fbpx

Høydepunkter i Texas

Musikk, historie, romfart og spøkelsesbyer!

Texas er en opplevelse i seg selv, og du kan tilbringe flere uker i den enorme delstaten. Hver by har sin personlighet og spennende severdigheter. Naturen er storslagen, dramatisk og vakker.

Fyll opp tanken, gi gass, gjør deg klar og Let’s do Texas!

AUSTIN
Selv om Austin er både hovedstaden i Texas og verdens musikkhovedstad, er det ikke slik at du må være glad i musikk for å reise hit.

Byen publiserer seg selv rettferdig som «Live Music Capital of the World» på bakgrunn av ikke mindre enn 250 spillesteder og verdenskjente festivaler.

Her er det en musikklubb for alle og enhver. The Continental Club er en av de beste og ligger i fornøyelesestrøket South Congress. Det kan være flere konserter per dag, og døren er alltid åpen slik at musikken kan høres ut i gaten.

Austin City Limits Live er et legendarisk TV-show som siden 1974 har sendt originale konserter. I dag spilles konsertene i The Moody Theater, og det avholdes hundre konserter årlig her.

En av verdens største musikkfestivaler, South By Southwest trekker mer enn tusen artister fra hele verden og opptrer i byen en drøy ukes tid i mars hvert år.

Du leter og du prøver, men finner ikke helt den rette størrelsen og look’en. Dessuten er det vanskelig å forestille deg selv på vei til jobb en regnfull novemberdag ikledd cowboystøvler. Men det er artig å prøve. For den som vil ha med seg et par ekte cowboystøvler hjem som suvenir, er Allen’s Boots stedet å handle.

Inneklemt mellom Austin Motel og Hotel San José ligger en liten kafé med uteservering, et populært treffsted og et bra sted å innta dagens frokost. Stedet heter Jo’s, og fra menyen velger du frokosttacos og en iskald Belgian Boomer.

Austin er tilholdssted for USAs største bestand av flaggermus, over 1,5 million, som bor under Congress Avenue Bridge. Hver kveld i perioden april til november kan du se flaggermus komme ut fra soveplassen og farge himmelen svart når solen går ned.

Få også med deg de mange vintage-butikkene hvor du kan shoppe til kredittkortet er (nesten) tomt.

DALLAS
Dallas er i dag sentrum for statens oljebusiness. Det er også den byen i USA som har flest shoppingsentre per innbygger, noe som er vel verdt å merke seg for en handlelysten besøkende.
NFL-laget Dallas Cowboys er årsaken til at gatene ligger øde når guttene løper på banen.

Men alt dette er bittersøtt, for Dallas vil for alltid stå i historiebøkene som byen der president John F. Kennedy ble myrdet 22. november 1963.

Byens største attraksjon er Six Floor Museum, hvor du kan gjenoppleve hendelsene fra den bitre dagen da presidenten ble skutt – og som endret Amerika.

Museet ligger i selve lagerbygningen og du kan selv titte ut av vinduet, slik Lee Harvey Oswald gjorde, før han avfyrte de dødelige skuddene.  Omvisningen skjer med audiotape, og museet er informativt og rekonstruerer hendelsene minutt for minutt.
Det er selvfølgelig også gjort plass til konspirasjonsteoriene, så kan du selv avgjøre om Oswald var alene om å utføre drapet.

Besøk også Dealy Plaza og The Grassy Knoll, hvor vitner senere stod frem og mente det ble avfyrt skudd fra. Plasseringen for Kennedys bil i skuddøyeblikket er markert med et hvitt kryss i gaten.

De fleste attraksjoner i Dallas er samlet i downtown og nærliggende Dallas Arts District, som er forbundet av McKinney Ave Trolley – en gammeldags sporvogn, som rumler langs McKinney Avenue, en av de primære gatene i byen.

Skal du kun se ett museum i byens imponerende Art District anbefales Perot Museum of Science and Nature, som formidler naturens vidunder interaktivt og levende. Vil du ha med ett museum til, legg inn Dallas Museum of Art, som er blant USAs største kunstmuseer.

Også verdt et besøk er Pioneer Plaza hvor du kan slappe av i grønne omgivelser og se statuene av de berømte kyrene, longhorns, som er satt opp til ære for kvegdriverne i Texas.

Leter du etter et unikt sted å spise middag, er Medieval Dinner and Tournament et utmerket valg. Du hensetter tilbake til middelalderen hvor riddere slåss om din gunst og applaus mens du inntar en treretters middag – servert uten bestikk. Et spektakulært show og en minneverdig kveld.
Passer utmerket for både par og familier.

Mange forbinder også Dallas med tv-serien med samme navn. På Southfork Ranch, i nordøstre Dallas, kan du se hvordan JR og resten av oljefamilien Ewing bodde.

