fbpx

Israels høydepunkter

Det skjedde i de dager...

Israel er en ekstra dimensjon og et spennende reisemål. Det er mange grunner til at reisende tiltrekkes av Israel.

I dette lille landet er hver sving og hvert skritt en minneverdig opplevelse!

JERUSALEM
Den hellige by, hvor muslimer kneler i deres aller helligste moskeer, jødene minnes 2000 års ulykker ved Klagemuren, og kristne pilegrimer går i Jesus’ sandaler ned Via Dolorosa. Alt sammen på noen få meters avstand i en by, hvis historie enda ikke er skrevet ferdig.

Kong Davids hovedstad på fjelltoppen er hellig for verdens tre monoteistiske religioner. I det moderne Israel er den hellige byens rike historiske arv sammenvevd med det levende tempoet i Israels samtidige hovedstad.

Jerusalem, Israels største by, vokser og vokser, og har alltid vært et sted for konflikter. Første slaget stod da den jødiske kong David inntok Jerusalem i 997 f.Kr. fra jebusitterne, og hans sønn, kong Solomon, oppførte det første hellige tempel. Slik fortsatte det gjennom århundrene. I 1948 ble Jerusalem splittet mellom Jordan og den nye staten Israel. Den gamle by og Øst-Jerusalem forble jordansk, mens byens vestlige del ble israelsk.

Ingen steder er kontrastene i Israel mer synlig enn i Jerusalem. Veggene i gamlebyen og markedene i den nye byen. Romerske bueganger, bysantinske vollgraver, riddermurer og ottomanske helligdommer som er hellige for jøder, kristne og muslimer: Klagemuren, Via Dolorosa, Den hellige gravs kirke, de storslagne kuplene i moskeene på Tempelhøyden og Shrine of the Book som inneholder de 2000 år gamle Dødehavsrullene.

Ved ankomst tårner Den gamle bys murer opp og leder deg inn i en tusenårig religionshistorie, med Tempelhøyden som det aller helligste. Ved Zions Port kaller kong Davids 3000 år gamle historie, mens ekkoet fra Jesu siste nattverd runger svakt i et tomt rom. Oljeberget var Jesu fredelige tilholdssted, og utsikten over tusenvis av graver åpner opp for et palestinsk eventyr i sitrende Øst-Jerusalem. Utenfor Den gamle by er det kunstsamlinger i verdensklasse og en mental påkjennelse på Holocaust -museet Yad Vashem. Sulten stilnes på det appetittvekkende Machane Yehuda-markedet.

Jerusalem har noe for alle. Du kan tilbringe dagene med å besøke museum etter museum. De arkeologiske stedene vil fascinere deg. Jerusalem tilbyr kulturelle festiviteter hele året – musikk, drama og kunst – i gatene, konserthaller og på historiske steder. Streif gjennom skogene og fjellene som omkranser denne historiske byen.

TEL AVIV
Tel Aviv kåres ofte som en av verdens hotteste storbyer, og er like så syndig og vill som Jerusalem er hellig.

Få med deg museene, inhaler Bauhaus-arkitekturen, bad i solen og spis!
Landets kulinariske kraftsenter er gjennomsyret av middelhavsstemning, men Tel Aviv er også mellomøstlig tradisjon og en sofistikert storby med en europeisk tvist. Det vrimler av livlige fortauskafeer, så lær deg å bestille en hafuch gadol for en latte i verdensklasse.

Byen utforskes og oppleves best til fots, så snør på deg gode gåsko. Bak hvert gatehjørne gjemmer det seg en ny opplevelse. Takene bugner av frodige takterrasser og sidegatene viser frem et nytt mat- eller kunstprosjekt.

Foran Independence Hall står en statue av Tel Avivs grunnlegger og første borgermester, Meir Dizengoff, til hest.
Akkurat på dette stedet, den 11.april 1909, trakk 66 jødiske familier lodd om fordelingen av den sandbanken som skulle bli Tel Aviv og et nytt jødisk kvarter utenfor Jaffa. Meir og hans kone Zina trakk nummer 43 og bygde sitt hjem her. Kvarteret ble snart en by, og Dizengoff ble utnevnt som første borgermester i Tel Aviv i 1911. I dag er bygningen mest kjent for å huse Israels selvstendighetserklæring fra 14.mai 1948 og et historisk bymuseum.

Den store synagogen stod ferdig i 1926 og fikk sin høye søylefasade i 1970. Synagogen er flittig brukt, spesielt når tenåringer gjennomfører sin bar mitzvah (jødisk konfirmasjon).

Det er ikke så lite imponerende å starte en moderne kunstsamling med et kjempestort veggmaleri av Roy Lichtenstein, spesielt dedikert til museet. Tel Aviv Museum of Art utvider sin flotte samling år for år.

Få sekunder etter at statsminister Yitzhak Rabin hadde avsluttet sin fredstale på Kings of Israel Square i 1995, ble han skutt på kloss hold av den høyreekstremistiske jøden Yigal Amir, som var motstander av fredsforhandlingene med palestinerne.
Plassen ble øyeblikkelig omdøpt til Kikar Rabin, og her står også en byste av Rabin, hvor graffitiens tunge ord har fått lov til å bestå som en evig påminnelse om folkets følelser like etter drapet.

