fbpx
Rovos Rail:

Cape Town – Dar Es Salaam

18

DAGER

rgf-logo_8d39_M
Reis trygt med oss!

Unike Reiser er medlem av Reisegarantifondet. Når du reiser med oss er du dekket av pakkereiseloven.

Luksustoget Rovos Rail inviterer dere til å bli med på en episk togreise gjennom Sør-Afrika, Botswana, Zimbabwe, Zambia og Tanzania.

Dette er en av de mest spektakulære togreisene i verden, som tar deg med på en 5 800 kilometer lang tur på verdens mest spennende kontinent.

Eventyret starter i Cape Town, en by som anses som en av vakreste i verden. Fortsett til den lille, historiske byen Matjiesfontein og diamantbyen Kimberley. Bli med på en omvisning i Pretoria, etterfulgt av to netter i Madikwe Viltreservat hvor dyrene venter.

Tøff videre gjennom Botswana og inn i Zimbabwe. Her venter et besøk ved de imponerende Victoria Falls, med en overnatting på historiske og fantastiske Victoria Falls Hotel. Etter å ha krysset den mektige Zambezi-elven, fortsetter turen på Tazara-linjen i Zambia. I Chisimba Falls venter en fottur i bushen før toget kjører oppover mot grensen til Tanzania.

Den uforglemmelige reisen fortsetter når toget tar dere ned i Great Rift Valley, gjennom tunneler og over viadukter. Opp og opp igjen, for så å krysse Selous nasjonalpark – den største parken i Afrika – hvor dere får en følelse av et uberørt Afrika. Når toget kjører inn på stasjonen i Dar Es Salaam, har reisen kommet til veis ende.

Rovos Rail er et elegant luksustog, trukket av damplokomotiver.
På en togreise med Rovos Rail er det meste inkludert. Bortsett fra hummer og champagne. Kelnere kledd i skjorte og vest glir lydløst mellom gjestene med digre vinlister og påkostede menyer. Vinen serveres selvfølgelig i krystallglass. Servicen er like perfekt som maten. Kupeene mangler ingenting, og du er omgitt av komfort – hele veien.

Dag 1:

Norge – Cape Town

Avreise fra ønsket flyplass i Norge.

Mellomlanding og flybytte i Europa eller Afrika (avhengig av flyselskap).

Fly videre til Cape Town.

Dag 2:

Cape Town

Velkommen til Sør-Afrika!

I ankomsthallen står en sjåfør klar og kjører dere til hotellet hvor dere sjekker inn.

Resten av dagen til egen disposisjon slik at dere kan utforske vakre Cape Town.

Det vel tusen meter høye, flate Table Mountain troner over byen i dagtimene, og er flott opplyst om natten. Turen opp til toppen, eller rettere sagt platået, skjer med kabelbane. Fra platået har dere fantastisk utsikt over byen, innlandet og halvøya ned mot Kapp det gode håp. Table Mountain er et utmerket sted å nyte solnedgangen fra.

V&A Waterfront har et stort utvalg restauranter og butikker, og middagen anbefales her.

Overnatting: AC Hotel Cape Town Waterfront

Dag 3:

Rovos Rail: Cape Town – Matjiesfontein

Frokost på hotellet.

Dere blir hentet på hotellet og kjørt til togstasjonen hvor dere ønskes velkommen om bord luksustoget Rovos Rail.

De neste ukene er dere virkelig på sporet av luksus. Toget starter sin magiske reise, som tar dere gjennom fem land. Underveis venter en rekke spennende og varierte opplevelser. Turen inkluderer også utsøkte måltider og mye godt i glasset. Under hele reisen blir dere ivaretatt av en smilende og serviceinnstilt betjening.

Lunsjen inntas mens toget når Worcester i Hex River Valley før det kjører oppover (750 meter) til toppen av skråningen, hvor dere kjører gjennom den første av fire tunneler. Den siste er 13,5 kilometer lang.

I Matjiesfontein går dere av toget og utforsker den lille, historiske byen til fots. På plattformen er det et interessant museum samt en samling med biler og gamle togvogner til høyre for Lord Milner Hotel.

Middag om bord.

Overnatting: Rovos Rail

11:00: Avreise fra togstasjonen i Cape Town.
13:00: Lunsj serveres i spisevognene.
16:30: Te serveres i lounge- og observasjonsvognene.
19:30: Middag serveres i spisevognene (formelt antrekk).

Dag 4:

Rovos Rail: Kimberley

Dere spiser frokost mens landskapet suser forbi vinduet.

Dagens etappe tar dere gjennom Karoo, et stort halvørkenaktig platå mellom fjellkjedene mot havet og Oranje-elven.

Etter lunsj ankommer dere byen Kimberley, kjent som Diamantbyen. De første funnene ble gjort i 1869, og det var her det verdensomspennende De Beers diamantimperium ble grunnlagt. Selv om det fortsatt utvinnes diamanter i Kimberley, er det byens historie og minnene fra en svunnen tid som interesserer.

Dere går om bord i busser som kjører dere til Kimberley Mine Museum, et friluftsmuseum som viser Kimberley i 1880-årene. Neste stopp er The Big Hole, hvor de første diamantene ble funnet. Omkretsen er omkring 1,5 kilometer og dybden er rundt 240 meter. Siden hullet er fylt opp med vann, får dere ikke den rette fornemmelsen av dybden og hvilken fare arbeiderne i bunnen av hullet utsatte seg for.

Middag om bord.

Overnatting: Rovos Rail

07:00: Frokost serveres i spisevognene.
12:30: Lunsj serveres i spisevognene.
Besøk på Kimberley Diamond Mine Museum og The Big Hole.
16:30: Te serveres i lounge- og observasjonsvognene.
19:30: Middag serveres i spisevognene (formelt antrekk).

Dag 5:

Rovos Rail: Pretoria

Frokost om bord mens toget fortsetter sin reise gjennom gylne marker.

Dere ankommer togstasjonen i Pretoria, Sør-Afrikas administrative hovedstad. Det blir en spasertur på perrongen, etterfulgt av lunsj her (væravhengig).

Så venter en omvisning i Pretoria, en flott by med brede gater, parker og trær. Når jakarandatrærne blomstrer i oktober, ligger byen badet i rosa og lilla.

Pretoria ble grunnlagt som hovedstad i den uavhengige republikken Transvaal i 1860, og er oppkalt etter voortrekkerlederen Andries Pretorius. Opprinnelig bestod den bare av Church Square og markedet der. Etter hvert kom nye bygninger til, og presidenten og de viktigste departementene holder til i Union Building nordøst for sentrum.

Middag serveres om bord mens toget kjører mot Zeerust.

Overnatting: Rovos Rail

07:00: Frokost serveres i spisevognene.
10:00: Toget ankommer stasjonen i Pretoria.
Lunsj og omvisning i Pretoria.
19:30: Middag serveres i spisevognene (formelt antrekk).

