fbpx

Jordans høydepunkter

Spektakulære oldtidsmonumenter, ørken og strandliv!

Området hvor Jordan ligger har vært hjem til en av verdens eldste kulturer, og bebodd av mange ulike sivilisasjoner. Det har resultert i spektakulære monumenter fra oldtiden og en rik historie. Gjennom hele Jordan lyder et ekko av svunnen tid.

Opplev Petra, kjent som en historisk verden av stein og ri som Lawrence av Arabia på kamel over imponerende sanddyner. Utforsk Amman, som kombinerer gammelt med nytt og nyt slaraffenlivet på kritthvite strender i Aqaba.

PETRA
Klippeveggene reiser seg mot himmelen og stenger solen ute. Gigantiske vegger omringer deg når du vandrer inn gjennom den trange inngangspassasjen. Tidvis opplyses stien av solstråler. Veggene har rester av hellige skrifter og de opprinnelige vannkanalene. Det tar vel en halvtime å spasere den spektakulære veien, som ender ved et av verdens mest fantastiske byggverk: Skattekammeret Al Khaznen.

Petra er en oldtidsby som var nabateernes hovedstad og senter for karavanehandel. Byen hadde sin storhetstid fra cirka år 400 f.Kr. til cirka år 300 e.Kr. Det var beboernes evne til å kontrollere vannforsyningen som ledet til at ørkenbyen kunne oppstå.

I flere århundre gikk Petra i glemmeboken og forsvant ut av historien. De vakre bygningene ble dekket av sand og stillheten ruvet over dalen. Fortidens storhetstid druknet hen. Helt til oppdageren Johann Ludwig Burckhardt gjenoppdaget steinbyen i 1812. Nå skal det riktignok også sies at beduinene i området hele tiden hadde visst om Petra, og tatt i bruk hulene. Men for allmennheten var Petra tapt.

Slik er det ikke lenger. Petra er en av Jordans største attraksjoner, og det er ikke uten grunn!

Fra Skattekammeret fortsetter du ut i dalen, hvor rødfiolette klippevegger bryter det golde landskapet med integrerte gravkamre. De mange grottene, klippehuler og kongepalasser vitner også om at dette er sentrum av Petra. Arkeologer graver fortsatt rundt om i byen og avdekker stadig nye hemmeligheter som Steinbyen sakte, men sikkert må gi slipp på. Hemmeligheter den har holdt for seg i over 2000 år.

Selv om mye er skrevet om Petra og Skattekammeret sies å inneholde både Den hellig gral og Paktens Ark, kan ingenting forberede deg på dette storslåtte synet som venter deg når du trer ut av inngangspassasjen!

WADI RUM
I Wadi Rum er det ørken så langt øyet kan se, og de rustrøde sandsteinsfjellene (jabals) reiser seg nesten 1700 meter mot himmelen. Dramatiske klippefremspring og topper stikker opp av myke, sandete daler.

Wadi Rum er akkurat det du forbinder med Lawrence of Arabia. De fleste utflukter inkluderer et besøk i en mindre dal, hvor ansiktet av datidens største arabiske frihetskjemper, Thomas Edward Lawrence, er hugget ut i klippen. Briten kjempet side om side med Jordans konge i kampene mot tyrkerne. Han døde i 1935, men i 1962 ble han gjenopplivet da regissøren David Lean udødeligjorde hans navn og innsats i storfilmen Lawrence of Arabia.

Den vakre ørkendalen frister besøkende med sitt spektakulære landskap, rideturer på kameler, beduiner og firehjulstrekkere som tar seg gjennom området med imponerte turister.

Det er også mulig å overnatte i Wadi Rum. Dette skjer i små leire med avlange telt som skjermer mot sand og vind. Her spiser og bor du nesten som i en genuin beduinleir. Nyt en søt og kruttsterk te mens du filosoferer over hvor deilig det er å være vekk fra hverdagens mas og jag. De lokale beduinene og guidene forteller garantert en røverhistorie eller tre om Lawrence og hans menn. Stjerneklar himmel danner den perfekte kulisse og det hersker en rolig og stemningsfull atmosfære rundt leirbålet. Vekkerklokken dagen derpå er kamelene som uler i morgengryet på sin vei over sanddynene.

