fbpx

Sørstatenes herlige byer

Fire vidt forskjellige byer - som oser av sørstatssjarm!

Be-ba-be-lu-la, myke jazztoner, gastronomiske opplevelser og hjuldamper er kjennetegn for herlige New Orleans.

Memphis er fødested for blues, rock’n’roll og soul, med duften av BBQ i gatene og gjenferdene til store musikklegender vandrende rundt.

I Nashville er cowboyhatt og støvler alltid på mote, og countrymusikken høres overalt. Det er alltid liv og røre i Honky Tonk Town, fylt til randen av restauranter, barer og spillesteder.

Atlanta er hjemsted til Coca Cola og Martin Luther King Jr. Byen er herlig moderne, uten følelsen av storbymas.

NEW ORLEANS
New Orleans er kjent for sin unike joie de vivre, for jazz, Cajun cuisine og det uforståelige karnevalet Mardi Gras.

Byen ble anlagt som en fransk-kanadisk forpost i 1719. Betegnelsen cajun refererer til denne etniske gruppen av fransktalende kanadiere fra området Acadia. Gjennom årene forentes franskmenn, spanjoler og «frie svarte» i kreolkulturen, som har gjort all verdens godt for byens kulturliv og gastronomiske scene.

Kjærligheten til musikken manifesterer seg årlig i en eksepsjonell jazzfestival, som arrangeres i slutten av april. Den generelle joie de vivre får fritt utløp under karnevalet og galskapen Mardi Gras, som kulminerer Fat Tuesday.

New Orleans er verdt å oppleve på grunn av det karakteristiske French Quarter, som er byens hjerte. Her klaprer hestevognene i gatene og kunstferdig utførte smijernsbalkonger pryder de flotte fasadene.

Det er en usedvanlig vakker bydel, men fredfull er den ikke. Til alle døgnet tider er det et liv av en annen verden, musikken spiller, og barene vugger til rytmen.

Mest kjent er Bourbon Street, med sine neonlys som blinker i natten. Den irske puben Pat O’Brien’s er berømt for en ildsprutende fontene i bakhagen og for å ha funnet opp den hardtslående drinken Hurricane, hvorav navnet passer utmerket for byen.

Malingen skaller av veggene. Publikum står som sild i tønne. Oppe på scenen står fire menn med sorte solbriller og spiller i vei. Alle er omkring 80 år gamle og kule som bare søren. Preservation Hall fylles av svingende New Orleans jazz, og det koker i salen.

Ellers er det verdt å få med en tur med sporvogn, kirkegårdene, fasinasjonen med voodoo og en tur med hjuldamperen Natchez.

New Orleans er det pittoreske og bankende hjertet i USA!

MEMPHIS
Bluesmusikken vokste ut av bomullsmarkene i Mississippi-elvens delta på begynnelsen av 1900-tallet. I 1950-årene ble den svarte manns blues omdannet til den manns rock ‘n’ roll. Kongen var Elvis Presley, hans hjemby Memphis. I 1960-årene var det en gjenlyd av soulmusikk fra plateselskapet Stax i gatene.

Byen er et levende, vibrerende og pulserende testament over egen musikkhistorie.

Memphis er født, oppvokst og gjenoppstått i musikkens navn. Gjenferdene fra gamle blueslegender vandrer hvileløst rundt i gatene. Over dem alle svever Elvis. Men også soulmusikken og hiphopen gir gjenklang i gatene.

Obligatoriske attraksjoner er å male byen rød i Beale Street, besøke Elvis’ hjem Graceland og ellers reise i musikkhistoriens fotspor. Livescenene hviler på gigantenes skuldre og er selvsagt bedre enn bra. Det er der du finner Memphis’ puls.

Beale Street, en liten gate, men med så mye historie. Svette bluestoner siver ut fra spillestedene som ligger dør i dør, lukten av BBQ fyller nesen og stemningen varer langt ut i de sene nattetimer.

Det var i Sun Studio det hele startet. Hit kom den 18 år gamle Elvis kom for å spille inn en plate til moren sin. Resten er historie.

Veggene er lydisolerte med hullete masonittplater, i hjørnet står en spolebåndopptaker og instrumentene ligger strødd. Luften dirrer av musikkhistorie. Legender som Elvis, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis og Ike Turner har drømt om suksess med sine plateinnspillinger akkurat her – og fikk drømmen oppfylt.

National Civil Rights Museum/Lorraine Motel skrev seg inn i historiebøkene 4.april 1968.

Rom 306 ligger i overetasjen på Lorraine Motel, og der er alt som det var den dagen. På balkongen utenfor ble Dr. Martin Luther King Jr. skutt og drept av en enkelt kule. Resten av bygningen huser en formfullendt gjennomgang av borgerrettighetsbevegelsens historie. En fløy på den andre siden av gaten fremviser rommet som James Earl Ray leide og det skjebnesvangre skuddet kom fra.

