fbpx

22 gode grunner til å reise til Irland

Fyll hjertet ditt med Irland!

En reise til Irland kan inneholde så mange spektakulære opplevelser at det er vanskelig å få tid til alle.

Irland er et magisk sted, og byr på en rekke spennende og varierte opplevelser. Du kan se alt fra keltiske byggverk til slottsruiner som står igjen som minne om en svunnen tid. Bli med på utrolige naturopplevelser og utforsk storbyer som Dublin, Cork og Limerick.

Du kan til og med overnatte i slott og spise middag i en kirke. Irland har 1 pub per 850 innbyggere, så det er ikke vanskelig å finne et sted å sluke tørsten. Ei heller er det vanskelig å stilne sulten, enten du inntar måltidet på en restaurant eller pub.

Gå i vikingenes fotspor, seil på fjorder og kanaler, begi deg til fots i fjellene, fang østers og se stupbratte klipper forsvinne ned i havdypet.

Irland har noe for alle og enhver – uansett interesse og alder!

1. The Wild Atlantic Way

Denne vakre kjøreturen starter ved grensen til Nord-Irland og går hele veien ned til sørspissen av Irland.

Turen er delt opp i 6 etapper og underveis omfavnes du av scenisk natur langs Irlands vestkyst. Dette er en sensasjonelt vakker tur som byr på bratte klipper, livlige byer og landsbysjarm.

Enten du kjører hele strekningen eller bare deler av den, er du garantert en uforglemmelig reise!

2. The Ring of Kerry

Havet dundrer inn mot klippene og sender hvitt skum inn over land. Bølgene endrer seg fra sort og grått til azurblått og turkis, avhengig av lys og vind. Store steiner ligger strødd over det fjellene, som er dekket av mose og lyng. Hvitkalkede hus klamrer seg fast i skråningene og en sort stripe asfalt snor seg gjennom det storslåtte landskapet.

Ringen rundt Kerry begynner i Killarney og er en av de vakreste rutene i Irland. En 179 kilometer lang rundtur på Ivaragh-halvøyen tar deg gjennom et skiftende landskap av innsjøer, fjell, bakker, enger, strender, klipper og hav.

Turen kan nytes på to eller fire hjul. Vi anbefaler minst en overnatting slik at du kan nyte solnedgangen over Atlanterhavet.

3. Newgrange

Gigantisk sten med spiralmønstre og et dypt gravkammer hvor solen kun når inn på årets korteste dag. Newgrange ble anlagt for cirka 5000 år siden og er fullt av mysterier og bygd av mennesker som kjente solens bane inn og ut.

Kunstnerne og deres kultur har forsvunnet, men de etterlot seg minst 40 monumenter i området. Newgrange er på UNESCOs verdensarvliste.

4. The Cliffs of Moher

215 meter nedenfor deg slår bølgene mot de mørke klippene, akkompagnert av måkeskrik. Titusener av fugler sirkler rundt de små hyllene på klippeveggen. Klippene strekker seg bortover rundt seks kilometer.

Hvert år kommer rundt en million mennesker for å beundre Cliffs of Moher, som frister med utkikkstårnet O’Brien’s Tower og et nytt besøkssenter.

Men mest av alt lokker den spektakulære naturen.

5. Irsk whiskey

Whiskey (på irsk) betyr livets vann, og irene anses deres spiritus som den reneste på Guds jord. Det er cirka 40 merker på markedet i Irland, som blant annet inkluderer kjente navn som Jameson, Tullamore Dew og John Power & Son.

Men når du først er i Irland bør du smake på de du vanligvis ikke får hjemme.

Det er en rekke destillerier som tilbyr omvisning etter fulgt av prøvesmaking.

6. Begi deg ut på Ireland Whiskey Trail

Dette er en pub-til-pub-runde som nok blir den lengste du har vært med på. Hev glasset og utforsk både destillerier, museer og puber som tilbyr whiskeysmaking.

Det er en rekke muligheter for reiseruter. Underveis får du oppleve naturen, gjestfriheten og smaking av Irland.

7. Waterford

Irlands eldste by er bygd på en enda eldre landsby, Vadrefjord, som ble oppført av vikingene på 900-tallet. De kontrollerte byen fra 853 til 1170. Da ble de kastet ut av den irske kongen Diarmait Mac Murchada.

I dag kan du utforske byens gamle historie i distriktet som kalles The Viking Triangle.

8. Temple Bar

Du kommer ikke til å være alene, for området lokker turister fra hele verden. Til tross for at det er en turistfelle, er Temple Bar vel verdt et besøk. I denne bydelen ligger alle gatene på samme sted som de gjorde i middelalderen. Her er det en rekke puber, hvorav den mest kjente er The Temple Bar Pub hvor østers og Guinness står øverst på menyen.

9. The Guinness Storehouse

Sansene beruses og du føler deg nesten som gjær som virvler rundt i verdens største glass. Guinness Storehouse er da også innredet som et kjempestort ølglass i syv etasjer. Under besøket finner du ut hvordan gjær, humle, vann og bygg blir til sort gull.
Fortvil ikke – du får smake på en Guinness etter omvisningen!

10. Irland på sykkel

På to hjul kan du oppleve Irland i eget tempo, spesielt om du holder deg unna de mest trafikkerte veiene. Irland er ganske så flatt, noe som gjør landet attraktivt for sykling.

På Achill Island (Irlands største øy) er det en vakker sykkelrute på 42 kilometer som følger en nedlagt jernbane til Westport via Newport.

11. The Rock of Cashel

Ruinene av det store klosteret står på en kalksteinsklippe i utkanten av den hyggelige lille byen Cashel.

