fbpx

Negev-ørkenen

Beduiner, sanddyner og naturvidundre!

Ørkenens rødglødende støv virvler rundt bilen. Et gyllent ørkenlandskap så langt du kan se. Snirklete veier fører til fruktbare kibbutzer, romantiske ørkenhytter og det storslåtte naturvidunderet Ramon-krateret.

Negevs støvete og én gang stille og dramatiske landskap har ikke endret seg stort de siste 2500 årene. Nabateerne, med hovedstad i Petra (Jordan) og deres karavaner krysset dette barske, klippefylte landskapet for å bringe krydder som kanel og myrra fra Afrika og Østen til Europa. Ørkenens gjester kan fortsatt følge Krydderveien og se relikvier fra nomadefolk som vandret her for mer enn 7000 år siden.

Negev-ørkenen utgjør rundt seksti prosent av Israels samlede areal, men er hjemsted for kun ti prosent av landets innbyggere. Mangel på vann og et ubarmhjertig klima har gjort landbruk i det kuperte terrenget til en umenneskelig utfordring, men israelsk innovasjon i kunstig vanning har temmet Negev og ført til opprettelsen av mange kibbutzer og moshavs (kollektive samfunn). Disse frodige områdene ligger strødd rundt i ørkenen, hvor vinden blåser fra Be’er Sheva i den nordlige enden, forbi Dimona og Mitzpe Ramon og ned til den aller sørligste spiss ved feriebyen Eilat.

Underveis brytes ørkenens herredømme opp kun av en rekke småbyer, militærbaser og beduinlandsbyer. Nedbør er sjeldent (mindre enn 200 mm i året), men når regnet kommer, utløser det voldsomme flommer, som omdanner de mest gylne daler til faresoner for plutselig oversvømmelse, som feier vekk alt som står i dens vei.

Til tross for det vanskelige, nakne terrenget, har dyrelivet større suksess med tilpasningen. Her lever steinbukk og ørkengaupe, krypdyr og flere hundre forskjellige fugler.

Ein Avdat er et av naturens mirakler, hvor en kilde med iskaldt vann strømmer raskt gjennom den glohete ørken og skaper en oase i intetheten. Her myldrer det av liv i vannkanten, hvor du kan se flokker av nubiske steinbukk komme morgen og kveld for å sluke tørsten.
De praktfulle kulissene utgjøres av gapende raviner, hvor et innviklet nettverk av kanaler leder kilden mot vannfall, bassenger og til og med en sjø. Fordi vannet er så dypt og isende kaldt, er det strengt forbudt å bade i kilden, og drikke av den for den sagts skyld.

Det er fine vandremuligheter, med mange stier og uthugde trinn, som leder opp til huler og plasser. På kløftens nordlige kant stikker flintverktøy opp av jorden. Du kan også se et bysantinsk vakttårn fra 500-tallet og huler som var bebodd av munker fra Avdat.

Avdat var oldtidens rasteplass for nabateernes karavaner på Krydderveiens lange, anstrengende ritt fra Petra til Gaza. Byen ble grunnlagt i det 3.århundre f.Kr. og ruinene rager stadig oppe på en bakketopp i ørkenens hjerte. Denne fascinerende by og akropolis gjemmer på ruinene av et tempel tilegnet den tilbedte nabateerkongen Oboda, restene av et romersk bad, bysantinske kirker og vinpresser samt en rekke menneskeskapte huler.
Avdats skjønnhet og plassering gjorde den ideell for innspilling av filmmusikalen Jesus Christ Superstar.

På kanten av verdens største naturlige krater ligger den lille, søvnige ørkenbyen Mitzpa Ramon. Utsikten over det enorme krateret tar pusten fra noen og enhver.
Bruk byen som utgangspunkt for ørkenutflukter eller kombiner med en overnatting i rendyrket luksus på Beeresheet Hotel. Ønsker du mer rustikke, men minneverdige opphold, velger du Sukka Bamidbar. Dette er ørkenens perle, med åtte hytter spredt utover en liten dal. Et lite fristed du ikke ønsker å forlate med det første.

Turer med jeep, kamel og sykkel er meget populært i området og kan sterkt anbefales.

Gjem det beste til slutt, for utsikten over det godt 40 kilometer lange, ni kilometer brede og 300 meter dype krateret er et fullstendig overveldende syn.
Fra kanten kan du nyte utsikten over det unike naturvidunder som det ikke finnes maken til andre steder i verden. Krateret er en erosjon skapt av naturen over 200 millioner år, og et direkte resultat av Negev-ørkenens transformasjon fra hav til ørken. Det finnes kun seks makhtesh-kratre i verden – fem i Israel, spredt ut over ørkenen, og et bittelite i Sinaiørkenen i Egypt. Alle kratrene har bølger av røde, beige, lyserøde, oransje, gule og sorte sandbanker. De er farget av størknet magma, utallige mineralkombinasjoner og rødaktig rust.

Vind og vær har frembrakt formidable steinformasjoner i Timna Park, som er et slaraffenland for geologiske fenomener. Det seksti kvadratkilometer store naturreservatet er omkranset av fjell og gamle gruver. Kobberminene hører til blant verdens eldste og hadde enorm betydning for egypterne allerede 6000 år før vår tidsregning.
Ellers er det de sjeldne klippeformasjonene og fargerike sanden som trekker naturelskere og geologer. Blant de mest imponerende er Solomon’s Pillar, skapt av nubisk sandstein og tårner femti meter opp i været. Ved siden av ligger et egyptisk tempel viet til gudinnen Hathor, og litt høyere opp ses egyptiske inskripsjoner.

Timna Park tilbyr en rekke aktiviteter for hele familien, og det arrangeres mange ulike fotturer i landskapet.

Atomvåpen og sorte hebreere. Den støvete ørkenlandsbyen Diamona har ikke mye å by på for turisten, men dens historie er som tatt ut av en spionfilm. I 1986 ble det avslørt at det som var kjent som et filmstudio i virkeligheten var en atomreaktor hvor Israels nå ikke så hemmelige atomvåpen ble produsert. Rundt 2000 av byens nærmere 35 000 innbyggere tilhører slekten Black Hebrews, som ankom som turister i 1969. Den israelske regjeringen plasserte dem i Diamona, mens man forsøkte å finne ut om de reelt var jøder. I 2003 ble de bevilget fullt statsborgerskap.
Deres ritualer og lære er basert på ordrett tolkning av Det Gamle Testamentet, noe som innebærer flerkoneri, vegetarisme og et strengt hierarki med ministre og prinser.

Skroll til toppen