NEGEV-ØRKENEN

SPØR OSS OM PRIS

Velg blant våre reiseforslag eller fortell oss hva du vil oppleve

Våre eksperter skreddersyr gjerne reisen for deg!

– Beduiner, sanddyner og naturvidundre!

Ørkenens rødglødende støv virvler rundt bilen. Et gyllent ørkenlandskap så langt du kan se. Snirklete veier fører til fruktbare kibbutzer, romantiske ørkenhytter og det storslåtte naturvidunderet Ramon – krateret.

Negevs støvete og én gang stille og dramatiske landskap har ikke endret seg stort de siste 2500 årene. Hit kom nabateanerne, et arameisktalende arabisk folk med hovedstad i Petra (Jordan), og deres karavaner krysset dette barske, klippefylte landskapet for å bringe krydder som kanel og myrra fra Afrika og Østen til Europa. Ørkenens gjester kan fortsatt følge Krydderveien og se relikvier fra nomadefolk som vandret her for mer enn 7000 år siden.
Ørkenen utgjør rundt 60 prosent av Israels samlede areal, men er hjemsted for kun ti prosent av landets innbyggere. Mangel på vann og et ubarmhjertig klima har gjort landbruk i det kuperte terrenget til en umenneskelig utfordring, men israelsk innovasjon i kunstig vanning har temmet Negev og ført til opprettelsen av mange kibbutzer og moshavs (kollektive samfunn). Disse frodige områdene ligger strødd rundt i ørkenen, hvor vinden blåser fra Be’er Sheva i den nordlige enden, forbi Dimona og Mitzpe Ramon og ned til den aller sørligste spiss ved feriebyen Eilat. Underveis brytes ørkenens herredømme opp kun av en rekke småbyer, militærbaser og beduinlandsbyer. Nedbør er sjeldent (mindre enn 200 mm i året), men når regnet kommer, utløser det voldsomme flommer, som omdanner de mest gylne daler til faresoner for plutselig oversvømmelse, som feier vekk alt som står i dens vei.
Til tross for det vanskelige, nakne terrenget, har dyrelivet større suksess med tilpasningen. Her lever steinbukk og ørkengaupe, krypdyr og flere hundre forskjellige fugler.

Ein Avdat er et av naturens mirakler, hvor en kilde med iskaldt vann strømmer raskt gjennom den glohete ørken og skaper en oase i intetheten. Her myldrer det av liv i vannkanten, hvor du kan se flokker av nubiske steinbukk komme morgen og kveld for å sluke tørsten. De praktfulle kulissene utgjøres av gapende raviner, hvor et innviklet nettverk av kanaler leder kilden mot vannfall, bassenger og til og med en sjø. Fordi vannet er så dypt og isende kaldt, er det strengt forbudt å bade i kilden, og drikke av den for den sagts skyld.
Det er fine vandremuligheter, med mange stier og uthugde trinn, som leder opp til huler og plasser. På kløftens nordlige kant stikker flintverktøy opp av jorden. Du kan også se et bysantinsk vakttårn fra 500-tallet og huler som var bebodd av munker fra Avdat.

Avdat var oldtidens rasteplass for de nabateanske karavanene på Krydderveiens lange, anstrengende ritt fra Petra til Gaza. Byen ble grunnlagt i det 3.århundre f.Kr. og ruinene rager stadig oppe på en bakketopp i ørkenens hjerte. Denne fascinerende by og akropolis gjemmer på ruinene av et tempel tilegnet den tilbedte nabateerkongen Oboda, restene av et romersk bad, bysantinske kirker og vinpresser samt en rekke menneskeskapte huler. Avdats skjønnhet og plassering gjorde den ideell for innspilling av filmmusikalen Jesus Christ Superstar.

Atomvåpen og sorte hebreere. Den støvete ørkenlandsbyen Diamona har ikke mye å by på for turisten, men dens historie er som tatt ut av en spionfilm. I 1986 ble det avslørt at det som var kjent som et filmstudio i virkeligheten var en atomreaktor hvor Israels nå ikke så hemmelige atomvåpen ble produsert. Rundt 2000 av byens nærmere 35 000 innbyggere tilhører slekten Black Hebrews, som ankom som turister i 1969. Den israelske regjeringen plasserte dem i Diamona, mens man forsøkte å finne ut om de reelt var jøder. I 2003 ble de bevilget fullt statsborgerskap. Deres ritualer og lære er basert på ordrett tolkning av Det Gamle Testamentet, noe som innebærer flerkoneri, vegetarisme og et strengt hierarki med ministre og prinser.

