fbpx
Shongololo Express:

Pretoria – Victoria Falls

16

DAGER

rgf-logo_8d39_M
Reis trygt med oss!

Unike Reiser er medlem av Reisegarantifondet. Når du reiser med oss er du dekket av pakkereiseloven.

Bli med på en eventyrlig togreise med Shongololo Express, som tar dere med til Sør-Afrika, Eswatini, Mosambik og Zimbabwe.

Eventyret starter i Pretoria (Sør-Afrika), og de første dagene går reisen østover forbi de mektige Drakensberg Mountains til Kruger nasjonalpark hvor utrolige safariopplevelser venter.

Fortsett gjennom historiske og naturskjønne områder som Pilgrim’s Rest, Bourke’s Luck Potholes og God’s Window.

I Mosambik venter et besøk i hovedstaden Maputo, før dere reiser inn i det lille fjellrike Eswatini (tidligere Swaziland), Afrikas siste tradisjonelle kongerike. Nyt en safari i det berømte viltreservatet Kapama for så å tøffe videre til Great Zimbabwe Ruins for en omvisning.

Deretter venter Antelope Park, med sine åpne gressletter, og Matobo nasjonalpark. Her besøker dere graven til Cecil John Rhodes før toget ruller videre til Hwange nasjonalpark – Zimbabwes største park og hjem til et spektakulære dyreliv.

Toget ankommer de berømte Victoria Falls hvor dere blir med på en vandretur i landsbyen for deretter å beskue de imponerende fossefallene. Denne eventyrlige reisen avsluttes med et cruise i solnedgangen på den mektige Zambezi–elven.

Velkommen til magiske Afrika – som best oppleves med en togreise!

Shongololo Express tøffet av sted for første gang i 1995, og hensikten var å skape en unik reiseopplevelse for besøkende i det sørlige Afrika.

Om bord er det komfortable kupeer med privat bad. To historiske spisevogner setter scenen for hvor måltidene inntas. Det serveres en herlig blanding av moderne og tradisjonelle lokale retter, og til maten serveres et stort utvalg sør-afrikanske viner. Det er også en bar og en balkong i bakerste vogn hvor dere kan nyte utsikten mens landskapet suser forbi.

Toget er ikke like luksuriøst som Rovos Rail, og er en lavere prisklasse, men opplevelsene utenfor toget er like spektakulære!

Dag 1:

Norge - Johannesburg

Avreise fra ønsket flyplass i Norge.

Mellomlanding og flybytte i Europa eller Afrika (avhengig av flyselskap).

Fly videre til Cape Town.

Dag 2:

Johannesburg – Pretoria

Velkommen til Sør-Afrika!

I ankomsthallen på flyplassen står en sjåfør klar til å kjøre dere til hotellet i Pretoria hvor dere sjekker inn.

Resten av dagen til egen disposisjon.

Lunsj og middag på egen hånd.

Overnatting: Court Classique Suite Hotel

Dag 3:

Shongololo Express: Pretoria – Soweto

Etter en tidlig frokost blir dere hentet på hotellet og kjørt til togstasjonen i Pretoria hvor dere sjekker inn på Shongololo Express. Bagasjen oppbevares på stasjonen.

Eventyret starter med en omvisning i Sør-Afrikas hovedstad Pretoria og Soweto.

Pretoria er en flott by med brede gater, parker og trær. Byen ble grunnlagt i 1860 og opprinnelig besto den bare av Church Square og markedet der. Etter hvert kom nye bygninger til og i dag har hovedstaden utviklet seg til en sprudlende og internasjonalt orientert storby. Dere får se Union Buildings, bronsestatuen av Paul Kruger (tidligere president av Transvaal) og hans boer-krigere, Church Square og Voortrek Monument.

Fortsett til Soweto, den største «sorte» bydelen i Sør-Afrika, hjem til tre, fire eller kanskje fem millioner innbyggere. Soweto er blitt et symbol, både nasjonalt og internasjonalt, på afrikansk motstand mot apartheidsystemet.

Turen tar dere til minnesmerkene over kampen mot apartheid og den unge Hector Pieterson, som ble skutt av politiet i 1976. Huset der Nelson Mandela bodde før han havnet i fengsel er nå et museum. Et stykke nede i gaten ligger erkebiskop Desmond Tutus hus. Soweto er den eneste gaten i verden der du finner huset til to Nobel Fredspris – vinnere.

Transport tilbake til toget for avreise mot Waterval Boven.

Middag om bord.

Overnatting: Shongololo Express

11:00: Avreise fra togstasjonen i Cape Town.
13:00: Lunsj serveres i spisevognene.
16:30: Te serveres i lounge- og observasjonsvognene.
19:30: Middag serveres i spisevognene (formelt antrekk).

Dag 4:

Shongololo Express: Panoramaruten

Frokost om bord.

Toget tar dere gjennom det vakre landskapet i Drakensberg, og utenfor togvinduet ser dere dramatiske fjellformasjoner og dype kløfter.

