fbpx
Shongololo Express:

Pretoria – Victoria Falls

16

DAGER

rgf-logo_8d39_M
Reis trygt med oss!

Unike Reiser er medlem av Reisegarantifondet. Når du reiser med oss er du dekket av pakkereiseloven.

Bli med på en eventyrlig togreise med Shongololo Express, som tar dere med til Sør-Afrika, Eswatini, Mosambik og Zimbabwe.

Eventyret starter i Pretoria (Sør-Afrika), og de første dagene går reisen østover forbi de mektige Drakensberg Mountains til Kruger nasjonalpark hvor utrolige safariopplevelser venter.

Fortsett gjennom historiske og naturskjønne områder som Pilgrim’s Rest, Bourke’s Luck Potholes og God’s Window.

I Mosambik venter et besøk i hovedstaden Maputo, før dere reiser inn i det lille fjellrike Eswatini (tidligere Swaziland), Afrikas siste tradisjonelle kongerike. Nyt en safari i det berømte viltreservatet Kapama for så å tøffe videre til Great Zimbabwe Ruins for en omvisning.

Deretter venter Antelope Park, med sine åpne gressletter, og Matobo nasjonalpark. Her besøker dere graven til Cecil John Rhodes før toget ruller videre til Hwange nasjonalpark – Zimbabwes største park og hjem til et spektakulære dyreliv.

Toget ankommer de berømte Victoria Falls hvor dere blir med på en vandretur i landsbyen for deretter å beskue de imponerende fossefallene. Denne eventyrlige reisen avsluttes med et cruise i solnedgangen på den mektige Zambezi–elven.

Velkommen til magiske Afrika – som best oppleves med en togreise!

Shongololo Express tøffet av sted for første gang i 1995, og hensikten var å skape en unik reiseopplevelse for besøkende i det sørlige Afrika.

Om bord er det komfortable kupeer med privat bad. To historiske spisevogner setter scenen for hvor måltidene inntas. Det serveres en herlig blanding av moderne og tradisjonelle lokale retter, og til maten serveres et stort utvalg sør-afrikanske viner. Det er også en bar og en balkong i bakerste vogn hvor dere kan nyte utsikten mens landskapet suser forbi.

Toget er ikke like luksuriøst som Rovos Rail, og er en lavere prisklasse, men opplevelsene utenfor toget er like spektakulære!

Dag 1:

Norge - Johannesburg

Avreise fra ønsket flyplass i Norge.

Mellomlanding og flybytte i Europa eller Afrika (avhengig av flyselskap).

Fly videre til Cape Town.

Dag 2:

Johannesburg – Pretoria

Velkommen til Sør-Afrika!

I ankomsthallen på flyplassen står en sjåfør klar til å kjøre dere til hotellet i Pretoria hvor dere sjekker inn.

Resten av dagen til egen disposisjon.

Lunsj og middag på egen hånd.

Overnatting: Court Classique Suite Hotel

Dag 3:

Shongololo Express: Pretoria – Soweto

Etter en tidlig frokost blir dere hentet på hotellet og kjørt til togstasjonen i Pretoria hvor dere sjekker inn på Shongololo Express. Bagasjen oppbevares på stasjonen.

Eventyret starter med en omvisning i Sør-Afrikas hovedstad Pretoria og Soweto.

Pretoria er en flott by med brede gater, parker og trær. Byen ble grunnlagt i 1860 og opprinnelig besto den bare av Church Square og markedet der. Etter hvert kom nye bygninger til og i dag har hovedstaden utviklet seg til en sprudlende og internasjonalt orientert storby. Dere får se Union Buildings, bronsestatuen av Paul Kruger (tidligere president av Transvaal) og hans boer-krigere, Church Square og Voortrek Monument.

Fortsett til Soweto, den største «sorte» bydelen i Sør-Afrika, hjem til tre, fire eller kanskje fem millioner innbyggere. Soweto er blitt et symbol, både nasjonalt og internasjonalt, på afrikansk motstand mot apartheidsystemet.

