fbpx

Topp 10 på Mauritius

Uforglemmelige opplevelser på paradisøya!

Mauritius er ansett som en drømmedestinasjon, med sine kritthvite strender og turkisblått hav.

Denne lille perlen i Det indiske hav skjuler langt flere skatter som absolutt fortjener å bli utforsket mens dere er på ferie. Befolkningen, historien, maten, kulturen og naturen er bare noe av det som øya unik.

Her er 10 ting du bør se og oppleve på Mauritius:

1. Menneskene – hjertet på Mauritius
Så snart du setter føttene på Mauritius slår det deg: Menneskene. De møter deg med store, varme smil, og dy føler umiddelbart gjestfriheten.

Den åpne og varme holdningen er et resultat av en ekstraordinær blanding av kulturer, religioner og etnisiteter. På Mauritius er det disse forskjellene som forener menneskene og er deres styrke. Alle samfunnene lever i harmoni, de pleier sin egen kultur og arv – og deler den gjerne med besøkende.

Om du vil forstå og utforske Mauritius, er det viktig at du tar kontakt med lokalbefolkningen. En spasertur gjennom byer og landsbyer, et stopp innom markedet og en dag på stranden, er blant aktivitetene som anbefales.

Spontanitet, gjestfrihet og åpenhet er det som tar deg tett på det autentiske Mauritius.

2. Port Louis – en livlig hovedstad
En tur innom hovedstaden Port Louis er et must når du besøker Mauritius. En fargerik by, rik på historie og kultur. Hvert hjørne avslører noe nytt; en duft, en stil, en epoke. Men mest av alt mangfoldet i øyas befolkning. Dette er en by hvor gammelt møter nytt.

Det første som slår deg når du ankommer Port Louis er Caudan Waterfront, et moderne kompleks med butikker, restauranter, kino og en rekke underholdningssentre. Her kan du parkere bilen og fortsette til fots i den gamle bydelen.

Start turen på markedet, og la lukten av frukt, grønnsaker og krydder lede deg innover. Gled deg over alle fargene mens du beundrer de flotte blomstene. Dette er en sann reise for alle sanser.

Fortsett så til sentrum av hovedstaden.

Underveis vil du finne små gater, som dateres tilbake til 1800-tallet og den franske perioden. Port Louis reflekterer også den lokale befolkningen, med moskeer, kinesiske pagoder og kirker – alle like interessante med tanke på arkitektur og historie.

Mens du vandrer rundt, må du absolutt la deg friste av de mange restaurantene og matbodene. Det er viktig å smake på gatematen på Mauritius: Dholl puris, faratas, chili-kaker, mines bouili nudler, alouda og boulettes dumplings – alt med en eksplosjon av smaker!

Shoppingglade kan velge mellom klær, stoff, smykker, leker og suvenirer. Ikke vær redd for å stikk innom de små butikkene og slå av en prat med selgerne. De vil gjerne høre mer om deg og din kultur.

En stor del av kulturen på Mauritius inkluderer hesteløp, som avholdes hver lørdag. The Champ de Mars, hvor løpene arrangeres, er det eldste hesteløpet på den sørlige halvkule. Absolutt noe å sette på listen over ting å få med seg under oppholdet.

For å lære mer om øyas historie bør du ta turen innom Natural History Museum, etterfulgt av en spasertur i den fredfulle Jardin de la Compagnie, hagen ved siden av museum. Litt lenger unna ligger Photography Museum, som viser frem bildenes historie på Mauritius. Blue Penny Museum er også rik på øyas historie.

Port Louis sett ovenfra er også fascinerende. For å komme deg opp i høyden, går turen til Citadelle eller monumentet Marie Reine de la Paix.

Citadelle, også kjent som Fort Adelaide, ble bygd av britene tidlig på 1900-tallet, på en topp nær Champ de Mars. Herfra får du panoramautsikt over byen.

Monumentet Marie Reine de la Paix, bygd til ære for Jomfru Maria av det katolske samfunnet, ligger ved foten av Signal Mountain. Herfra får du en annerledes, men fortsatt flott utsikt.

3. Idylliske strender
Strendene på Mauritius er som en drøm. Øya er omgitt av vakre, kritthvite strender, klipper og blå laguner. Kystlandskapet endrer seg fra hvert område, og ingen er like. Turistene velger ofte overnatting etter stranden som er nærmest.