Første stopp er Pilgrim’s Rest, hvor de første gullfunnene i området ble gjort. Byen er nå restaurert, og den gamle byen er praktfull, med det renoverte Royal Hotel (1894) som midtpunkt.

Turen går videre til Bourke’s Luck Potholes, hvor elvene Blyde (glede på afrikaans) og Treur (sorg på afrikaans) møtes. Vannet har formet dype jettegryter i det omkringliggende landskapet.

Graskop Viewing Lift tar besøkende 51 meter ned i kløften. Gangveier av tre og hengebroer som tar dere gjennom skogen langs en 600 meter lang sti.
Heisen er ikke inkludert og betales direkte i luken.

Transport tilbake til toget, som venter i Nelspruit. Toget kjører mot Malelane.

Middag om bord.

Overnatting: Shongololo Express

07:00: Frokost serveres i spisevognene.
12:30: Lunsj serveres i spisevognene.
Besøk på Kimberley Diamond Mine Museum og The Big Hole.
16:30: Te serveres i lounge- og observasjonsvognene.
19:30: Middag serveres i spisevognene (formelt antrekk).

Dag 5:

Shongololo Express: Kruger nasjonalpark

Frokost om bord mens toget fortsetter sin reise gjennom gylne marker.

Dere ankommer togstasjonen i Pretoria, Sør-Afrikas administrative hovedstad. Det blir en spasertur på perrongen, etterfulgt av lunsj her (væravhengig).

Så venter en omvisning i Pretoria, en flott by med brede gater, parker og trær. Når jakarandatrærne blomstrer i oktober, ligger byen badet i rosa og lilla.

Pretoria ble grunnlagt som hovedstad i den uavhengige republikken Transvaal i 1860, og er oppkalt etter voortrekkerlederen Andries Pretorius. Opprinnelig bestod den bare av Church Square og markedet der. Etter hvert kom nye bygninger til, og presidenten og de viktigste departementene holder til i Union Building nordøst for sentrum.

Middag serveres om bord mens toget kjører mot Zeerust.

Overnatting: Rovos Rail

05:30: Frokost serveres i spisevognene (frem til avreise).
07:00: Hele dagen på safari i Kruger nasjonalpark.
18:00: Transport tilbake til toget og avreise mot Mosambik.
19:30: Middag serveres i spisevognene.

Måltider: Frokost og middag

Dag 6:

Shongololo Express: Maputo (Mosambik)

Frokost om bord.

Velkommen til Maputo, hovedstaden i Mosambik. Dette er en by fylt av kontraster og en herlig blanding av kulturer. Maputo er også kjent under navnet Perlen ved Det indiske hav.

Byen ble grunnlagt i 1782 og fikk bystatus i 1887. Arkitekturen er en fin miks av afrikansk og portugisisk, hvor gamle katolske kirker står side om side med moskeer, fort og viktorianske hus. Langs den fargerike strandpromenaden er det en rekke kafeer og restauranter som spesialiserer seg på fersk sjømat.

Transport tilbake til toget.

Det serveres te mens toget kjører mot Eswatini (tidligere Swaziland).

Middag om bord.

Overnatting: Shongololo Express

07:00: Frokost serveres i spisevognene.
11:00: Transport (90 min) til Madikwe viltreservat for 2 netter her. Lunsj på lodgen.
19:00: Middag ved bassenget (uformelt antrekk).

NB! Husk å pakk en liten bag med det du trenger for to netter i Madikwe. Bager vil bli lagt i lugaren.

Dag 7:

Shongololo Express: Eswatini

Frokost om bord.

Dere har ankommet Eswatini, Afrikas siste tradisjonelle kongerike. Seremonier og ritualer holdes høyt i hevd i det lille landet, som også lokker med vakker natur og viltreservater. Kongedømmet Eswatini har et areal på 17 360 km2, noe som gjør det til det nest minste landet i Afrika.

Dere blir kjørt til Mpaka, hvor det blir et besøk på Swazi Candles hvor dere inviteres til å se kunstnerne lage forskjellige lys. Treskjæringer, kurver og fargerike tekstiler er også utstilt.

Fortsett gjennom Ezulwini Valley, til Mantenga Cultural Village er et friluftsmuseum som viser frem gamle tradisjoner og livsstilen til swaziene på 1800-tallet. Gjenstandene som er utstilt viser den gamle levemåten i landet: Sosialt, økonomisk og religiøst.

Transport tilbake til toget, som setter kursen mot Hoedspruit.

Middag om bord.

Overnatting: Shongololo Express

Morgensafari i Madikwe viltreservat (avreisetidspunkt oppgis kvelden før).

07:00: Frokost serveres på lodgen (til klokken 09:30).
12:30: Lunsj serveres på lodgen.
Ettermiddagssafari i Madikwe viltreservat.
19:00: Middag ved bassenget (uformelt antrekk).

Dag 8:

Shongololo Express: Kapama Viltreservat

Det serveres en kontinental frokost om bord.

