KATHMANDU

SPØR OSS OM PRIS

– Byen blant fjellene!

Tenk deg høye fjell med snødekte topper, bønnevimpler som blafrer i vinden og glitrende tak fra de mange templer. Duften av røkelse, lydene fra et yrende folkeliv og overalt hvor du snur deg er det smilende ansikter. Velkommen til byen blant fjellene: Kathmandu.

Nepals hovedstad ligger i Kathmandu – dalen, mellom fjellene Shivapuri, Phulchoki, Nagarjun og Chandragiri. Lenge trodde man dette kanskje var det sagnomsuste Shangri – La, men den gang ei. Kathmandu er dog inngangsporten til Nepal, og her finner du også den eneste flyplassen i landet. Overalt hvor du går vil du se folk med ryggsekker, fjellstøvler og staver, for dette er virkelig fjellfolkets by. Det er bare å ta på deg dine beste og mest komfortable sko, for Nepals hovedstad har mye å vise deg.

Kathmandus gamle bydel syder av liv før klokken 06 – nepaleserne starter dagen tidlig. Buddhistene går til templene, mens hinduene oftest ærer gudene mer lokalt. Før frokost starter kvinnene med å utføre puja – små offergaver til gudene legges ved hoveddøren ved de mange hellige steder og ved templene. Både morgen og kveld høres sang, bhajan, fra templene.

Byen ble grunnlagt i år 723 og oppstod omkring den kongelige plassen Durban Square. De seneste 25 årene har Kathmandu vokst uhemmet og fullstendig planløst, så i dag rommer den 2,5 millioner innbyggere. Mange er nok kommet fordi byen også kalles Kantipur (De lykkeliges by).

Durbar Square er sentrum i gamlebyen, og et naturlig sted å starte din oppdagelsesferd. Her ble de gamle kongene kronet og de regjerte landet fra sine palasser. Plassen er alltid livlig med religiøse gjøremål, puja og klokkeklang. Durbar betyr palass, og de tre mest kjente palassene, Kathmandu Durbar square, Patan Durbar Square og Bhaktapur Durbar Square, befinner seg her. Alle tre står også på UNESCOs verdensarvliste. Fantastiske bygg er reist til ære for guder som Hanuman og Vishnu. Verdt et besøk er det gylne buret med Raj Kumari, kvinnen som er reinkarnasjonen av Durga, hinduismens mor. Etter jordskjelvet i 2015 er det fortsatt noe renovering igjen da en del bygninger fikk store skader.

Vest for Vishnumati – elven, på en bakketopp 77 meter over dalen, ligger Nepals mest kjente symbol, buddhisttemplet Swayambhunath, bedre kjent som Apetemplet. Kallenavnet skyldes de mange småfrekke rhesusapene som holder til her. Buddhister fra hele verden betrakter denne stupaen som jordens mest kraftfulle. Du tar deg opp de 350 trappetrinnene, og utsikten over byen er minneverdig. Her løper altså apekatter rundt og leker i trærne, og pass godt på sakene dine da de er nysgjerrige – som aper oftest er.
Selve Swayambhu – stupaen, den store hvite halvkulen, ble antagelig bygget omkring år 400. En lang rekke bønnemøller omkranser kuppelen som et belte, kun avbrutt av forgylte «bur» med Dhyani – buddhaer i de fire verdenshjørner og deres kvinnelige partnere mellom disse. På den hvite halvkulen står en kvadratisk forgylt blokk (chokula) med Buddhas øyne malt på alle fire sider – slik at han kan overvåke Kathmandu – dalen.

Om kvelden bør du besøke Narayanthiti Palace Museum. Det gamle kongelige palasset er i dag et museum samt kontor for utenriksdepartementet, men du får gå inn i en del av de gamle hallene. Flotte dekorasjoner og interiør for besøkende å beundre, men kanskje aller mest spennende er de store trærne hvor fruktflaggermusene henger opp ned og sover. Ved solnedgang begir disse flotte dyrene seg av sted, og det er virkelig et syn vel verdt å ta med seg.