Dag 6:

Rovos Rail: Madikwe viltreservat

Frokost om bord.

I dag blir det transport til Madikwe viltreservat, en spennende park som ligger i den nordlige delen Sør-Afrika, helt mot grensen til Botswana. Parken er den femte største i landet. Selv om den er relativt ukjent, byr parken på flotte safariopplevelser, og er hjem til blant annet løve, elefant, bøffel og neshorn.

Innsjekk på lodgen, hvor dere skal bo to netter, og lunsj.

Om ettermiddagen venter deres første safari.

Middag på lodgen.

Overnatting: Lodge i Madikwe viltreservat

07:00: Frokost serveres i spisevognene.
11:00: Transport (90 min) til Madikwe viltreservat for 2 netter her. Lunsj på lodgen.
19:00: Middag ved bassenget (uformelt antrekk).

NB! Husk å pakk en liten bag med det du trenger for to netter i Madikwe. Bager vil bli lagt i lugaren.

Dag 7:

Madikwe viltreservat

Madikwe viltreservat er en skjult perle, og parken anses som ett av de beste viltreservatene i Sør-Afrika. Parken brer seg utover et område på 680 kvadratkilometer og fikk status som viltreservat i 1991. Området ble tidligere brukt til landbruk, men den dårlige jorden resulterte i lite vekst. Regjerningen bestemte at området fikk status som viltreservat, og opprettelsen medførte en økonomisk oppvekst i et ellers så fattig område.

10 000 dyr ble flyttet fra andre nasjonalparker og reservater rundt om i landet og parken har 66 pattedyr og 300 fuglearter. Alle de fem store er representert, i tillegg til sebra, sjiraff, flodhest, gepard, antiloper og hyene.

I 1994 ble en liten flokk med seks afrikanske villhunder sluppet løs i parken. Flokken møtte store utfordringer i form av rabiesutbrudd, kamp om territorium og møter med løvene. Til tross for alle disse utfordringene, overlevde flokken, og Madikwe har i dag en god bestand av afrikanske villhunder.

Det blir safari om morgen og ettermiddag. Hver safaritur er på rundt tre timer. Etter endt morgensafari spiser dere frokost, og så noen timers avslapning før lunsj.

Middag på lodgen.

Overnatting: Lodge i Madikwe viltreservat

Morgensafari i Madikwe viltreservat (avreisetidspunkt oppgis kvelden før).

07:00: Frokost serveres på lodgen (til klokken 09:30).
12:30: Lunsj serveres på lodgen.
Ettermiddagssafari i Madikwe viltreservat.
19:00: Middag ved bassenget (uformelt antrekk).

Dag 8:

Rovos Rail: Madikwe viltreservat – om bord på toget

Dagen starter med en morgensafari (to timer) før dere returnerer til lodgen for frokost.

Dere blir kjørt tilbake til toget, som setter kursen mot Gaborone i Botswana. Ved grensen mellom Sør-Afrika og Botswana blir det passkontroll. Vær oppmerksom på at bagasjen kan bli undersøkt.

Mens dere spiser lunsj krysser toget Tropic of Capricorn og den østlige kanten av Kalahari Basin.

Kalahari, som strekker seg utover 900 000 km2 og dekker mesteparten av Botswana og deler av Namibia og Sør-Afrika, er ikke en ekte ørken da den opplever små nedbørsmengder. Den anses som halvveis ørken, halvveis platå.

Middag om bord.

Overnatting: Rovos Rail

Morgensafari i Madikwe viltreservat (avreisetidspunkt oppgis kvelden før).

07:00: Frokost serveres på lodgen frem til klokken 09:30.
10:30: Transport til toget.
13:00: Lunsj serveres i spisevognene.
Grensepassering og passkontroll mellom Sør-Afrika og Botswana.
16:30: Te serveres i lounge- og observasjonsvognene.
19:30: Middag serveres i spisevognene (formelt antrekk).

NB! Bagene må være ferdig pakket og klare til opphenting på rommet senest klokken 10:00.

NB! Husk å pass på at Train Manager eller Administrative Duty har passene dere før dere ankommer grensen til Botswana. Alle reisende må fysisk være til stede ved passkontroll.

Victoria Falls: Under dagens togreise er det lurt å gjøre seg kjent med hvilke aktiviteter som er tilgjengelige i Victoria Falls. Bli med på en guidet tur til Victoria Falls, helikoptertur over fallene, whitewater rafting, bungee-jumping eller golf.
Dere kan også booke disse utfluktene direkte på hotellet ELLER på toget (16:30-18:00).
Utfluktene er ikke inkludert og betales direkte ved påmelding (kort eller kontanter).

Dag 9:

Rovos Rail: Om bord på toget

Frokost om bord.

Toget fortsetter sin reise, og dagens etappe går mot Zimbabwe. Ved grenseovergangen blir det passkontroll.

Lunsjen om bord.

Deler av togturen langs en av Afrikas lengste, rette strekninger. Hele 114 kilometer fra Gwaai til Dete. Deretter kjører toget langs grensen til Zimbabwes største nasjonalpark, Hwange.

Flere foredrag tilbys om formiddagen og/eller ettermiddagen. Se aktivitetslisten i lugaren for mer informasjon.

Middag om bord.

Overnatting: Rovos Rail

07:00: Frokost serveres i spisevognene.
Grensepassering og passkontroll mellom Botswana og Zimbabwe.
13:00: Lunsj serveres i spisevognene.
16:30: Te serveres i lounge- og observasjonsvognene.
19:30: Middag serveres i spisevognene (formelt antrekk).

Flere foredrag tilbys om formiddagen og/eller ettermiddagen. Se aktivitetslisten i lugaren for mer informasjon.

Dag 10:

Rovos Rail: Victoria Falls

Frokost serveres mens toget kjører den siste strekningen mot Victoria Falls, hjem til et av verdens største naturvidundre.

Vel fremme på stasjonen går av toget og rett over veien til det flotte og historiske Victoria Falls Hotel.

Det serveres en velkomstdrink i hagen før lunsjen inntas på Jungle Junction.

Oppmøte i resepsjonen for transport til Zambezi-elven hvor dere skal på solnedgangscruise. Mens solen takker for seg, nyter dere drikke og snacks om bord mens dere speider etter flodhester og krokodiller.

Middagen serveres i Livingstone Room på hotellet.

Overnatting: Victoria Falls

07:00: Frokost serveres i spisevognene.
12:00: Toget ankommer stasjonen i Victoria Falls.
Innsjekk på Victoria Falls Hotel.
Velkomstdrink i hagen.
Lunsj serveres i Jungle Junction på Victoria Falls Hotel.
15:45: Transport til solnedgangscruise på Zambezi-elven
19:30: Middag serveres i Livingstone Room på Victoria Falls Hotel (pent antrekk).

