fbpx

Polens flotte byer

Sjarm, historie og modernitet i herlig miks!

Polen er et attraktivt land å besøke, nettopp fordi landet byr på så mange muligheter.

I Polens herlige og sjarmerende byer får du anledning til å bli kjent med historiske severdigheter, det polske kjøkken og dets ulike nasjonalretter, vakker arkitektur og de trivelige polakkene.

Alle fire byene kan besøkes hele året.

Krakow og Warszawa har fantastiske julemarked, som virker setter deg i julestemning!

KRAKÓW
Forfallen storhet og sjarm har vært Krakóws varemerke i flere hundre år. De gamle gatene står slik de alltid har gjort. Det gamle jødiske kvarteret finner tilbake til røttene sine, mens historien fortsatt står uhyggelig nær i områdets konsentrasjonsleirer.

Kraków er akkurat slik den var før verden gikk av hengslene. Byen holder fast på sitt sindige tempo og status som Polens kulturelle og intellektuelle hovedstad, med en sterk katolsk åre.

Kraków er en av de mest interessante turiststeder i Europa. Byen er Polens gamle kongehovedstad der legender og historie fletter seg sammen med modernitet og nåtid. Her flommer det over av historie, kunst, kultur, teatre, kabareter, klubber, ølkjellere og restauranter – nok til å tilfredsstille enhver smak.

Torget Rynek Glówny ble anlagt på 1200-tallet som et av Europas største markeder. Det vakre torget bugner i dag av kafeer, severdigheter og shoppingmuligheter.

I Kleshallene (Sukiennica) virrer folk rundt i det som for 500 år siden var Krakóws viktigste handelssenter.

På en høyde rett sør for gamlebyen troner slottet Wawel. Med legenden om den ildsprutende dragen i bakhodet, er slottet som hentet ut av en fargerik middelalderhistorie.

I mer enn 450 år rommet bydelen Kazimierz Kraków jødiske befolkning. Under andre verdenskrig ble jødene deportert til en getto og siden sendt til konsentrasjonsleirer. I dag har bydelen våknet til live igjen, og trekker besøkende med sine mange kafeer.

På Schindler’s Fabrikk kan du gjenoppleve Steven Spielbergs film Schindlers Liste, og byens historie, i et nytt og moderne museum.

Utenfor Kraków finner du den kommunistiske arbeiderbyen Nowa Huta, med sine melkebarer (folkekjøkken) som byr på tradisjonelle polske retter slik de ble servert under kommunismen.

Saltgruvene i Wieliczka viser frem et spektakulært galleri av saltskulpturer i gruvene, som står på UNESCOs verdensarvliste – og det er slett ikke uten grunn.

Auschwitz-Birkenau, konsentrasjonsleirene som har blitt selve symbolet på holocaust, ligger cirka en times kjøring fra Kraków. Her kommer du ansikt til ansikt med nazistenes grusomheter.

Auschwitz står stort sett akkurat slik som da nazistene forlot den i januar 1945. Gå inn gjennom porten med Arbeit Macht Frei-inskripsjonen for videre besøk i brakkene som nå huser utstillinger.

Birkenau ligger to kilometer fra Auschwitz, og var den egentlige utrydningsleiren. Togsporene som førte fangene direkte til gasskamrene viser deg veien.

GDANSK
Når du tenker på store hendelser i verdenshistorien står lille Gdansk i sentrum for to av dem: Starten på andre verdenskrig og kommunismens fall. Byen kan ikke klandres for det første, men sistnevnte er den meget stolt av. Det var nemlig her, på skipsverftene, at fagforeningen Solidaritet oppstod.

Utad kan Gdansk virke som en industriell havneby, men ikke la deg lure! Gdansk har utrolig mye å by på!

Den Røde hær for hardt frem mot det gamle senteret i Gdansk da andre verdenskrig gikk mot slutten. Etter krigen lå store deler av byen i ruiner. Gamlebyen ble gjenoppbygd i 1600-tallstil og fremstår i dag som en vakker, historisk kulisse med en bred hovedgate, der husene på ekte hansabymanér har høye og smale fasader i mange farger, en svært presentabel havnefront, gamle kirker og en hyggelig lilleputtgate: Mariacki.

Attraksjonene ligger som perler på en snor langs Kongeveien. Det var her kongene kjørte i prosesjon da de besøkte byen og ankom gjennom de vakre portene Brama Wyzynna og Zlota Brama. Videre kommer du til Den lange gaten (ul. Dluga) og Det lange markedet, omkranset av fine, høye, smale hus med fargede fasader.

Husene er i dag hjem til mange museer samt kafeer og restauranter. Den ofte fotograferte fontenen midtveis langs ruten, der Neptun svinger treforken sin, minner om byens tilknytning til havet.

Om historiske hendelser lokker deg til Gdansk, er du pålagt et besøk på Solidaritetsmuseet for å lære mer om fagforeningen Solidaritet og Lech Walesa. Legg også turen innom Skipsverftet og Monumentet som er reist til minne om arbeiderne som mistet livet under urolighetene i 1970.

Museum of the Second World War åpnet i 2017 og er et moderne museum som tar for seg historien om andre verdenskrig. Her er det utstillinger, film og et bibliotek.

Litt utenfor Gdansk ligger Westerplatte, som treffer blink hos alle med sans for historie. Nettopp her falt de første skuddene 1.september 1939 – og verden ble kastet ut i ny verdenskrig.

