fbpx

Floridas østkyst

Sandstrender, palmer, raketter og raske biler!

Hele Floridas østkyst er forsynt med vakre, brede sandstrender. Her finnes utallige feriesentre mellom palmene. Alt er utbygd, det meste nytt og velfrisert. Klientellet består av barnefamilier, pensjonister, vennegjenger, kjærestepar og popstjerner på jakt etter sol og sand.

Midt i ferieparadiset sender USA raketter ut i rommet.

Strekningen nord for Miami og hele veien til Palm Beach heter Gold Coast (Gullkysten). Navnet stammer fra de havarerte spanske skipsvrakene på havbunnen fylt til randen med skattkister og druknede conquistadorer.

Den samme forklaringen ligger bak Treasure Coast (Skattekysten), som strekker seg nord for Palm Beach.

Deretter kommer Space Coast, hjemsted for NASAs romfartssenter ved Cape Canaveral.

Lengre nord, ved Daytona Beach, ligger det en berømt racerbane, mens strendene frekventeres av et klientell med bensin i årene.

Høyt mot nord ligger den sjarmerende lille byen St. Augustine, grunnlagt i 1565. Dette er den eldste, permanente, europeiske bosettingen på amerikansk jord.

Østkysten er verdt å oppleve på grunn av Fort Lauderdale, som ligger nord for Miami. Destinasjonen har tilkjempet seg en posisjon som internasjonalt turistmål for familier og solglade mennesker.

Byen kalles også «Amerikas Venezia», takket være et vakkert system av kanaler under navnet Intercoastal Waterways, som skiller øya fra fastlandet.
I bunn og grunn er Fort Lauderdale en stranddestinasjon. Dagene tilbringes på stranden, kveldene på restaurantene.

Palm Beach er de rikes og overklassens plass og har vært det i generasjoner. Byen er en enklave av ekstrem rikdom midt på Gullkysten av Florida. De omkringliggende byene har en smule mer bakkekontakt. Som et kikkhull til en verden full av penger er det et fascinerende sted å besøke.

Nord for The Treasure Coast tar stranden en tematisk vending mot hestekrefter til det ekstreme. Amerikas romfartsprogram NASA har base ved Cape Canaveral. Lengre nord ligger Daytona Beach, som er berømt for sin motorsport.

Kennedy Space Center er en av Floridas virkelig store attraksjoner. Det er her NASA utvikler, tester og til slutt skyter opp sine romraketter.

Du inviteres inn til en underholdende og lærerik innføring i teknologien bak romalderen. Besøket henvender seg til den indre astronauten i oss alle, selv i tilfeller da denne forlengst har blitt undertrykt av voksenliv og virkelighetssans.

KSC er en todelt opplevelse. Visitor Complex inneholder utstillinger, romdrakter og restauranter. Rocket Garden presenterer en samling av historiske romraketter.
Ett av høydepunktene er de imponerende IMAX-filmene som på den ene eller andre måten transporterer publikum med ut i rommet.
Blir du med på en guidet busstur ut i selve senteret, får du romreisene ordentlig inn under huden.

Cocoa Beach sitter surferne skrevs over brettene sine og småprater mens de venter på neste bølge. Dette er en fin og travel strand, som ikke minst skyldes at det er denne stranden som ligger nærmest Orlando.
Bølgene ved moloen har skaffet Cocoa Beach et rykte som «The East Coast’s Surfing Capital».

En gruppe menn godt oppe i årene triller forbi på motorsyklene sine, og de tynne hårflettene smeller i vinden. Servitøren, med armene dekket av tatoveringer av flammer, terninger, gamle biler og rock ‘n’ roll, serverer kaffe.

Daytona Beach er et mekka for motorsport. Denne hangen til hestekrefter skyldes opprinnelig den hvite, harde og brede stranden som på starten av 1900-tallet ble brukt som bane for en rekke fartsdjevlers rekordforsøk. Siden den gang har det profesjonelle motorsportsmiljøet flyttet et stykke inn i landet og har etterlatt seg stranden i en tilstand av for mye betong. Men turister med fart i blodårene bryr seg ikke om hvordan det ser ut. For dem finnes det bare én stranddestinasjon, og det er Daytona Beach.

Bråket stiger opp fra banen og treffer publikum som en mur. Trommehinnene holder på å briste, og det lukter bensin. Nede på banen virvler bilene forbi i en fart som gjør at øyet ikke klarer å fokusere. Fargene flyter ut og blir til fargerike piler med grå asfalt i bakgrunnen. Banen er blant de mest berømte i verden og hvert år i februar avholdes Daytona 500.

Duften av karamell ligger som et slør over gaten. I butikkvinduene står det glaserte epler på pinne i et hav av brente mandler. Alt er hjemmelaget, ingenting virker moderne. Langs den sentrale handlegaten i St. Augustine ligger den ene «gammeldagse» butikken etter den andre i sjarmerende lave hus.

St. Augustine er den eldste permanente, europeiske bosettingen på amerikansk jord. Byen ble grunnlagt i 1565 av den spanske admiralen Pedro Menéndez de Avilés. Mer usikre kilder mener at St. Augustine dessuten er stedet der den spanske conquistadoren Juan Ponce de Léon førstegang så og navnga La Florida i 1513.

Overalt i St. Augustine finnes det et ekko av myter forkledd som historiske kjensgjerninger. Byen er sjarmerende og de historiske husene stemningsfulle og fotogene. Sørg for at du legger turen til Castillo de San Marcos National Monument. Fortet ble oppført i perioden 1672 til 1695 som et vern mot sjørøvere og engelskmenn. Fra tid til annen er det også historiske liveshow med folk kledd som i gamle dager.

Amalia Island er den nordligste av øyene i Florida og ligger helt oppe ved grensen mot Georgia. Hele øyas nordligste spiss okkuperes av Fort Clinch State Park, som sikrer tilgangen til grønn skog og uforstyrrede badestrender.

Østkysten av Florida lokker med flotte, kritthvite strender, raketter og fart i svingene. Kombinasjonen gjør kysten til et utmerket feriested, hvor du får både strandliv og opplevelser!

Skroll til toppen