fbpx

Sabbat-feiring

Opplev tradisjonene, gjestfriheten og maten!

Her får du en unik mulighet til aktivt å oppleve hva en sabbat egentlig er og betyr, og det er ingen sted på jord dette blir mer autentisk enn i nettopp Jerusalem!

Sabbat er en ukentlig høytid innen jødedommen. Ordet kommer av det hebraiske ordet schabbath (holder opp med, hvile, opphører), og strekker seg fra solnedgang fredag kveld til solnedgang lørdag kveld.

Husmoren velsigner og tenner sabbatslysene. Husfaren velsigner vinen og skjærer sabbatsbrødet. Måltidsfellesskapet er hellig for en jødisk familie. Etter tradisjonen slutter sabbaten når tre stjerner viser seg på himmelen lørdag.

Fredagskveld starter med et besøk ved Klagemuren, også ofte kjent som Vestmuren. Her er det tid til refleksjon og tilbedelse, og det en meget spesiell opplevelse å få være her en fredagskveld. Her samles folk med forskjellige etniske opprinnelser og du får høre de spesielle bønnene som bruker for å innlede sabbaten.

Opprinnelsen, og det misforståtte navnet Klagemuren, er at alle bønner her var sorgfulle påminnelser om tempelets ødeleggelse. Vestmuren er en rest av støttemuren etter det jødiske tempelet, og var en del av en større struktur bygget av kong Herodes, men som ble ødelagt av romerne i år 70. Muren er 48 meter lang og 18 meter høy, og selve tempelet er plassert på toppen av det eldre Salomos Tempel, som igjen er bygget på fjellet der Abraham skulle ofre Isak.

Etter endt besøk her følger du med familien til deres hjem der forberedelsen er i full gang. Her skal det tennes lys, maten skal velsignes og brødet skal brytes.

Du får smake på tradisjonelle sabbat-retter fra ni forskjellige jødiske samfunn fra alle verdenshjørner. De har alle satt sine egne preg på rettene.

Shalom!

Skroll til toppen