fbpx

Nasjonalparker i Kenya

Velkommen til Kenyas ville side!

Kenya er hjem til noen av noen av Afrikas mest spektakulære nasjonalparker. Den mest kjente er Masai Mara, men du får også fantastiske safariopplevelser om du velger en (eller flere) av de mer «ukjente» parkene.

Uansett hvilke(n) nasjonalpark du velger, blir du beriket og imponert av det fantastiske dyrelivet og naturen. Hver eneste park har sitt særtrekk.

MASAI MARA NASJONALPARK
Dette er Kenyas dyrepark over alle dyreparker. Løvebrøl, hyenesang og gnuenes brumming høres på den mektige savannen. Den er lyden av hundretusenvis av hover som dundrer over marken. Sebraer og gnuer som spiser seg gjennom bølgende gress. En leopard som hviler i et tre. Flokker med elefanter som vandrer over den tilsynelatende endeløse sletten.

Parken er med god grunn en av Afrikas mest berømte parker, med «dyregaranti» året rundt. Den store artsrikdommen gjør Masai Mara til en av Afrikas beste helårsparker, hvor hver årstid har sine egne opplevelser og skjønnhet.

Den majestetiske Mara-elven bukter seg gjennom landskapet som en lysende grønn slange, omkranset av skog, frodige områder og trær. Ved elven lurer krokodiller med åpne gap og flodhester dukker opp av vannet som store korker.

Sammen med Serengeti (Tanzania) er Masai Mara hvert år åsted for Den store vandringen, hvor en million sebraer og gnuer krysser savannen i jakten på bedre beitemarker. Dette er verdens største dyrevandring, og et av naturens største fenomener.

Masai Mara er hjemsted til alle de klassiske savannedyrene, inkludert De fem store, og byr på et antall og en tetthet som få steder i Afrika kan konkurrere med. I Masai Mara er det ikke uvanlig å se 10-12 forskjellige dyrearter på samme sted. Parken er også hjem til 452 fuglearter, hvorav 53 av disse er rovfugler.

Parken har fått sitt navn etter Masai-folket som lever her. Masaiene er et delvis nomadisk folkeslag og de opprettholder mange av sine kulturelle tradisjoner fortsatt.

Masai Mara kan besøkes hele året.
Den store vandringen skjer i juli til september, avhengig av regnet. En fantastisk opplevelse, men husk at også antall besøkende når rekordstore høyder så du er ikke alene med dyrene!

Det meste av regnet faller i april og mai, og store deler av parken kan være vanskelig å kjøre i. Til gjengjeld er parken frodig og grønn og det er forholdsvis få turister.
Juni og juli er de kjøligste månedene og vegetasjonen er fortsatt frodig.
Høysesongen ligger mellom juli og oktober. Antall dyr er på sitt høyeste, veiene er tørre og vegetasjonen er fortsatt ganske frodig.
Over jul og nyttår er temperaturen på topp igjen – det samme gjelder antall besøkende. Været er solrikt og klart.

Det er ikke lov å krysse fra Masai Mara og inn i Serengeti eller motsatt. Man må krysse grensen ved Isebania (vest for Masai Mara) eller Namanga (øst for Masai Mara).

NAIROBI NASJONALPARK
Denne parken er et paradis for besøkende! Til tross for at parken er så liten (117 km2), skyldes berømmelsen nettopp dette: Størrelsen.
Det er få steder på jorden som kan tilby sine besøkende et panorama med en slik slående kontrast som denne parken kan: Den afrikanske villmarken i forgrunnen med byen Nairobis høye bygninger i bakgrunnen.

Siden parken ikke er så stor, fører dette til at besøkende får se de fleste dyrene i større konsentrasjon enn i de store parkene. Bortsett fra elefanter rommer parken alle de kjente savannedyrene; neshorn, løver, geparder, giraffer, sebraer, bøfler, antiloper, strutser og bavianer.

Nairobi nasjonalpark ligger kun åtte km utenfor Nairobi og har et typisk savannelandskap. Du kan med andre ord ankomme Nairobi og kjøre forbi noen av byens mest moderne hoteller. Innen få minutter har du ankommet et slettelandskap, villmark og skog som har vært der i uminnelige tider. Plutselig er du ikke omringet av biler og trafikkaos, men ville dyr.

