fbpx

Takin

Det unike nasjonaldyret!

Den klatrer som en geit, men går på bakken som en støl elefant. Så ser den ut som en blanding av elg, geit, vannbøffel og gnu.

Takin, Bhutans nasjonaldyr, er en merkelig skapning. Dermed passer den rett inn i det unike landet.

Legenden sier at dyret ble skapt ved et mirakel av lama Drukpa Kunley på 1400-tallet. Siden den tid har den beitet fornøyd i vill tilstand i fjellskråningene i Bhutan.

Takinene tilhører arten geite-antilope og har vanligvis en skulderhøyde på 110-120 centimeter. En fullvoksen hann kan veie opptil et tonn. De har stor mule og øyne, og påfallende små ører.

Disse sjarmerende skapningene har en gyllen ull som blir sort under buken. Begge kjønn har små horn som løper parallelt med hodet og skrur opp på slutten. Hornet er rundt 30 centimeter langt.

Takinene er flokkdyr og trives i Bhutans bratte terreng. Om vinteren flytter de opp i høyde, ofte over 3700 meter, hvor de lever i små flokker. Om sommeren kan de slå seg sammen til én stor flokk på flere hundre individer. Flokkene ledes av en eldre hann.

Vil du være garantert å se Bhutans nasjonaldyr, tar du turen til Motithang Takin Preserve, rett utenfor Thimpu.

Dyrene er aktive om dagen så det er stor sjanse for å se dem der de rolig og avslappet gresser, uten en bekymring i verden.

Men Bhutan er jo lykkens land, så det er kanskje ikke så rart den er lykkelig og fornøyd – med bare smilende mennesker rundt seg!

Skroll til toppen