Kapama private viltreservat er et afrikansk paradis, hjem til mer enn 40 forskjellige dyrearter og rundt 350 fuglearter. Dere blir med på nok en spennende safari, og speider etter løver, elefanter, leopard, bøfler, neshorn og sjiraffer.

Etter nok en minneverdig safari fortsetter turen til Hoedspruit Endangered Species Centre, et unikt senter med fokus på bevaring av sjeldne, sårbare og utrydningstruede dyrearter.

HESC ble grunnlagt i 1990 av ekteparet Lente og Johann Roode. Hensikten var å jobbe for å bevare geparden, men senteret tar imot alle dyr i nød. Besøkende kan også se løver, afrikansk villhund, leopard, neshorn, antiloper, fugler og gribber. Målet er å rehabilitere alle dyr slik at de kan settes ut i det fri. De jobber også med å utdanne samt informere, både lokalt og internasjonalt, viktigheten av å bevare det fantastiske dyrelivet.

Transport tilbake til toget, som i dag fortsetter reisen mot Tzaneen og Louis Trichardt.

Middag om bord.

Overnatting: Shongololo Express

05:00: Frokost serveres i spisevognene (frem til avreise).
05:30: Safari i Kapama private viltreservat og besøk på Hoedspruit Endangered Species Centre
12:00: Transport tilbake til toget for lunsj.
16:30: Te serveres i lounge- og observasjonsvognene.
19:30: Middag serveres i spisevognene.

Måltider: Frokost, lunsj og middag

Dag 9:

Shongololo Express: Om bord på toget

Frokost om bord.

Dagen tilbringes om bord på toget som kjører gjennom Limpopo, Sør-Afrikas nordligste provins. Limpopo var en del av den tidligere provinsen Transvaal og ble grunnlagt i 1994 og dekker et område på 124 000 km2.

Provinsen grenser til landene Botswana, Zimbabwe og Mosambik, og er kjent som «inngangsporten til andre afrikanske land». Limpopo har et variert landskap, fra tropisk skog til halvørken med små trær, busker og fjell til flatt land andre steder.

Provinsen er delt i fem regioner, strategisk plassert i henhold til stammer som Bapedi, Tswana, Vhavenda, Vatsonga, Bapedi og Ndebele. Limpopo er den eneste provinsen i Sør-Afrika hvor flere enn to kulturelle grupper bor sammen i harmoni på deres opprinnelige bosetninger. Andre etniske grupper inkluderer engelske og afrikaans.

Lunsj serveres om bord mens toget kjører mot Oreti i Zimbabwe.

I Beitbridge er det grense- og passkontroll.

Middag om bord.

Overnatting: Shongololo Express

07:00: Frokost serveres i spisevognene.
Grensepassering og passkontroll mellom Botswana og Zimbabwe.
13:00: Lunsj serveres i spisevognene.
16:30: Te serveres i lounge- og observasjonsvognene.
19:30: Middag serveres i spisevognene (formelt antrekk).

Flere foredrag tilbys om formiddagen og/eller ettermiddagen. Se aktivitetslisten i lugaren for mer informasjon.

Dag 10:

Shongololo Express: Great Zimbabwe Ruins

Frokost om bord.

I dag blir dere kjørt til Great Zimbabwe Ruins, det største monumentet i Afrika sør for pyramidene.
Dette er en av Zimbabwes aller største attraksjoner og et nasjonalmonument, fredet av UNESCO.
De gamle ruinene er innhyllet av mystikk og har fascinert besøkende i flere hundre år.

Monumentet er en hyllest til det afrikanske folk. Ruinene stammer fra en eldgammel by som en gang var sentrum for det store imperiet Munhumutapa, som hersket over et område på størrelse med dagens Zimbabwe og Mosambik.

Ruinene er delt inn i tre områder: The Hills Ruins, The Great Enclosure og The Valley Ruins. Takket være sin høye beliggenhet er The Hills Ruins det mest kjente. Det aller mest imponerende er kanskje at de opptil fem meter høye murene er bygd uten mørtel.

Legender forteller at det var her Solomons gruver en gang befant seg her, i en eldgammel by bygd av Rozwi-folket.

Guiden forteller om hvordan oldtidens mennesker levde og utvant gull og sølv i gruvene, som ble tatt ut av landet av arabiske og portugisiske handelsmenn.

Etter endt omvisning blir det lunsj og transport tilbake til toget.

Reisen fortsetter til Somabhula.

Middag om bord.

Overnatting: Shongololo Express

06:00: Frokost serveres i spisevognene (frem til avreise).
08:00: Transport og omvisning ved Great Zimbabwe Ruins, med lunsj.
17:00: Transport tilbake til toget.
19:30: Middag serveres i spisevognene.

Måltider: Frokost, lunsj og middag

Dag 11:

Shongololo Express: Antelope Park

Frokost om bord.