Parken har også flere vannhull, som treffende kalles flodhest-dammer. Grupper av disse tønneformede kjempene oppholder seg i vannet hele dagen. Det er fullt mulig å rusle ned til flodhest-dammene på oppmerkede stier. Vær obs på at vannhullene også er oppholdssted for krokodiller, så det kan være lurt å ta turen sammen med en viltvokter (ranger).

Nairobi nasjonalpark er en fantastisk introduksjon til safarilivet – før du begir deg ut i større og mer kjente parkene.

Parken kan besøkes hele året.

TSAVO NASJONALPARK
I Tsavo nasjonalpark får fantasien fritt spillerom, og den vandrer tilbake til en tid da Afrika var beregnet for dyrene og ikke menneskene, for det er slik det må ha sett ut.

Med sine gigantiske 21 000 km2 er Tsavo Kenyas største nasjonalpark, og en av de største i Afrika. Landskapet er ekte villmark, med høyere vegetasjon enn i for eksempel Masai Mara, noe som igjen gir noen av landets mest spektakulære naturscener.

Tsavo er kjent for sine meget store elefantflokker. Omkring 12 000, eller mer enn en tredjedel av Kenyas elefantbestand, bor her.

Parken er delt i to: Tsavo East og Tsavo West, som er adskilt av Nairobi-Mombasa hovedveien og jernbanen. Den vestlige delen (9065 km2) er den mest avvekslende av de to parkene, med røde, bølgende vulkanske fjell, elver, steinkledde skråninger og vidstrakt savanne. Her finner du også parkens 70 sorte neshorn. Tsavo East (11 747 km2) er landskapelig sett mindre avvekslende og består for det meste av tørr savanne.

I begge parkene er det gode muligheter for å se elefanter og løver. I Tsavo East er det også stor sjanse for å se gepard, oryx-antilopen og hirola-antilopen.

Tsavo nasjonalpark kan besøkes hele året, men beste reiseperiode er mai til oktober.

Nasjonalparken egner seg utmerket i kombinasjon med tog fra Nairobi til Mombasa. Toget stopper i Tsavo slik at du kan overnatte på noen av de flotte lodgene og så med noen dager på safari før du tar toget videre til Mombasa for sol og bad.

LAKE NAKURU NASJONALPARK
Nakuru betyr støv eller støvete sted på Masai-språket, men hvorfor parken har fått dette navnet er nokså uforståelig. Lake Nakuru nasjonalpark er frodig, fargerik og levende.

Den praktfulle innsjøen Lake Nakuru er ubetinget en av de best kjente innsjøene i The Great Rift Valley. Ved ankomst er det nesten slik at du får flamingofeber. Det er en flott introduksjon å se disse rosa skapningene vandre rundt som en flokk med sukkerspinn på pinner i vannet. Det kan være opptil to millioner flamingoer i den 62 km2 store innsjøen.

Nakuru er uten konkurranse det stedet i Kenya med størst mulighet for å se neshorn. Parken er hjem til rundt 50 sorte neshorn og dobbelt så mange hvite neshorn. Hvite neshorn patruljerer som pansrede stridsvogner langs bredden av sjøen, mens de langt mer sjeldne sorte neshorn (som er mer sky og aggressivt), holder seg på avstand.

I akasieskogene rundt innsjøen vandrer bøfler omkring sammen med den utrydningstruede Rotschild-giraffen, vannbukker, impalaer og andre elegante hjortedyr. Under de vakre kandelabertrærne gjemmer leopardene seg. De er ikke lette å se, men når de først viser seg, er det et syn du sent glemmer.

For fugleelskere er Lake Nakuru en ønskedrøm. Hele 450 forskjellige arter holder til her: Hvite pelikaner, storker, små kolibrilignende fugler, gribber og ørn er bare noen på listen.

Lake Nakuru kan besøkes hele året, men det faller en del regn i april og mai.

ABERDARE NASJONALPARK
Aberdare er en blanding av frodig skog, bambuskratt, dype raviner og meget variert landskap. Parken er hjem til noen av Kenyas høyeste fossefall, Karuara og Gura, begge på 300 meter. Den høyeste toppen er på 3999 meter, og størstedelen av parken ligger i over 3000 meters høyde, så det kan bli kaldt om kveldene.

Parken hører ikke til blant de mest besøkte i Kenya, noe som gjør at det er større sjanse for å være alene med dyrene når du er på safari. Dyr er det mange av, selv om det kanskje kan være litt vanskelig å se dem i den tette skogen. Elefanter, sort neshorn, bøfler, bavianer, sjakaler og antiloper hører hjemme her. Med litt flaks vil også løver og leoparder vise seg frem. Aberdare er også det eneste sted i Kenya hvor du kan se den sjeldne og meget sky bongo-antilopen. Med sine store, buede horn og smale, hvite striper, utgjør den et yndet fotomotiv.

