fbpx

South Dakota

Cowboyer, presidenter og utrolig mye annet spennende!

Naturens skjønnhet og underverker venter deg i herlige South Dakota. Gjennom hele staten blir du inspirert, fra Black Hills og Badlands nasjonalpark til isbredekkede innsjøer og utendørsaktiviteter.

Underveis følger du Missouri-elven, som bukter seg gjennom landskapet, og opplever historien om Lewis og Clark.

South Dakota frister med et bredt spekter av attraksjoner, aktiviteter, nasjonalparker og byer. Det er et bredt spekter av restauranter og en rekke overnattingsmuligheter, så alt er tilrettelagt for en uforglemmelig ferie i denne spektakulære delstaten!

I Black Hills kan du oppleve ekte westernkultur. Cowboyer, indianere, bison, prærie, mammutfossiler og skulpturer i form av Crazy Horse og de fire presidentene hogd ut i fjellet.

Da filmen Danser med ulver gikk verden rundt, var det mange som måpte over de flotte landskapsscenene, som alle var filmet i South Dakota. Også Hidalgo med Viggo Mortensen starter i det bølgende prærielandskapet med ville mustanghester. Ellers er South Dakota også et gjensyn med barndomseventyrene fra Det lille huset på prærien.

Black Hills dekker et område på 16 000 km2, og det er massevis av spennende aktiviteter i de skogkledde fjellene, hvor toppene strekker seg opptil 2207 meter.

Området er også velegnet til ride- og sykkelturer.

Sykkelstien Mickelson Trail gir deg mulighet til å tråkke 182 kilometer, og følger en nedlagt jernbane fra Deadwood via Custer til Edgemont.

Mount Rushmore imponerer alle besøkende. Ansiktene til fire berømte amerikanske presidenter er hugd ut i fjellsiden og har blitt et symbol på det amerikanske demokratiet.

Du kommer til ansikt til ansikt med George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln. Hvert ansikt er 18 meter høyt og munnene 5,5 meter brede. Til tross for dimensjonene er ansiktene uttrykksfulle og ganske detaljerte, selv Roosevelts briller er på plass.

Crazy Horse var et barn av Black Hills. Krigerhøvdingen ledet indianerne i kamp mot det amerikanske kavaleriet, som ville tvangsflytte siouxindianerne til reservater. Crazy Horse og hans krigere utslettet general George Custer og hans soldater i slaget ved Little Big Horn i 1876, en av svært få indianerseire som har gått over i historien.

Indianhøvdingen hedres med Crazy Horse Monument (verdens største skulpturprosjekt). Crazy Horse ble valgt da han best symboliserer indianernes ånd, mot og stolthet.
Arbeidet på monumentet, hvor Crazy Horse avbildes til hest, startet i 1948. I 1998 ble omsider høvdingens 27 meter høye ansikt ferdig, men det arbeides fortsatt med hesten.

Custer State Park har to svært forskjellige ansikter. I nord er landskapet preget av granittspir, små innsjøer og skoger, der det er mange vakre turstier. I sør ses et bølgende, nesten nakent prærielandskap med bisonflokker.

Badlands nasjonalpark er et befriende og besynderlig landskap når du kommer den lange veien over prærien.

Det eroderte canyonlandskapet med fargerike klippeformasjoner er vakrest ved soloppgang og solnedgang. Landskapet eroderer med en hastighet på 2,5 centimeter i året, og om en halv million år vil det være flat prærie her – så skynd deg!

Følg Badlands Loop Road gjennom nasjonalparken, hvor det ofte er store kolonier av præriehunder langs veien. Du har også stor sjanse for å møte tykkhornsau, prærieantiloper, bison og med litt hell også prærieulv (coyote).

Byen Deadwood så dagens lys takket være funn av gull i området. Dermed var livsgrunnlaget for nok en lovløs ville vesten-by lagt.

Deadwood fostret skytegale spillere som Wild Bill Hickok og Calamity Jane, som senere ble Hollywood-legender.  Hickok ble skutt under et pokerspill i 1876, og episoden blir markert med The Days of ’76 (siste helg i juli) med parader og dans i gatene.

Fasadene av byen er restaurert slik at Deadwood igjen ligner en by i Det ville vesten.

Mammoth Site er et uhyre interessant museum, fordi man har plassert en utstillingshall over utgravninger som har avslørt en mammutgravlund. Det er funnet intakte skjeletter og støttenner, og her graves det fortsatt.

Ellers er South Dakota hjemsted det som muligens er verdens største motorsykkeltreff, som skjer i byen Sturgis. Mer enn 400 000 mennesker samles her, og arrangementet varer en uke.

Få også med deg Kevin Costners museum Tatanka - Story of Bison, som forteller om dyrenes skjebne. Imponerende er også skulpturparken rett ved siden av.

Mount Rushmore Black Hills Gold i Rapid City lager fortsatt gullsmykker på den gamle måten, og besøkende kan få et innblikk under butikkens daglige omvisninger.

Buffalo Roundup & Arts Festival er én av South Dakotas store begivenheter.
Mens selve inndrivningen av bison tar noen morgentimer siste dagen, varer det tilhørende håndverksmarkedet tre dager til ende. Her kan du handle flott brukskunst. Det er også konserter og store grillmiddager.

I tillegg kan du besøke Corn Palace, se en film på en ekte Drive-in kino, utforske vakre grotter, oppleve et rodeo, begi deg ut på kano- eller kajakktur og shoppe. For å nevne noe!

Ønsker du å oppleve ranchlivet og selv være cowboy, legger du inn et ranchopphold. Her deltar du aktivt i daglige gjøremål, utforsker området fra hesteryggen og slapper av rundt bålet under stjernehimmelen om kvelden.

South Dakota har uendelige mye å by på, og for de som ønsker en ganske så annerledes ferie i USA, er dette delstaten å reise til!

Skroll til toppen