fbpx

Tennessee

Memphis, Nashville, vakker natur og Jack!

Tennessee er en musikalsk fest for alle sanser. Delstaten er nemlig fødested for country, rock ‘n’ roll, soul og alt som finnes mellom disse musikkartene.

Du kan høre musikken i Grand Ole Opry i Nashville, på gatene og de mange liveklubbene på Beale Street i Memphis, eller fra scener, verandaer og på gatehjørner.

Hvert år avholdes det utallige konserter og festivaler, så det er aldri noe problem å nyte sang, musikk og dans i Tennessee.

Staten huser også et stort utvalg andre aktiviteter og opplevelser, som nasjonalparken Great Smokey Mountains, whisky, fiske, golf og slagmarker.

Det lukter barbecue i gatene i Memphis. Bluesen og hiphopen sitter i veggene. Gatebildet i Nashville er den rake motsetning, hvor cowboyhatter er dagens mote og alt utspiller seg med neverending countrymusikk i bakgrunnen.

Tennessees to store byer er som natt og dag. Men én ting har de til felles: De lever og dør for kjærligheten til musikken.

Memphis er født, oppvokst og gjenoppstått i musikkens navn. Gjenferdene fra gamle blueslegender vandrer hvileløst rundt i gatene. Over alle sammen svever Elvis. Men også soulmusikken og hiphopen gjenlyder i gatene.

Byen ligger på østbredden av Mississippi-elven, med downtown helt nede ved elven. Obligatoriske attraksjoner er å male byen rød i Beale Street, besøke Elvis’ Graceland, trå inn i Sun Studio, hvor luften dirrer av musikkhistorie, og gjenoppleve dagen da Martin Luther King Jr. ble skutt på Lorraine Motel.

Memphis byr også på andre fascinerende museer som Stax Museum of American Soul Music, The National Civil Rights Museum samt flere små museer dedikert til musikkens historie.

Nashville er country. Sjangeren er født her i The Grand Ole Opry, megastjerner som Dolly Parton, Garth Brooks og Loretta Lynn residerer i byen, og de primære turistattraksjonene ligger i countrymusikkens fotspor.

Byen er også verdt å oppleve for musikken på byens spillesteder. Som besøkende må du få med deg Country Music Hall of Fame and Museum, et mekka for musikkinteresserte. Den legendariske Tootsies Orchid Lounge er et livlig og høyrøstet spillested med to scener, folk på dansegolvet og selve definisjonen på en honkey tonk (et spillested i sørstatene med countrymusikk på scenen og kalde øl i kjøledisken).

Så er det museet dedikert til Johnny Cash, en musikalsk opplevelse på Grand Ole Opry og en reise i historien på RCA Studio B.

Lynchburg er en skjønn liten landsby med 361 innbyggere. Byen lokker besøkende langveis fra på grunn av Jack Daniel’s Distillery, der du kan få en omvisning mellom tønnene med den berømte «Tennessee sippin’ whiskey».

Jack Daniels’ unike røyksmak kommer fra fremstillingsprosessen hvor whiskyen trekker gjennom trekull og deretter lagres på fat. Ironisk nok får du ingen smaksprøver i løpet av omvisningen, da Lynchburg er et såkalt dry county og alkohol er dermed bannlyst.

Byen kan også by på Miss Mary Bobo’s Boarding House, en tradisjonell restaurant som serverer klassiske sørstatsretter (fried chicken, Mac and Cheese og Country Ham) i familiestil. Det vil si at du sitter ved langbordet og bare forsyner deg. Restauranten ligger i et flott hus fra 1805.

Det henger en lett, blå dis over fjellene i Great Smokey Mountains nasjonalpark. Ved foten står skogen i en brann av høstfarger. Mer enn 1200 treslag dekker de 16 fjellene, som reiser seg opp i en høyde av 1800 meter over havet.

Nasjonalparken tiltrekker seg mer enn ti millioner besøkende i året. Godt gjemt inne i selve skogen finner du Christopher Place, et romantisk Bed & Breakfast med gyngestoler på verandaen og fortryllende utsikt over «The Smokies».

Ønsker du å gjenoppleve den amerikanske borgerkrigen, er Shiloh Military National Park er godt sted å stoppe.

Slaget om Shiloh utspilte seg i april 1862, og begynte en varm søndagsmorgen med villblomstene i fullt utsprang. Det ble et av de blodigste slagene i borgerkrigen.

Parken ble etablert i 1894 og er en av de best bevarte slagmarkene i USA. Start omvisningen i besøkssenteret og se filmen om slaget, før du kjører rundt i parken. Underveis vil du se 151 monumenter, 217 kanoner og mer enn 650 markører.

Tennessee ligger langt fra havet, men det hindret dem ikke fra å bygge et museum dedikert til Titanic!

Bygningen er formet som et skip, og er meget interaktivt. Alle vet at Titanic traff et isfjell og alle vet hun sank. Men det er så mye mer til historien enn dette. Hør historiene til passasjerer og mannskap, se gjenstander, ta turen opp og ned den kjente grand staircase og styr skipet.

I stedet for en inngangsbillett får du naturligvis utlevert et ombordstigningskort.

Dollywood er en temapark med 50 prosent skogarbeiderstil og 50 prosent rosa pastisj. Det er en romantisk familiepark, oppført av Dolly Parton som en hyllest til Smokey Mountains, der hun selv er oppvokst.

Du kan la deg underholde av alt fra pottemakerkunst via naturskjønne opplevelser til hesblesende berg-og-dalbaner og overdrevne show bestående av like mye countrymusikk som akrobater i glitterdrakter. Dolly og familien hennes underholder selv flere ganger i løpet av året, mens turnébussen hennes er åpen for fans og folk med hang til rosa interiør.

Midt inne i Tennessees vakre skoger ligger countrylegendens Loretta Lynns hjem, bygd som en kopi av et hus i plantasjestil med greske søyler på fasaden. Det finnes også en kunstig gullgruve her.

Du kan campe eller bo i rustikke hytter på den tilhørende RV Campground. Her får du utendørsliv, kunstige steiner i svømmebassenget og Jack White/Lorette Lynn-hitten Portland Oregon på ghettoblasteren. Det blir ikke mer Tennessee enn dette.

Tennessee er en sjarmerende stat, som lokker med sine mange naturopplevelser, koselige byer og ikke minst musikkhistorie.

Noen opplevelser kan bare bli «Made in Tennessee»!

Skroll til toppen