NB! Husk å pakk en liten bag med det du trenger for en natt på Victoria Falls Hotel. Bager vil bli lagt i lugaren.

Bagasjen blir levert på rommet på Victoria Falls Hotel.

Alle måltider (lunsj og middag + frokost dag 11) inntas på Victoria Falls Hotel. Til middag er det pent antrekk (forbudt med safariklær, shorts, sandaler og joggesko).

Dere kan veksle penger i resepsjonen på hotellet (ikke nødvendig med pass).

NB! Skal dere krysse grensen til Zambia (gjelder de som har bestilt utflukt dag 11), må dere huske å hente passene fra Train Manager eller Administrative Duty FØR dere går av toget i Victoria Falls.

Dag 11:

Rovos Rail: Victoria Falls

Frokost serveres i Jungle Junction på hotellet.

Formiddagen til egen disposisjon i Victoria Falls. Om dere har meldt dere på en utflukt, gjennomføres den på formiddagen.

Lunsj i Jungle Junction på hotellet.

Dere rusler til togstasjonen (tvers ovenfor hotellet) og går om bord på toget, som krysser Victoria Falls Bridge.

Ved grenseovergangen til Zambia er det passkontroll.

Middagen inntas mens toget kjører mot Livingstone.

Overnatting: Rovos Rail

06:30: Frokost serveres i Jungle Junction på Victoria Falls Hotel (til 10:00).
Formiddagen til egen disposisjon eller utflukt om dere har meldt dere på en av disse.
13:00: Lunsj serveres i Jungle Junction på Victoria Falls Hotel.
15:00: Oppmøte på togstasjonen i Victoria Falls.
16:00: Te serveres i lounge- og observasjonsvognene.
Toger kjører over Victoria Falls Bridge til Zambia. Passkontroll.
19:30: Middag serveres i spisevognene (formelt antrekk).

NB! Utsjekk fra Victoria Falls Hotel senest klokken 10:00. Har dere meldt deg på en utflukt, må dere huske å sjekke ut av rommet før dere drar på utflukten. Vennligst gi beskjed til resepsjonen når bagasjen er klar slik at den kan hentes på rommet. Bagasjen oppbevares kostnadsfritt i eget rom i resepsjonen til avreise.

Husk å gi passene (om dere har hentet ut disse) til Train Manager eller Administrative Duty.

Dag 12:

Rovos Rail: Om bord på toget

Frokost serveres om bord.

I dag kjører toget over Kafue Railway Bridge, en 477 meter lang stålbjelkebro på 13 spenn, som hver er 33 meter høy. Broen står på betongbrygger og ble bygd i 1906 og går over Kafue River.

Mens dere spiser lunsj fortsetter toget gjennom Lusaka, hovedstaden i Zambia. Byen ble grunnlagt i 1905 og fikk sitt navn etter den lokale høvdingen. Lusaka er i dag en av de raskest voksende byene i det sørlige Afrika.

Mens toget kjører mot Kapiri Mposhi, nyter dere nok en velsmakende middag.

Overnatting: Rovos Rail

07:00: Frokost serveres i spisevognene.
13:00: Lunsj serveres i spisevognene.
16:30: Te serveres i lounge- og observasjonsvognene.
19:30: Middag serveres i spisevognene (Afrika-tema eller pent antrekk).

Dag 13:

Rovos Rail: Om bord på toget

Mens dere spiser frokost fortsetter toget sin reise i Zambia.

Toget følger i dag Tazara Railway Line, en av Afrikas best bevarte hemmeligheter. Togsporet går gjennom et avsidesliggende område, med flott natur.

Nyt dagen om bord med lunsj og noe godt i glasset mens landskapet suser forbi utenfor togvinduene.

Middag om bord mens reisen går videre til Kasama.

Overnatting: Rovos Rail

07:00: Frokost serveres i spisevognene.
13:00: Lunsj serveres i spisevognene.
16:30: Te serveres i lounge- og observasjonsvognene.
19:30: Middag serveres i spisevognene (formelt antrekk).

Dag 14:

Rovos Rail: Chisimba Falls

Frokost om bord.

Chisimba Falls består av tre vakre fossefall (Mutumuna, Kaela and Chishimba), fordelt over en strekning på 300 meter ved Luombe River. Ifølge Bemba-folket er Chishimba en naturånd som lever i en grotte bak fallene. Derfor er det forbudt med dårlig oppførsel (krangling, fornærmelser og arroganse) i området. Bemba-folket slo seg ned i området på 1700-tallet, men de var ikke de første beboerne i området. Arkeologiske utgravninger viser at mennesker har vært bosatt her allerede siden Steinalderen.

Dere kan ta en spasertur ned til bassenget ved fallet eller beundre dem fra flere utsiktspunkt.

Toget fortsetter mot grensen til Tanzania, som er midtpunktet mellom Afrikas to innsjøer i Great Rift Valley.

Lunsjen om bord.

Om ettermiddagen ankommer toget grenseovergangen til Tanzania, hvor det blir passkontroll.

Mens dere nyter middagen, kjører toget videre til forbi vakre baobabtrær, ned i Rift Valley og videre til Mbeya.

Overnatting: Rovos Rail

07:00: Frokost serveres i spisevognene.
08:00: Besøk til Chisimba Falls.
13:00: Lunsj serveres i spisevognene.
16:30: Te serveres i lounge- og observasjonsvognene.
19:30: Middag serveres i spisevognene (formelt antrekk).

Husk å still klokken en (1) time frem før dere legger dere i kveld.

Dag 15:

Rovos Rail: Makambako

Frokost om bord.

Toget ankommer Makambako hvor dere kan ta en liten spasertur gjennom byen om dere ønsker.

Reisen fortsetter, og toget tøffer mot Udzungwa Mountains. Denne flotte fjellkjeden ligger i den sørlige delen av Tanzania og er hjem til et biodiversitetssamfunn med flora og fauna hvorav mange artene er endemiske.

Mens dere spiser lunsj, kjører toget over viadukter og gjennom tunneler så det er ingenting å si på utsikten.

Middag om bord.

Overnatting: Rovos Rail

07:00: Frokost serveres i spisevognene.
09:00: Ankomst Makambako og spasertur i byen (valgfritt og tidsavhengig).
13:00: Lunsj serveres i spisevognene.
16:30: Te serveres i lounge- og observasjonsvognene.
19:30: Middag serveres i spisevognene (formelt antrekk).

Dag 16:

Rovos Rail: Selous viltreservat

Det serveres en kontinental frokost frem til klokken 08:00. Toget krysser fruktbare landområder, med kurs for Selous viltreservat.

Det blir en brunsj om bord på toget før dere begir dere ut på safari i spektakulære Selous viltreservat. Her skal dere oppleve Afrika fra sin mest øde og utemmede side. I det enorme viltreservatet er terrenget vilt og dyrene mange. Med sine 55 000 astronomiske kvadratkilometer, er Selous Afrikas største park.