Er du glad i å shoppe og på jakt etter eksklusive merker som Ralph Lauren, Louis Vuitton, Burberry, Prada og Gucci, da er Kikar HaMedina noe for deg. Her finner du alt et fasjonabelt hjerte begjærer, men til priser som får kredittkortet til å gløde i lang tid etter det celebre besøket.

I Tel Aviv foregår mye av hverdagen på stranden. Den nordlige havnen er blitt ett av byens mest eksklusive og velbesøkte områder for shopping, gastronomi og vilt natteliv.

Strendene er åpne for alle, og det er friskt vann i dusjene til å skylle av middelhavsvann. For vannsportentusiaster er det ikke mangel på aktiviteter.

EILAT
I Eilat danses det på stranden, svømmes blant delfiner og koraller, lekes i fornøyelsesparker og festes til langt ut på natten.

Eilat har noen av de beste hotellene i Israel, men også overnattinger som passer til alle feriebudsjetter. Uansett hvordan du bor, lover Eilat deg en sann kom-bort-fra-alt-ferie.

Byen er en opplevelse for både barn og voksne: En morsom, interessant og solfylt kilde til underholdning for hele familien.

Vanntemperaturen er det heller ikke noe å si på. Den holder seg konstant mellom 20 og 27 grader.

Essensen i Eilat finnes i det lille området som heter North Beach, med strandpromenaden. Sandstrand, shopping, restauranter, barer og hoteller ligger side om side. Det er liv på stranden døgnet rundt, og kjøpelystne turister ledes inn i et virvar av fristelser, hvor alt er på salg. Like ved broen til den kunstige øyen ligger shoppingsenteret Mull HaYam Mall, med 120 forretninger spred over tre etasjer.

Den kunstige, men flotte lagunen, flankeres av en marina, hvor det er godt over 250 plasser til yachter av ulike størrelse og muligheter for båtturer.

Er du en delfinentusiast og ønsker å komme i nær kontakt med disse vakre og intelligente skapningene, er Dolphin Reef stedet for deg. Delfinene er i prinsippet ville, men de er vant til menneskelig kontakt. Dørene åpnes ofte slik at de kan svømme ut i Rødehavet. Ti meter under havoverflaten svever du inn i delfinenes domene. De kretser rundt, forsvinner bak siktbarhetens slør, for så plutselig å dukke opp en håndstrekning unna deg. Du må gjerne røre, for her er det delfinen som dirigerer. Spiller du ikke dens noter, får du ikke se dem.

Det bugner av aktiviteter i Eilat, så mange at det kan ta pusten fra foreldrene, men barna er i den syvende himmel.
Den bibelske fornøyelsesparken Kings City byr på labyrinter, vannfall og rutsjebaner i en artig reise tilbake til faraoenes tid. Andre populære steder for barn er den botaniske hage, IMAX-kinoen og What’s Up Observatory samt et stort utvalg vannaktiviteter og kamelridning.

Med nesten 14 kilometer med kystlinje, behagelig temperatur i det turkisblå havet og solen fra en skyfri himmel, sier det seg nesten selv at dagene tilbringes med tærne i sanden eller hodet under vann.

DØDEHAVET
Dødehavet, som danner grensen mellom Jordan og Israel, er egentlig ikke et hav, men verdens lavest beliggende sjø. Den ligger 400 meter under havets overflate, og er dermed jordens laveste punkt. Saltinnholdet er på nesten 35 prosent, så intet levende kan overleve. Derfor navnet Dødehavet.

I tillegg til enorme mengder salt, inneholder sjøen mineraler, og herligheten fungerer derfor som et gigantisk spaanlegg. Her flyter du som en kork i vannet. Området er også det perfekte sted for rekreasjon og avslapning. Smør på med svart leire, få deg en god massasje og trekk inn den rene luften. Da får du krefter til å returnere til hverdagen hjemme.

Helt siden antikken har mennesker valfartet til Dødehavet. Til tross for navnet, så er området i dag yrende fullt av liv og røre. Dagens besøkende har oppdaget at verdens laveste punkt er en kilde til helse og skjønnhet. Som en ekstra bonus til badenymfen, så holder temperaturen i Dødehavet seg alltid på et behagelig nivå. Den varierer fra 19 grader i februar til 31 grader i august.

Om du er av den mer eventyrlige typen, så lokker området med oppdagelsesferder på historiske steder. Her finner du de elleve hulene i Khirbet Qumran, hvor de såkalte Dødehavsrullene ble funnet.

Høyt oppe på et platå på den vestre siden av havet, ligger Herodes’ vinterpalass Massada. Hør historiens vingeslag på en av Israels fremste severdigheter. Bestig fortet ved morgengry, noe som gir deg en utrolig opplevelse. For den som ønsker en mindre anstrengende bestigning, kan taubanen være et godt alternativ.