På kanten av verdens største naturlige krater ligger den lille, søvnige ørkenbyen Mitzpa Ramon. Utsikten over det enorme krateret tar pusten fra noen og enhver. Bruk byen som utgangspunkt for ørkenutflukter eller kombiner med en overnatting i rendyrket luksus på Beeresheet Hotel. Ønsker du mer rustikke, men minneverdige opphold, velger du Sukka Bamidbar. Dette er ørkenens perle, med åtte hytter spredt utover en liten dal. Et lite fristed du ikke ønsker å forlate med det første.
Turer med jeep, kamel og sykkel er meget populært i området og kan sterkt anbefales.

Gjem det beste til slutt, for utsikten over det godt 40 kilometer lange, 9 kilometer brede og 300 meter dype krateret er et fullstendig overveldende syn. Rundt 300 meter over kanten kan du nyte utsikten over det unike naturvidunder som det ikke finnes maken til andre steder i verden. Krateret er en erosjon skapt av naturen over 200 millioner år, og et direkte resultat av Negev – ørkenens transformasjon fra hav til ørken. Det finnes kun seks maktesh – kratere i verden – fem i Israel, spredt ut over ørkenen, og et bitelite i Sinai – ørkenen i Egypt. Alle kraterne har bølger av røde, beige, lyserøde, orange, gule og sorte sandbanker. De er farget av størknet magma, utallige mineralkombinasjoner og rødaktig rust.

Vind og vær har frembrakt formidable steinformasjoner i Timna Park, som er et slaraffenland for geologiske fenomener. Det 60 kvadratkilometer store naturreservatet er omkranset av fjell og gamle gruver. Kobberminene hører til blant verdens eldste og hadde enorm betydning for egypterne allerede 6000 år før vår tidsregning. Ellers er det de sjeldne klippeformasjonene og fargerike sanden som trekker naturelskere og geologer. Blant de mest imponerende er Solomon’s Pillar, skapt av nubisk sandstein og tårner 50 meter opp i været. Ved siden av ligger et egyptisk tempel viet til gudinnen Hathor, og litt høyere opp ses egyptiske inskripsjoner.
Timna Park tilbyr en rekke aktiviteter for hele familien, og det arrangeres mange ulike fotturer i landskapet.

Negev – ørkenen er et fantastisk sted for naturopplevelser og friluftsopplevelser, og et behagelig pusterom!

Kontakt Oss I Dag

For et uforpliktende tilbud

ØNSKER DU Å MOTTA NYHETSBREV FRA UNIKE REISER?

OPPLEV ISRAEL

Tel Aviv

Den Hvite By som aldri sover. Sin City. Middelhavets Capital of Cool. Kjært barn har mange navn, og denne rebellen tilbyr strandferie og et yrende liv. Tel Aviv kåres ofte som en av verdens hotteste storbyer, og er like så syndig og vill som Jerusalem er hellig. Tel Aviv er føttene opp på Middelhavets østlige bredder. Bare en snau time fra Jerusalem befinner du deg i et annet univers. Jerusalem er tildekket og sjenert. Tel Aviv er naken og hemningsløs. Kontraster er det nok av. Ved foten av byens største synagoge ligger for eksempel en av Tel Avivs mest populære barer. Byen klynger seg til kysten, og livet likeså.

Les mer

Sabbat-feiring

Her får du en unik mulighet til aktivt å oppleve hva en sabbat egentlig er og betyr, og det er ingen sted på jord dette blir mer autentisk enn i nettopp Jerusalem! Sabbat er en ukentlig høytid innen jødedommen. Ordet kommer av det hebraiske ordet schabbath (holder opp med, hvile, opphører), og strekker seg fra solnedgang fredag kveld til solnedgang lørdag kveld. Husmoren velsigner og tenner sabbatslysene. Husfaren velsigner vinen og skjærer sabbatsbrødet. Måltidsfellesskapet er hellig for en jødisk familie. Etter tradisjonen slutter sabbaten når tre stjerner viser seg på himmelen lørdag.

