokene og kulturene.

Ønsker du å bli bedre kjent med lokalbefolkningen anbefales å bo hjemme hos en familie!

4. Lake Malawi

Lake Malawi byr på en krystallklar opplevelse, og området er slående vakkert. Vannet holder som regel 27 grader og her svømmer mer enn tusen fiskearter i alle former, farger og størrelser. Dermed alt tilrettelagt for spektakulære snorkleopplevelser. Legg så til hvite strender, en rekke vannaktiviteter og gode hoteller så er alt tilrettelagt for noen dager med slaraffenliv.

Ønsker å bo som Robinson Crusoe (med fortsatt komfortabelt), velger du Mumbo Island eller Domwe Island. Begge øyene tar færre enn 15 gjester og byr på barfotferie, med en liten dose vannaktiviteter.

5. Flotte naturopplevelser

Malawis varierende landskap byr på en rekke aktiviteter for deg som ikke ønsker å sitte stille. Scenisk og vakkert, med et landskap som endrer seg rundt hver sving - Malawi har ett av de mest varierte landskapene i Afrika.

Det betyr at det ikke mangler på aktiviteter!

Begi deg ut på fottur i skogen eller til toppen av Mount Mulanje (3000 meter). Se flotte fossefall og ta en dukkert i kulpene, utforsk landet på sykkel, fra hesteryggen eller til fots i Nyika nasjonalpark.

Lake Malawi lokker med snorkeling, dykking, kajakk, båttur, vannski, brettseiling eller paraseiling.

For en ekstra unik opplevelse: Bli med på sykkeltur i Nyika nasjonalpark. Det er ikke alle som kan si de så sebra og antiloper mens de tråkket av sted!

6. Festivaler

Hele året avholdes det festivaler, og mange av Malawis artister har slått gjennom internasjonalt. Arrangementene varierer fra korfestivaler til dansefestivaler som feirer hver årstid.

Det mest populære festivalen er Lake of Stars, som strekker seg over flere dager. Lokale musikere og DJ’er sørger for festlig stemning på stranden. Lake of Stars er et veldedighetsarrangement som skal promotere Malawi som turistdestinasjon og støtter malawisk kultur og kunst. Det samler også inn penger til lokalsamfunnene.

Festivalen avholdes i september og arrangeres på den sørlige bredden av Lake Malawi.

7. Teplantasjer

Malawi var det første landet i Afrika som produserte te for å eksportere og flere av disse tar imot besøkende.

I Thyolo kan du ofte se tebladplukkerne i arbeid i de grønne fjellskråningene, mens de smiler og vinker til deg.

Besøket inkluderer en omvisning etterfulgt av smaking av flere ulike sorter te.

Den mest kjente er Satemwa, grunnlagt i 1923. I dag er det tredje generasjon som driver plantasjen.

Du kan overnatte på Satwmwa og nyte en sundowner mens du nyter utsikten mot de bølgende åkrene med teplanter.

8. Solnedgangscruise med dhow på Lake Malawi

Den beste måten å avslutte dagen ved Lake Malawi er å bli med en dhow (tradisjonell seilbåt) ut på innsjøen mens solen forsvinner ned i horisonten.

Len deg tilbake og nyt turen mens vannet farges rødgul.

Solnedgangen i Afrika er noe av det vakreste som finnes!

9. Frivillig arbeid

I Malawi kan du jobbe med ville dyr på Lilongwe Wildlife Centre. Arbeidet som frivillig består av å bidra i redningsaksjoner av dyr i nød og rehabilitering og stell av skadde og foreldreløse dyr. Senteret har sitt eget utdanningsprogram, som strekker seg over hele Malawi, med fokus på å lære skolebarn om nødvendigheten ved naturvern.

Arbeidet er meget variert og består av enkelt stell av dyr, mating av babyene, assistere med veterinærarbeid, integrering og frigjøring. Du kan også delta på skolebesøk og assistere når skoleklassene kommer på omvisning.

Det er også mulig å tilbringe deler av oppholdet med frivillig arbeid i Kuti Wildlife Reserve, som er et av stedene senteret slipper løs dyrene når de er ferdig rehabilitert. Da får oppleve en liten smak av villmarkslivet og hvordan veterinærene arbeider ute i felten.

10. Opplev hverdagen uten moderne komfort

Du vet alle de tingene vi tar for gitt, som elektrisitet, innlagt vann og Wi-Fi?

Hva med å prøve noen dager i et tradisjonelt malawisk hus og glem alt som heter moderne komfort? Vann fra en bøtte, stearinlys og noen dager uten Facebook høres kanskje umulig ut, men det er en meget interessant (og lærerik) opplevelse. Dessuten setter du mer pris på hva du har hjemme…

Kumbali Village i Lilongwe er en perfekt måte å oppleve back-to-basic, men med rent vann og rene rom!

Skroll til toppen