fbpx

Oregons 7 underverker

Et mekka for friluftsentusiaster!

Du inviteres hermed til å ikke bare se Oregons 7 underverker, men oppleve dem!

Det holder ikke bare å fotografere dem. For å kunne si at du virkelig har opplevd de syv underverkene må du komme deg ut av bilen, vandre rundt og føle underverkene under beina.

1. Colombia River Gorge
Du skal lete lenge etter en utsikt som er så slående som her.

Fra Crown Point har du spektakulær utsikt over den mektige Columbia-elven som bukter seg gjennom Cascade-fjellene. En rekke fossefall, som Multnomah, Bridal Veil og Latourell, stuper over kanten. Men dere kjører langs Historic Columbia River Highway blir landskapet større og enda mer storslått.

Siden Gorge er skapt for naturopplevelser, vekkes eventyrlysten. Gå tur langs vannkanten, oppdag skjulte fossefall, følg villblomstene i Rowena Crest eller utfordr deg selv med en vandring opp Dog Mountain. Dere kan også sykle rundt i The Dalles eller Post Canyon.

Det er vanskelig å motstå de mange vannsportaktivitetene i Columbia, spesielt når Hood River er kjent som windsurfer-hovedstaden.

Men Columbia River Gorge er mer enn storslått landskap. Det er også godt øl og velsmakende måltider. Takket være sin unike beliggenhet, kan Gorge friste med viner i verdensklasse – fra Pinot Noir og Chardonnay i vest til syrah og tempranillo i øst.

2. Crater Lake
Fra toppen av kanten på Crater Lake kan du se hva et underverk virkelig er.

En fottur ned til vannet avslører nye underverker. Vannet er så blått og så dypt at det ikke kommer som noen overraskelse at dette er den dypeste innsjøen i USA, og en av de dypeste i verden.

Nettopp derfor fortjener Crater Lake en plass på listen over Oregons syv underverker.

Innsjøen er omgitt av klipper på over 600 meter, og midt i innsjøen ligger pittoreske Wizzard Island, med en dramatisk, vulkansk fortid. Det går båter ut til øya om sommeren.

Vakre Crater Lake er et fascinerende eksempel på hvor farlige vulkanene i Cascade-fjellene kan være. For omkring 7700 år siden eksploderte den over 3500 meter høye vulkanen Mazama. Utbruddet skapte en gigantisk askesky. Da magmakammeret var forsvunnet, kollapset fjellveggene og etterlot det store, sirkelrunde krateret som kan sees i dag.

Crater Lake er også hjem til en rekke flotte turstier, som tar deg gjennom eldgammel skog. Om vinteren er området perfekt for skiturer.

Parken er åpen hele året, men merk at om vinteren kan flere av veiene være stengt.

Crater Lake ligger i sørlige Oregon, som også er hjem til den verdenskjente Oregon Shakespeare Festival, den slående vakre Rogue River, grotter, vingårder og sjokolade- og ostemakere.

3. Painted Hills
Millioner av år med historie avdekkes lag for lag, en farge av gangen, i Painted Hills.

Fjellene har fått sitt navn etter de delikate fargelagene i jorden. De gule, gylne, sorte og røde mønstrene i Painted Hills er best å oppleve sent om ettermiddagen.

Det virker som mønstrene og fargetonene endrer seg fra en stund til den neste, noe som skyldes at leirsteinene endres i henhold til lys og fuktighetsnivå.

Painted Hills er én av tre enheter, som består av John Day Fossil Beds. Ta deg tid til å besøke Clarno Unit, med Mars-lignende pilarer formet av vann og vulkansk slam.

I Sheep Rock Unit kan du besøke Thomas Condon Paleontology Center, som viser frem fossiler av planter og dyr som sabeltanntigre. Forskere har studert 50 millioner år med evolusjon av planter og dyr, og samlingen består av 40 000 fossiler. Du kan blant annet lære om hvordan elefanter og neshorn en gang hersket i området du nå befinner deg i.