Les mer

Negev – ørkenen

Ørkenens rødglødende støv virvler rundt bilen. Et gyllent ørkenlandskap så langt du kan se. Snirklete veier fører til fruktbare kibbutzer, romantiske ørkenhytter og det storslåtte naturvidunderet Ramon – krateret. Negevs støvete og én gang stille og dramatiske landskap har ikke endret seg stort de siste 2500 årene. Hit kom nabateanerne, et arameisktalende arabisk folk med hovedstad i Petra (Jordan), og deres karavaner krysset dette barske, klippefylte landskapet for å bringe krydder som kanel og myrra fra Afrika og Østen til Europa.

Les mer

Kulinariske reiser i Israel

Overskriften stammer fra en jødisk spøk, som har opphav i en morbid sannhet. De fleste jødiske helligdager minnes ødeleggelse og forfølgelse. Men vi døde ikke, så la oss feire det – med mat, masser av mat! Israel er en etnisk og kulturell smeltedigel, markedet er mikrokosmos. Hvert folkeslag bringer så og si sine spesialiteter til bordet, i en matkultur som hører hjemme overalt og ingen steder. Det er en herlig fusjon av tendenser fra hele verden. Israelerne elsker sin mat, ikke minst mamma sin.
Unike Reiser har håndplukket noen utflukter du kan bli med på for å lære ekte israelsk matlaging og koscher kunst!

Les mer

Eilat

Eilat, helt sør i Israel, overrasker sansene. I det ene øyeblikket går du langs sørlige Negevs høyland og Aravaørkenen, med sine steiner og fjell i rødt, grått, gult og hvitt. I neste øyeblikk er du ved Eilatgulfen på Rødehavets strand. Her danses det på stranden, svømmes blant delfiner og koraller, lekes i fornøyelsesparker og festes til langt ut på natten. Eilat har noen av de beste hotellene i Israel, men også overnattinger som passer til alle feriebudsjetter. Uansett hvordan du bor, lover Eilat deg en sann «kom – bort – fra – alt – ferie».

Les mer

Jerusalem

Bli med på en reise i Bibelens kulisser, de monoteistiske verdensreligionenes sentrum. Den hellige by, hvor muslimer kneler i deres aller helligste moskeer, jødene minnes 2000 års ulykker ved Klagemuren, og kristen pilegrimer går i Jesus’ sandaler ned Via Dolorosa. Alt sammen på noen få meters avstand i en by, hvis historie enda ikke er skrevet ferdig. Uansett hvilken rute du velger til Jerusalem, går du pilegrimenes vei. Kong Davids hovedstad på fjelltoppen er hellig for verdens tre monoteistiske religioner. I det moderne Israel er den hellige byens rike historiske arv sammenvevd med det levende tempoet i Israels samtidige hovedstad.

Les mer

Galilea

Israels nord og sør er som parallelle universer. Ubarmhjertig ørken forvandles i løpet av noen timers kjøring til bølgende bakker og blomstrende daler, som smyger seg omkring brusende fossefall og smuldrende ruiner i en kulisse som vekker sterke assosiasjoner til deler av Toscana enn landskap i Midtøsten. Stort sett alle epoker gjennom uminnelige tider er representert i Galilea og Golanhøydenes arkeologiske skattekammer. Regionen forvalter en kombinasjon av nytt og gammelt i enestående opplevelser for reisende av ethvert temperament.

Les mer

Dødehavet (Israel)

Dødehavet, som danner grensen mellom Jordan og Israel, er egentlig ikke et hav, men verdens lavest beliggende sjø. Den ligger 400 meter under havets overflate, og er dermed jordens laveste punkt. Saltinnholdet er på nesten 35 prosent, så intet levende kan overleve. Derfor navnet Dødehavet. I tillegg til enorme mengder salt, inneholder sjøen mineraler, og herligheten fungerer derfor som et gigantisk spaanlegg. Her flyter du som en kork i vannet. Området er også det perfekte sted for rekreasjon og avslapning. Smør på med svart leire, få deg en god massasje og trekk inn den rene luften.

Les mer