Turen tar dere til minnesmerkene over kampen mot apartheid og den unge Hector Pieterson, som ble skutt av politiet i 1976. Huset der Nelson Mandela bodde før han havnet i fengsel er nå et museum. Et stykke nede i gaten ligger erkebiskop Desmond Tutus hus. Soweto er den eneste gaten i verden der du finner huset til to Nobel Fredspris – vinnere.

Transport tilbake til toget for avreise mot Waterval Boven.

Middag om bord.

Overnatting: Shongololo Express

11:00: Avreise fra togstasjonen i Cape Town.
13:00: Lunsj serveres i spisevognene.
16:30: Te serveres i lounge- og observasjonsvognene.
19:30: Middag serveres i spisevognene (formelt antrekk).

Dag 4:

Shongololo Express: Panoramaruten

Frokost om bord.

Toget tar dere gjennom det vakre landskapet i Drakensberg, og utenfor togvinduet ser dere dramatiske fjellformasjoner og dype kløfter.

Første stopp er Pilgrim’s Rest, hvor de første gullfunnene i området ble gjort. Byen er nå restaurert, og den gamle byen er praktfull, med det renoverte Royal Hotel (1894) som midtpunkt.

Turen går videre til Bourke’s Luck Potholes, hvor elvene Blyde (glede på afrikaans) og Treur (sorg på afrikaans) møtes. Vannet har formet dype jettegryter i det omkringliggende landskapet.

Graskop Viewing Lift tar besøkende 51 meter ned i kløften. Gangveier av tre og hengebroer som tar dere gjennom skogen langs en 600 meter lang sti.
Heisen er ikke inkludert og betales direkte i luken.

Transport tilbake til toget, som venter i Nelspruit. Toget kjører mot Malelane.

Middag om bord.

Overnatting: Shongololo Express

07:00: Frokost serveres i spisevognene.
12:30: Lunsj serveres i spisevognene.
Besøk på Kimberley Diamond Mine Museum og The Big Hole.
16:30: Te serveres i lounge- og observasjonsvognene.
19:30: Middag serveres i spisevognene (formelt antrekk).

Dag 5:

Shongololo Express: Kruger nasjonalpark

Frokost om bord mens toget fortsetter sin reise gjennom gylne marker.

Dere ankommer togstasjonen i Pretoria, Sør-Afrikas administrative hovedstad. Det blir en spasertur på perrongen, etterfulgt av lunsj her (væravhengig).

Så venter en omvisning i Pretoria, en flott by med brede gater, parker og trær. Når jakarandatrærne blomstrer i oktober, ligger byen badet i rosa og lilla.

Pretoria ble grunnlagt som hovedstad i den uavhengige republikken Transvaal i 1860, og er oppkalt etter voortrekkerlederen Andries Pretorius. Opprinnelig bestod den bare av Church Square og markedet der. Etter hvert kom nye bygninger til, og presidenten og de viktigste departementene holder til i Union Building nordøst for sentrum.

Middag serveres om bord mens toget kjører mot Zeerust.

Overnatting: Rovos Rail

05:30: Frokost serveres i spisevognene (frem til avreise).
07:00: Hele dagen på safari i Kruger nasjonalpark.
18:00: Transport tilbake til toget og avreise mot Mosambik.
19:30: Middag serveres i spisevognene.

Måltider: Frokost og middag

Dag 6:

Shongololo Express: Maputo (Mosambik)

Frokost om bord.

Velkommen til Maputo, hovedstaden i Mosambik. Dette er en by fylt av kontraster og en herlig blanding av kulturer. Maputo er også kjent under navnet Perlen ved Det indiske hav.

Byen ble grunnlagt i 1782 og fikk bystatus i 1887. Arkitekturen er en fin miks av afrikansk og portugisisk, hvor gamle katolske kirker står side om side med moskeer, fort og viktorianske hus. Langs den fargerike strandpromenaden er det en rekke kafeer og restauranter som spesialiserer seg på fersk sjømat.