Selous er hjem til flere elefanter enn noen annen park i verden. Her bor også flodhester, løver, bøfler, leoparder, sebraer, sjiraffer, antiloper og bavianer. Parken har også størsteparten av Afrikas tilbakevendende bestand av afrikansk villhund, som anses som verdens mest truede rovdyr.

Tilbake på toget serveres middag, mens reisen fortsetter mot Gwata.

Overnatting: Rovos Rail

07:00: Kontinental frokost (serveres til 08:00).
10:30: Brunsj serveres i spisevognene (frem til 11:45).
12:00: Safari i Selous viltreservat.
18:00: Transport tilbake til toget.
19:30: Middag serveres i spisevognene (1920-talls antrekk eller pent antrekk).

Dag 17:

Rovos Rail: Dar Es Salaam - Norge

Frokost serveres om bord mens toget kjører østover, mot kysten.

Dere ankommer Dar Es Salaam, siste stopp på denne fantastiske reisen gjennom fem land.

På togstasjonen venter en sjåfør som kjører dere til flyplassen hvor dere sjekker inn for fly hjem til Norge.

07:00: Frokost serveres i spisevognene.
10:00: Toget ankommer stasjonen i Dar Es Salaam.

NB! Bagasjen må være ferdig pakket og klar for opphenting i lugaren senest 09:45.
Husk å sjekk at dere har passene!

Dag 18:

Norge

Dere ankommer Norge med uforglemmelige minner om en eventyrlig togreise.

Kart

FORSLAGET INKLUDERER

  • Fly Norge – Cape Town/Dar Es Salaam – Norge
  • Flyskatter
  • 1 natt på The Capital Menlyn Maine Hotel, inkludert frokost
  • 10 netter på Rovos Rail i Pullman Gold suite
  • 2 netter på lodge i Madikwe viltreservat
  • 2 netter på Victoria Falls Hotel
  • Måltider (frokost, lunsj og middag) og te i henhold til program
  • Drikke om bord på Rovos Rail (med unntak av internasjonal/fransk champagne)
  • Room service om bord på Rovos Rail
  • Utflukter med kvalifiserte, engelsktalende guider i henhold til program
  • Inngang til attraksjoner, severdigheter og parker i henhold til program
  • Begrenset vask av tøy på Rovos Rail
  • Transport før og etter togreisen
  • Assistanse av våre lokale samarbeidspartnere i Sør-Afrika og Tanzania

FORSLAGET INKLUDERER IKKE

  • Visum til Zimbabwe (USD 50,- per person)
  • Visum til Zambia (USD 50,- per person)
  • Reise- og avbestillingsforsikring
  • Måltider ikke nevnt i program
  • Drikke til måltidene i Madikwe og Victoria Falls (med unntak av te/kaffe og juice til frokost)
  • Drikke ikke nevnt i program
  • Aktiviteter/utflukter ikke nevnt i program
  • Personlige utgifter
  • Tips til sjåfører guider og betjeningen på Rovos Rail

Reiseperiode: Hele året på fastsatte datoer.
Det er sommer i Sør-Afrika når det er vinter i Norge.

Togreisen kjøres også i motsatt retning: Dar Es Salaam – Cape Town.

rgf-logo_8d39_M

REIS TRYGT MED OSS!

Unike Reiser er medlem av Reisegarantifondet. Når du reiser med oss er du dekket av pakkereiseloven.

Sør-Afrika

Det er ingen krav til visum for norske statsborgere for besøk inntil 90 dager. Passet må være gyldig i minst tre måneder etter at besøket er avsluttet, og må inneholde minst to ledige sider. Sør-Afrika aksepterer kun maskinlesbare pass, og derfor kan ikke nødpass benyttes for reiser til Sør-Afrika.
Fra 1.juni 2015 kreves det fødselsattest med apostille for alle barn under 18 år uansett nasjonalitet ved reiser til og fra Sør-Afrika. Det er også andre spesielle krav for reise med barn (se eget vedlegg).
Dersom du ankommer Sør-Afrika fra et annet afrikansk land, kan du bli avkrevet bevis for at du har gulfebervaksine.

Krav og anbefalinger vedrørende vaksinasjon endres løpende, og vi anbefaler at du kontakter din egen lege eller nærmeste vaksinasjonssentral for detaljert oversikt vedrørende nødvendige vaksiner.
Malariapiller anbefales dersom reisen omfatter besøk i den nordlige og østlige delen av landet (Kruger nasjonalpark, Mpumalanga, Limpopo og det nordøstlige KwaZulu- Natal og det nordligste North- West), især hvis man er der i sommerhalvåret (november til juni). I resten av landet er det normalt ingen risiko for malaria.
Reisende til Swaziland bør ta malariapiller uansett årstid. Lesotho er malariafritt.
Man skal være svært omhyggelig med forebyggelse av myggstikk (myggspray med DEET eller AUTAN) og anvendelse av impregnert myggnett.  Malariamyggen stikker først etter mørkets frembrudd.
Helsestasjonens smittevernavdeling anbefaler følgende vaksinasjoner: difteri, smittsom leverbetennelse (gammaglobin eller hepatitt A) og stivkrampe (tetanus).

Gulfeber- vaksinasjonssertifikat kan kreves av reisende som kommer fra andre afrikanske land.

Vennligst les våre generelle reisebetingelser grundig da disse er en del av avtalegrunnlaget for reiser kjøpt hos Unike Reiser. Reiser kjøpt hos oss er omfattet av “Lov om pakkereiser”.
Klikk her for å lese reisebetingelsene.

Vi anbefaler alle å ha gyldig reiseforsikring uansett reisemål!

Vi benytter flere ulike flyselskaper på våre reiser til Sør-Afrika, og det er kan derfor variere hvor mye bagasje du kan ta med i innsjekket bagasje og håndbagasje. På flybilletten vil du se antall kollier og vekt per koffert.

For å gjøre pakking og transport av bagasjen enklest mulig, anbefaler vi å pakke i mye bager fremfor harde kofferter.

På småflyene er det kun tillatt 15 kilo per kolli per person.

I håndbagasjen bør du oppbevare pass, billetter, vouchere, telefonnummer til vår lokal agent, kamera, ladere til kamera og mobil, medisiner, ekstra minnebrikke til kamera og verdisaker.

Sør-Afrika ligger på den sørlige halvkule. Derfor er det sommer i Sør-Afrika når det er vinter i Norge.
Det kan være en smakssak når man foretrekker å reise. Det kan også avhenge av reisens formål. I nord og nordøst er den subtropiske sommeren kvelende het. Ved kysten virker kjølige vinder fra havene svalende. Mange steder kan varme sommerdager bli avløst av voldsomme subtropiske regnskyll og noen ganger haglbyger.
Vinteren i nord er behagelig mild med kjølige netter. Dagene er solfylte, og det er sjelden det regner. I Johannesburg og andre høytliggende steder kan det bli ubehagelig kaldt med frost og risiko for snø fordi sørafrikanske hus som regel ikke er isolert. Likevel er vinterdagene normalt solfylte og regnfrie.