Hele dagen tilbringes i Antelope Park, en fantastisk park som ble etablert i 1987. Rik på flora og fauna er parken også hjem til over 20 pattedyr, som sebraer, antiloper, sjiraffer og gnuer.

Parken er hjem til det verdenskjente African Lion Environmental Research Trust (ALERT), et rehabiliteringsprogram for å bevare løvene. Dette er Afrikas første program som etisk jobber med å reintrodusere avkom av løver født i fangenskap, tilbake i det fri.

Det er en rekke aktiviteter dere kan være med på:

Utforsk parken og se etter dyr fra en åpen safaribil, eller hils på elefantene og la deg imponere over deres intelligens og personligheter. Sett deg på hesteryggen og ri rundt i landskapet mens du ser sebra og sjiraffer gresse rolig rundt deg. Lær mer om de majestetiske løvene når du besøker dem under matingen. Strekk på beina sammen med en kunnskapsrik som tar deg med på fugletitting.

Om ettermiddagen returnerer dere til toget, som setter kurs mot Bulawayo.

Middag om bord.

Overnatting: Shongololo Express

06:00: Frokost serveres i spisevognene (frem til avreise).
08:00: Transport til Antilope Park med valgfrie aktiviteter.
16:00: Transport tilbake til toget.
16:30: Te serveres i lounge- og observasjonsvognen.
19:30: Middag serveres i spisevognene.

Måltider: Frokost og middag

NB! Merk at dagens aktiviteter ikke er inkludert, og betales direkte i parken.

Dag 12:

Shongololo Express: Matobo nasjonalpark

Frokost om bord.

I dag venter spennende opplevelser i Matobo nasjonalpark, landets eldste park.

Parken huser Zimbabwes største konsentrasjon av sorte og hvite neshorn og et høyt antall leoparder, som naturligvis faller i smak hos safarientusiaster.

Matobo Hills er kjent for sin bergkunst fra steinalderen. Bildene viser mennesker i bevegelse, som jegere, dansere, lekende og løpende samt dyrefigurer. Arkeologiske utgravninger har avdekket gjenstander som er over 35 000 år gamle.

Guiden tar dere også med til Nswatugi Cave for å se den fascinerende bergkunsten, beskrevet som den beste i landet.

Pikniklunsj i parken.

Matobo ble opprettet i 1926 under navnet Rhodes Matapos National Park, og er oppkalt etter Cecil Rhodes. Han er grunnleggeren av kolonien Rhodesia, hvor den sørlige delen nå er dagens Zimbabwe. Et besøk ved graven hans avslutter dagen.

Transport tilbake til toget om ettermiddagen, som kjører mot Dete.

Middag om bord.

Overnatting: Shongololo Express

07:00: Frokost serveres i spisevognene (frem til avreise).
09:00: Transport til Matobo nasjonalpark for full dag i parken, inkludert lunsj.
16:00: Transport tilbake til toget.
16:30: Te serveres i lounge- og observasjonsvognen.
19:30: Middag serveres i spisevognene.

Måltider: Frokost, lunsj og middag

Dag 13:

Shongololo Express: Hwange nasjonalpark

Frokost om bord.

Eventyret fortsetter og i dag går turen til spektakulære Hwange nasjonalpark. Dette er Zimbabwes største park og strekker utover med imponerende 14 000 kvadratkilometer. Her bor mer enn 100 dyrearter og 470 fuglearter så alt er tilrettelagt for magiske møter med dyrene.

Store flokker med elefanter og bøfler dukker opp i horisonten, og trekker nærmere og nærmere. I det grønne gresset dukker også antilopene opp. De sprer seg utover og nyter buffeen som nå er tilgjengelig.

Sebraenes herlige pysjamaser i sort og hvit bryter de grønne omgivelsene og det er vanskelig å telle hvor mange de er når stripene blandes i en herlig miks. Gnuene trasker rundt, som et endeløst teppe av sorte oppsamlinger.

Er dere riktig så heldige får dere se afrikansk villhund og gepard. Synet av disse går ikke lett i glemmeboken.

Hele dagen tilbringes i parken, med pikniklunsj underveis.

Om ettermiddagen returnerer dere til toget, som kjører mot Thompson’s Junction.

Middag om bord.

Overnatting: Shongololo Express

05:00: Frokost serveres i spisevognene (frem til avreise).
06:30: Transport til Matobo nasjonalpark for full dag i parken, inkludert lunsj.
16:00: Transport tilbake til toget.
16:30: Te serveres i lounge- og observasjonsvognen.
19:00: Avreise mot Thompson’s Junction.
19:30: Middag serveres i spisevognene.

Måltider: Frokost, lunsj og middag

Dag 14:

Shongololo Express: Victoria Falls

Frokost om bord.

Toget har tøffet seg gjennom Afrika, og ankommer nå ved de mektige Victoria Falls.

Dere sjekker ut fra toget og går over gaten til Victoria Falls Hotel. Nå venter en spasertur gjennom landsbyen og videre til de mektige Victoria Falls.