FORT WORTH
Bare en snau halvtime med bil utenfor Dallas, begynner Vesten. Fort Worth gjør ære på sin status som kvegby. Kombinert med et par eksepsjonelle museer, gir mottoet «City of cowboys & Culture» absolutt mening.

Byens store turistmagnet er Stockyards National Historic District. Siden 1866 har det blitt drevet handel med kveg her. I dag er dette stedet for deg som ønsker å finne din indre cowboy.

Billy Bob’s er verdens største honky tonk, som fyller en hel lagerhall. To ganger om dagen drives en flokk med Longhorn kveg opp Exchange Avenue, som passes godt på at ekte cowboyer på sine hester.

Sundance Square Plaza, hvor du finner fatøl-imperiet Flying Saucer. På menyen står et fornemt utvalg av øl fra amerikanske uavhengige bryggeriet du kan velge mellom.

Familiens minste, men også voksne, vil like et besøk i dyreparken, som rangeres blant USA fem beste, og har en imponerende samling dyr. Spesielt interessant er de store primatene som gorillaer, orangutanger og sjimpanser. Her finner du også et unikt utvalg av reptiler å studere.

Øst for byen ligger den originale fornøyelsesparken Six Flags, som åpnet i 1961. Stedet byr, tro mot sitt konsept, på utallige ville rides for adrenalinjunkier. Fornøyelsesparkens navn refererer til de seks nasjoner som gjennom historien har regjert i Texas.

HOUSTON
Det som utvilsomt trekker mest i Houston, er månens tiltrekningskraft.

Houston var det første ordet som ble sagt på månen av Neil Armstrong. Mest kjent er nok allikevel replikken Houston, we have a problem fra Tom Hanks i filmen Apollo 13.

Byen er hjem til Johnson Space Center, hvor du kan ta en titt bak kulissene hos NASA, hjernen i USAs romprogram. De fleste rakettene sendes ut i rommet fra Kennedy Space Center i Florida, men det er her planleggingen og treningen finner sted.

En 90 minutter lang busstur rundt i senteret, med stopp underveis, inkluderer det historiske Mission Center, hvor den innledende setningen falt under Apollo 13 oppdraget.

En rekke interaktive temaparklignende attraksjoner og rides setter deg i astronautenes plass. Du kan også ta på stein fra månen og prøve en romhjelm. Et utmerket sted å tilbringe dagen, både for store og små.

Den lille parken Discovery Green er fin og barnevennlig. Den primære attraksjonen er Downtown Aquarium, som med sine store tanker med fisk og majestetiske hvite tigre, tiltrekker seg spesielt familier.

I Museum District ligger Houston Zoo, som trekker to millioner besøkende hvert år.

Houston Museum of Natural Science er et naturvitenskapelig museum som fascinerer alle besøkende. En hel avdeling med komplette dinosaurskjeletter arrangert i en skikkelig kamp får Jurassic Park til å ligne en filmatisert bildebok. I nærkontakt med fortidens giganter, stortrives ungene.

Market Square Park finner du barer og restauranter. Legg turen innom Houstons eldste bar, La Carafe for et godt og innbydende måltid.

Øldilla har også rammet Houston. Lokale bryggerier skyter opp som sopp og alle lager de fremragende og særpreget øl. De fleste bryggeriene tilbyr en omvisning, med prøvesmaking selvfølgelig, så det er bare å la seg friste.

SAN ANTONIO
San Antonio er det sentral Texas’ festligste by, berømt for Alamo, det livlige Riverwalk og de stolte meksikanske relasjoner.

Byens historie strekker seg helt tilbake til 1691, men det var først på midten av 1800-tallet at byen ekspanderte, takket være kvegdrift.

I dag ligger de primære attraksjonene i San Antonio i downtown, som er fullt av liv. Slektskapet med Mexico merker du overalt i gatene, ikke minst i Market Square, som er den største meksikanske markedsplass utenfor Mexico.

I nivåer under gateplan bukter Riverwalk seg. Fortauene langs kanalen er proppfulle av turister, som drikker margaritas under kulørte lamper. En fin måte å se det hele på, er å hoppe på en guidet båttur.

I 1836 tilhørte Texas offisielt Mexico, men frihetstrangen ulmet. I begynnelsen av året angrep den meksikanske hær i tusenvis fortet The Alamo, som ble forsvart av noen få hundre lokale soldater. Alle på fortet omkom i angrepet.

Episoden er kjent som Slaget ved Alamo, og urettferdigheten pustet for alvor liv i Texas’ revolusjonen. Resultatet ble at Texas, under kampropet «Remember the Alamo», løsrev seg og dannet en republikk som varte frem til 1846 når Texas ble innlemmet som stat i USA.

