fbpx

Mount Kilimanjaro

Bestig Afrikas høyeste fjell!

Akkurat som de hvite skyene, som for det meste dekker toppen, er Mount Kilimanjaro innhyllet i mystikk og omgitt av myter. Fjellet har i århundrer vært omdreiningspunkt i østafrikanernes sagn og religion. Med sin snøkledde topp og ikoniske kjegleform tårner fjellet opp midt på en flat høyslette. Det er ikke bare Afrikas høyeste, men også verdens høyeste frittstående fjellmasse. Fordi du kan se den i full figur er fjellet ekstra imponerende.

Kilimanjaro er en vulkan, og den er faktisk ikke helt utdødd. Den sover kun og sender stadig ut tung svoveldamp. Den er som et monster som ikke helt vil våkne. Så sent som i 1940-årene rumlet det fortsatt i krateret. Det nesten seks kilometer høye fjellet blir meget passende kalt Afrikas tak, og representerer muligheten til å kunne legge et helt kontinent under dine føtter. Noe du heldigvis ikke må være fjellklatrer for å kunne oppnå. Toppen Uhuru Peak på 5892 meter kan bestiges med varmt tøy, viljestyrke og en ok kondisjon.

Merkelig nok er en del dyr i stand til å overleve høyt oppe i fjellet. Eland-antiloper, bøfler, sjakaler og ville hunder har alle blitt sett på Shira-platået i 3800 meters høyde. I 1926 fant den engelske fjellklatreren Donald Lantham en stivfrossen leopard på selve kraterhøyden så høyt som 5600 meter. Lenger nede på fjellet kan du se aper og elefanter.

Kilimanjaro nasjonalpark ble først opprettet i 1973 for å beskytte den delen av fjellet som ligger over tregrensen (cirka 2700 meter).

Kjekt å vite før du bestiger Mount Kilimanjaro

Du kan også klare å komme deg til toppen av Mount Kilimanjaro!

7 gode råd før du starter ekspedisjonen.

1. Beste tiden å bestige Mount Kilimanjaro
Teknisk sett kan Mount Kilimanjaro bestiges året rundt. Men, om reisedatoene dine er fleksible anbefaler å velge den beste perioden: De tørreste og varmeste månedene i året, med best sjanse for klart vær.

De beste månedene å bestige Mount Kilimanjaro er januar – februar og september til oktober.

Dette er også de mest populære månedene så bestill turen tidlig for å sikre deg plass og tillatelse.

2. Velg ruten med omhu
Når du skal bestige Kilimanjaro så er det ikke snakk om å gå opp og så ned igjen. For å øke sjansen til å nå toppen Uhuru anbefales det å øke antall dager på fjellet. Nesten 50 prosent av klatrerne når ikke toppen på grunn av høydesyke.

Det er 6 ulike ruter å velge mellom, som varierer i lengde, landskap og kostnad.

The Marangu Route, også kjent som Coca Cola-ruten, tar 5 eller 6 dager. Du går opp og ned samme vei. Om du ikke ønsker å overnatte i telt er Marangu-ruten det beste alternativet siden dette er den eneste ruten med fjellhytter. Det er også ruten med flest turister.

The Machame Route, også kjent som Whisky-ruten, tar 6 eller 7 dager. Veien ned er annerledes enn den du går opp, og utsiktspunktene er mer spektakulære, takket være Shira Plateau, Lava Tower og Barranco Wall. På denne ruten sover du i telt, med separate telt til middag og toalett.

Sammen med Marangu-ruten, er dette den mest populære veien til Kilimanjaro, så det kan være mange mennesker.

The Rongai Route (6 eller 7 dager) er lik Marangu, men med overnatting i telt. Veien opp er fra nord og du vil gå ned via Marangu-ruten. Denne ruten gir deg mulighet til å oppleve begge sider av fjellet, med større sjanse for å se ville dyr enn de andre rutene.