Få ord kan beskrive dette fantastiske naturvidunderet, det må nemlig oppleves! Vannet velter over en 1,7 kilometer bred skrent og braser 110 meter ned i dypet. Overdøvende buldring og vakre regnbuer gjør et inntrykk på alle besøkende. Dere rusler på stiene gjennom regnskogen, med stopp på flere utsiktspunkt for å beundre naturvidunderet Victoria Falls.

Etter endt besøk har dere noen timer til egen disposisjon slik at dere kan spise lunsj.

Om ettermiddagen møtes dere igjen på Victoria Falls Hotel for et solnedgangscruise på den mektige Zambezi-elven. Mens båten seiler rundt, er det bare å lene seg tilbake og speide etter flodhester, krokodiller samt elefanter som vandrer langs vannkanten. Det serveres drikke og snacks.

Transport tilbake til Victoria Falls Hotel hvor dere sjekker inn for en siste natt i Afrika.

Middag på egen hånd.

Overnatting: Victoria Falls Hotel

07:00: Frokost serveres i spisevognene (frem til 09:00).
10:00: Ankomst Victoria Falls Station. Utsjekk og så går dere til Victoria Falls Hotel.
11:00: Gåtur i landsbyen og besøk Victoria Falls.
16:00: Oppmøte for avreise til Zambezi-elven for solnedgangscruise.
18:30: Transport tilbake til Victoria Falls Hotel.

Måltider: Frokost

Bagasjen oppbevare på toget mens dere er på omvisning.

Dag 15:

Victoria Falls – Norge

Frokost på hotellet.

Dere blir hentet på hotellet og kjørt til flyplassen hvor dere sjekker inn for fly hjem til Norge.

Dag 16:

Norge

Ankomst Norge med minner om en fantastisk reise i Afrika, verdens mest spennende kontinent.

Kart

FORSLAGET INKLUDERER

 • Fly Norge – Johannesburg/Victoria Falls – Norge
 • Flyskatter
 • 1 natt på Court Classique Suite Hotel, inkludert frokost
 • 11 netter på Shongololo Express i Emerald Suite
 • 1 natt på Victoria Falls Hotel, inkludert frokost
 • Måltider i henhold til program
 • Utflukter/aktiviteter med kunnskapsrik guide i henhold til program
 • Inngang til parker og attraksjoner i henhold til program
 • Te, kaffe og vann om bord på Shongololo Express
 • Transport før og etter togreisen
 • Assistanse av våre lokale samarbeidspartnere i Sør-Afrika og Zimbabwe

FORSLAGET INKLUDERER IKKE

 • Visum til Mosambik (USD 70,- per person)
 • Visum til Zimbabwe (USD 50,- per person)
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikke ikke nevnt i program
 • Måltider ikke nevnt i program
 • Aktiviteter/utflukter ikke nevnt i program
 • Tilleggsaktiviteter
 • Personlige utgifter

Reiseperiode: Hele året på fastsatte datoer.
Det er sommer i Sør-Afrika når det er vinter i Norge.

Juli til oktober anses som den beste perioden for safari da dette er den tørre perioden. Merk at i denne perioden kan det være lite vann i Victoria Falls, men det er fortsatt et flott syn. Regntiden er fra desember til mars. Juni til august kan være noe kjølig så husk å ta med varme klær da det kan være kaldt om kvelden/natten. November er uforutsigbar, og det kan være varmt og tørt, men sesongens første regn kan også forekomme.

Togreisen kjøres også i motsatt retning: Victoria Falls – Pretoria.

rgf-logo_8d39_M

REIS TRYGT MED OSS!

Unike Reiser er medlem av Reisegarantifondet. Når du reiser med oss er du dekket av pakkereiseloven.

Sør-Afrika

Det er ingen krav til visum for norske statsborgere for besøk inntil 90 dager. Passet må være gyldig i minst tre måneder etter at besøket er avsluttet, og må inneholde minst to ledige sider. Sør-Afrika aksepterer kun maskinlesbare pass, og derfor kan ikke nødpass benyttes for reiser til Sør-Afrika.
Fra 1.juni 2015 kreves det fødselsattest med apostille for alle barn under 18 år uansett nasjonalitet ved reiser til og fra Sør-Afrika. Det er også andre spesielle krav for reise med barn (se eget vedlegg).
Dersom du ankommer Sør-Afrika fra et annet afrikansk land, kan du bli avkrevet bevis for at du har gulfebervaksine.

Krav og anbefalinger vedrørende vaksinasjon endres løpende, og vi anbefaler at du kontakter din egen lege eller nærmeste vaksinasjonssentral for detaljert oversikt vedrørende nødvendige vaksiner.
Malariapiller anbefales dersom reisen omfatter besøk i den nordlige og østlige delen av landet (Kruger nasjonalpark, Mpumalanga, Limpopo og det nordøstlige KwaZulu- Natal og det nordligste North- West), især hvis man er der i sommerhalvåret (november til juni). I resten av landet er det normalt ingen risiko for malaria.
Reisende til Swaziland bør ta malariapiller uansett årstid. Lesotho er malariafritt.
Man skal være svært omhyggelig med forebyggelse av myggstikk (myggspray med DEET eller AUTAN) og anvendelse av impregnert myggnett.  Malariamyggen stikker først etter mørkets frembrudd.
Helsestasjonens smittevernavdeling anbefaler følgende vaksinasjoner: difteri, smittsom leverbetennelse (gammaglobin eller hepatitt A) og stivkrampe (tetanus).