Stutthof ligger drøye fem mil fra Gdansk, og var Polens første konsentrasjonsleir. Den ble satt i drift 2.september 1939, dagen etter at nazistene gikk til angrep. Den var også den siste leiren som ble frigjort.

Gdansk er en utmerket destinasjon for familier, med et bredt utvalg aktiviteter for familiens minste. Besøk Oliwa Zoo, som regnes blant Øst-Europas beste, og lag godteri hos CiuCiu.
Alternativer er klatrevegg og bowling.

Gdansk er del av Trippelbyen, som den utgjør sammen med badebyen Sopot og Gdynia.

WARSZAWA
Historiens pust merkes best i Gamlebyen hvor arkitekturen har bevart den gamle Warszawa-atmosfæren. Med sine 1,7 millioner innbyggere er Warszawa først og fremst en europeisk storby.

Men den er den historiske storbyen, og historien som fortelles tydeligere her enn i andre europeiske storbyer, er den om naboenes mange århundrer lange invasjon, om andre verdenskrig og om kommunismen.

I Warszawa finner du gamle kongeslott, museer, katedraler, kirker, grønne parker, minnesmerker, shoppingsentre, sjarmerende kafeer og restauranter og palasser.

Følg gjerne Kongeveien som begynner på Slottsplassen og løper gjennom byen helt til Wilaów-slottet. Her kan du beundre St. Anna kirken fra 1400-tallet.

Nedenfor kirken ser du Polonias hus hvor Marie Cure arbeidet før hun flyttet til Frankrike.

Se Radziwill-palasset hvor den åtte år gamle Fryderyk Chopin hadde sin første offentlige opptreden i 1817. I dag er det hjem til Polens president.

Besøk Kongeslottet, for hvis prinsessen på erten faktisk hadde et slott, så ville det sett slik ut.

Når du vandrer rundt i Gamlebyen føles det som om du går rundt i en vakker bydel fra 1700-tallet, men fasaden bedrar. Husene er ikke 250, men nærmere 50 år gamle. Denne delen av byen var en av hovedbastionene under Warszawa-oppstanden i 1944, og derfor sørget nazistene for å bombe hvert eneste hus sønder og sammen. Overlevende og innflyttere brettet opp ermene og klarte med en enorm kraftanstrengelse – uten penger, uten mat og i begynnelsen uten tak over hodet – å bygge opp igjen byen.

Warszawa tilbyr nok attraksjoner, severdigheter og monumenter til å fylle dagsplanen for en uke.

For den som er interessert i andre verdenskrig, er Uprising Museum et must, og her kan du tilbringe flere timer mens du gjenopplever det polske folks kamp mot nazistene.

Shoppingtilbud er det ingen mangel på, og senteret De gylne Terrasser strekker seg over fire etasjer. Når du er sliten, er det bare å slå seg ned på en av de mange kafeene eller restaurantene.

Alternativt kan du velge de mindre butikkene i sidegatene eller Russermarkedet.

Warszawa har nok å by på – og det er tilfredsstillende nok bare å rusle gatelangs i denne byen.

WROCLAW
Wroclaw lever i skyggen av både Kraków, Gdansk og Warszawa. Noe som er synd, for byen har en fascinerende historie og vakker arkitektur.

Gjennom århundrene har et utall folkeslag satt sitt preg på Wroclaw. Den enestående blandingen av nasjonaliteter og skiftende regimer, i tillegg til byens mange skiftende navn, har gitt byen status som kulturhovedstad.

Som de fleste andre byer i Polen ble Wroclaw bombet sønder og sammen under andre verdenskrig. Hele 70 prosent av bygningene ble totalt ødelagt. Den gang var byen tysk, noe den hadde vært siden middelalderen. Som alle andre polske byer, reiste Wroclaw seg igjen. Gamlebyen ble bygget opp, og arkitektene hentet inspirasjon fra eldre, polske byggeskikker og uvanlig mye fra barokken. Resultatet er et slående vakkert sentrum.

Den historiske markedsplassen Rynek, er et syn for guder, og etter det tilsvarende torg i Kraków, er den det største av sitt slag i Europa. I dag er det selve hjertet i byen med utallige spisesteder, barer og kafeer. Markedshallen er verdt et besøk, og her kan du la ganen få smake på lokale spesialiteter. Alt fra ost og pølser til kaker og søtsaker lokker besøkende inn i hallen.

Avlegg også et besøk i St. Elisabeth-kirken. Når du står oppe i det 91 meter høye tårnet, har du fugleperspektiv over hele markedsplassen og omegn. Du bør kanskje ikke legge i vei opp de 300 trappetrinnene rett etter middag.

Det kjempestore Raclawicka-panoramaet viser det berømte slaget ved Raclawice i 1794, og med 3600 rundskue, sin 3D-effekt og dekorasjoner med busker og spor i søle, får du et innblikk i hvordan slaget utspant seg.

Glem alt som heter pub-til-pub runde for en stakket stund. Begi deg heller ut på leting etter små, knudrete menn med metallkropper rundt om i gamlebyen.

Undergrunnsbevegelsen Oransjealternativet viste sin avsky mot det politiske systemet på 1980-tallet ved å spraymale dverger over politisk propaganda. Den første gnomen ble reist til ære for denne gruppen, men siden har de små figurene dukket opp over hele byen. I dag er det 240 dverger, som alle har sin egen historie. Kart med plasseringene fås kjøpt, og dermed kan jakten på de små sjarmørene begynne!

Skroll til toppen