Fra tidlig morgen til solnedgang er markedsplassen Asan Tole et spennende område å utforske.  Hobbittlignende salgsboder, trekjerrer og improviserte utsalgsplasser gir deg mulighet til å handle alt fra kokosnøtter til yak – okse haler. Ta en pause i et av de små tehusene og hvil bena, før du setter kursen til Bodnath Stupa. Det første tempelet ble bygget rundt år 600 da kongen konverterte til buddhismen. Det sies at kongen bygde stupaen som en godtgjørelse etter å ha myrdet sin far, og heldigvis fikk den ikke for store skader under jordskjelvet i 2015.  Dette er uten sammenligning den flotteste stupaen i Nepal, med sin hvitvaskede vegger, gylne spir og Buddhas altseende øyne.

Kathmandu er en by som forvirrer, forundrer og fortryller deg. La deg henføre av dens vakre parker, glitrende templer og vennlige mennesker. Nepals hovedstad er også det perfekte utgangspunkt dersom du vil bli med på dagstur med fly rundt Mount Everest, verdens høyeste fjell eller reise rundt i det ellers så unike landet.

OPPLEV NEPAL

Rundreise i Nepal

Bli med på ditt livs store eventyr til legendariske og sagnomsuste Nepal. Landet med mytene, sagnene og mystikken. De høye majestetiske fjellene, de dype junglene og de tusen templene. Det er et mylder av folkeslag, det er fargerikt og det er bønnevimpler i vinden! Du går ut av flyet i Kathmandu, og inntrykkene og lydene er overveldende fra første sekund. Trafikken lyder som et mindre samstemt orker, fra de mange restaurantene strømmer lukten av tørket chili og kokt ris ut, entusiastiske fjellklatrere og turister om hverandre, selgerne som roper ut sine tilbud og luften er frisk her på 1345 meter.

Les mer

Chitwan nasjonalpark

Chitwan er stedet å besøke om du ønsker et rikt dyreliv i den tropiske delen av Nepal. Fra ryggen av en elefant kan du se neshorn og mange andre dyr på tett hold. Kontrastene mellom Nepals skyhøye fjell og lavlandet Terai langs den indiske grensen kan neppe bli større. I Terai er klimaet nesten tropisk, med glohete forsomre, en dryppende våt sommermonsun og tåkete, kjølige vintere. De himmelhøye fjellene legges bak deg og området som åpner seg foran deg er helt flatt. Plutselig er det mange rickshawer og folk i indiske klær. I Terai finnes fortsatt jungel med tigre og neshorn. Byen Lumbini æres blant buddhister som Buddhas fødested.

Les mer

Kathmandu

Tenk deg høye fjell med snødekte topper, bønnevimpler som blafrer i vinden og glitrende tak fra de mange templer. Duften av røkelse, lydene fra et yrende folkeliv og overalt hvor du snur deg er det smilende ansikter. Velkommen til byen blant fjellene: Kathmandu. Nepals hovedstad ligger i Kathmandu – dalen, mellom fjellene Shivapuri, Phulchoki, Nagarjun og Chandragiri. Lenge trodde man dette kanskje var det sagnomsuste Shangri – La, men den gang ei. Kathmandu er dog inngangsporten til Nepal, og her finner du også den eneste flyplassen i landet.

Les mer

Mount Everest

Hvem har vel ikke lekt med tanken om hvordan det vil være å stå på toppen av verdens høyeste fjell? Nærmere himmelen kommer man ikke, blir det sagt – men svært få av oss får oppleve dette. Ikke uten grunn, for historiene rundt det 8848 meter høye vidunderet er mange, og ikke alle har endt lykkelig dessverre. I vesten er verdens høyeste fjell kjent som Mount Everest. Nepaleserne kaller det Sagarmatha, tibetanerne Chomolangma. Fjellet ligger i landskapet Khumbu på grensen til Tibet, rundt 150 kilometer nordøst for Kathmandu.

Les mer
Scroll to Top