Den sørafrikanske myntenheten heter rand (ZAR). Én rand består av 100 cents.
Det er ingen problemer med å veksle utenlandsk valuta på de internasjonale flyplassene eller i større banker i byene. I mindre byer kan det være vrient å få vekslet norske kroner. Her er det bedre med dollar, euro eller pund. Vekslingskursen er som regel gunstigere i Sør-Afrika enn i en bank i Norge.
De mest brukte kredittkortene (Visa, Master Card og Diners) kan brukes overalt, bortsett fra i mindre byer på landet og i tidligere hjemland. Noen ganger tar det litt tid fordi kortet må sjekkes via et sentralt system. Man kan ta ut penger på de fleste kort. Det er minibanker på flyplasser og i de store byene.
Bensin kan vanligvis bare betales kontant eller med bensinkort som turister normalt ikke har.
Det er alltid greit å ha med seg amerikanske dollar eller euro som en reservere når man reiser til Sør-Afrika. Disse kan veksles inn ved ankomst.

Ved ankomst i Sør-Afrika blir du møtt av en representant fra vår lokale samarbeidspartner. Ved avreise blir du kjørt tilbake fra hotellet til flyplassen.

Under oppholdet blir du kjørt rundt av en av våre dyktige og kunnskapsrike sjåfør/guide, som snakker engelsk.

Sør-Afrika er også en populær destinasjon for Kjør-Selv-Ferie. Da hentes og leveres leiebilen på flyplassen. Du blir ikke mottatt på flyplassen når du har leiebil.

Sør-Afrika har venstrekjøring. Veinettet er fremragende. De store riksveiene og motorveiene er minst like gode som i Europa. Husk at veiene (også hovedveiene) deles med dyr, fotgjengere, syklister, busser og lastebiler. Det er relativt greit å kjøre selv i Sør-Afrika, og gir en fantastisk frihet slik at dere selv kan bestemme hvor og når dere vil stoppe.

Når du henter leiebilen må du vise pass og førerkort. Det reserveres et depositum på kredittkortet ditt. Det blir tilbakeført når du leverer bilen.

Når du leier bil gjennom Unike Reiser, får du også tilsendt mer informasjon om bilkjøring i Sør-Afrika.

Sør-Afrika ligger en time foran Norge om vinteren. Når det er sommertid i Skandinavia, er det ingen forskjell.

De fastlagte turene tilpasses været og andre omstendigheter. Disse turene kan prinsipielt ikke byttes i noe annet eller refunderes. Safariturene foregår i åpne kjøretøyer, og fastlegges etter lodgens egne regler. Alle annen transport foregår i minibuss eller privat kjøretøy med aircondition.

Barn er hjertelig velkommen på de aller fleste lodger i Sør-Afrika og safariturene våre er meget barnevennlige. Unike Reiser tilbyr lodger som har egne aktiviteter og programmer for barn.
Merk at det er 12 års aldersgrense for å delta på safari til fots (bush walk). Kun barn over 6 år kan delta på kveldssafari i åpen bil.

De aller fleste steder – særlig i de store byene – kan man drikke vann rett fra kranen. Ofte smaker det klor. Ute på landet, og spesielt i de tidligere hjemlandene, bør man være mer forsiktig og ta med flaskevann.
Under alle omstendigheter: Husk å ta med vann på lengre utflukter, særlig i nasjonalparkene. I den stekende sola er det helt avgjørende å få i seg nok veske.
Maten er godt tilbredt på lodger og hoteller, og magetrøbbel er derfor sjeldent.

Sørafrikanske lønninger er generelt lave. Drikkepenger er derfor mer enn velkomne. Gi 10-15 prosent av beløpet på regningen på hotellet og restauranter, eller rundt av opp til et rimelig beløp.
Også på bensinstasjonen runder man oppover hvis frontruten blir vasket og servicen ellers er god. Taxisjåfører og pikkoloer på hotellet kan man gi cirka 10 rand.

På safaritur er det vanlig å gi tips til game ranger/ tracker og øvrige ansatte (rengjøringspersonale og de som jobber i ”kulissene”). Dere tipser dagen dere drar. I lodgens informasjonshefte vil det noen ganger være oppført hvor mye tips som forventes av gjestene.

Zimbabwe

Visum til Zimbabwe kan etter gjeldende regler kjøpes ved innreise mot betaling og koster USD 50,- per person (single entry). Visum er gyldig for 30 dager. Alle reisende til Zimbabwe anbefales å kontrollere visumetiketten nøye, slik at det ikke hersker tvil om visumets gyldighetsperiode. En overskridelse av reglene kan få meget alvorlige konsekvenser. Passet må være gyldig i minst 6 måneder etter utreise. Det anbefales minst tre ledige sider i passet. Er det ikke nok plass kan innreise nektes.
Besøkende må også ha med seg bevis på at har arrangert utreise og tilstrekkelige midler for oppholdet.

Det anbefales følgende vaksinasjoner: Hepatitt A. Hepatitt B. Difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Zimbabwe er risikoområde for malaria og det anbefales å bruke malariaprofylakse om man reiser utenfor Harare.

Anbefalinger for reise i malariastrøk:

  • Husk at den beste måten å beskytte seg på er å ta forbehold for å hindre at man blir bitt.
  • Regelmessig bruk av insekt De fleste lodger og overnattingssteder tilbyr dette.
  • Bruk langermet genser/skjorter og bukser på kveldstid
  • Bruk myggnett de stedene det er tilgjengelig.
  • De stedene hvor det tilbys kan dere bruke insektmiddel for å drepe insekter som allerede har kommet inn på rommet / teltet.
  • Vifter og myggspiral er også effektive for å hindre myggstikk.
  • Dykkere bør være varsom ved bruk av Larium i sammenheng med dykking.

Det er færre hendelser av malaria på steder med liten befolkning. Dere vil høyst sannsynligvis nesten utelukkende oppholde dere i områder med lite malariaforekomst. Det tar minst 6 – 7 dager fra du blir bitt til malariasymptomene kjennes.

I god tid før avreise anbefales det å kontakte Folkehelseinstituttet for offisielle helsefaglige reiseråd og helsefaglig veiledning.

Vennligst les våre generelle reisebetingelser grundig da disse er en del av avtalegrunnlaget for reiser kjøpt hos Unike Reiser. Reiser kjøpt hos oss er omfattet av “Lov om pakkereiser”.
Klikk her for å lese reisebetingelsene.

Vi anbefaler alle å ha gyldig reiseforsikring uansett reisemål!

