fbpx

Mississippi

Bluestoner, slagmarker og gjestfrihet!

I Mississippi drar du på oppdagelsesreise i historien.

Gå på slagmarker som fastsatte Amerikas skjebne, dans på små, lokale juke joints hvor blues er en livsstil, ikke en sang. Opplev arr etter borgerrettighetsbevegelsens kamp i 1960-årene, hør på rustne toner etter bluesmusikken mens du inntar velsmakende sørstatsretter, overnatt i sjarmerende og vakre Bed & Breakfasts, besøk flotte museer og nyt den enorme gjestfriheten.

Alle kjenner hans reise mot berømmelse og rikdom. Alle kjenner Graceland. Alle kjenner til hvordan det hele endte.

I Tupelo kan du bli kjent med hvordan det hele startet. Selv om du ikke er en dedikert Elvis-fan, er den lille byen verdt et stopp. Nettopp her, i et lite toroms hus, ble Elvis født.

Avlegg et besøk på Elvis Presley Birthplace, som inkluderer huset, kirken han sang i og et flott museum. Få også med deg de ulike stedene Elvis spiste, gikk på skole, underholdt og kjøpte sin første gitar.

Clarksdale er på mange måter bluesmusikkens vugge. Robert Johnson, Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Ike Turner og mange andre har bodd og turnert her. Ønsker du en innføring i hele historien, legger du turen innom det offisielle Delta Blues Museum.

Det er en myte om at bluesmusikeren Robert Johnson solgte sjelen sin til djevelen i et veikryss i bytte mot ekstraordinære evner på gitaren. At det nettopp er snakk om krysset mellom Highway 49 og Highway 61, er – som alt annet i denne historien – udokumentert, men det er en god legende.

I The Crossroad er det ikke annet å se enn et spesialdesignet veiskilt med kryssede gitarer, men spennende er det uansett. Ikke glem å få med deg Johnsons tre (!) gravsteder.

I Indianola hører du mer om bluesens desidert største legende, B.B. King. Til ære for legenden er det bygget et stort og imponerende museum, B.B. King Museum and Delta Interpretive Center.

Så følger The Greenwood Blues Heritage Museum & Gallery, med en fantastisk samling blues memorabilia.

Du kan også ta et kokkekurs på Viking Cookery School hvor du lærer å lage ekte sørstatsmat.

Er du på jakt etter et unikt sted å overnatte, faller valget lett på Tallahatchie Flats. Rundt omkring står det gamle traktorer parkert foran rustne Dr. Pepper-skilt, relikvier fra en svunnen tid.

Her sover du nemlig i falleferdige skur. Dette er et av de mest rustikke, unike og originale overnattingsstedene i hele sørstatene.

Åtte sylindere under panseret, musikk på anlegget og foten på gasspedalen. Highway 61 er en ekstraordinær veistrekning som går tvers gjennom USA, og skjærer som et samuraihugg gjennom landets historie. På den ene siden er den bare en motorvei. På en andre siden er strekningen en veritabel tidsmaskin, som bringer den reisende tilbake i tid til plantasjene, borgerkrigen og bluesmusikken som la fundamentet til sørstatene.

Natchez ble grunnlagt i 1716 og er den eldste bosettingen ved Mississippi-elven. Det er også en av de vakreste småbyene i hele sørstatene, med et sentrum som består av åtte ganger åtte gater pyntet med eiketrær, utallige historiske hjem og flotte hager.

Vicksburg er en liten, rolig by som ligger vakkert til på en bakke over en sideelv av den mektige elven Mississippi. Downtown med de lave steinhusene og bratte gatene er et sjarmerende bekjentskap.

Restauranten Walnut Hills serverer autentisk sørstatsmat, og lunsjbuffeene her er legendariske.

Landskapet er grønt og bakkete. Hist og her står enkelte trær med forvridd bark og store trekroner. Plutselig dukker det fram små, grå steiner av jorden i rette rekker så langt du kan se. Teller du antallet, kommer du til 12 909 steiner – det er de ukjente soldaters graver.

Vicksburgs claim to fame er den blodige fortiden som krumtapp i den amerikanske borgerkrigen. Den lille festningsbyen kontrollerte Mississippi-elven og dermed logistikken i området. Etter ikke mindre enn elleve slag utkjempet på våren 1863 overga de i antall underlegne sørstatssoldatene seg til slutt til Unionens tropper anført av General Grant. Det skjedde den 4.juli 1863 – på uavhengighetsdagen, noe som helte salt i såret på Konføderasjonen.

Vicksburg National Military Park har bevart slagmarken, som er full av kanoner, monumenter og en skog av skilt som peker og presiserer tid, sted, bataljon og liknende for sammenstøtene. Til gjengjeld finnes det ingen bygninger fra Borgerkrigen igjen. For den uinnvidde ånder alt fred og ro, men legger du øret mot bakken, buldrer fortsatt kanoene.

Mississippi har så mye å by på at du skulle ønske du hadde lengre tid her. Her opplever du det genuine sør – og det hele toppes med en stor dose sørlig gjestfrihet!

Skroll til toppen