The Alamo står i dag midt i downtown som museum og symbol på Texas’ frihetskamp. Det er et hellig sted i den amerikanske selvforståelsen.

Vest for San Antonio, cirka en times bilkjøring unna, ligger Hill Country. Tidligere generasjoners tyske immigranter har garnert regionen med sauerkraut og hotwurst på menyen.

Legg turen innom Fredricksburg, som oppstod da tyske immigranter slo seg ned i området. Main Street har mer enn 150 familieeide småbutikker.
National Museum of the Pacific War forteller om Andre verdenskrig i Stillehavet, mens Pioneer Museum setter fokus på nybyggerlivet.

Luckenbach er en spøkelsesby med tre innbyggere, et nedlagt postkontor og en livlig utendørsscene hvor menn med hestehale spiller countrymusikk på banjo mens publikum tar seg en kald drikke.
Den lokale legenden Hondo Crouch kjøpe Luckenbach i 1970 og la grunnlaget for et alternativt minisamfunn, som trives den dag i dag. Destinasjonen er udødeliggjort i Waylon Jennings og Willie Nelson-sangen Luckenbach, Texas.

USAs 36.president, Lyndon B. Johnson, tilbrakte rundt en fjerdedel av sin embetsperiode på sin flotte ranch, som han selv omtalte som sitt Texas White House.
Du kjører selv rundt med bilen og kommer frem forbi huset, familiegraven, privatflyet og kvegbestanden som er blitt vedlikeholdt siden 1960-årene.

Overraskende for de fleste er Texas en vinproduserende stat. Becker Wineyard ligger midt i Texas Wine Country, og regnes som en av regionens beste produsenter. Vingården ligger vakkert til i landskapet, og du oppfordres til å ta et glass – eller en flaske – på terrassen.

VEST-TEXAS
Det er her ørkenen begynner, beltedyrene krysser veien og klapperslangene klaprer i takt med bilens motordur. Verden forsvinner, og det er kun veien og himmelen igjen. Det er langt hit ut, men det er verdt reisen.

Big Bend nasjonalpark står på listen over USAs beste naturparker. Stemningen er halvt ørken, halv cowboy, så tenk Coen-brødrenes film No Country for Old Men. Med sine fjell, elver og ørken blir Big Bend ofte kalt for «tre parker i én». Noen mektige canyoner skjærer gjennom landskapet, og hardføre, taggete kaktuser gjør sitt for å spe på det nærmest filmatiske inntrykket.

Parkens sørlige del løper langs Rio Grande, elven som utgjør grensen mot Mexico. Her ligger USAs største del av Chichiahua-ørkenen. Klimaet varierer mye mellom de lave områdene, der det kan bli veldig varmt om sommeren, og de høye Chisos-fjellene. Dette bidrar til stor variasjon både når det gjelder vegetasjon og dyreliv.

Du kan holde deg til veiene i parken, men for å få en skikkelig følelse av den stille, tørre ørkenen skal du parkere bilen, ta med deg vannflasken og gå en liten tur langs noen av de merkede stiene.

Parken byr på et vell av aktiviteter, fra fotturer til kanoturer på Rio Bravo-elven til fugletitting.

Spøkelsesbyen Terlingua har så smått fått nytt liv som primær inngangsport til Big Bend nasjonalpark, og er i seg selv en eksotisk stopp. Her ligger restauranten Starlight Theater, som holder hus i en nedlagt kino. På terrassen sitter tilreisende med en kald drikk i hånden, spiller banjo og slapper av.

Midt ute i den bleksorte ørken dukker stjernene helt ned i horisonten, Melkeveien skjelver og Karlsvognen trer frem. Opplevelsen av denne fantastiske stjernehimmelen er gratis året rundt, men vil du lære noe om stjernenes lov, ta turen innom McDonald Observatorium, som er en del av astronomiprogrammet på Texas University.

I observatoriets besøkssenter tilbys du i dagtimene Solar Viewings, hvor du har sjansen til å se nærmere på solen. Når mørket senker seg, skrus det opp for Star Party under åpen himmel, hvor du kan se på utvalgte stjerner gjennom teleskopene.

Kunstneroasen Marfa er en opplagt base for å utforske området. I 1971 leide New York-kunstneren Donald Judd et hus her, og la dermed grunnsteinen til byens nåværende inkarnasjon som minimalistisk kunstsentrum midt i ingenting.

Forbindelsen til New Yorks kunstverden merkes i utbruddet av gallerier og fancy restauranter. Uforklarlige spøkelseslys kjent som Marfa Lights, danser til tider i horisonten og medvirker til byens legendariske status.

Skroll til toppen