Grunnet store flyplasser og tidkrevende sikkerhetsopplegg anbefales det å være tilstede på flyplassen 2 timer før innlandsflyvninger og 3 timer før internasjonale flyvninger.

Ved internasjonale avganger fra flyplasser i Zimbabwe kan dere bli bedt om å betale USD 25,- per person. De aller fleste flyselskaper har inkludert denne prisen i billetten.
I januar 2011 ble det også introdusert en ”sikkerhetsskatt”. Denne kommer på USD 5,- per person for internasjonale avganger og USD 3,- for innlandsflyvninger. Dette kommer i tillegg til de overnevnte avgiftene.

Husk å ta med den nøyaktige summen USD som er påkrevet da man ikke kan veksle på flyplassen.

Tidsforskjellen mellom Norge og Zimbabwe kan variere, alt etter om Norge har sommer- eller vintertid.
Sommer: 0 timer.
Vinter: + 1 time.

Zimbabwe er har et behagelig klima året rundt, og den beste tiden for når du skal besøke landet avhenger av hvilke aktiviteter du ønsker å oppleve og hvilke regioner du skal besøke.

For den optimale safariopplevelsen er det best i de tørre månedene: Juli – oktober. Da er vannbestanden og tilgang til drikke mindre så dyrene trekker ned til elver og vannhull, som gjerne er rundt lodger og spesielt bygde utkikksplasser.
Under regntiden er vegetasjonen sterk og det er tilstrekkelig med vann så dyrene er vanskeligere å se. Fordelen er jo at det er færre besøkende i parkene.

Beste tiden for å besøke Victoria Falls er i perioden mars – juni da det er mest trykk i fossefallene. Helt spektakulært! Men det kan også være vanskelig å se takket være all spruten fra fallene.

I den tørre perioden (da de aller fleste besøker Zimbabwe på grunn av safariopplevelsene), er det mindre vann i fallene – noen ganger bare noen tynne striper med vann. Til gjengjeld får du fantastisk utsikt over juvene og de flotte geologiske utformingene.
For det beste av begge opplevelsene er perioden juni til august å foretrekke, selv om det er litt tidlig den ultimate safariopplevelsen.

Mest populære perioden å besøke Zimbabwe er april til oktober.

Zimbabwe har subtropisk klima. Året kan deles i tre årstider: Den kalde tiden, som varer fra mai til august med juli som den kaldeste måneden, den varme tiden fra september til november og regntiden som normalt varer fra desember til mars/april. I den kalde årstiden er dagtemperaturene omtrent som en gjennomsnittlig norsk sommerdag, med litt kjølige kvelder. Det anbefales å bruke solkrem med høy solfaktor for å beskytte huden og å drikke rikelig med vann for å unngå dehydrering.

Deler av Zimbabwe ligger på 1000 meter over havet og høyere. Her kan temperaturen synke ned mot null grader om natten i den kalde årstiden.

Visa og MasterCard aksepteres vanligvis i Zimbabwe, både av banker og overnattingssteder. American Express og Diners Club vil det være vanskeligere å finne steder som godtar.
Vær oppmerksom på at det er høye gebyrer for bruk av bankkort, og vanskelig å ta ut i minibank (på grunn av pengemangel) og vi anbefaler kontant betaling.

Vi anbefaler at du tar med deg godt med kontanter hjemmefra – og da i amerikanske dollar (USD). Gjerne små sedler (USD 1 og 5) slik at du kan kjøpe drikkevarer, små suvenirer eller måltider underveis.
Gyldig valuta er amerikanske dollar og enkelte steder sørafrikanske rand.

De fleste safarier foregår i 4x4 landrover, med åpent tak og sitteløsning designet for at folk skal se så mye som mulig av området og dyrene. Enkelte steder, på grunn av varme, sand eller støv, brukes lukkede kjøretøyer med store vinduer.

Enkelte dager kan det være lange kjøreetapper, mellom 5-6 timer, avhengig av avreise- og ankomststed. Underveis er det mye spennende å se, både landskap og landsbyer. Det er vannflasker tilgjengelig i bilen. Det legges inn stopp underveis om ønskelig.
Husk at veistandarden i Zimbabwe ikke kan sammenlignes med veiene i Nord-Europa.

Enkelte steder tilbys safari til fots. Dette kan medføre risiko da det er ville dyr i reservatene. Vi tar ikke ansvar for eventuelle hendelser som skulle oppstå.

Vi benytter flere ulike flyselskaper på våre reiser til Zimbabwe, og det er kan derfor variere hvor mye bagasje du kan ta med i innsjekket bagasje og håndbagasje. På flybilletten vil du se antall kollier og vekt per koffert.

For å gjøre pakking og transport av bagasjen enklest mulig, anbefaler vi å pakke i mye bager fremfor harde kofferter.

Det anbefales alltid å drikke vann fra flaske. Vannflasker kan kjøpes overalt i landet. De fleste lodger selger også vann, men da koster vannflasken mer enn i butikken. Vann kan drikkes etter grundig koking og filtrering. Da det er forurensing også av grunnvann og borehull flere steder, anbefales det å kjøpe drikkevann.
Husk alltid å ha med deg godt med drikke (vannflasker) når du skal på fotturer eller safari.

På våre reiser kommer du i kontakt med hverdagsliv, skikk og bruk. Det kan være forhold du ikke er vant med, som for eksempel skikken med driks.

I Zimbabwe er det vanlig å gi tips når man benytter ulike servicetjenester – mange lønninger er i stor grad basert på tips.

Som regel vil de ulike safarilodgene skrive anbefalinger i permer på hvert rom.

Reisen inkluderer ikke tips ettersom det er et individuelt anliggende, og tipssystemet er en del av den kulturen du velger å besøke, og som du bør respektere. For ordens skyld understreker vi at det er frivillig om – og hvor mye – du vil gi i tips.

Zambia

Norske statsborgere trenger visum for opphold i Zambia. Visum kan ordnes på forhånd eller ved innreise på flyplasser og grenseoverganger og har normalt en gyldighet på én måned. Visum (Single Entry) koster USD 50,- per person om man kun skal besøke Zambia. Skal du kombinere med Botswana og/eller Zimbabwe, koster visumet USD 100,- per person (Multi/Double Entry).
Passet må være gyldig minst 6 måneder etter utreise fra Zambia. Du må kunne vise frem en returbillett hjem eller en billett videre til et annet land.

Vaksinasjon mot hepatitt anbefales. Malariaprofylakse anbefales i regntiden, spesielt ved besøk på landsbygda eller i lavereliggende områder.
I god tid før avreise anbefales det å kontakte Folkehelseinstituttet for offisielle helsefaglige reiseråd og helsefaglig veiledning.
Zambiske myndigheter krever gulfebervaksine dersom tilreisende kommer fra et område med gulfeber.

