ALABAMA

SPØR OSS OM PRIS

Velg blant våre reiseforslag eller fortell oss hva du vil oppleve

Våre eksperter skreddersyr gjerne reisen for deg!

– I borgerrettighetsbevegelsens fotspor!

Alabama omtales ofte som Heart of Dixie, hjertet i Sør. Assosiasjonene er frityrstekt kylling på tallerkenen, Lynard Skynards Sweet Home Alabama på jukeboksen og bøttevis av southern gjestfrihet. Rett under overflaten lurer en svært tynget historie, som byr på slaveri, segregasjon, Ku Klux Klan og kamper i borgerrettighetenes navn. Her kan du reise i borgerrettighetsbevegelsens fotspor fra Birmingham via Montgomery til Selma. Mange av de voldsomme kampene for like vilkår mellom svarte og hvite på 1950- og 60-tallet fant sted her. En rekke fascinerende museer og minnesmerker dokumenterer begivenhetene.

Birmingham er den største byen i Alabama, og har en fortid som tung industriby. I dag er byen et betydelig finanssentrum i det sørøstlige USA. Som turist bør du legge turen til Five Points South, som har en puls og kan tilby kaffebarer og glimrende restauranter.
Det som trekker folk til byen er Birmingham Cicil Rights Institute. Solen glimter i den sylspisse kjeften på en voldsom kamphund, som står som frosset i et øyeblikk av aggresjon. Rundt den sirkulære «Freedom Walk», i den offentlige parken Ingram Park, står en rekke uttrykksfulle skulpturer støpt i metall til evig påminnelse om fortidens voldsomme hendelser.
I begynnelsen av 1963 var Birmingham skueplass for Project C (C for confrontation). Tusenvis av afroamerikanere ble sendt ut i gatene i protest mot de såkalte Jim Crow – lovene, som medførte segregation – atskillelse av svarte og hvite i alle offentlige rom, fra busser til skoler. Byens hvite politimester «Bull» Connor reagerte på protestene ved blant annet å sette inn kamphunder mot barn. Tv-bildene fra de voldsomme sammenstøtene spredde protester til resten av landet. Til slutt resulterte hendelsene i Birmingham i The Civil Rights Act of 1964, som forbød segregasjon i det offentlige rom.
Denne historien og resten av borgerrettighetsbevegelsens kamp for likestilling formidles forbilledlig i ord, bilder og lyd på byens Civil Rights Institute, som blant annet gjenskaper livet i et segregert Birmingham.

16th St. Baptis Church er oppført i rød teglstein. Den likner enhver kirke i en middelstor amerikansk by. Men fortiden tynger. I 1963 tjente kirken som hovedkvarter for borgerrettighetsbevegelsens kampanje. Den 15.september dette året utløste Ku Klux Klan en bombe i kirken som drepte fire afroamerikanske jenter som var på bibelundervisning.

Neste stopp er Montgomery. På en offisielt utseende minneplate ved siden av den hvitmalte regjeringsbygningen med de obligatoriske greske søylene kan du lese at The Alabama State Capitol var tilholdssted for Konføderasjonens første kongress i 1861. Du kan også lese at byen vel hundre år senere var sentrum for en rekke sentrale begivenheter i borgerrettighetsbevegelsens kamp for likestilling mellom svarte og hvite. Byens slogan lyder da også slik: «The Birthplace of both the Civil War and the Civil Rights Movement». Du skal lete lenge for å finne en by som historisk sett har stått plantet med ett bein i hver leir.

