fbpx

Golfkysten

Hvite sandstrender, varmt vann og vakre solnedganger!

Golfkysten av Florida er forsynt med brede sandstrender, varmt vann og vakre solnedganger, som selvsagt er unikt i det østlige USA. Det er også hjemsted for finanssenteret Tampa, kulturbyen Saraosta, naturparadiset Sanibel Island og rikmannsbyen Naples.

Kysten her er én lang stranddestinasjon som tiltrekker seg alt fra barnefamilier via middelaldrende til pensjonister.

Skraper du bare litt på overflaten, har Golfkysten mye mer å by på enn ren og skjær strand. Byer, business og kulturliv florerer, samtidig som naturens særpregede våtmarksområder og et rikt dyreliv hele tiden trenger seg på. Dette mangfoldet sikrer en autentisk puls, levende lokalsamfunn og en lang rekke forskjellige opplevelser på et relativt lite område.

Golfkysten er verdt å oppleve for Tampa, som både kan by på den festlige latinamerikanske bydelen Ybor City og fornøyelsesparken Bush Gardens.

Tampa er finanssenteret på golfkysten, med en beskjeden byfront. På en måte er den veldig sivilisert og standard amerikansk. På en annen måte minner den om Cuba og er fortsatt eksotisk. Slik er Tampas doble ansikt.

Ybor City byr på gode sigarer, cubanske måltider og salsarytmer. Legg turen innom Gonzalez y Martinez Cigar Factory, som holder bydelens tradisjon med håndrullede sigarer i hevd.

Etter mørkets frembrudd, og særlig i helgene, byr 7th Avenue opp til fest for et ungt, selektivt og spraglete klientell. Det er bare å hive seg på gatefesten. Et mer modent publikum kan nyte en øl og utsikten mot 7th Avenue fra en utendørs bar i underholdningskomplekset Centro Ybor.

Savannen ligger i stekende sol. Sebraer, gnuer, neshorn og giraffer trasker rundt. I bakgrunnen tegner en skog av berg-og-dalbaner seg i silhuett mot den blå himmel. En flokk unger har forventningsfullt tatt oppstilling midt i splash zone under en tømmerenna. De hviner av fryd når vognene slår ned og kaskader av vann spruter over kanten.

Fornøyelsesparken Bush Gardens Africa er ikke noe dårligere enn Orlando når det gjelder underholdning.

Hillsborough River bukter seg vakkert ned gjennom et naturreservat. En kanotur her er den perfekte utflukt. Vekk fra sivilisasjonen og ut i den ville natur, med mulighet for å møte hegrer, alligatorer, gribber og skilpadder.

St. Petersburg ligger på en utvekst av en halvøy mellom Tampa Bay og Mexicogolfen. Byen er Tampas lillesøster, hvor tempoet er skrudd ned et par hakk, og med fotgjengervennlige gater og et imøtekommende downtown. Tilnavnet «Sun Capital of America» skyldes det store antallet årlige solskinnsdager.

Sol, strand – ballett og opera. Kombinasjonen er utradisjonell, og derfor er Sarasota utropt til Floridas kulturelle sentrum. Kulturlivet omfatter et berømt museum (Ringling Museum Complex), et titalls teatre, symfoniorkestre, ballett, opera og en filmfestival.

Når det er sagt, er Sarasotas største trekkplaster fortsatt kilometerne med flotte strender med kritthvit sand og turkisblått hav.

Anna Maria Island er kanskje Golfkystens best bevarte hemmelighet innenfor stranddestinasjoner. Prisene er fornuftige, bebyggelsen er lav og stemningen avslappet. Det lukter litt «Old Florida», fra tiden før verden gikk av hengslene.

Midt på dekk sitter en mann i Hawaii-skjorte, hvit shorts og sandaler og spiller gitar. Foran stavnen på båten boltrer en delfinmor og hennes unge seg i bølgene. Solen går ned i havet og du er meget fornøyd med dagens utflukt.

Sanibel Island går også under tilnavnet «The last paradise in Florida» på grunn av de strikte naturfredningsreglene.

På Sanibel Island er det ikke tillatt å bygge høyere enn palmene. Det er sand i gatene, pulsen er vidunderlig lav og strendene er overstrødd med eksotiske muslingskall. Øya er forbundet med fastlandet via en lang bro. Den smale øyas ene langside, som vender inn mot bukten, utgjør ett stort fredet område.

Det kommersielle «sentrum» ligger i sør rundt Periwinkle Way. I nord tynnes sivilisasjonen ut med den flotte stranden Bowman’s Beach som et høydepunkt, før restauranter, hoteller og marinaer igjen florerer på Captiva Island lengst mot nord.

J.N. Daling National Wildlife Refuge omfatter mer enn halvparten av Sanibel Islands samlede areal. Det uberørte våtmarksområdet er unikt for Golfkysten av Florida. Du kan kjøre gjennom parken på den sju kilometer lange, asfalterte veien kalt Wildlife Drive.

Parken tilbyr også guidede turer med fokus på truede dyrearter, fugler og alligatorer. Det er også mulig å leie kano eller bli med på en guidet busstur gjennom parken.

Lenger sør ligger Fort Myers Beach, hvor de avslappede gjestene tar en dag og en drink av gangen.

Selve Fort Myers inne på fastlandet byr ikke på stort annet enn områdets primære attraksjon: Oppfinneren Thomas Edisons vinterresidens.

Naples har image som den rikeste byen på golfkysten. Byen ble grunnlagt med rette gater og lave trehus i 1886. Old Naples er byens sentrum, og den historiske bydelen fremstår i dag uberørt av tidens tann.

Langs stranden den ene luksuriøse praktbygningen etter den andre – strekningen er kjent som Millionaires’ Row.

The Naples Pier strekker seg ut i vannet. Ganske uvanlig for Florida å være så ligger det ikke noe enormt underholdningskompleks på denne moloen, som kan by på vakre solnedganger og perfekte forhold for fisking.

Skroll til toppen