I Aberdare kan du også bo meget unikt. Om ikke du kan komme til dyrene, så kan dyrene komme til deg! Det er tanken bak parkens to verdensberømte trehoteller: The Ark og Treetops.

Hotellene er bygd inn i selve trekronene i lysningen i den tette regnskogen, og har utsikt mot naturlige vannhull hvor dyrene kommer for å drikke eller ta et bad. Spesielt tidlig om morgenen og om ettermiddagen er det tett trafikk ved de små vannhullene.

De eksklusive, men ikke spesielt luksuriøse hotellene er de enste inne i selve parken. Her handler alt om å være tett på dyrene, så hvert rom er utstyrt med en klokke som ringer om natten (valgfritt) når det kommer dyr til vannhullet. Ett ring for elefanter, to for neshorn, tre for leopard.

Et elektrisk gjerde omringer den 767 km2 store parken. Gjerdet ble satt opp for å beskytte det utrydningstruede sorte neshornet, som det finnes rundt 50 av i parken. Dyrene er meget utsatt for krypskytteri.

Aberdare er best å besøke i den tørre tiden, juli til oktober og januar til februar. I den kraftigste regntiden (mars til mai) er veiene ofte ufremkommelige.

AMBOSELI NASJONALPARK
Det finnes parker med mer variert natur. Det finnes parker med flere dyr. Men ingenting kan konkurrere med Amboselis spektakulære bakgrunn, Kilimanjaro, som med sine 5895 meter er synlig fra et hvert sted i parken. Legg så til et par grå elefanter i det gule savannegresset med den snøkledde vulkantoppen i bakgrunnen, og safarimotivet kunne ikke ha blitt bedre.

Amboseli er elefantland. Parken er berømt for sine store flokker med elefanter som vandrer omkring. Det flate landskapet og det nedtrampede gresset, som på grunn av jordens høye saltinnhold ikke blir veldig høyt, gjør det lett å få øye på de enorme grå kolossene.

Den 392 km2 store parken er også hjem til leoparder, geparder, villhunder, geparder, bøfler, giraffer, sebraer, løver, krokodiller, kudu og et stort antall antiloper. Fugletittere fra hele verden kommer hit for å se mer enn 600 fuglearter.

Navnet Amboseli kommer fra Masai-ordet empusel, som betyr åpen slette.

Amboseli er best å besøke i perioden juni til september og januar til februar.

SAMBURU OG BUFFALO SPRINGS NASJONALRESERVAT
Samburu og Buffalo Springs nasjonalreservat ligger i begynnelsen av den storslåtte og barske, nordlige halvørken. De hører til Kenyas vakreste naturreservater med en ekstremt variert natur: Små, men dramatiske fjell, elveleier og tørr savanne bevokst med baobabtrær. Innimellom ruver gigantiske rustrøde termitt-tuer opp som uutgrunnelige steinstøtter.

Ewaso Ngiro-elven, også kjent som Den brune elv, skiller de to reservatene. Den er livsnerven i det tørre området, og bukter seg dovent gjennom landskapet, omgitt av paraplyakasier og høye, slanke doumpalmer.

I Samburu og Buffalo Springs finner du en del dyr du ikke ser i de sydlige parkene. Her bor den langhalsede giraffgasellen og Grevys sebrae med sine smale, loddrette striper og ører. Parken er også hjem til den elegante og beige oryx-antilopen, som fascinerer med sine lange, rette horn. Du kan også se den artige, blåbeinte somalistrutsen. Det er store flokker elefanter, vortesvin, gribber, geparder og antiloper. Samburu nasjonalreservat er også et av Kenyas beste steder å se løver og leoparder. Fuglelivet er også meget rikt, med mer enn 350 ulike fuglearter.

Parken er oppkalt etter den lokale og fargerike Samburu-stammen. Inne på reservatet ligger Samburu-folkets hellige fjell, som er et flott fotomotiv.

Samburu dekker et område på 104 km2, og er forholdsvis liten, men rik på opplevelser. Den trekker ikke like mange besøkende som de mer kjente parkene, og dermed er mulighetene gode for at du er alene med dyrene.

Samburu kan besøkes hele året, men er best i den tørre perioden: Desember til mars og juli til oktober.

Skroll til toppen