Den 1.desember 1955 var afroamerikanske Rosa Parks på vei hjem fra jobben. Hun gikk på bussen, som i likhet med alle andre busser den gang var oppdelt i en hvit og en farget avdeling. Hun satte seg forrest i den fargede seksjonen. I løpet av bussturen ble den hvite seksjonen full, og bussjåføren ba, som var kutyme den gang, de fargede passasjerene om å reise seg fra plassene sine. Rosa Parks nektet og ble arrestert, og dette ble startskuddet til den såkalte Montgomery Bus Boycott, som varte 381 inntil segregasjonen mellom svarte og hvite innen offentlig transport ble gjort ulovlig. I dag står Rosa Parks’s handlinger som et forbilde for progressiv sivil ulydighet.
På Rosa Parks Museum, som blant annet rommer en kopi av bussen, stilles det ut diverse historiske dokumenter, og du kan bli med på en tur ned «Cleveland Avenue Time Machine», som setter publikum tilbake i tid til et segregert USA.

Selma er en arketypisk småby med retter veier og lave hus. Langs byens hovedgate, Broad Steet, finner du småbutikker og restauranter. Prøv for eksempel The Downtowner, som serverer soulfood til folket.
Byens store attraksjon er National Civil Rights Museum. Bak fasaden gjemmer det hvitkalkede huset med de røde markisene på et viktig kapittel i borgerrettighetsbevegelsens historie. Søndag 7. mars 1965 startet 600 ubevæpnede afroamerikanere på en marsj fra Selma til Montgomery som skulle sette fokus på den svarte befolkningens rett til å stemme. Demonstrantene nådde ikke lengre enn til Edmund Pettus Bridge før politiet gikk til angrep med tåregass og køller. De voldsomme bildene fra Selmas «Bloody Sunday» ble vist over hele landet og var direkte årsak til The National Voting Rights Act of 1965, som forbød diskriminerende prosedyrer som til da stort sett hadde holdt den svarte befolkningen fra stemmeurnene. Historien i sin helhet fortelles og dokumenteres på museet.

I den imponerende USS Alabama Battleship Memorial Park kan du utforske pensjonerte ubåter, fly, krutt og kuler. Parkens stolthet er USS Alabama fra andre verdenskrig. Parken ligger i en bukt vest for byen Mobile.

Alabama er det autentiske sør, hvor hvert måltid er en feiring, hver by har sin historie og tradisjonelle perler og moderne attraksjoner deler scenen. Staten byr på naturopplevelser, plantasjer, sjarmerende byer, golf og U.S. Space & Rocket Center.

En reise i sørstatene er noe helt spesielt, og du kan fint kombinere Alabama med Mississippi, Louisiana, Georgia og Tennessee – noe som gir en uforglemmelig reise!

Kontakt Oss I Dag

For et uforpliktende tilbud

ØNSKER DU Å MOTTA NYHETSBREV FRA UNIKE REISER?

OPPLEV SØRSTATENE

New Orleans

New Orleans er kjent for sin unike joie de vivre, for jazz, Cajun cuisine og det uforståelige Mardi Gras – karnevalet. Byens forkjærlighet for musikk i tillegg til gastronomi, døgnåpne barer, Mardi Gras og en generell avslappet holdning medførte i sin tid tilnavnet City of Sin, i dag avløst av de mer polerte kjælenavnene The Big Easy og Nola (New Orleans, Louisiana).

Les mer

Graceland

I dag står Graceland som et tempel for The King, stivnet i svulstig 1970 – tallsinteriør, gull og gulvryer. I 1957, i en alder av 22 år kjøpte Elvis huset som for alltid kommer til å bli husket som hjemmet til Kongen av Rock & Roll. Her samles fans fra hele verden samles for å minnes ham. Du blir kjent med artisten og mennesket Elvis. Ledsaget av en kassettspiller blir du guidet gjennom huset og får høre historier om hvordan Elvis levde i huset han var så glad i. Det var også her Elvis ble funnet død 16. august 1977.

Les mer

Hjuldamper på Mississippi

Det er kun ett eneste fartøy som foretar overnattingsreiser på Mississippi, og det er SS American Queen. Dette er den største hjuldamperen som noen gang er laget og hun er en herlig kombinasjon av moderne teknikk og klassisk tradisjonell sjarm. Hun ble bygget i 1995, men all innredning og atmosfæren tar deg tilbake til 1800-tallets glansperiode. Alle de 220 lugarene om bord er romslige og med privat bad. Det er restauranter, barer og ekte sørstatsunderholdning hver kveld.