Transport tilbake til toget.

Det serveres te mens toget kjører mot Eswatini (tidligere Swaziland).

Middag om bord.

Overnatting: Shongololo Express

07:00: Frokost serveres i spisevognene.
11:00: Transport (90 min) til Madikwe viltreservat for 2 netter her. Lunsj på lodgen.
19:00: Middag ved bassenget (uformelt antrekk).

NB! Husk å pakk en liten bag med det du trenger for to netter i Madikwe. Bager vil bli lagt i lugaren.

Dag 7:

Shongololo Express: Eswatini

Frokost om bord.

Dere har ankommet Eswatini, Afrikas siste tradisjonelle kongerike. Seremonier og ritualer holdes høyt i hevd i det lille landet, som også lokker med vakker natur og viltreservater. Kongedømmet Eswatini har et areal på 17 360 km2, noe som gjør det til det nest minste landet i Afrika.

Dere blir kjørt til Mpaka, hvor det blir et besøk på Swazi Candles hvor dere inviteres til å se kunstnerne lage forskjellige lys. Treskjæringer, kurver og fargerike tekstiler er også utstilt.

Fortsett gjennom Ezulwini Valley, til Mantenga Cultural Village er et friluftsmuseum som viser frem gamle tradisjoner og livsstilen til swaziene på 1800-tallet. Gjenstandene som er utstilt viser den gamle levemåten i landet: Sosialt, økonomisk og religiøst.

Transport tilbake til toget, som setter kursen mot Hoedspruit.

Middag om bord.

Overnatting: Shongololo Express

Morgensafari i Madikwe viltreservat (avreisetidspunkt oppgis kvelden før).

07:00: Frokost serveres på lodgen (til klokken 09:30).
12:30: Lunsj serveres på lodgen.
Ettermiddagssafari i Madikwe viltreservat.
19:00: Middag ved bassenget (uformelt antrekk).

Dag 8:

Shongololo Express: Kapama Viltreservat

Det serveres en kontinental frokost om bord.

Kapama private viltreservat er et afrikansk paradis, hjem til mer enn 40 forskjellige dyrearter og rundt 350 fuglearter. Dere blir med på nok en spennende safari, og speider etter løver, elefanter, leopard, bøfler, neshorn og sjiraffer.

Etter nok en minneverdig safari fortsetter turen til Hoedspruit Endangered Species Centre, et unikt senter med fokus på bevaring av sjeldne, sårbare og utrydningstruede dyrearter.

HESC ble grunnlagt i 1990 av ekteparet Lente og Johann Roode. Hensikten var å jobbe for å bevare geparden, men senteret tar imot alle dyr i nød. Besøkende kan også se løver, afrikansk villhund, leopard, neshorn, antiloper, fugler og gribber. Målet er å rehabilitere alle dyr slik at de kan settes ut i det fri. De jobber også med å utdanne samt informere, både lokalt og internasjonalt, viktigheten av å bevare det fantastiske dyrelivet.

Transport tilbake til toget, som i dag fortsetter reisen mot Tzaneen og Louis Trichardt.

Middag om bord.

Overnatting: Shongololo Express

05:00: Frokost serveres i spisevognene (frem til avreise).
05:30: Safari i Kapama private viltreservat og besøk på Hoedspruit Endangered Species Centre
12:00: Transport tilbake til toget for lunsj.
16:30: Te serveres i lounge- og observasjonsvognene.
19:30: Middag serveres i spisevognene.

Måltider: Frokost, lunsj og middag

Dag 9:

Shongololo Express: Om bord på toget

Frokost om bord.

Dagen tilbringes om bord på toget som kjører gjennom Limpopo, Sør-Afrikas nordligste provins. Limpopo var en del av den tidligere provinsen Transvaal og ble grunnlagt i 1994 og dekker et område på 124 000 km2.

