fbpx

Alabama

Sweet Home Alabama!

Alabama omtales ofte som Heart of Dixie, hjertet i Sør.

Assosiasjonene er frityrstekt kylling på tallerkenen, Lynard Skynards Sweet Home Alabama på jukeboksen og bøttevis av gjestfrihet.

Rett under overflaten lurer en svært tynget historie, som byr på slaveri, segregasjon, Ku Klux Klan og kamper i borgerrettighetenes navn.

Alabama er nok mest kjent som staten hvor kampen for like vilkår mellom svarte og hvite på 1950- og 1960-tallet fant sted.

Fra Birmingham via Montgomery til Selma kan du reise i borgerrettighetsbevegelsens historie. En rekke fascinerende museer og minnesmerker dokumenterer begivenhetene.

Men Alabama er også mye, mye mer. Delstaten er hjem til flotte, kritthvite strender, musikk, golf, en rekke utendørsaktiviteter og masse god mat og drikke, spesielt i form av mikrobryggerier.

Birmingham er den største byen i Alabama, og den mest populære attraksjonen er Birmingham Civil Rights Institute.
Borgerrettighetsbevegelsens kamp for likestilling formidles i ord, bilder og lyd på museet, som blant annet gjenskaper livet i et segregert Birmingham.

16th St. Baptist Church er oppført i rød teglstein. Den likner enhver kirke i en middelstor amerikansk by. Men fortiden tynger. I 1963 tjente kirken som hovedkvarter for borgerrettighetsbevegelsens kampanje. Den 15.september dette året utløste Ku Klux Klan en bombe i kirken som drepte fire afroamerikanske jenter som var på bibelundervisning.

I Ingram Park finner du den sirkulære Freedom Walk, hvor en rekke uttrykksfulle skulpturer står til evig påminnelse om fortidens voldsomme hendelser.

Barber Vintage Motorsport Museum huser verdens største private samling av motorsykler, og et stort antall av de merkeligste racerbilene som noen gang er laget. Mellom 600 og 1200 motorsykler står utstilt.

Stekte peanøtter er en tradisjon i Birmingham, og på Alabama Peanut Company har de solgt peanøtter siden 1907.

Sportsentusiaster tar turen til Alabama Sports Hall of Fame, hvor over 5000 sportsgjenstander fra helter av alle grener er utstilt.

Birmingham tilbyr også guidede matturer, parker, kunstmuseer, en stor dyrepark, butikker, restauranter, barer og en av USAs beste pizzarestauranter.

Neste stopp er Montgomery. På en minneplate ved siden av den hvitmalte regjeringsbygningen med de obligatoriske greske søylene kan du lese at The Alabama State Capitol var tilholdssted for Konføderasjonens første kongress i 1861. Du kan også lese at byen vel hundre år senere var sentrum for en rekke sentrale begivenheter i borgerrettighetsbevegelsens kamp for likestilling mellom svarte og hvite.

Byens slogan lyder da også slik: «The Birthplace of both the Civil War and the Civil Rights Movement».
Du skal lete lenge for å finne en by som historisk sett har stått plantet med ett bein i hver leir.

Den 1.desember 1955 var afroamerikanske Rosa Parks på vei hjem fra jobben. Hun gikk på bussen, som i likhet med alle andre busser den gang var oppdelt i en hvit og en farget avdeling. Hun satte seg forrest i den fargede seksjonen. I løpet av bussturen ble den hvite seksjonen full, og bussjåføren ba, som var kutyme den gang, de fargede passasjerene om å reise seg fra plassene sine.

Rosa Parks nektet og ble arrestert. Dette ble startskuddet til den såkalte Montgomery Bus Boycott, som varte 381 dager inntil segregasjonen mellom svarte og hvite innen offentlig transport ble gjort ulovlig. I dag står Rosa Parks’s handlinger som et forbilde for progressiv sivil ulydighet.

På Rosa Parks Museum, som blant annet rommer en kopi av bussen, stilles det ut diverse historiske dokumenter, og du kan bli med på en tur ned Cleveland Avenue Time Machine, som setter publikum tilbake i tid til et segregert USA.

Selma er en arketypisk småby med retter veier og lave hus. Langs byens hovedgate, Broad Steet, finner du småbutikker og restauranter. Prøv for eksempel The Downtowner, som serverer soul food til folket.

Byens store attraksjon er National Civil Rights Museum.

Bak fasaden gjemmer det hvitkalkede huset med de røde markisene på et viktig kapittel i borgerrettighetsbevegelsens historie. Søndag 7. mars 1965 startet 600 ubevæpnede afroamerikanere på en marsj fra Selma til Montgomery som skulle sette fokus på den svarte befolkningens rett til å stemme.

Demonstrantene nådde ikke lengre enn til Edmund Pettus Bridge før politiet gikk til angrep med tåregass og køller. De voldsomme bildene fra Selmas Bloody Sunday ble vist over hele landet og var direkte årsak til The National Voting Rights Act of 1965, som forbød diskriminerende prosedyrer som til da stort sett hadde holdt den svarte befolkningen fra stemmeurnene.
Historien i sin helhet fortelles og dokumenteres på museet.

I den imponerende USS Alabama Battleship Memorial Park kan du utforske pensjonerte ubåter, fly, krutt og kuler. Parkens stolthet er USS Alabama fra andre verdenskrig. Parken ligger i en bukt vest for byen Mobile.

I tillegg frister Alabama også med flotte strender, naturopplevelser, plantasjer, sjarmerende byer, golf og US Space & Rocket Center. Her er det noe for enhver smak – og alle aldre.

Alabama er det autentiske sør, hvor hvert måltid er en feiring, hver by har sin historie og tradisjonelle perler og moderne attraksjoner deler scenen.

Skroll til toppen