Les mer

Tennessee

En musikalsk fest for alle sanser. Tennessee er nemlig fødested for country, rock ‘n’ roll, soul og alt som finnes mellom disse musikkartene. Du kan høre musikken i Grand Ole Opry i Nashville, på gatene og de mange liveklubbene på Beale Street i Memphis, eller scener, verandaer og gatehjørner. Hvert år avholdes det utallige konserter og festivaler, så det er aldri noe problem å nyte sang, musikk og dans i Tennessee.

Les mer

South Carolina

South Carolina ligger mellom North Carolina og Georgia i det sørøstlige USA. Staten er tynget av historie. Den 20.desember 1860 var staten den første til å tre ut av Unionen. Så fulgte ti andre sørlige slavestater og sammen dannet de Amerikas Konfødererte Stater. Den amerikanske borgerkrigen mellom Konføderasjonen og Unionen startet offisielt den 12.april 1861, da skudd ble avfyrt fra Fort Sumter i Charleston, som kjempet mot Unionen. Borgerkrigen endte fire år senere, i 1865.

Les mer

Nashville

Nashville er countrymusikkens mekka. Eventyret begynte på 1920 – tallet med låvedans, da radiostasjonen Grand Ole Opry spilte countrymusikk på eteren. Så gikk det slag i slag, og Nashville utviklet seg til den gigantiske musikkindustribyen den er i dag. Byens vegger er dekorert med plakater av Willie Nelson, Hank Williams og Patsy Cline. Megastjerner som Dolly Parton, Garth Brooks og Loretta Lynn residerer i byen og cowboyhatter er dagens mote.

Les mer

Mississippi

Mississippi befinner seg midt i det amerikanske bibelbeltet, sammen med nabostaten Alabama, hvor man tar Guds ord til inntekt for den politiske konservative dagsordenen. I innlandet i Sør strekker et annet belte seg – The Black Belt. Opprinnelig refererte betegnelsen til områdets rike, svarte jordsmonn. I dag henviser den til den høye konsentrasjonen av afroamerikanere i området. Det hører også til historien at Mississippi og Alabama i dag er blant de fem fattigste statene i USA. Slik har det ikke alltid vært.

Les mer

Memphis

Bluesmusikken vokste ut av bomullsmarkene i Mississippi – elvens delta på begynnelsen av 1900 – tallet. I 1950 – årene ble den svarte manns blues omdannet til den manns rock ‘n’ roll. Kongen var Elvis Presley, hans hjemby Memphis. I 1960 – årene var det en gjenlyd av soulmusikk fra plateselskapet Stax i gatene. Memphis er kanskje litt vingeklippet, men samtidig er den et levende, vibrerende og pulserende testament over egen musikkhistorie.

Les mer

Atlanta

Atlanta, Georgia, er hovedstaden i sørstatene. En moderne by med flott horisont og en kulturmetropol. Bak dette moderne imaget banker et hjerte av gjestfrihet og klassiske Deep – South – dyder. Atlanta gjenoppstod etter borgerkrigen, som nærmest jevnet byen med jorden. I dag er byen det finansielle og kulturelle senteret i sørstatene. Dette innebærer enestående shopping, gode hoteller og et glitrende restaurantutvalg.

Les mer

Alabama

Alabama omtales ofte som Heart of Dixie, hjertet i Sør. Assosiasjonene er frityrstekt kylling på tallerkenen, Lynard Skynards Sweet Home Alabama på jukeboksen og bøttevis av southern gjestfrihet. Rett under overflaten lurer en svært tynget historie, som byr på slaveri, segregasjon, Ku Klux Klan og kamper i borgerrettighetenes navn. Her kan du reise i borgerrettighetsbevegelsens fotspor fra Birmingham via Montgomery til Selma.

Les mer