Gulfeber- vaksinasjonssertifikat kan kreves av reisende som kommer fra andre afrikanske land.

Vennligst les våre generelle reisebetingelser grundig da disse er en del av avtalegrunnlaget for reiser kjøpt hos Unike Reiser. Reiser kjøpt hos oss er omfattet av “Lov om pakkereiser”.
Klikk her for å lese reisebetingelsene.

Vi anbefaler alle å ha gyldig reiseforsikring uansett reisemål!

Vi benytter flere ulike flyselskaper på våre reiser til Sør-Afrika, og det er kan derfor variere hvor mye bagasje du kan ta med i innsjekket bagasje og håndbagasje. På flybilletten vil du se antall kollier og vekt per koffert.

For å gjøre pakking og transport av bagasjen enklest mulig, anbefaler vi å pakke i mye bager fremfor harde kofferter.

På småflyene er det kun tillatt 15 kilo per kolli per person.

I håndbagasjen bør du oppbevare pass, billetter, vouchere, telefonnummer til vår lokal agent, kamera, ladere til kamera og mobil, medisiner, ekstra minnebrikke til kamera og verdisaker.

Sør-Afrika ligger på den sørlige halvkule. Derfor er det sommer i Sør-Afrika når det er vinter i Norge.
Det kan være en smakssak når man foretrekker å reise. Det kan også avhenge av reisens formål. I nord og nordøst er den subtropiske sommeren kvelende het. Ved kysten virker kjølige vinder fra havene svalende. Mange steder kan varme sommerdager bli avløst av voldsomme subtropiske regnskyll og noen ganger haglbyger.
Vinteren i nord er behagelig mild med kjølige netter. Dagene er solfylte, og det er sjelden det regner. I Johannesburg og andre høytliggende steder kan det bli ubehagelig kaldt med frost og risiko for snø fordi sørafrikanske hus som regel ikke er isolert. Likevel er vinterdagene normalt solfylte og regnfrie.

Den sørafrikanske myntenheten heter rand (ZAR). Én rand består av 100 cents.
Det er ingen problemer med å veksle utenlandsk valuta på de internasjonale flyplassene eller i større banker i byene. I mindre byer kan det være vrient å få vekslet norske kroner. Her er det bedre med dollar, euro eller pund. Vekslingskursen er som regel gunstigere i Sør-Afrika enn i en bank i Norge.
De mest brukte kredittkortene (Visa, Master Card og Diners) kan brukes overalt, bortsett fra i mindre byer på landet og i tidligere hjemland. Noen ganger tar det litt tid fordi kortet må sjekkes via et sentralt system. Man kan ta ut penger på de fleste kort. Det er minibanker på flyplasser og i de store byene.
Bensin kan vanligvis bare betales kontant eller med bensinkort som turister normalt ikke har.
Det er alltid greit å ha med seg amerikanske dollar eller euro som en reservere når man reiser til Sør-Afrika. Disse kan veksles inn ved ankomst.

Ved ankomst i Sør-Afrika blir du møtt av en representant fra vår lokale samarbeidspartner. Ved avreise blir du kjørt tilbake fra hotellet til flyplassen.

Under oppholdet blir du kjørt rundt av en av våre dyktige og kunnskapsrike sjåfør/guide, som snakker engelsk.

Sør-Afrika er også en populær destinasjon for Kjør-Selv-Ferie. Da hentes og leveres leiebilen på flyplassen. Du blir ikke mottatt på flyplassen når du har leiebil.

Sør-Afrika har venstrekjøring. Veinettet er fremragende. De store riksveiene og motorveiene er minst like gode som i Europa. Husk at veiene (også hovedveiene) deles med dyr, fotgjengere, syklister, busser og lastebiler. Det er relativt greit å kjøre selv i Sør-Afrika, og gir en fantastisk frihet slik at dere selv kan bestemme hvor og når dere vil stoppe.

Når du henter leiebilen må du vise pass og førerkort. Det reserveres et depositum på kredittkortet ditt. Det blir tilbakeført når du leverer bilen.

Når du leier bil gjennom Unike Reiser, får du også tilsendt mer informasjon om bilkjøring i Sør-Afrika.

Sør-Afrika ligger en time foran Norge om vinteren. Når det er sommertid i Skandinavia, er det ingen forskjell.

De fastlagte turene tilpasses været og andre omstendigheter. Disse turene kan prinsipielt ikke byttes i noe annet eller refunderes. Safariturene foregår i åpne kjøretøyer, og fastlegges etter lodgens egne regler. Alle annen transport foregår i minibuss eller privat kjøretøy med aircondition.

