fbpx

Sigiriya

Det mest forunderlige av alle steder!

Tenk deg en fjellformasjon skapt for flere tusen år siden etter et vulkanutbrudd. Over 200 meter høyt, med bratte kanter og flatt som en pannekake på toppen etter slitasje fra vær og vind.

Stedet ble først brukt som kloster, men i årene 477-495 ble det hovedstaden på Sri Lanka under Kong Kasyapa. Han bygde sitt flotte palass, sine vakre hager, festningsmurer og et velutviklet system av underjordiske vannpumper, kanaler og dammer. Etter Kong Kasyapas død ble fortet et buddhistisk kloster frem til det 14. århundre, for siden å bli forlatt.

Lite kan forberede deg på opplevelsen av Sigiriya, som kanskje er den mest bemerkelsesverdige av alle hovedstedene på Sri Lanka. Fjellet ruver på slettene, over de grønne og frodige markene og skogen rundt. Knallblå himmel danner en flott bakgrunnskulisse og solen skinner på den flate toppen. Det hele er ganske så spektakulært og imponerende, og kommer til å være et av høydepunktene av oppholdet ditt.

Når du kommer frem til hovedinngangen på nordsiden av fjellet vil du se de to store løvepotene som er hugget ut i sten. Dessverre er resten av løven ødelagt, men det er den som har gitt navnet til Sigiriya. Ordet betyr nemlig Løvefjellet.

Den eneste måten å komme til toppen på, er via 1200 trappetrinn. Trinn for trinn jobber du deg opp trappene, og på toppen belønnes du med spektakulær utsikt over det tidligere palasset og området.

Her finner du flotte terrasser og platåer, kanaler og dammer. Vegger som er flott dekorert med fresker, og 18 av disse har overlevd historiens gang. De forstiller nakne kvinner, sirlig utført og man mener disse kvinnene er kongens konkubiner eller prestinner som utfører religiøse ritualer. Uansett hvem de var eller representerer, er de unike og feirer kvinnens skjønnhet og har stor historisk verdi.

Ett av høydepunktene på området er uten tvil Speilveggen. I gamle dager ble veggen polert så grundig at kongen kunne se sitt eget speilbilde her, og veggen har malte inskripsjoner og dikt skrevet av besøkende på Sirigiya. De eldste er datert til det 8.århundre, og beviser at det var besøkende her lenge før deg og ditt reisefølge.

Bygningene og hagene viser at skaperne av denne fantastiske plassen var utrolig dyktige teknisk, og hagene her er noen av de eldste i verden. Det er ikke uten grunn Sirigiya ble satt på UNESCOs verdensarvliste allerede i 1982.

Kassapas palass i skyene varte bare i 18 år, men stedet har tiltrukket seg besøkende siden kongen forlot det – helt frem til den dag i dag!

Skroll til toppen