Provinsen grenser til landene Botswana, Zimbabwe og Mosambik, og er kjent som «inngangsporten til andre afrikanske land». Limpopo har et variert landskap, fra tropisk skog til halvørken med små trær, busker og fjell til flatt land andre steder.

Provinsen er delt i fem regioner, strategisk plassert i henhold til stammer som Bapedi, Tswana, Vhavenda, Vatsonga, Bapedi og Ndebele. Limpopo er den eneste provinsen i Sør-Afrika hvor flere enn to kulturelle grupper bor sammen i harmoni på deres opprinnelige bosetninger. Andre etniske grupper inkluderer engelske og afrikaans.

Lunsj serveres om bord mens toget kjører mot Oreti i Zimbabwe.

I Beitbridge er det grense- og passkontroll.

Middag om bord.

Overnatting: Shongololo Express

07:00: Frokost serveres i spisevognene.
Grensepassering og passkontroll mellom Botswana og Zimbabwe.
13:00: Lunsj serveres i spisevognene.
16:30: Te serveres i lounge- og observasjonsvognene.
19:30: Middag serveres i spisevognene (formelt antrekk).

Flere foredrag tilbys om formiddagen og/eller ettermiddagen. Se aktivitetslisten i lugaren for mer informasjon.

Dag 10:

Shongololo Express: Great Zimbabwe Ruins

Frokost om bord.

I dag blir dere kjørt til Great Zimbabwe Ruins, det største monumentet i Afrika sør for pyramidene.
Dette er en av Zimbabwes aller største attraksjoner og et nasjonalmonument, fredet av UNESCO.
De gamle ruinene er innhyllet av mystikk og har fascinert besøkende i flere hundre år.

Monumentet er en hyllest til det afrikanske folk. Ruinene stammer fra en eldgammel by som en gang var sentrum for det store imperiet Munhumutapa, som hersket over et område på størrelse med dagens Zimbabwe og Mosambik.

Ruinene er delt inn i tre områder: The Hills Ruins, The Great Enclosure og The Valley Ruins. Takket være sin høye beliggenhet er The Hills Ruins det mest kjente. Det aller mest imponerende er kanskje at de opptil fem meter høye murene er bygd uten mørtel.

Legender forteller at det var her Solomons gruver en gang befant seg her, i en eldgammel by bygd av Rozwi-folket.

Guiden forteller om hvordan oldtidens mennesker levde og utvant gull og sølv i gruvene, som ble tatt ut av landet av arabiske og portugisiske handelsmenn.

Etter endt omvisning blir det lunsj og transport tilbake til toget.

Reisen fortsetter til Somabhula.

Middag om bord.

Overnatting: Shongololo Express

06:00: Frokost serveres i spisevognene (frem til avreise).
08:00: Transport og omvisning ved Great Zimbabwe Ruins, med lunsj.
17:00: Transport tilbake til toget.
19:30: Middag serveres i spisevognene.

Måltider: Frokost, lunsj og middag

Dag 11:

Shongololo Express: Antelope Park

Frokost om bord.

Hele dagen tilbringes i Antelope Park, en fantastisk park som ble etablert i 1987. Rik på flora og fauna er parken også hjem til over 20 pattedyr, som sebraer, antiloper, sjiraffer og gnuer.

Parken er hjem til det verdenskjente African Lion Environmental Research Trust (ALERT), et rehabiliteringsprogram for å bevare løvene. Dette er Afrikas første program som etisk jobber med å reintrodusere avkom av løver født i fangenskap, tilbake i det fri.

Det er en rekke aktiviteter dere kan være med på:

Utforsk parken og se etter dyr fra en åpen safaribil, eller hils på elefantene og la deg imponere over deres intelligens og personligheter. Sett deg på hesteryggen og ri rundt i landskapet mens du ser sebra og sjiraffer gresse rolig rundt deg. Lær mer om de majestetiske løvene når du besøker dem under matingen. Strekk på beina sammen med en kunnskapsrik som tar deg med på fugletitting.