AQABA
Jordans milde klima og Aqaba-buktens tempererte badevann gjør Aqaba til en perfekt feriedestinasjon. Hvite sandstrender, palmesus og bølgebrus. Flotte hotell ligger som perler på en snor, enten du velger å bo i Tala Bay eller i Aqaba. Servicen er ypperlig, enten du snakker med hotellets personale eller han som jobber i nærbutikken, og jordanerne er gjestfrie og vennlige mot alle som besøker deres vakre land.

Strandpromenaden er tettpakket med restauranter og kafeer hvor duften av lokale retter pirrer i nesen og vannpiperøyken ligger som et teppe over det hele.

Tala Bay er et mindre badested 14 kilometer fra Aqaba. Med sin to kilometer lange strand og hoteller i toppklasse og et bredt utvalg av restauranter, er dette stedet for deg som ønsker late dager på stranden, komfort og god mat.

Aqaba er det perfekte utgangspunktet for utflukter om du vil se mer av Jordan.

Bli med på jeepsafari til ørkenreservatet Wadi Rum. Se ut over den rødfargede sanden og de høye klippene som til sammen danner ett panoramabilde vel verdt å ta med seg hjem. Ta deg en tur til den sagnomsuste klippebyen Petra eller badetur til verdens mest saltinnholdsrikesjø, Dødehavet. Ligg som en dupp i vannet og les avisen. Her synker du garantert ikke!

DØDEHAVET
Dødehavet, som danner grensen mellom Jordan og Israel, er egentlig ikke et hav, men en sjø. Den ligger 400 meter under havets overflate, og er dermed jordens laveste punkt. Saltinnholdet er på nesten 35 prosent, så intet levende kan overleve. Derfor navnet Dødehavet.

I tillegg til enorme mengder salt, inneholder sjøen mineraler, og herligheten fungerer derfor som et gigantisk spaanlegg. Her flyter du som en kork i vannet.

Som en ekstra bonus til badenymfen, så holder temperaturen i Dødehavet seg alltid på et behagelig nivå. Den varierer fra 19 grader i februar til 31 grader i august.

Området er også det perfekte sted for rekreasjon og avslapning. Smør på med svart leire, få deg en god massasje og trekk inn den rene luften. Da får du krefter til å returnere til hverdagen hjemme.

AMMAN
Jordans hovedstad ligger der den ammonittiske byen Rabbat Ammon lå i oldtiden. Den ble omdøpt til Filadelfia av Ptolemaios II av Egypt. Senere, under ghassanidenes styre, fikk byen navnet Amman.

I Amman finnes det åtte rundkjøringer som ofte blir referert til som sirkler, og disse binder sammen de syv omkringliggende fjellene, kalt ÿjabalsÿ blant engelsktalende etter det arabiske ordet jabal som betyr fjell eller berg.

Byens historiske sentrum ligger i østlige Amman, og er langt mer tradisjonelt enn det moderne, vestlige Amman. Sistnevnte er mer som en stilfull utvidelse av den originale byen. Amman er en av de mest liberale byene i Midtøsten, og har langt mer vestlig innflytelse enn for eksempel Damaskus og Kairo.

Mye av Ammans turisme er konsentrert rundt den eldre sentrumskjernen som ligger rundt det gamle souket (et fargerikt marked) og King Hussein Moskeen.

Et besøk til Citadel Hill gir deg et godt overblikk over området. Etterpå kan du dra ned til det gamle romerske amfiteateret som rommer opptil 6000 tilskuere. Teateret ble bygget en gang mellom år 138 og 161, og er konstruert slik at det går inn i fjellet. Det benyttes fremdeles i dag til kulturelle og sportslige hendelser. Herfra kan dere spasere videre ned mot sentrum som ligger ved foten av citadellet, og bugner over av spennende butikker og markeder.

Temple of Hercules er Ammans eneste gjenværende tempel. Funn av mynter med kong Hercules hode på har fått eksperter til å tro at tempelet var tilegnet denne guden. Kolonnene ble gjenoppreist i 1993.

Amman huser noen av Midtøstens største moskeer, og er hjem til den enorme King Abdullah Mosque, med en vakker blå mosaikkuppel. Tilbring gjerne litt tid utenfor moskeen og se på menneskene. Dette gir dere et godt innblikk i en viktig del av den lokale hverdagskulturen. Det er også bygget en ny moské med samme navn, King Hussein, som ligger fint til med all sin pomp og prakt i vestlige Amman.

Skroll til toppen