The Shira Route starter i vest og så slår den seg sammen med Machame-ruten. Denne ruten kan klatres på 6 eller 7 dager, og har relativt mindre trafikk. Husk at på den første delen brukes transport med firehjulstrekker og vandringen starter på over 3500 meter. Høydeforskjellen kan by på en ekstra utfordring.

The Lemosho Route (7 eller 8 dager) er vår favorittrute siden den er den mest sceniske av alle, med forskjellige veier opp og ned. De to første dagene tar deg gjennom en vakker og øde regnskog, også kjent som Lemosho Glades. Dette er absolutt veien utenfor turistflokken, og takket være den ekstra dagen(e), er sjansen for å nå toppen veldig høy.

The Umbwe Route er en kjempeflott rute som ikke er så mye brukt. Det er den vanskeligste ruten, med en bratt og tøff sti.  Men om du har litt erfaring fra å klatre i fjell, er den absolutt verdt det!

Minimum antall dager for å bestige Mount Kilimanjaro er 5, men vi anbefaler at du utvider programmet til minst 7 dager for å akklimatisere deg til høyden. Dette vil øke sjansen for at du når toppen og gir deg også litt ekstra hvile før siste dags etappe til toppen av Afrika.

Det anbefales også å legge inn minst en dag før og etter turen opp Kilimanjaro i lavlandet slik at kroppen får hvile.

3. Forbered deg fysisk og mentalt
Det å bestige Mount Kilimanjaro gjøres ikke bare med kroppen, men også med hodet. Naturligvis trenger du litt fysisk form, og du kan trene med å gå en lang tur, løpe (helst i et område med bakker) og med en sekk på 5-6 kilo på ryggen. Ta trappene i stedet for heisen. La bilen stå når du kan sykle eller gå.

MEN, du kan trene så mye du vil. Den avgjørende faktoren er om du har mot og besluttsomhet nok til å nå toppen! Det kommer garantert stunder der du ønsker å gi opp underveis. Det er her du må finne frem din mentale styrke. Særlig er nettene i fjellet noe av det tøffeste du noen gang vil måtte komme deg gjennom. Derfor er det å stå på toppen helt fantastisk og minneverdig!

Forbered deg med noen mentale triks som holder deg motivert, selv på de mest utfordrende etappene. Et skritt ad gangen, en fot for foran den andre. Husk å du nyte synet av landskapet underveis – det hjelper på motivasjonen.

4. Gå sakte
Selv om du starter turen full av energi er det viktig å disponer kreftene. Dette er ikke en konkurranse om hvem som ankommer toppen først. I tilfelle du glemmer det vil guidene og bærerne minne deg på dette ved å si pole, pole, som betyr sakte, sakte på swahili.

Den beste måten å unngå høydesyke på er å ta tid til å akklimatisere seg. Ikke bare med å legge inn en ekstra dag på fjellet, men også ved å ta det med ro. Forbi luften er tynnere og det er mindre oksygen, vil kroppen din jobbe hardere.

Vær en skilpadde, gå så sakte du kan. Det er veien til suksess, som vil føre deg helt til topps av Mount Kilimanjaro.

5. Husk å spise og drikke
I flere tusen meters høyde er det veldig viktig å drikke masse vann slik at du unngår dehydrering. Dette er én av hovedfaktorene som medfører høydesyke. Ta med deg vannflasker eller en vannsekk og drikk minst tre liter vann per dag. Du kan ha i energisupplementer i vannet eller hydreringssalt for å minske risikoen for dehydrering, spesielt om du lider av urolig mage.

Vann er viktig, men du må heller ikke glemme å spise. Kroppen trenger energi. Selv om du ikke er sulten må du spise noe slik at holder energien oppe. Vi anbefaler å ta med deg energibarer så du alltid har noe å spise om du føler deg sliten eller sulten.

