fbpx

Mombasa

Palmesus, koraller og hvite strender!

Det er ved Kenyas kyst mange velger å vaske støvet av seg etter fantastiske safariopplevelser inne i landet. Kokospalmene og mangotrærnes skygge i Mombasa eller en av de andre kystbyene ved Det indiske hav er gode steder å avslutte den spennende reisen i Kenya.

Kenyas kyst er palmesus, koraller og plettfrie, hvite sandstrender. Men kysten er også en helt annen kultur og annerledes mat enn i det øvrige Kenya. Byer som Mombasa og Malindi har gjennom århundrene vært viktige handelsbyer, som igjen la grunnlag for en historisk miks av afrikansk, asiatisk, arabisk og europeisk, som igjen ble til swahili-kulturen.

Mombasa
Med sin 2000 år gamle historie er Mombasa Kenyas eldste by. For turistene handler det først og fremst om byen gamle bydel, Old Town. Her kan du nyte masser av atmosfære og arkitektoniske detaljer. Utforsk de trange smugene mens du beundrer de fint utskårne trebalkongene og de gigantiske og vakkert dekorerte tredørene. En artig og rimelig måte å komme seg rundt på, er med tuk-tuk.

Også verdt å få med seg er Fort Jesus. Med sin swahili-utsmykning, arabiske inskripsjoner og veggenes tegninger av skip og fisk laget av portugisiske sjømenn, er Fort Jesus en sammensatt historie skrevet i murstein og mørtel.

STRANDLIV
Sør for Mombasa ligger noen av Kenyas beste strender.

Diani Beach er blendende hvite strender, koraller, klart, blått hav og palmer som svaier rolig i vinden. Kombinasjonen gjør at Diani lever opp til de flestes idé om en tropisk badeferie. Den 20 kilometer lange stranden er Kenyas lengste.
Diani Beach ligger 30 kilometer sør for Mombasa.

Tiwi Beach ligger nord for Diani og er mindre og roligere. Hvor Diani er hoteller i luksusklassen, er Tiwi hytter og bungalower i økonomiklassen.

Shimba Hills nasjonalpark
Parken ligger i 500 meters høyde, og strekker seg 192 km2 over fjell og daler, med store lommer av regnskog. Her kan du se leoparder, elefanter og andre savannedyr, med Det indiske hav i bakgrunnen. Den mest berømte beboeren er den sjeldne sabelantilopen, som med sine store, buede horn kan spidde en løve til døde.

På vei til eller fra parken kan det være koselig å stoppe i den lille byen Kwale hvor du kan nyte en kopp Kenya-te. Det marked tirsdag, torsdag og lørdag.

Parken egner seg utmerket for en dagstur, men det er også mulig til å overnatte.

Mwaluganje Elephant Sanctuary
Med baobabtrær og en elv som bukter seg mellom de myke dalene, er det ikke noe å si på utsikten i reservatet. Men det er nå spesielt elefantene som lokker. Omkring 400 av disse vakre grå kolossene lever her mellom en blanding av tett kratt og skog. Siden området ikke er større enn omkring 250 km2 er dette den største konsentrasjonen av elefanter i hele Afrika. Den beste tiden å se elefantene på, er enten tidlig om morgenen eller ut på ettermiddagen.

Parken eies og drives av lokalsamfunnet. Det er en liten butikk ved informasjonssenteret hvor de selger notatbøker, konvolutter, fotoalbum og bokmerker - alt sammen laget av elefantavfall. All inntekt fra salget går til skolebygging og oppsetning av gjerder som skal forhindre sammenstøtt mellom elefanter og mennesker.

Wasini Island
Den lille koralløya Wasini Island, er Kenyas sørligste øy nær grensen til Tanzania. Øya er et fint utfluktsmål for en dagstur om du bor ved strendene sør for Mombasa.

Seilturen fra kystbyen Shimoni foregår med en tradisjonell dhow, og som regel er du ledsaget av delfiner.

Underveis kan du snorkle og dykke i Kisite-Mpunguti Marine National Park sør for Wasini Island. Parken består av fire små øyer og et korallrev. Fem typer havskilpadder, den merkelige Moray-ålen og hvalhaier er blant parkens beboere.
I perioden oktober til desember kan du være heldig å se den 36 tonn store knølhvalen.

Nord for Mombasa
Her er det flere fantastiske strender og et par av Afrikas eldste marineparker, hvor det er utmerkede dykkemuligheter blant over 150 forskjellige koraller og mer enn 600 fiskearter.

Watamu Marine nasjonalpark
Anses for å være et av de beste stedene å dykke i Kenya. Koraller, fisker i alle farger og størrelser, havskilpadder, djevelrokker med vingespenn på opptil syv meter og hvalhai er bare noe av hva du kan se under havoverflaten.

Vannet her er klart året rundt, og det er varmest i perioden desember til mai.

Malindi Marine Park
Parken dekker 213 km2 og er, sammen med Watamu, Kenyas eldste havpark. Fra båter med glassbunn har du utsikt til stripete og prikkete fisk og koraller i alle verdens farger.

Du kan også komme tett på havets fantastiske skapninger med snorkel og maske.

Gedi-ruinene
De eldgamle swahili-ruinene er omgitt av en aura av mystikk og går tilbake til 1200-tallet.

Ruinene er best å besøke når morgen- eller ettermiddagslyset treffer dem.

Skroll til toppen