fbpx

En reise gjennom 2. verdenskrig

8

DAGER

Reisetype:
rgf-logo_8d39_M
Reis trygt med oss!

Unike Reiser er medlem av Reisegarantifondet. Når du reiser med oss er du dekket av pakkereiseloven.

Det var her det hele startet. 1.september 1939 innledet Tyskland andre verdenskrig med nok en gang å invadere Polen. Snart falt bombene over Warszawa, det ble hengt opp plakater med Achtung, innført rasjonering, tilfeldige nedskytinger og jødene ble integrert i gettoer.

Denne reisen tar dere med til Gdansk, hvor andre verdenskrig startet, videre til Malbrok og deretter til Warszawa, som ble bombet sønder og sammen under krigen.

Fortsett så til Wroclaw, en av de eldste byene i Polen. Før krigen var Wroclaw en nazistisk mønsterby og samlingssted for Wehrmacht sine tropper før angrepet på Polen i 1939. Det blir også et besøk på Jugowice, hvor nazistene bygde det store Underground World War II Riese-prosjektet.

Turen avsluttes i Krakow, Polens gamle kongehovedstad der legender og historie flettes sammen med modernitet og nåtid. Her venter et besøk på Schindler’s Fabrikk, den jødiske bydelen Kazimierz og Auschwitz-Birkenau.

Polen i dag er gjenoppbygd, moderne og sjarmerende. Til tross for krigens ødeleggelser har mange historiske severdigheter overlevd. Den generasjonen som opplevde krigen, er nesten borte. Men minnene om hva de gjennomgikk og kjempet for, er igjen.

Bli med på en utrolig reise gjennom andre verdenskrig - og kom tettere på historien enn noen gang før!

Dag 1:

Norge – Gdansk

Avreise fra ønsket flyplass i Norge.

I Gdansk ønskes dere velkommen av en guide som tar dere til Westerplatte. Reisen begynner der andre verdenskrig startet. Gå tilbake til 1.september 1939. Skuddene fra krigsskipet Schleswig-Holstein avfyres mot den polske garnisonen.
Besøk gravene til de polske krigsheltene, restene av bygningene og det store, flotte minnesmerket som ruver på toppen av gressbakken. Monumentet bærer inskripsjonen «Aldri mer krig», og ansiktene til flere soldater.

Fortsett til Gdansk hvor det blir et besøk på Museum of the Second World War, som åpnet i 2017.

Overnatting: Holland House Residence

Dag 2:

Gdansk – Malbork – Warszawa

Frokost på hotellet.

Dere setter kursen mot Warszawa, med stopp i ridderborgen Malbork underveis. Under krigen hang Det tyske rikets flagg fra borgen, som var åsted for mange seremonier holdt av Nazi-partiet.

Turen forsetter til Warszawa, bombet omtrent ut av eksistens under andre verdenskrig, og gjenoppbygget etter krigen ved hjelp av vanlige polakkers forente krefter.

Warszawa er som en levende historiebok, hvor sidene vekkes til live for hvert skritt du tar.

Overnatting: Metropol Hotel

Dag 3:

Warszawa

Frokost på hotellet.

Gjenopplev Warszawas historie i dag med en guidet tur i byen. Det er vanskelig å begripe at 85 prosent av byen ble lagt i ruiner under krigen.

Se "Minnesmerket over dem som ble deportert mot øst og myrdet", utformet som en togvogn, lastet med en stabel kors.
Fortsett så til Minnesmerket for gettooppstanden, som står der kampene mellom jøder og nazister brøt ut i april 1943 og deretter Willy Brandt-monumentet.
Besøk så Umschlagsplatz-minnesmerket, til minne om de 5000 jødene som i 1942 ble samlet her og transportert til den visse død i Treblinka.

Dagen avsluttes på Warszawa Motstandsmuseum (Uprising Museum). Museet er lagt opp slik at de besøkende skal oppleve opprøret snarere enn å lese om det. Du kan blant annet gå gjennom tunnelene brukt av frigjøringskjemperne og se en film om oppstanden.

Overnatting: Metropol Hotel

Dag 4:

Warszawa – Wroclaw

Frokost på hotellet.

I dag går turen til Wroclaw, en av de eldste byene i Polen. Før andre verdenskrig het byen Breslau og var en nazistisk mønsterby.

Wroclaw var samlingssted for Wehrmacht sine tropper før angrepet på Polen i 1939. Det var også herfra de tyske troppene startet ferden østover fra. I august 1944 nærmet de sovjetiske troppene seg byen, og den ble en hermetisk lukket festning: Festung Breslau. Etter krigen var hele 70 prosent smadret.