Barn er hjertelig velkommen på de aller fleste lodger i Sør-Afrika og safariturene våre er meget barnevennlige. Unike Reiser tilbyr lodger som har egne aktiviteter og programmer for barn.
Merk at det er 12 års aldersgrense for å delta på safari til fots (bush walk). Kun barn over 6 år kan delta på kveldssafari i åpen bil.

De aller fleste steder – særlig i de store byene – kan man drikke vann rett fra kranen. Ofte smaker det klor. Ute på landet, og spesielt i de tidligere hjemlandene, bør man være mer forsiktig og ta med flaskevann.
Under alle omstendigheter: Husk å ta med vann på lengre utflukter, særlig i nasjonalparkene. I den stekende sola er det helt avgjørende å få i seg nok veske.
Maten er godt tilbredt på lodger og hoteller, og magetrøbbel er derfor sjeldent.

Sørafrikanske lønninger er generelt lave. Drikkepenger er derfor mer enn velkomne. Gi 10-15 prosent av beløpet på regningen på hotellet og restauranter, eller rundt av opp til et rimelig beløp.
Også på bensinstasjonen runder man oppover hvis frontruten blir vasket og servicen ellers er god. Taxisjåfører og pikkoloer på hotellet kan man gi cirka 10 rand.

På safaritur er det vanlig å gi tips til game ranger/ tracker og øvrige ansatte (rengjøringspersonale og de som jobber i ”kulissene”). Dere tipser dagen dere drar. I lodgens informasjonshefte vil det noen ganger være oppført hvor mye tips som forventes av gjestene.

Zimbabwe

Visum til Zimbabwe kan etter gjeldende regler kjøpes ved innreise mot betaling og koster USD 50,- per person (single entry). Visum er gyldig for 30 dager. Alle reisende til Zimbabwe anbefales å kontrollere visumetiketten nøye, slik at det ikke hersker tvil om visumets gyldighetsperiode. En overskridelse av reglene kan få meget alvorlige konsekvenser. Passet må være gyldig i minst 6 måneder etter utreise. Det anbefales minst tre ledige sider i passet. Er det ikke nok plass kan innreise nektes.
Besøkende må også ha med seg bevis på at har arrangert utreise og tilstrekkelige midler for oppholdet.

Det anbefales følgende vaksinasjoner: Hepatitt A. Hepatitt B. Difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Zimbabwe er risikoområde for malaria og det anbefales å bruke malariaprofylakse om man reiser utenfor Harare.

Anbefalinger for reise i malariastrøk:

 • Husk at den beste måten å beskytte seg på er å ta forbehold for å hindre at man blir bitt.
 • Regelmessig bruk av insekt De fleste lodger og overnattingssteder tilbyr dette.
 • Bruk langermet genser/skjorter og bukser på kveldstid
 • Bruk myggnett de stedene det er tilgjengelig.
 • De stedene hvor det tilbys kan dere bruke insektmiddel for å drepe insekter som allerede har kommet inn på rommet / teltet.
 • Vifter og myggspiral er også effektive for å hindre myggstikk.
 • Dykkere bør være varsom ved bruk av Larium i sammenheng med dykking.

Det er færre hendelser av malaria på steder med liten befolkning. Dere vil høyst sannsynligvis nesten utelukkende oppholde dere i områder med lite malariaforekomst. Det tar minst 6 – 7 dager fra du blir bitt til malariasymptomene kjennes.

I god tid før avreise anbefales det å kontakte Folkehelseinstituttet for offisielle helsefaglige reiseråd og helsefaglig veiledning.

Vennligst les våre generelle reisebetingelser grundig da disse er en del av avtalegrunnlaget for reiser kjøpt hos Unike Reiser. Reiser kjøpt hos oss er omfattet av “Lov om pakkereiser”.
Klikk her for å lese reisebetingelsene.

Vi anbefaler alle å ha gyldig reiseforsikring uansett reisemål!

Grunnet store flyplasser og tidkrevende sikkerhetsopplegg anbefales det å være tilstede på flyplassen 2 timer før innlandsflyvninger og 3 timer før internasjonale flyvninger.

Ved internasjonale avganger fra flyplasser i Zimbabwe kan dere bli bedt om å betale USD 25,- per person. De aller fleste flyselskaper har inkludert denne prisen i billetten.
I januar 2011 ble det også introdusert en ”sikkerhetsskatt”. Denne kommer på USD 5,- per person for internasjonale avganger og USD 3,- for innlandsflyvninger. Dette kommer i tillegg til de overnevnte avgiftene.

Husk å ta med den nøyaktige summen USD som er påkrevet da man ikke kan veksle på flyplassen.

Tidsforskjellen mellom Norge og Zimbabwe kan variere, alt etter om Norge har sommer- eller vintertid.
Sommer: 0 timer.
Vinter: + 1 time.