Vennligst les våre generelle reisebetingelser grundig da disse er en del av avtalegrunnlaget for reiser kjøpt hos Unike Reiser. Reiser kjøpt hos oss er omfattet av “Lov om pakkereiser”.
Klikk her for å lese reisebetingelsene.

Vi anbefaler alle å ha gyldig reiseforsikring uansett reisemål!

elv om Zambia ligger i tropene (mellom 8 og 18 grader sørlig bredde), er klimaet behagelig på grunn av høy beliggenhet over havet. Gjennomsnittstemperaturen varierer mellom 150 og 300 C.
Året kan grovt deles inn i fire årstider:

  • En varm, tørr periode fra september til november, med temperaturer mellom 270 og 350 C, noen ganger opp mot 400, særlig like før regntiden setter inn.
  • En regnfull periode fra desember til mars, med temperaturer mellom 200 og 300. Regntiden varierer en del fra år til år. Den kan begynne i oktober og slutte allerede i februar.
  • En tørr og varm periode i april og mai. Temperaturer er mellom 250 og 300.
  • En tørr og kjølig periode fra juni til august. Natt-temperaturen kan krype ned mot 50, men vanligvis ”god norsk sommer” på dagtid selv om det kan være overraskende kjølig hvis det er overskyet.

Den offisielle valutaen er Kwacha (ZMW), som deles inn i 100 ngwee.
Ved betaling med ZMW, anbefales det å bruke mindre sedler, da de lokale stort sett aldri kan veksle store sedler. Dette gjelder også på hotellene.

Du kan veksle fra amerikanske dollar til ZMW på hotellet eller vekslingskontorer. Minibanker finnes i de største byene, og de er som regel bevoktet. Flere hoteller har også minibank. Det er begrensninger på hvor mye kontanter man kan ta ut i èn operasjon, maksimum er som regel 4000 ZMW, men det er mulig å gjenta uttak.
Hoteller foretrekker betaling med amerikanske dollar eller kredittkort, men aksepterer også Euro og sørafrikanske rand.
Kredittkort kan brukes i større butikker, hoteller, restauranter og reisebyrå, men er langt fra så vanlig som i Norge. Vær klar over at en rekke servicebedrifter legger på en ekstra avgift ved betaling med kredittkort. Visa er det beste valget, men de fleste hoteller vil også ta MasterCard og American Express.

Under oppholdet blir du kjørt rundt av en av våre dyktige og kunnskapsrike sjåfør/guide, som snakker engelsk.

Ved ankomst i Zambia blir du møtt av en representant fra vår lokale samarbeidspartner. Ved avreise blir du kjørt tilbake fra hotellet til flyplassen.

 

Ved sommertid i Norge har Zambia og Norge samme tid, men ved vintertid er Zambia en time foran Norge.

Vi benytter flere ulike flyselskaper på våre reiser til Zambia, og det er kan derfor variere hvor mye bagasje du kan ta med i innsjekket bagasje og håndbagasje. På flybilletten vil du se antall kollier og vekt per koffert.

For å gjøre pakking og transport av bagasjen enklest mulig, anbefaler vi å pakke i mye bager fremfor harde kofferter.

På småflyene er det kun tillatt 15 kilo per kolli per person.

I håndbagasjen bør du oppbevare pass, billetter, vouchere, telefonnummer til vår lokal agent, kamera, ladere til kamera og mobil, medisiner, ekstra minnebrikke til kamera og verdisaker.

Enkelte dager kan det være lange kjøreetapper, mellom 5-6 timer, avhengig av avreise- og ankomststed. Underveis er det mye spennende å se, både landskap og landsbyer. Det er vannflasker tilgjengelig i bilen. Det legges inn stopp underveis om ønskelig.
Husk at veistandarden i Zambia ikke kan sammenlignes med veiene i Nord-Europa.

Restauranter og hoteller har generelt inkludert en avgift på 10 prosent i regningen. Derfor forventer man ikke tips i Zambia. Om du opplever å få særlig god behandling under oppholdet, og ønsker å belønne denne, er det helt i orden å gi tips. Både USD og ZMW aksepteres.

 

Tre store elver flyter gjennom Zambia: Zambezi, Luangwa og Kafue. Alle er omgitt av store nasjonalparker som har tatt navn etter dem.

Zambias livsnerve er den mektige Zambezi–elven, som sørger for vann til Afrikas største og mest berømte foss, Victoria Falls. Landet omfatter store strekninger med villmark, frodige våtmarker, gresskledde sletter, tett skog og veldige innsjøer. En slik variert blanding av leveomåder gir husrom til mange dyr, som elefanter, geparder, flodhester, bøfler, giraffer og sebraer. Dermed er Zambia ideelt for den som ønsker å dra på safari. Du kan være med på safari enten i bil, til fots, på hesteryggen eller med kano. Flodhester, krokodiller og elefanter holder til i og ved elvene. Disse elvene trekker også til seg fiskeentusiaster fra hele verden.

South Luangwa nasjonalpark er Zambias mest populære safaridestinasjon, og fødested for Afrikas fotsafari.

Landets største severdighet. Få ord kan beskrive det fantastiske naturvidunderet Victoria Falls. Det bør nemlig bare oppleves. Vannet som velter over en 1,7 kilometer bred skrent og braser 110 meter ned i dypet. Overdøvende buldring og vakre regnbuer gjør et inntrykk på alle besøkende. Under regntiden føles det som en heftig regnstorm når vannet kastes hundrevis av meter opp i luften og skyer dannes som kan sees mange kilometer unna.

Navnet ble gitt av den skotske oppdageren David Livingstone. Han ble slått med forundring da han så fallene for første gang i 1855 etter å ha hørt buldringen allerede da han var flere kilometer unna. Fallene er oppkalt etter dronning Victoria av England.
Navnet Victoria Falls brukes generelt, men lokale bruker navnet Mosi–oa– Tunya, som på lokalspråket betyr ”røyken som tordner”.

Det er et bredt spekter aktiviteter du kan delta på: Helikoptertur over fallene, strikkhopping, gorge swings, elverafting og båttur inn i solnedgangen. Hva med et bad helt ute på kanten? Devil’s Pool er en liten pytt som ligger på kanten av den 108 meter høye fossen. Kun mulig når det er lite vann, mellom august til januar.

Beste reisetid er mars til april da det er mest vann i fossen.

Tanzania

Norske statsborgere trenger visum til Tanzania. Visum kan ordnes ved innreise (på flyplassen eller grenseoverganger). Visum koster USD 50,- per person og må betales direkte ved ankomst. Visumet er gyldig i 3 måneder fra innreisedagen. Passet må være gyldig i minst 6 måneder etter innreise.