Den nordlige delen er mest populær blant turister. Her er det rolige og beskyttede laguner som innbyr til avslapning. Temperaturen er behagelig året rundt. Strendene Péreybère og Mont Choisy er de mest besøkte.

I sør blåser det jevnt året rundt, noe som resulterer i herlige (og store bølger). Landskapet her er unikt, med imponerende klipper som stuper ned i vannet. Denne delen av øya er ikke anbefalt for bading, med unntak av enkelte strender som Blue Bay, som også er en beskyttet marinepark.

Østkysten lokker med en lang rekke vakre sandstrender, men det er også den delen av øya som er mest utsatt for vind, spesielt om vinteren. En av de mest populære strendene, Belle Mare, er også en av de lengste på Mauritius.

Ile aux Cerfs, en øy omringet av en lagune, er ett av de mest besøkte stedene. Den korte båtturen er også en fin opplevelse.

Til slutt er det vest- og sørvestområdene, med sitt varme og tørre klima. Hit kommer de som ønsker et adrenalinkick i form av kite-surfing, surfing eller dyphavsfiske.

Stranden Le Mourne, som ligger ved foten av fjellet med samme navn, er ideelt for en piknik og en dukkert. Hvorfor ikke benytte sjansen til å vandre opp fjellet, som også er å finne på UNESCos verdensarvliste? Panoramautsikten fra toppen er spektakulær!

4. Vannaktiviteter
Siden Mauritius er en øy, er vannaktiviteter et must for alle som kommer hit. Uansett alder og fitness-nivå, vil du finne en aktivitet som passer deg. De fleste hotellene på Mauritius har aktiviteter, som ofte inkluderer kajakk, stand-up padlebrett og turer med glassbunnbåt.

Blant andre populære aktiviteter er turer med katamaran hvor dere ser etter delfiner og fisketurer. For de som ønsker litt mer eventyr, er turer med ubåt, gåtur under vannet, undervannscooter og paraseiling utmerkede valg.

Mauritius er også verdenskjent for sine fantastiske muligheter for dykking og kitesurfing, både blant profesjonelle og amatører. Det er mulig for dykking for alle nivåer, og du kan også ta dykkerlappen mens du er på Mauritius. Flere hoteller har PADI-sertifiserte dykkerkurs.

Marineparkene Blue Bay og Balaclava er en favoritt hos snorkleentusiaster mens kitesurfere reiser til lagunene sørvest og sørøst på Mauritius.

5. Sega
På Mauritius representerer Sega hele kulturen, og beveger seg i takt med musikken. Det er umulig å motstå den vanvittige rytmen laget av lokale, tradisjonelle instrumenter. Sega-danserne beveger seg i en tråkkfrekvens, kledd i fargerike skjørt, ledsaget av partnere som også er iført kostymer.
Får du mulighet til å lære Sega under oppholdet, kan det absolutt anbefales.

Sega er langt mer enn lokal tradisjonell musikk – Sega har nemlig status som kulturell arv av UNESCO. Opprinnelig ble Sega sunget og danset av slaver, men er nå en del av Mauritius liv og arv, og fortsetter å vinne en plass i folks hjerter. Tekstene, skrevet på kreolsk, er fargerike og rørende. De handler om kjærlighetssorg, livet generelt, opprinnelse og kjærlighet.

6. Pamplemousses Botanisk hage
Denne botaniske hagen, også kjent under navnet Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden, er ett av de mest besøkte stedene på Mauritius, og den eldste på den sørlige halvkule. Hagen ble skapt for mer enn 300 år siden, og huser en ekstraordinær samling av flora og fauna, hvorav mange er endemiske. En rekke dyr har også slått seg ned her: Duer, hjort og fugler i alle størrelser og farger.

For naturelskere er Pamplemousses et idyllisk sted for å rusle rundt, blant frodige trær, busker og blomster. Er du riktig så heldig får du se en talipotpalme blomstre. Det skjer nemlig bare hvert 30-80 år, før treet dør. De vakre innsjøene med store vannliljer er også verdt et besøk – perfekt for å ta bilder.

