fbpx

Sjimpansesafari

Apestreker i Uganda!

I Kibale nasjonalpark bor det hele 1450 sjimpanser. Dermed er dette den største konsentrasjonen av menneskets nærmeste slektning i Uganda.

Skogen rundt deg er full av dufter, lyder og liv. I disse magiske omgivelsene holder altså sjimpansene til. Etter hvert er dyrene blitt forholdsvis vant til mennesker, og de ignorerer stort sett de rare skapningene som har kommet inn i skogen deres.

Det er en drøy time siden du forlot campen og bega deg innover i skogen. Trekronene henger tett over hodet på deg, og frodige og grønne busker og blader danner kulissene i Kibale nasjonalpark.

Guiden trasker ivrig foran, og han gleder seg til å vise frem sjimpansene «sine». Innimellom stopper han, lytter litt og fortsetter gjennom skogens tette kratt. Han speider, ser ned på bakken etter spor, i trærne etter knekte grener og på stien. Som en ekte etterforsker følger han sporene dit de leder. Sjimpansene gjør fra seg i farta, noe som gjør det enkelt å se hvilken vei de har gått, er forklaringen da han stopper og peker ned på en pæreformet klump på stien foran seg.

Et møte med gruppen er noe helt unikt. Plutselig ramler du omtrent over en flokk sjimpanser som har søkt tilflukt midt i veien. De bryr seg ikke det spøtt om du er der, de bare fortsetter med sitt. Daglige sysler består av å slappe av, pille hverandre i pelsen, krangle litt og kose mye. Dermed er magien komplett! Det er jo nettopp dette som er så utrolig artig å observere: Sjimpansene i sine naturlige omgivelser.

Bare noen meter borte i veien kommer det en liten røver hoppende. Du kan ikke holde tilbake et langtrukkent «åhhhh, så søt»! Sjarmøren har fått fatt i en grein og svinger seg hit og dit og hit igjen. Snart henger han i den ene armen, snart i den andre. Uten problemer, for han kan jo like gjerne henge opp – ned i foten også. Sjimpanser har like god gripeevne i føttene som i hendene. Søtere enn dette blir det ikke! Kameralinsen er rettet mot sjarmtrollet, som akkurat nå har begitt seg bort til mamma for å stjele litt kos, så er det mer interessant å fortsette hoppingen og svingningen i trærne.

Sjimpansene er sosiale, akkurat som oss og sosialiserer seg ved å styrke båndene innad i familien. De piller på hverandre, grer pelsen og koser. Slik sitter de i mange, mange timer, hver eneste dag. Du kommer så tett innpå som mulig, og det er nesten som du sitter i stuen hjemme hos naboen.

Men én time går fort, og det er på tide å ta farvel med dine nye pelskledde venner. Ståpelsen du fikk under møtet forsvinner i løpet av kort stund, men minnene de varer for evig!

Sjimpansesafari skjer i Kibale nasjonalpark, i den delen som heter Kanyanchu.
Det er kun tillatt tre grupper med seks personer i hver gruppe av gangen. Turen varer rundt tre timer.

Det er sjimpansesafari hver morgen og ettermiddag. Vi anbefaler å delta om morgenen, da sjimpansene gjerne observeres mens de spiser.

Merk at det er 15 års aldersgrense for å delta på sjimpansesafari.

Husk at dette er ville dyr, og det gis ingen løfter om et møte med sjimpansene, men du skal være riktig så uheldig om du ikke kommer tett på flokken under disse turene.

Skroll til toppen