fbpx

Israels 10 bud

Det skjer masse i Israel - også i disse dager!

Det lille landet er en ekstra dimensjon og et spennende reisemål. At reisende tiltrekkes av Israel er ikke uten grunn. Det solrike klimaet. Den rike variasjonen i steder og attraksjoner: Historiske, religiøse, arkeologiske og naturen. Så er det kontrastene mellom gammelt og moderne. Felles for dem alle er at uansett hva du ønsker å se og oppleve, så er hvert steg en minneverdig opplevelse.

Selv førstegangsreisende vil oppleve at Israel føles kjent, nettopp forbi de fleste stedene har historisk betydning og du kan knytte stedet mot en hendelse, et navn eller feiring: Jerusalem, Betlehem og Genesaretsjøen.

Israel er også et moderne land som kombinerer en rik og illustrerende historie med en infrastruktur som passer reisende. Vakre strender, travle byer, naturområder, religiøse steder, markeder, butikker, spa og korte kjøreavstander.

Legg så til kulturelle opplevelser, aktiviteter og velsmakende måltider så er reisen komplett.

Her er 10 bud for å besøke Israel:

1. Jerusalem
Israels proklamerte hovedstad har stor historisk og religiøs betydning innen jødedommen, kristendommen og islam. Byen er et av de helligste stedene pilegrimer kan reise til.

Jødene betrakter Klagemuren, den siste rest av Herodes den stores tempel, som deres viktigste hellige sted. For de kristne er Jerusalem stedet hvor Jesu ble korsfestet og stod opp fra de døde. Muslimene har bygd Al Aqsa-moskeen på Tempelhøyden, hvor de mener Muhammed fór opp til himmelen.

Du trenger for all del ikke være religiøs for å besøke byen, for Jerusalem har et stort spekter med moderne og interessante museer, flott shopping, restauranter og et godt uteliv.

Uansett hvilken årsak du har til å reise hit så vil Jerusalem imponere deg. Så mye faktisk at du angrer på at du ikke ble noen dager lenger!

2. Dødehavet
Saltsmak i munnen, helbredende leire og flyte som en kork mens du leser avisen?

Velkommen til jordens laveste punkt, 400 meter under havnivå og til Dødehavet. Besøkende samles her året rundt for å nyte den avslappende, pollenfrie atmosfæren, moderne hoteller, tursentre i ørkenen, handlesentre og skjønnhetssentre utgjør til sammen verdens største naturlige spa.

Best av alt: Du kan få de kuleste bildene, og ja, selfiene, mens du ligger i vannet, leser avisen og nyter livet!

3. Negev-ørkenen
Et gyllent ørkenlandskap så langt øye kan se. Mellom de røde fjellene ligger fruktbare kibbutzer, romantiske ørkenhytter og det storslåtte naturvidunderet Ramon-krateret.

Perfekt for rideturer på kameler, sykkelturer eller litt mer actionfylte turer med ATV.

Mange opplever også sterke bibelske inntrykk i Negev, hvor beduinleirene ikke har endret seg stort siden Abrahams tid for mer enn 4000 år siden.

Det er bare å la seg blende av den vakre solnedgangen over ørkenen!

4. Tel Aviv – Jaffa
Den pulserende, intense verdensbyen Tel Aviv- Jaffa sover aldri. Her finner du en overflod av kulturelle sentre, underholdning og variasjon i restauranter og butikker.

Jaffa er en nytelse i seg selv. Det maleriske portområdet er hjem til noen av Israels beste fiskerestauranter, du kan besøke loppemarkeder og vandre omkring i gamlebyen.

Det er ikke alle metropoler å ha tilgang til flotte strender, men Tel Aviv har dette. Kos deg på stranden mens du planlegger neste shoppingrunde!

5. Galilea
Israels nord og sør er som parallelle universer. Ubarmhjertig ørken forvandles i løpet av noen timers kjøring til bølgende og blomstrende daler, som smyger seg omkring brusende fossefall og smuldrende ruiner og vakre kirker.

Stort sett alle epoker gjennom uminnelige tider er representert i Galilea og Golanhøydenes arkeologiske skattekamre. Regionen forvalter en kombinasjon av nytt og gammelt i enestående opplevelser for reisende med ethvert temperament.

Utvalg av aktiviteter er enormt: Hesteridning, vandreturer, rafting, ja til og med ski.

Området er også rikt på steder fra Bibelens tid, eller du kan hensette deg til tiden da Tempelridderne hersket ved å besøke borgen Belvoir!

6. Eilat
Byen som ligger helt sør i Israel, overrasker sansene. Med sin flotte beliggenhet ved Rødehavet er alt duket for den perfekte badeferie.

Her finner du noen av de beste hotellene i Israel, masse vannaktiviteter, shopping, god mat og sol, sol og atter sol!

7. Masada
Israels mest besøkte turistattraksjon er Herodes den stores tidligere vinterpalass, som ligger på toppen av en 400 meter høy klippe. Ta taubanen opp og nyt utsikten over ørkenen og Dødehavet, mens du hører den tragiske historien om jødenes massemord.

Masada sender fantasien flere hundre år tilbake i tid og du kan lett forestille deg hvordan festningen må ha sett ut da den ble bygd i år 37-31 f.Kr. Det er ikke uten grunn at denne spektakulære severdigheten er på UNESCOs verdensarvliste!

8. Akko
I dag gir stemmene fra henrykte besøkende gjenklang i gatene, hvor tunge kanoer tidligere buldret mot de tykke festningsmurene rundt den lille sjarmerende havnebyen Akko.

For de som er fascinert av Tempelriddere er dette byen å besøke. Gjennom 1100-tallet var Akko befestet av Tempelriddere før byen falt i hendene på muslimske mamelukker etter et blodig slag i 1291.

Ikke langt utenfor byen står det også en nesten intakt borg fra Tempelridderne, og restaureringen er så imponerende at den nesten tar pusten fra deg – det er så autentisk at du tror du er 900 år tilbake i tid!

9. Kulinarisk reise
Israel er en etnisk og kulturell smeltedigel og markedene er mikrokosmos. Hvert folkeslag bringer så å si sine egne spesialiteter til bordet, i en matkultur som hører hjemme overalt og ingen steder. Det er et enormt utvalg restauranter og spisesteder, i alle prisklasser, over hele landet.

For en skikkelig og autentisk opplevelse bør du bli med på et måltid du sent kommer til å glemme: Familiemiddag hjemme hos en israelsk familie, med hjemmelaget mat på menyen. Beduinene inviterer til middag i ørkenen, hvor måltidet består av grillet kjøtt og pitabrød. Det er magedans og trommespill til dessert. Aller best er en sabbat-feiring hos en jødisk familie. Bordet er dekket, seremonien gjennomføres og du er hedersgjest.

Du kan også besøke flere gode vingårder eller bli med på et kokkekurs.

Smak deg gjennom Israel da vel. Du går fra bordet god og mett!

10. Aktiv ferie
Du trenger ikke ligge på latsiden selv om du er på ferie i Israel. Landet er nemlig en skattekiste for naturopplevelser og aktiviteter.

Fra hesteridning i nord til kamelridning i sør, rafting på elver, vandreturer i vakre skoger og fjell, sykkeltur i ørkenen, snorkeling og dykking mellom fargerike korallrev, golf, avkjøling i fossefall, spabad i Dødehavet eller du kan utfordre deg selv i skiløypene.

Skroll til toppen