Overnatting: Puro Wroclaw Stare Miasto

Dag 5:

Wroclaw – Jugowice – Krakow

Frokost på hotellet.

Første stopp er Jugowice, hvor nazistene startet å bygge det store Underground World War II Riese-prosjektet. Komplekset er bygd under bakken, og tunnelen ble bygd av fanger. Hensikten med dette enorme komplekset er fortsatt uklart.
Ifølge legenden skal dette være stedet hvor nazistene gjemte det berømte Gulltoget rett før krigen var over.

Turen forsetter til Kraków, Polens gamle kongehovedstad der legender og historie flettes sammen med modernitet og nåtid. Byens historiske sentrum er å finne på UNESCOs verdensarvliste.

Det som tilsynelatende er et helt vanlig industrikompleks, skjuler en usedvanlig historie bak portene. Schindlers Fabrikk og museet åpnet i 2010, og tar for seg historien om Oscar Schindler, mannen som reddet 1200 jøder fra døden.

Overnatting: PTTK Wyspianski Hotel

Dag 6:

Krakow – Auschwitz-Birkenau - Krakow

Frokost på hotellet.

I motsetning til Warszawa slapp Krakow helskinnet fra andre verdenskrig. Dagen starter med en vandretur langs Kongeveien, med stopp ved universitetet Jagiellonian, hvor alle professorene i 1939 ble arrestert og sendt til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen.

Intet besøk i Kraków er komplett uten en tur til Kazimierz, arven etter jødene. Under krigen ble jødene deportert til en getto og siden sendt til utrydningsleire.

Deretter går turen til Auschwitz-Birkenau, selve symbolet på Holocaust. Leirene er i dag innredet som museum og minnesmerke for ofrene. De står der, som tause vitner om menneskehetens mest grusomme hendelser, og en evig påminnelse om grusomhetene som mennesker påførte hverandre.

Overnatting: PTTK Wyspianski Hotel

Dag 7:

Krakow

Frokost på hotellet.

Start dagen med et besøk på Aviation Museum, med en imponerende samling fly fra første og andre verdenskrig. Museet huser også helikoptre, uniformer og dekorasjoner fra disse epokene.

Om ettermiddagen blir det et besøk i Saltgruvene i Wieliczka. Det spesielle med Wieliczka er imidlertid ikke gruveindustrien i seg selv, men det utrolige galleriet av saltskulpturer, hugget ut av gruvearbeidere opp gjennom århundrene. Gruven står på UNESCOs verdensarvliste. Den ubestridte hovedattraksjonen er en underjordisk katedral, hvor alt interiør, selv lysekronene, er hugget ut i salt.

Overnatting: PTTK Wyspianski Hotel

Dag 8:

Krakow – Norge

Frokost på hotellet.

Dere blir hentet på hotellet og kjørt til flyplassen hvor dere sjekker inn for fly hjem til Norge.

FORSLAGET INKLUDERER

 • Fly Norge – Gdansk/Krakow – Norge
 • Flyskatter
 • 1 natt på Holland House Residence, inkludert frokost
 • 2 netter på Metropol Hotel, inkludert frokost
 • 1 natt på Puro Wroclaw Stare Miasto
 • 3 netter på PTTK Wyspianski Hotel, inkludert frokost
 • Sightseeing med engelsktalende guide i henhold til program
 • Inngang til attraksjoner i henhold til program
 • Transport i henhold til program
 • Assistanse av vår lokale samarbeidspartner i Poland

FORSLAGET INKLUDERER IKKE

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Måltider ikke nevnt i program
 • Drikke
 • Aktiviteter/utflukter ikke nevnt i program
 • Inngang til severdigheter ikke nevnt i program
 • Transport ikke nevnt i program

Turen kan også legges opp i en eller flere byer. 

Turen kan også legges opp med leiebil.

Reiseperiode: Hele året.

rgf-logo_8d39_M

REIS TRYGT MED OSS!

Unike Reiser er medlem av Reisegarantifondet. Når du reiser med oss er du dekket av pakkereiseloven.

Det er ikke visumplikt for norske statsborgere i Polen for opphold under 90 dager. Passet må være gyldig under hele oppholdet. Pass er også det eneste gyldige identifikasjonsdokument for norske statsborgere.

Det er normalt ikke krav om vaksinasjoner ved reiser til Polen.
Krav og anbefalinger vedrørende vaksinasjon endres løpende, og vi anbefaler derfor at du kontakter din lege eller nærmeste vaksinasjonssentral for detaljert informasjon vedrørende nødvendige vaksiner.