6. Ha med deg riktig utstyr
Det er viktig at du tar med deg rett utstyr og klær for turen. Når du bestiller turen opp Mount Kilimanjaro med Unike Reiser vil du få tilsendt en detaljert liste over hva du skal ha med deg.

Gode (vanntette) fjellsko og varme klær er absolutt nødvendig. Bruk flere lag som holder deg varm, men unngå syntetiske klær og bomullsklær siden disse klærne ikke tørker raskt.

Et annet godt råd er å oppbevare klærne dine nederst i soveposen om natten. Da vil klærne være litt varme før du tar dem på deg om morgenen.

Gode forberedelser er nøkkelen til suksess på Kilimanjaro.

7. Guidene og bærerne er dine beste venner
Når du skal bestige Mount Kilimanjaro er det opp til deg om du kommer deg til toppen eller ikke. Men menneskene rundt deg, spesielt guiden og bærerne, er en verdifull ressurs og de er uunnværlige.

Våre gjester ledes av en hovedguide, en assistentguide, en kokk og 2-3 bærere per person, avhengig av vekten på bagasjen din. Om du synes det er tungt å klatre oppover, tenk på at bærerne har rundt 15 kilo på ryggen.

Ekspedisjonslaget er dedikerte og ønsker at din tur opp Kilimanjaro skal bli en suksess. De støtter deg på alle måter. De tar deg langs den beste ruten, underholder deg med sanger og lærer deg noen ord på swahili. De forbereder måltider fulle av de næringsstoffene du trenger. Alt bæres opp og ned: Ikke noe søppel blir etterlatt underveis.

Fordi din helse er det viktigste er teamet også utstyrt med førstehjelpssaker. To ganger om dagen (flere om det er nødvendig) vil de foreta en medisinsk kontroll av deg. De er også trent til å gjenkjenne høydesyke og om nødvendig kan de avgjøre om det er best å avbryte klatringen og gå ned.

Guidene og bærerne er så pass viktige og ivaretar deg på alle måter. Derfor er det viktig at du setter pris på deres kunnskap og hjelp etter turen. Det å motta tips direkte fra deg etter endt eventyr vil derfor mottas med entusiasme, glede og takknemlighet.

Hvert år forsøker 25 000 mennesker å bestige Mount Kilimanjaro. Under halvparten når toppen. Vil du klare utfordringen?

Etter vielsen starter bryllupsreisen i magiske Kenya. Bo på flotte lodger, reis på safari, nyt god mat og skål med hverandre ved leirbålet under den afrikanske stjernehimmelen. En bedre start på livet som ektepar kan dere ikke få!

Unike Reiser tilrettelegger deres bryllup og påfølgende bryllupsreise i Kenya. Sammen med lokale bryllupskoordinatorer sørger vi for at bryllupet blir akkurat slik dere ønsker. Enten dere ønsker å feire den store dagen med familie og venner, eller gifte dere i hemmelighet, kan vi hjelpe dere.

Ta kontakt med oss for planlegging av bryllup og bryllupsreise slik at drømmen om en unik start på livet som mann og kone går i oppfyllelse – uten at dere trenger å tenke på organisasjonen av det hele.

Etter vielsen starter bryllupsreisen i magiske Kenya. Bo på flotte lodger, reis på safari, nyt god mat og skål med hverandre ved leirbålet under den afrikanske stjernehimmelen. En bedre start på livet som ektepar kan dere ikke få!

Unike Reiser tilrettelegger deres bryllup og påfølgende bryllupsreise i Kenya. Sammen med lokale bryllupskoordinatorer sørger vi for at bryllupet blir akkurat slik dere ønsker. Enten dere ønsker å feire den store dagen med familie og venner, eller gifte dere i hemmelighet, kan vi hjelpe dere.

Ta kontakt med oss for planlegging av bryllup og bryllupsreise slik at drømmen om en unik start på livet som mann og kone går i oppfyllelse – uten at dere trenger å tenke på organisasjonen av det hele.

Skroll til toppen