Gulfebervaksine og anti – malaria profylakse anbefales i Tanzania.
Det er malaria i hele Tanzania ved opphold under 1500 meter, og det anbefales at man ved reiser til disse områdene tar malariaforebyggende medisin. Vær oppmerksom på at det er malaria også i kystområdene, som Dar Es Salam og Zanzibar.
Det anbefales å medbringe dokumentasjon for vaksinasjon mot gulfeber. Selv om det ifølge Tanzanias offisielle veiledning kun er et krav om gulfeber vaksine ved innreise til Zanzibar eller ved innreise fra land hvor gulfeber er utbredt, kan det forekomme at innreisemyndighetene sjekker vaksinasjonskortet for stempel på gulfeber ved innreise.

I god tid før avreise anbefales det å kontakte Folkehelseinstituttet for offisielle helsefaglige reiseråd og helsefaglig veiledning.

Vennligst les våre generelle reisebetingelser grundig da disse er en del av avtalegrunnlaget for reiser kjøpt hos Unike Reiser. Reiser kjøpt hos oss er omfattet av “Lov om pakkereiser”.
Klikk her for å lese reisebetingelsene.

Vi anbefaler alle å ha gyldig reiseforsikring uansett reisemål!

Tanzania er en helårsdestinasjon, og safari kan oppleves året rundt.

Januar
Etter den korte regntiden er naturen frisk og frodig. Gnuene befinner seg i den sørøstlige delen av Serengeti. Det er et rikt og variert dyreliv.

Februar og mars
Disse månedene anses som de beste å besøke Serengeti. Nye dyr kommer til: I løpet av 3-4 uker fødes omkring 400 000 gnukalver i februar og mars.

April og første halvdel av mai
Anses som ”den store regntiden”. Det betyr ikke at man ikke kan dra på safari. Regnet, som kommer i store byger, varer bare noen timer. Det regner ikke hele dagen slik vi er vant til i Norge.

Siste halvdel av mai, juni og juli
Gresset er ikke altfor høyt, så det er lett å se dyrene. Gnuene befinner seg i den nordlige delen av Serenegti.

 

August og september
Gresset vokser og de første gruppene med sebraer kommer nordfra til Serengeti. Sebraene ankommer før gnuene.

Oktober og første halvdel av november
De store flokkene med gnuer kommer til Serengeti fra Kenya i nord. Dette gir masse liv på savannen, for i fotsporene til de enorme flokkene med gnu, følger rovdyrene.

Siste halvdel av november og desember
Normalt den korte regntiden, som igjen gir liv til gress og trær. Ngorongoro- krateret tiltrekker mange dyr, som kommer for å spise av det mineralfylte gresset.

Tidsforskjellen mellom Norge og Tanzania kan variere, alt etter om Norge har sommer- eller vintertid.
Sommer: +1 time
Vinter: +2 timer

I Tanzania bruker man tanzanianske shilling (TZS) á 100 cent. De fleste valutaer kan veksles overalt i Tanzania, men mange steder får du dårlig kurs for norske kroner. Det er derfor bedre å kjøpe valuta hjemme eller ta med amerikanske dollar.
Regn ikke med å kunne betale med kredittkort. Bankkort blir akseptert på de fleste større lodger/ hoteller og i suvenirbutikker. Det er lettere med VISA – kort enn med Master Card. Antall minibanker øker i de større byene, men du kan ikke alltid regne med at de er operative/tilgjengelig til enhver tid. Ha derfor alltid et passe ”buffer” med kontanter.

Enkelte dager kan det være lange kjøreetapper, mellom 5-6 timer, avhengig av avreise- og ankomststed. Underveis er det mye spennende å se, både landskap og landsbyer. Det er vannflasker tilgjengelig i bilen. Det legges inn stopp underveis om ønskelig.
Husk at veistandarden i Tanzania ikke kan sammenlignes med veiene i Nord-Europa.

Under oppholdet blir du kjørt rundt av en av våre dyktige og kunnskapsrike sjåfør/guide, som snakker engelsk.

Ved ankomst i Tanzania blir du møtt av en representant fra vår lokale samarbeidspartner. Ved avreise blir du kjørt tilbake fra hotellet til flyplassen.

På safari brukes firehjulstrekkere. Bilens tak kan åpnes så det er meget god utsikt over savannen og de fascinerende dyrene. Du kan reservere din egen bil mot et tillegg om ønskelig.

 

Vi benytter flere ulike flyselskaper på våre reiser til Tanzania, og det er kan derfor variere hvor mye bagasje du kan ta med i innsjekket bagasje og håndbagasje. På flybilletten vil du se antall kollier og vekt per koffert.

For å gjøre pakking og transport av bagasjen enklest mulig, anbefaler vi å pakke i mye bager fremfor harde kofferter.

På småflyene er det kun tillatt 15 kilo per kolli per person.

I håndbagasjen bør du oppbevare pass, billetter, vouchere, telefonnummer til vår lokal agent, kamera, ladere til kamera og mobil, medisiner, ekstra minnebrikke til kamera og verdisaker.

Det anbefales alltid å drikke vann fra flaske. Vannflasker kan kjøpes overalt i landet. De fleste lodger selger også vann, men da koster vannflasken mer enn i butikken. Vann kan ikke drikkes fra kranen i Tanzania.
Husk alltid å ha med deg godt med drikke (vannflasker) når du skal på fotturer eller safari.

På safarilodgene er helpensjon (frokost, lunsj og middag) inkludert. Ønsker dere å tilbringe hele dagen i parken, vil guiden arrangere en piknikkurv for dere, som er inkludert.
Drikkevarer er for egen regning.

På våre reiser kommer du i kontakt med hverdagsliv, skikk og bruk. Det kan være forhold du ikke er vant med, som for eksempel skikken med driks. Tanzanierne gir ikke hverandre tips, så på lokale steder forventes normalt ikke tips. Det er annerledes i de mer turistpregede hotellene, hvor bagasjebærere og andre som hjelper til, kan forvente alt fra 1000 – 3000 tsh (cirka 4-12 kroner) avhengig av ytelsen. På restauranter forventes generelt ikke tips, men da lønnen er ekstremt lav, vil for eksempel 10 prosent av den samlede regningen bli godt mottatt.
Ute på safari er tips kutyme og utgjør den helt overveiende del av de ansattes lønn. Hvis du ellers har vært tilfreds med servicen, forventes tips til sjåfør, guide, kokk og hvem som ellers har vært med. Regn med 20-30 kroner per person per dag for hver reisende. Noe mer til guiden (hvis han har vært god), litt mindre til bærere på fotturen.
De fleste lodgene har en boks hvor du kan legge inn tips ved avreise. Dette fordeles da direkte på alle ansatte. Tips til sjåfør og guide kan leveres direkte ved avreise.
Reisen inkluderer ikke tips ettersom det er et individuelt anliggende, og tipssystemet er en del av den kulturen du velger å besøke, og som du bør respektere. For ordens skyld understreker vi at det er frivillig om – og hvor mye – du vil gi i tips.

Skroll til toppen