Zimbabwe er har et behagelig klima året rundt, og den beste tiden for når du skal besøke landet avhenger av hvilke aktiviteter du ønsker å oppleve og hvilke regioner du skal besøke.

For den optimale safariopplevelsen er det best i de tørre månedene: Juli – oktober. Da er vannbestanden og tilgang til drikke mindre så dyrene trekker ned til elver og vannhull, som gjerne er rundt lodger og spesielt bygde utkikksplasser.
Under regntiden er vegetasjonen sterk og det er tilstrekkelig med vann så dyrene er vanskeligere å se. Fordelen er jo at det er færre besøkende i parkene.

Beste tiden for å besøke Victoria Falls er i perioden mars – juni da det er mest trykk i fossefallene. Helt spektakulært! Men det kan også være vanskelig å se takket være all spruten fra fallene.

I den tørre perioden (da de aller fleste besøker Zimbabwe på grunn av safariopplevelsene), er det mindre vann i fallene – noen ganger bare noen tynne striper med vann. Til gjengjeld får du fantastisk utsikt over juvene og de flotte geologiske utformingene.
For det beste av begge opplevelsene er perioden juni til august å foretrekke, selv om det er litt tidlig den ultimate safariopplevelsen.

Mest populære perioden å besøke Zimbabwe er april til oktober.

Zimbabwe har subtropisk klima. Året kan deles i tre årstider: Den kalde tiden, som varer fra mai til august med juli som den kaldeste måneden, den varme tiden fra september til november og regntiden som normalt varer fra desember til mars/april. I den kalde årstiden er dagtemperaturene omtrent som en gjennomsnittlig norsk sommerdag, med litt kjølige kvelder. Det anbefales å bruke solkrem med høy solfaktor for å beskytte huden og å drikke rikelig med vann for å unngå dehydrering.

Deler av Zimbabwe ligger på 1000 meter over havet og høyere. Her kan temperaturen synke ned mot null grader om natten i den kalde årstiden.

Visa og MasterCard aksepteres vanligvis i Zimbabwe, både av banker og overnattingssteder. American Express og Diners Club vil det være vanskeligere å finne steder som godtar.
Vær oppmerksom på at det er høye gebyrer for bruk av bankkort, og vanskelig å ta ut i minibank (på grunn av pengemangel) og vi anbefaler kontant betaling.

Vi anbefaler at du tar med deg godt med kontanter hjemmefra – og da i amerikanske dollar (USD). Gjerne små sedler (USD 1 og 5) slik at du kan kjøpe drikkevarer, små suvenirer eller måltider underveis.
Gyldig valuta er amerikanske dollar og enkelte steder sørafrikanske rand.

De fleste safarier foregår i 4x4 landrover, med åpent tak og sitteløsning designet for at folk skal se så mye som mulig av området og dyrene. Enkelte steder, på grunn av varme, sand eller støv, brukes lukkede kjøretøyer med store vinduer.

Enkelte dager kan det være lange kjøreetapper, mellom 5-6 timer, avhengig av avreise- og ankomststed. Underveis er det mye spennende å se, både landskap og landsbyer. Det er vannflasker tilgjengelig i bilen. Det legges inn stopp underveis om ønskelig.
Husk at veistandarden i Zimbabwe ikke kan sammenlignes med veiene i Nord-Europa.

Enkelte steder tilbys safari til fots. Dette kan medføre risiko da det er ville dyr i reservatene. Vi tar ikke ansvar for eventuelle hendelser som skulle oppstå.

Vi benytter flere ulike flyselskaper på våre reiser til Zimbabwe, og det er kan derfor variere hvor mye bagasje du kan ta med i innsjekket bagasje og håndbagasje. På flybilletten vil du se antall kollier og vekt per koffert.

For å gjøre pakking og transport av bagasjen enklest mulig, anbefaler vi å pakke i mye bager fremfor harde kofferter.

Det anbefales alltid å drikke vann fra flaske. Vannflasker kan kjøpes overalt i landet. De fleste lodger selger også vann, men da koster vannflasken mer enn i butikken. Vann kan drikkes etter grundig koking og filtrering. Da det er forurensing også av grunnvann og borehull flere steder, anbefales det å kjøpe drikkevann.
Husk alltid å ha med deg godt med drikke (vannflasker) når du skal på fotturer eller safari.

På våre reiser kommer du i kontakt med hverdagsliv, skikk og bruk. Det kan være forhold du ikke er vant med, som for eksempel skikken med driks.

I Zimbabwe er det vanlig å gi tips når man benytter ulike servicetjenester – mange lønninger er i stor grad basert på tips.

Som regel vil de ulike safarilodgene skrive anbefalinger i permer på hvert rom.

Reisen inkluderer ikke tips ettersom det er et individuelt anliggende, og tipssystemet er en del av den kulturen du velger å besøke, og som du bør respektere. For ordens skyld understreker vi at det er frivillig om – og hvor mye – du vil gi i tips.

Skroll til toppen