fbpx

Vinlandet Moldova

Opplev verdens lengste vinkjellere!

Moldovas vinkultur strekker seg flere tusen år tilbake i tid. I dag er landet nummer 20 på listen over vinproduserende land.

I Moldova er vin ikke bare en drink, men en betydelig del av kulturen. På en av de mange vinturene blir du introdusert til den tradisjonelle måten å lage vin på, kombinert med moderne teknologi og unike opplevelser.

Du får naturligvis også smake flere ulike typer og nyte de fantastiske vinkjellerne, hvorav noen er verdens lengste!

For lokalbefolkningen er vin en viktig del av hverdagen, og vin omtales ofte som «Herrens blod». Vin serveres til viktige hendelser, som dåp, konfirmasjon, bryllup, begravelser, de viktigste kristne helligdagene og feiringer i landsbyer.

Moldovas største vinprodusenter:

Milesti Mici
Denne vingården er hjem til verdens lengste vinkjeller, som også har en plass i Guinness Rekordbok. Mer enn 200 kilometer med kalksteinstunneler, hvorav 55 kilometer brukes til å oppbevare vin.

Milesti huser også den berømte «Gold Collection», som inneholder mer enn to millioner flasker med vin som dateres tilbake til en periode da Moldova produserte Pinot, Traminer, Muscat, Riesling og flere andre.

Cricova Wine Cellars
Denne vingården er en ekte perle når det kommer til moldovsk vinproduksjon. Vingården huser den nest største vinkjelleren i landet, med imponerende 120 kilometer, og ble grunnlagt i 1952.

Grottene under Cricova er 60-80 meter dype og gir en konstant og ideell temperatur for gjæring og oppbevaring av musserende vin.

Museet har en samling på mer enn 1,2 millioner flasker, fordelt på 653 navn og merker. Den eldste vinen i samlingen er en jødisk påskevin fra 1902. Den russiske presidenten Vladimir Putin feiret sin 50-årsdag på Cricova, og lokalbefolkningen forteller at Angela Merkel, den tyske forbundskansleren, er på besøk titt og ofte.

Cricova er en av Moldovas største turistattraksjoner og besøket tar gjestene med under bakken i elektriske tog, gjennom store ganger med tønner og flasker. Deretter går man til fots gjennom tunnelene og avsluttes med vinsmaking i et av flotte rommene.

Purcari Winery
Dette er den eldste vingården i Moldova, etablert i 1827. Vingården har en lang og stolt historie med å produsere landets mest ikoniske viner, inkludert Negru de Purcari og Rosu de Purcari.

Vingården ligger i landsbyen Purcari, i Stefan Voda-distriktet, et av Moldovas mest prestisjefulle vinområder.

I vinkjelleren finnes en utrolig samling vin, hvorav noen dateres til 1949 samt dronning Elizabeth 2.’s vin fra 1984. Her kan besøkende også se fingeravtrykk fra munkene som bygde de kryssformede kjellerne.

Det er også mulig å overnatte på den flotte vingården Purcari.

Mimi Castle
Vingården, eller vinslottet, har en lang historie, og som er kjent for å produsere vin av meget høy kvalitet.

Vinproduksjonen startet i 1893, og ble ledet an av Constantin Mimi (1868-1935) og var den største vinprodusenten i Moldova i det 20.århundre.

Castle Mimi står på listen over de femten vakreste vingårdene i verden, hvor fortid møter nåtid og gir besøkende en uforglemmelig opplevelse.

Slottet ble renovert i 2010, og arkitekturen er inspirert av byggestilen i Frankrike. Vinkjellerne i slottet er helt unike, og holder en konstant temperatur på 13 grader, hele året.

Mimi inkluderer et hotell, restaurant, vinkjellere, smaksrom, vinbutikk, kunstgalleri, museum og en vingård.

Kvint Factory
Dette er et brandydestilleri i Tiraspol, den største byen i Transnistria. Kvint produserer også vodka og vin.

Destilleriet ble grunnlagt i 1897, og er ett av de eldste produsentene i området. Det er kjent for høy kvalitet på brandyen, som produseres i henhold til klassiske franske metoder.

Skroll til toppen