Det har vært omgitt av storhet og mystikk siden kelternes tid. Fra 400-tallet var stedet hovedsete for kongene i det sørlige Irland. På 1100-tallet forærte de området til kirken, og klostret blomstret frem til 1649 da Oliver Cormwells hær slaktet de rundt 300 innbyggerne i Cashel.

Klosteret er imponerende nok og museet vel verdt et besøk.

12. Johnnie Fox’s Pub

Velkommen til den høyestliggende puben i Irland!

Kun 30 minutters kjøretur fra Dublin finner du Johnnie Fox’s Pub, som også byr på et forrykende show kalt The Hooley Show.

13. Møt en gjeter og sauene

Jamese er fjerde generasjon gjeter og han ønsker deg velkommen til gårds med en gjestfrihet som er så typisk for Irland.

Her blir dere introdusert til hundene og så følger en demonstrasjon på hundenes dyktighet til å samle sauer og lede dem til innhengningen. Bli med Jamese inn i fjøset for å se hvordan han klipper sauene, og det er mulighet til å holde lam, som er vanskelig å sette fra seg.

Dette er en opplevelse du ikke vil gå glipp av!

14. Lytt til folkemusikk

Finn en krok i halvmørket og lytt til sekkepiper og virvlende toner fra fioliner.

Hver kveld er det underholdning i hundrevis av puber. Ofte sitter musikerne med ryggen til publikum, for de er der for musikkens skyld – ikke gjestenes skyld.

Helt unikt er Trad on the Prom, hvor noen av verdens beste dansere samles på scenen for en uforglemmelig kveld. Dette er den ultimate opplevelsen når det kommer til dans, musikk og underholdning i Irland!

15. Titanic Belfast

Året er 1911 og stedet er Belfast. Verdens mest luksuriøse skip er i ferd med å bygges. Av arbeidere uten hjelm eller hørselvern.

Titanic Belfast har gjenskapt skipsverftet med stillaser, larm og videoer – og fortellinger om forliset i Nord-Atlanteren i 1912.

På søndager kan du drikke te foran en replika av den berømte trappen i skipet - godt kjent fra filmen Titanic!

16. Giant’s Causeway

Måker og mennesker hopper rundt om hverandre på de høye, sekskantede basaltsteiene som strekker seg langs den nordiske kysten så langt øyet kan se.

Steinene er 55 millioner år gamle, og skal visstnok ha blitt laget av irske og skotske kjemper.

17. Dublin

Irlands hovedstad lokker besøkende fra hele verden. Ikke så rart, for den trivelige storbyen frister med en rekke opplevelser. Her er museer, slott, universiteter, parker, restauranter og motebutikker spredt rundt om.

Men Dublin gir ikke slipp på det beste den har: Den er fortsatt de hundre kirkers og tusen pubers by!

18. Connemara nasjonalpark

Myter om onde feer, lyktemannen og andre overnaturlige vesener samt en vill og vakker natur er grunn nok til å besøke nasjonalparken. Landskapet består av myrer, fjell, lyng og gressletter.

Parken er også hjem til et rikt fugleliv og kronhjort. Her er det flere turstier og et flott besøkssenter hvor du kan høre mer om alle mytene.

19. Hestevognferie

Hestevognferie er for de som ikke har det travelt. Du kan ikke regne med å tilbakelegge mer enn 15-20 km om dagen. Men det er slik det er når du drar på loffen med hest og vogn.

Passer perfekt for de som ønsker å oppleve Irland på en unik, avslappet og miljøvennlig måte. Spesielt godt egnet for familier.

Hesten trekker dere og vognen på trygge ruter, med 3 netters overnatting. Vognene er utstyrt med enkelt kjøkken og senger. Det er ingen toaletter så du bruker fasilitetene på gården.

Du trenger ingen erfaring med hester da det gis en grundig opplæring. Hestene er godt trent og kjenner rutene.

20. Golf

Golf er en yndet sport på Irland, som har lokker med mer enn 300 golfbaner. Uansett hvor du befinner deg på øya, er det høyst 30 km til nærmeste bane.

Irland har også noen av de beste banene i Europa. Noen steder har naturen skapt fantastiske links-baner – med krevende kombinasjoner av sanddyner, klipper og gress – og lyngkledde bakker på kanten av havet.

Gjestespillere er velkommen i nesten alle klubber, men det lønner seg å være tidlig ute med bestillingen da det ofte er lang venteliste.

21. Game of Thrones

Nord-Irland er hjem til flere steder fra De syv kongeriker enn noe annet sted i verden. Dermed stikker landet av med tittelen Game of Thrones Territorium.

En guidet tur tar deg med til noen av de mest kjente og ikoniske stedene fra verdens mest berømte tv-serie.

I Nord-Irland ligger Westeros og det frodige Riverlands side om side med Iron Islands, Dothraki Sea og Winterfell er naboer og du vet aldri om du kommer til å møte en direwolf (skrekkulv).

Bli med på en magisk reise gjennom De syv kongeriker – hvor serien vekkes til live!
Turer kan arrangeres fra både Dublin og Belfast.

22. Mat i Irland

Lær kunsten å lage ekte irisk mat, enten det er brød, lunsj, middag, kaker eller sjokolade. Kokkekursene foregår ofte hjemme hos en irsk familie.

Du har også mulighet til å bli med på en rekke matturer, som tar dere med fra pub til restaurant. Underveis forklarer guiden om de ulike rettene og hvordan alt dyrkes eller produseres i nærmiljøet.

Det blir smaking, både av kjøtt, grønnsaker og desserter, med noe godt i glasset.

Du kommer garantert til å være god og mett når turen er over!

Skroll til toppen