Velkommen til Memphis – home of the blues and birthplace of rock’n’roll!

NASHVILLE
Nashville er countrymusikkens mekka.

Eventyret begynte på 1920-tallet med låvedans, da radiostasjonen Grand Ole Opry spilte countrymusikk på eteren. Så gikk det slag i slag, og Nashville utviklet seg til den gigantiske musikkindustribyen den er i dag.

Byens vegger er dekorert med plakater av Willie Nelson, Hank Williams og Patsy Cline. Megastjerner som Dolly Parton, Garth Brooks og Loretta Lynn residerer i byen og cowboyhatter er dagens mote.

Geografisk skjærer Cumberland River Nashville i to. De fleste turister flokkes rundt barene på Honky Tonk Row, hvor god mat og livemusikk lokker. I området rundt Music Row holder plateselskaper og studioene til.

Når du besøker Nashville må du få med deg Country Music Hall of Fame and Museum.
Bygningen i seg selv er verdt et besøk. Grunnplanen er formet som en bassnøkkel og de mørke vinduene minner om de svarte tangentene på et piano.

Museet fremhever legendariske personer innen countrymusikken og strekker seg over tre etasjer. Sing Me Back Home heter den permanente utstillingen som på en levende måte forteller om countrymusikkens historie. Elvis Presleys Cadillac i gull er en publikumsmagnet.

Gå heller ikke glipp av Historic RCA Studio B, en gang studio for musikere som Elvis, Chet Atkins og Everly Brothers. Studioet ble kjent som en av vuggene av Nashville Sound på 1960-tallet.

Er du fan av The Man in Black, så er Johnny Cash museet et utmerket sted å besøke.

Besøket i Nashville bør også inkludere en tur til Grand Ole Opry.
Det ukentlige radioprogrammet har vært på luften siden 1925, noe som gjør det til USAs eldste eksisterende radioprogram.

Grand Ole Opry er en institusjon innen amerikansk kulturhistorie, og selve eksistensberettigelsen til byen Nashville. Det er liveinnspilling hver fredag og lørdag (noen ganger tirsdag og torsdag).
Merk at det er rift om billettene!

Etter endt besøk er det lett å forstå hvorfor Nashville promoterer seg som Music City USA!

ATLANTA
Atlanta i delstaten Georgia, er hovedstaden i sørstatene. En kulturmetropol med en flott horisont og en rekke opplevelser. Bak det moderne imaget banker et hjerte av gjestfrihet og klassiske Deep South-dyder.

Byen gjenoppstod etter borgerkrigen, som nærmest jevnet byen med jorden. I dag er Atlanta det finansielle og kulturelle senteret i sørstatene. For besøkende innebærer det enestående shopping, gode hoteller og et glitrende restaurantutvalg.

Atlanta er kanskje aller mest kjent som hjembyen til Coca Cola. Den suksessfulle leskedrikkens historie blir fortalt i World of Coca Cola, et imponerende museum hvor omvisningen avsluttes med smaksprøver.

Med utgangspunkt i «det nye sør», så gjenspeiler konseptet seg i form av nyhetskanalen CNN, som har sitt hovedkvarter her. Bli med på en omvisning og se hva som skjer bak kulissene.

I Georgia Aquarium føler du deg som en pygmé blant havets giganter. Over hodet ditt svømmer hvaler, haier, rokker og andre fisk i alle farger og former. Akvariet anses som ett av de beste i USA, og er mektig imponerende.

Oppsøk så et lite, gult hus trehus med mørke skodder og svart tak. Husets historie er unik. Her ble Dr. Martin Luther King Jr. født. Nedenfor ligger The King Center som tar deg med på en vandring gjennom borgerrettighetsforkjemperens liv. Tvers over gaten for museet hviler King, sammen med sin kone, i hvite marmorkister som formelig svever på vannet i et speilbasseng.

«Det gamle sør» refererer til tiden før borgerkrigen. Det blir ikke mer autentisk enn Margaret Mitchells romantiske drama Tatt av Vinden.

Besøk hjemmet til forfatterinnen, selv om det langt fra er en Tara-plantasje.

Utstilt på en roterende plattform snurrer 22.juli 1864 rundt. Det var dagen for The Battle of Atlanta i den amerikanske borgerkrigen. Slaget fremstilles på en flott måte i Atlanta Cyclorama. Et tilsvarende museum stiller ut våpen fra borgerkrigen.

Få også med deg Centennial Olympic Park, Atlanta Zoo og spis byens beste hamburger på Vortex Bar & Grill. Inngangspartiet er formet som en leende hodeskalle.

Atlanta passer utmerket for familier da byen frister med et stort antall aktiviteter for barn.

Vet du hvor du skal du lete, er det noe for enhver smak i Atlanta!

Skroll til toppen