Vennligst les våre generelle reisebetingelser grundig da disse er en del av avtalegrunnlaget for reiser kjøpt hos Unike Reiser. Reiser kjøpt hos oss er omfattet av “Lov om pakkereiser”.
Klikk her for å lese reisebetingelsene.

Vi anbefaler alle å ha gyldig reiseforsikring uansett reisemål!

Polens klima er skiftende. I Nord- og Vest-Polen er det kystklima, men i Sentral-, Sør- og Øst-Polen er det fastlandsklima. Det betyr varme somre og kalde vintre. Våren kommer som regel tidligere enn i Norge. Sommeren kan være svært varm, med temperaturer over 30 grader, spesielt i juli og august. Polakkene lovpriser sin ”gylne høst”, med varme og sol til et stykke inn i oktober.

Minibanker er utbredt i byer og tettsteder. Det er også minibanker på flyplassen.
De store kredittkortene som VISA, MasterCard og American Express kan brukes som betaling stort sett over hele Polen. Det kan være steder hvor kort ikke kan brukes, så det er alltid greit å ha med litt kontanter.

Under oppholdet blir du kjørt rundt av en av våre dyktige og kunnskapsrike sjåfør/guide, som snakker engelsk.
Det er også mulig å leie bil og kjøre selv i Polen om dette er ønskelig. Du må ha fylt 21 år og ha hatt førerkort i minst 1 år for å kunne leie bil i Polen.

Ved ankomst i Polen blir du møtt av en representant fra vår lokale samarbeidspartner. Ved avreise blir du kjørt tilbake fra hotellet til flyplassen.

Polen har samme tid som Norge, både sommer og vinter.

Polens landskaper beveger seg fra den lavtliggende kystsonen ved Østersjøen i nord over det sentrale Polens myke åser og skinnende innsjøer til fjellmassiver som Sudetene og Karpatene sørpå. 70 av landets fjell hever seg opp i over 2000 meters høyde, og gir mulighet for både skigåing, fjellvandring og kanoturer på de mange fjellvannene. Lange, brede elver som Oder, Warta og Wisla forbinder mange av landets innsjøer og har vært brukt som transportveier siden vikingene stevnet ut med langskipene sine.

Vannet fra kranen er ikke direkte farlig, men det smaker klor, og polakkene koker vannet før de drikker det. Gjør som polakkene og kjøp drikkevannet ditt på flaske.

Malawi er en innlandsstat sørøst i Afrika. Det meste av landarealet ligger 1000 – 1500 meter over havet og består av fjell og platåer. Den østafrikanske Riftdalen går gjennom landet fra nord til sør. Her ligger Malawisjøen, som er den tredje største innsjøen i Afrika. Innsjøen utgjør 20 prosent av landarealet. I lavlandet finner man viltreservater, og omfatter nesten 200 arter av pattedyr. Mesteparten av Malawis befolkning driver jordbruk og i takt med befolkningsøkningen har dette ført til massiv avskogning. Fiskebestanden i Malawi trues av forurensing, overfiske og synkende vannstand.

Polen er på mange måter et konservativt land som hyller de klassiske dydene. Man vil ofte oppleve at menn reiser seg for kvinner på trikken eller bussen, holder opp døren for dem og kysser dem på hånden – alt sammen for å vise respekt, ikke for å gjøre tilnærmelser. En stor del av befolkningen har god kjennskap til de klassiske, nasjonale verkene, både innen litteratur, musikk og kunst. Polakkene viser dessuten stor respekt for kunstnere og intellektuelle. Polens turbulente historie og kampen for selvstendighet har naturligvis også innflytelse på fokuset på det som blir ansett som klassiske, polske dyder. Man ser sjelden barn løpe hoiende og skrikende rundt på offentlige steder.
Nasjonal stolthet, landets historie og religion spiller en større rolle i polakkers bevissthet enn hos de fleste nordmenn.

Den polske myntenheten heter zloty (PLN). Det er alltid greit å ha noen mynter og mindre sedler på seg til betaling i butikker, restauranter og til tips da det kan være problemer å bruke store sedler. Du kan veksle penger i bankene eller på steder der det står kantor.

Det er kutyme å gi driks på restauranter og lignende i Polen. Du kan runde regningen opp til nærmeste 10 zloty eller legge på 10 prosent. I taxier kan du runde beløpet oppover om du har vært fornøyd.
På rundreiser vil sjåfør og guider forvente et viss beløp i driks. Dette vil dere bli informert om i programmet.

Skroll til toppen