Om ettermiddagen returnerer dere til toget, som setter kurs mot Bulawayo.

Middag om bord.

Overnatting: Shongololo Express

06:00: Frokost serveres i spisevognene (frem til avreise).
08:00: Transport til Antilope Park med valgfrie aktiviteter.
16:00: Transport tilbake til toget.
16:30: Te serveres i lounge- og observasjonsvognen.
19:30: Middag serveres i spisevognene.

Måltider: Frokost og middag

NB! Merk at dagens aktiviteter ikke er inkludert, og betales direkte i parken.

Dag 12:

Shongololo Express: Matobo nasjonalpark

Frokost om bord.

I dag venter spennende opplevelser i Matobo nasjonalpark, landets eldste park.

Parken huser Zimbabwes største konsentrasjon av sorte og hvite neshorn og et høyt antall leoparder, som naturligvis faller i smak hos safarientusiaster.

Matobo Hills er kjent for sin bergkunst fra steinalderen. Bildene viser mennesker i bevegelse, som jegere, dansere, lekende og løpende samt dyrefigurer. Arkeologiske utgravninger har avdekket gjenstander som er over 35 000 år gamle.

Guiden tar dere også med til Nswatugi Cave for å se den fascinerende bergkunsten, beskrevet som den beste i landet.

Pikniklunsj i parken.

Matobo ble opprettet i 1926 under navnet Rhodes Matapos National Park, og er oppkalt etter Cecil Rhodes. Han er grunnleggeren av kolonien Rhodesia, hvor den sørlige delen nå er dagens Zimbabwe. Et besøk ved graven hans avslutter dagen.

Transport tilbake til toget om ettermiddagen, som kjører mot Dete.

Middag om bord.

Overnatting: Shongololo Express

07:00: Frokost serveres i spisevognene (frem til avreise).
09:00: Transport til Matobo nasjonalpark for full dag i parken, inkludert lunsj.
16:00: Transport tilbake til toget.
16:30: Te serveres i lounge- og observasjonsvognen.
19:30: Middag serveres i spisevognene.

Måltider: Frokost, lunsj og middag

Dag 13:

Shongololo Express: Hwange nasjonalpark

Frokost om bord.

Eventyret fortsetter og i dag går turen til spektakulære Hwange nasjonalpark. Dette er Zimbabwes største park og strekker utover med imponerende 14 000 kvadratkilometer. Her bor mer enn 100 dyrearter og 470 fuglearter så alt er tilrettelagt for magiske møter med dyrene.

Store flokker med elefanter og bøfler dukker opp i horisonten, og trekker nærmere og nærmere. I det grønne gresset dukker også antilopene opp. De sprer seg utover og nyter buffeen som nå er tilgjengelig.

Sebraenes herlige pysjamaser i sort og hvit bryter de grønne omgivelsene og det er vanskelig å telle hvor mange de er når stripene blandes i en herlig miks. Gnuene trasker rundt, som et endeløst teppe av sorte oppsamlinger.

Er dere riktig så heldige får dere se afrikansk villhund og gepard. Synet av disse går ikke lett i glemmeboken.

Hele dagen tilbringes i parken, med pikniklunsj underveis.

Om ettermiddagen returnerer dere til toget, som kjører mot Thompson’s Junction.

Middag om bord.

Overnatting: Shongololo Express

05:00: Frokost serveres i spisevognene (frem til avreise).
06:30: Transport til Matobo nasjonalpark for full dag i parken, inkludert lunsj.
16:00: Transport tilbake til toget.
16:30: Te serveres i lounge- og observasjonsvognen.
19:00: Avreise mot Thompson’s Junction.
19:30: Middag serveres i spisevognene.

Måltider: Frokost, lunsj og middag

Dag 14:

Shongololo Express: Victoria Falls

Frokost om bord.

Toget har tøffet seg gjennom Afrika, og ankommer nå ved de mektige Victoria Falls.