Ifølge Bibelen lå byene Sodoma og Gomorra på den sørlige siden. Bli med til Sodoma-fjellet, som helt og holdent består av salt. Besku saltformasjonene i grottene i beundring mens du lurer på hvem som kan være Lots hustru…

GALILEA OG GOLANHØYDEN
Stort sett alle epoker gjennom uminnelige tider er representert i Galilea og Golanhøydenes arkeologiske skattekammer.

De eventyrlystne kan foruten flotte vandreturer i maleriske nasjonalparker stige til hest som en ekte cowboy, riverrafte ned Jordan-elven eller stå på ski på det mektige Hermon-fjellet i Golanhøydene.

Den nedre delen av Galilea er viet til den kristne kultur. For det er her de sentrale fortellingene om Jesus har sitt hjem – fra Mount of Beatitudes, hvor han holdt sin bergpreken, til Genesaretsjøen, hvor han skal ha gått på vannet og utførte miraklet ved å mette fem tusen med to fisk og fem brød.

Nazareth er sprudlende og støyende, og Israels største arabiske by, hvor to tredjedeler av befolkningen er muslimer, resten kristne. Byen er hellig for alle kristne, fordi erkeengelen Gabriel skal ha vist seg for Jomfru Maria her, og Jesus tilbrakte barndommen i byen.
Et besøk i Church of Annunciation (Bebudelseskirken) er obligatorisk. Hele kirken er dekortert med bilder av Jomfru Maria med Jesusbarnet. I den nedre delen av kirken, hvor selve bebudelsesgrotten ligger, summer messende prester – ellers er det helt stille. Det var nettopp her erkeengelen fortalte Maria at hun skulle nedkomme med Jesus, og at hendelsen ville forandre tro og historie.

Tabor-fjellet (Forvandlingens fjell) sies det at profetene Elias og Moses viste seg og talte til Jesus om hans tidlige død i Jerusalem. Under korstogene bygde munker en festning her, men den ble ødelagt av muslimenes leder Saladin i 1187, hvilke resulterte i det femte korstoget.
I dag står Fransiskanerkirken som en påminnelse om hendelser fra bibelsk tid, og du ankommer gjennom Saladins gamle festningsport.

Ved breddene av Genesaretsjøen forvandlet Jesus vann til vin og gikk på dets glitrende overflate. Sjøen fungerer i dag som et av Israels mest populære feriesteder, og breddene er okkupert av kirker, ruiner, kibbutzer og spa-resorter. En båttur er blant de mest populære aktivitetene.

Tiberias er oppkalt etter den romerske keiser Tiberius og er, sammen med Hebron, Safed og Jerusalem, en av de fire helligste byene innen jødedommen. Helligheten kulminerer ved Rabbi Meirs grav, hvor jøder fra nær og fjern har møttes siden 1200-tallet for å ære rabbineren. Her feires også de ortodokse guttenes første hårklipp som treåringer.

Mange mener at historien om Paradis må ha utsprunget fra nasjonalparken Gan HaShlosha. Det kan være vanskelig å være uenig etter at du har stiftet bekjentskap med Israels største, naturlige svømmebasseng. Her er vannet 28 grader året rundt, og du kan slappe av på grønne plener, i skyggen av frodige palmer.

Besøk også Belvoir, den eneste fullstendig utgravde korsridderborgen i Israel. Belvoir var en av korsriddernes viktigste festninger; en uovervinnelig hindring for muslimenes forsøk på å invadere Jerusalem.

I sterk kontrast står Øvre Galilea, karakterisert med daler og fjelltopper, ofte med en forlatt korsridderborg som krone.

Den overdådige naturen skaper en perfekt ramme for de mange vingårder, store som små, som har vokst frem i regionen. Det vakre landskapet rommer et hav av arkeologiske og religiøse severdigheter, et bredt spekter av utendørsaktiviteter samt tilbakelent luksus på et av de mange hotellene.

Safed, høyt oppe på Galileas fjell, er en gammel by med grottegraver og arkeologiske funn fra jernalderen og korstogene. Dette er også en av de fire hellige byene i jødedommen, og har vært et åndelig samlingssted siden 1600-tallet og sentrum for kabbala (jødisk mystikk).

Ifølge Det Gamle Testamentet er Jordan-elven kilden til fruktbarhet og ble kalt «Guds hage». Det var her Jesus ble døpt av døperen Johannes. Elven er ideell for riverrafting, så her er det fine muligheter for de som ønsker litt action.

Golanhøydene er både dramatiske og fredfylte på én gang. Kjempestore trær lener seg over buktende veier, som forgrener seg langs vulkanske fjell, åpne vidder og grønne raviner.
Golan er fotturer, hesteridning, druserlandsbyer, vin og store biffer.

Biriya-skogen er den største menneskeskapte skog i Galilea. Mer enn fem millioner trær og en rute på godt 12 kilometer snor seg forbi mange kilder, et gammelt fort med et lite museum, ruiner av glemte synagoger, pikniksteder og et hav av utsiktspunkter og markerte stier.

Skroll til toppen