Etter å ha besøkt den botaniske hagen bør du legge turen innom landsbyen Pamplemousses. Her kan du blant annet se øyas eldste kirke, St. Francis of Assisi, med sin unike arkitektur.

7. Seven-Colored Earth i Chamarel
En annen av Mauritius kjente attraksjoner er Seven-Colored Earth i Chamarel. Stedet er ganske spesielt, et geologisk fenomen som gir jorden en palett i syv farger. Absolutt en severdighet som fortjener å stå på listen over steder å oppleve.

Ikke langt unna er fossefallet Chamarel, vel verdt å se fra utsiktspunktet. Har du flaks kan du også se apekatter. I naturreservatene Ebony Forest og Lavilleon Park kan du lade batteriene og lære mer om naturen på øya.

Chamarel er et av de stedene på Mauritius som representerer det genuine Mauritius. Det er en liten landsby, lokalisert høyt oppe. Ta en spasertur, besøk den lille kirken Saint Anne, møt lokale kaffeprodusenter og nyt et måltid på en restaurant som tilbyr lokale matretter.

8. Sukker, rom og te
Sukker og te har vært to av mest inntektsbringende industriene på Mauritius. De spiller fortsatt en viktig rolle den dag i dag, selv om de ikke er grunnpilarene i øyas økonomi.

Produksjon av sukkerrør, introdusert av nederlenderne, har avtatt drastisk de siste tiårene, det samme gjelder produksjon av te. Men begge produktene er fortatt meget populære hos både lokalbefolkning og turister. Rom, produsert på sukkerrørjuice eller melasse, danner grunnlag for produkter som anses som Mauritius’ flaggskip.

L’Aventure du Sucre, en tidligere sukkerfabrikk, er omgjort til museum. Besøkende blir tatt med på en flott omvisning og får høre historien om sukkerrør på Mauritius. Det blir selvfølgelig smaking av ulike typer rom.

Den lille butikken frister med all slags søtsaker og andre suvenirer som er verdt å ta med hjem.

The Tea Route, som befinner seg i den sørlige delen av øya, byr på bedre innsikt om teens historie, med stopp flere steder. Du besøker teplantasjer, fabrikken og museer. Smaking står også på programmet, og du kan kjøpe med deg en rekke ulike smaker, blant annet te-chutney.

9. Historisk arv
Med sin rike historie florerer det av levninger fra ulike koloniperioder på Mauritius. I Port Louis er det flere bygninger som fanger interessen din: Government House, bygd i 1738, og det flotte Port Louis Theatre, en av de første teatrene som ble bygd på den sørlige halvkule. Central Post Office, komplett i stein, Supreme Court og det gamle fengselet.

Sørøst på øya finnes en rekke historiske levninger, spesielt fra tiden da nederlenderne landet ved Vieux Grand Port i det 17.århundre. Her er det verdt å besøke Fredrick Hendrick Museum og ruinene. I Mahebourg bør Naval Museum stå på listen din.

Le Mourne Mountain i sørvest er å finne på UNESCOs verdensarvliste på grunn av sin historiske verdi fra slavetiden. Et minnesmerke viser kunstverker som er satt opp ved foten av fjellet.

10. En kulinarisk smeltedigel
En øy med så mange forskjellige kulturer kan kun bety én ting: Ekstraordinær kulinarisk smak!

Maten på Mauritius er virkelig rik – både i originalitet og blanding. På hvert eneste bord, enten du på et hotell eller hjemme hos noen, vil du kjenne på smaker som minner om andre land, men de er unike til Mauritius. Rettene er enten sterke, men veldig velsmakende og godt egnet for utenlandske turister. I alle fall mesteparten av tiden.

Om du ønsker en autentisk matopplevelse på Mauritius, må du smake gatematen. Den er overalt; på gatehjørner, markeder, kjøpesentre. Prøv dholl puris, chili cakes (“gateaux piment”), samoussas, dumplings (“boulettes”), bryani eller friterte nudler. Maten er nemlig en viktig del av hverdagen på Mauritius!

Flere og flere hoteller arrangerer matkvelder med ulike temaer hvor gjestene kan smake på ulike retter. Matfestivaler avholdes også gjennom hele året, som China Town Culinary Festival og Port Louis Bread Festival. For å nevne noen…

Skroll til toppen