Dere sjekker ut fra toget og går over gaten til Victoria Falls Hotel. Nå venter en spasertur gjennom landsbyen og videre til de mektige Victoria Falls.

Få ord kan beskrive dette fantastiske naturvidunderet, det må nemlig oppleves! Vannet velter over en 1,7 kilometer bred skrent og braser 110 meter ned i dypet. Overdøvende buldring og vakre regnbuer gjør et inntrykk på alle besøkende. Dere rusler på stiene gjennom regnskogen, med stopp på flere utsiktspunkt for å beundre naturvidunderet Victoria Falls.

Etter endt besøk har dere noen timer til egen disposisjon slik at dere kan spise lunsj.

Om ettermiddagen møtes dere igjen på Victoria Falls Hotel for et solnedgangscruise på den mektige Zambezi-elven. Mens båten seiler rundt, er det bare å lene seg tilbake og speide etter flodhester, krokodiller samt elefanter som vandrer langs vannkanten. Det serveres drikke og snacks.

Transport tilbake til Victoria Falls Hotel hvor dere sjekker inn for en siste natt i Afrika.

Middag på egen hånd.

Overnatting: Victoria Falls Hotel

07:00: Frokost serveres i spisevognene (frem til 09:00).
10:00: Ankomst Victoria Falls Station. Utsjekk og så går dere til Victoria Falls Hotel.
11:00: Gåtur i landsbyen og besøk Victoria Falls.
16:00: Oppmøte for avreise til Zambezi-elven for solnedgangscruise.
18:30: Transport tilbake til Victoria Falls Hotel.

Måltider: Frokost

Bagasjen oppbevare på toget mens dere er på omvisning.

Dag 15:

Victoria Falls – Norge

Frokost på hotellet.

Dere blir hentet på hotellet og kjørt til flyplassen hvor dere sjekker inn for fly hjem til Norge.

Dag 16:

Norge

Ankomst Norge med minner om en fantastisk reise i Afrika, verdens mest spennende kontinent.

Kart

FORSLAGET INKLUDERER

 • Fly Norge – Johannesburg/Victoria Falls – Norge
 • Flyskatter
 • 1 natt på Court Classique Suite Hotel, inkludert frokost
 • 11 netter på Shongololo Express i Emerald Suite
 • 1 natt på Victoria Falls Hotel, inkludert frokost
 • Måltider i henhold til program
 • Utflukter/aktiviteter med kunnskapsrik guide i henhold til program
 • Inngang til parker og attraksjoner i henhold til program
 • Te, kaffe og vann om bord på Shongololo Express
 • Transport før og etter togreisen
 • Assistanse av våre lokale samarbeidspartnere i Sør-Afrika og Zimbabwe

FORSLAGET INKLUDERER IKKE

 • Visum til Mosambik (USD 70,- per person)
 • Visum til Zimbabwe (USD 50,- per person)
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikke ikke nevnt i program
 • Måltider ikke nevnt i program
 • Aktiviteter/utflukter ikke nevnt i program
 • Tilleggsaktiviteter
 • Personlige utgifter

Reiseperiode: Hele året på fastsatte datoer.
Det er sommer i Sør-Afrika når det er vinter i Norge.

Juli til oktober anses som den beste perioden for safari da dette er den tørre perioden. Merk at i denne perioden kan det være lite vann i Victoria Falls, men det er fortsatt et flott syn. Regntiden er fra desember til mars. Juni til august kan være noe kjølig så husk å ta med varme klær da det kan være kaldt om kvelden/natten. November er uforutsigbar, og det kan være varmt og tørt, men sesongens første regn kan også forekomme.

Togreisen kjøres også i motsatt retning: Victoria Falls – Pretoria.

rgf-logo_8d39_M

REIS TRYGT MED OSS!

Unike Reiser er medlem av Reisegarantifondet. Når du reiser med oss er du dekket av pakkereiseloven.

Skroll til toppen