For å komme til Painted Hills, anbefales det at du følger Journey Through Time Scenic Byway. Kjøreturen tar deg også gjennom spøkelsesbyen Shaniko og byen Fossil (oppkalt etter mammutfossilene som ble funnet her). I Fossil kan du også grave etter fossiler, en utmerket suvenir å ta med hjem.

Legg også turen innom Kam Wah Chung & Co. Museum, et perfekt bevart apotek fra forrige århundre.

4. Oregons kyst
Tankene forsvinner mens du kjører langs den forblåste kystlinjen, hjem til flotte sanddyner, vakre parker og hektiske havner.

Det blir ikke mer kystnært enn denne regionen. Hele Oregons kyst, på 584 kilometer, er åpen og gratis.

Dermed er alt tilrettelagt for uendelige muligheter – og en rekke spennende opplevelser!

Se etter hval, sel og lundefugl, etterlat fotspor i sanden, fly drager eller fang krabber. Utforsk kysten fra kajakk eller med båt. Få opp adrenalinet med en fartsfylt tur over sanddynene i en buggy, se og hør selene i en stor grotte eller slapp av på en lodge rett ved stranden.

Uansett når på året du besøker Oregons kyst, står opplevelsene i kø.

5. Smith Rock
I Smith Rock kneiser vulkansk aske seg som spiret på en katedral, midt i denne ørkenen som er fødested for Amerikas fjellklatring.

Enten du kommer for å klatre eller utforske området på andre måter, er det lett å forstå hvorfor Smith Rock anses som ett av Oregons underverker.

Tusenvis av ruter tiltrekker klatrere fra hele verden, inkludert rundt tusen ruter med bolter. Klipper av tuff og basalt er ideelle for fjellklatring av alle nivåer.
Det tilbys fjellklatring, buldring og tradisjonell klatring.

For de som ikke er like adrenalinglade, frister Smith Rock også med vandreturer og mountain biking.

Her er det også gode muligheter for å se kongeørn, præriefalk, oter og bever.

Smith Rock ligger i den sentrale region av Oregon, med 300 solskinnsdager i året. Parken ligger midt i eventyrernes lekeplass, med golf, grottebesøk, padling på Deschutes og ski i Mount Bachelor rett i nærheten.

Vil du oppleve området med sykkel, er Phil’s Trail valget for mountain bike-entusiaster. Syklister kan velge mellom fem sceniske ruter med navn Madras Mountain Views og Sisters, som alle tar dem til Smith Rock.

Turgåere bør absolutt utforske Newberry Crater National Volcanic Monument, hvor astronautene trener før de skal gå på månen.

Ølentusiaster kan velge mellom 24 bryggerier, hvorav byen Bend har 17!

6. The Wallowas
I Wallowas kan du se ned fra en alpintopp og se ørkenen spre seg ut foran deg i en retning. Så snur deg rundt og ser forbi Hells Canyon i nabostaten. Noen sier du kan se enda lenger…

Du kan begi deg ut på fotturer eller ri hest til toppen av Mount Howard (1127 meter), men den raskeste veien er med gondol fra Wallowa Lake Village.

Rundt Wallowa Lake er det hytter og campingplasser samt minigolf-baner. Byer som Joseph og Enterprise frister med butikker, restauranter, gallerier, bryggerier og sjokoladeprodusenter.

Så er det landskapet, formet av The Oregon Trail, og nærmest uendret siden nybyggerne krysset området med vognene sine.

Wallowas grenser til Snake River, rancher, villmarksområdet Eagle Cap og åpent landskap, som østlige Oregon er så kjent for.

Det er også store åkrer med fauna, samt en rekke små byer, hvorav noen er bebodd av bare spøkelser.

7. Ditt valg
Nummer 7 på listen er helt opp til deg!

Oregon har så mye å velge mellom at det nok blir vanskelig å bestemme seg for hvilken severdighet som fortjener tittelen Oregons syvende underverk.

Skroll til toppen