fbpx

Everglades nasjonalpark

Naturens egen fornøyelsespark - hvor alligatorene hersker!

Alligatorene ligger som forsteinet i solen. Det er en eim av råttent tre i luften. Ikke en lyd å høre, annet enn vinden som visler i sivet, og mygg som summer svakt. De eneste fikspunktene i horisonten er små, trekledde øyer, som hist og pist stikker opp av det stille, brune vannet.

Velkommen til Everglades nasjonalpark!

For de eventyrlysten byr Everglades på fotturer, sykling, fiske, kanoturer, camping, et rikt dyreliv og ikke minst ro i sjelen.

Propellen virvler og visler, det er vind i håret, og alligatorene ligger på lur i det brune vannet. Med flat bunn og en enorm propell som drivkraft trenger sumpbåtene seg fram i det grunne vannet, hvor vanlige båter ikke har en sjanse.

Det er en klassisk naturopplevelse i Everglades, bråkete og full av adrenalin. Sumpbåter er ikke tillatt i selve nasjonalparken, men i parkens ytterkant er det mange operatører som arrangerer turer.

Flere steder suppleres sumpbåtturen med show hvor alligatorer, slanger og andre krypdyr har hovedrollen. Hvem vil vel ikke se noen stikke hodet inn i alligatorens store kjeft? Et bilde hvor du stolt holder en babyalligator gjør seg fint i feriealbumet. Eller kanskje du foretrekker en flere meter lang slange rundt halsen?

Så langt øyet rekker ser du bare det høye, strittende sivet som bøyer seg i vinden. Shark Valley er stedet du drar for å oppleve Everglades i sin inkarnasjon som «elven av gress».

En 24 kilometer lang, asfaltert vei inn i gresslandskapet, som er beleilig utstyrt med utsiktstårn, sørger for tilkomsten.

Det er ikke mulig å kjøre bil selv. Strekningen tilbakelegges best med sykkel, men du kan også sitte på en åpen buss med guide.

Det er helt vanlig å se alligatorer som hviler langs veikanten – eller som er på tur over veien. Turen er en fin introduksjon til Everglades om du bare har tenkt å bruke en dag her.

En doven alligator ruller seg i gjørma, mens skilpaddenes skjold stikker fram som små tuer overalt. Flokker med vadefugler står så tett på stien at du nesten kan klappe dem. En hegre spankulerer rundt på tynne bein.

Anhinga Trail er Everglades’ mest berømte og mest besøkte tursti. Ikke mer enn en kilometer lang, men forsynt med et rikt, vilt og variert dyreliv.

For de som ønsker å tilbringe dagen med å fiske, er Ten Thousand Islands, som ligger spredt som puslespillbrikker sør for den lille byen Everglades City, et utmerket valg.

Solen går bokstavelig ned i en sump. Naturcampingplassen er omgitt av mangroveskog på alle kanter, kanoen er trukket opp på bredden, og kveldsmaten putrer i trangiaen.

Den 160 kilometer lange turstien Wilderness Waterway løper langs hele nasjonalparkens vestlige kyst. Erfarne kano- og kajakkpadlere tilbakelegger turen på rundt åtte dager.
Er du bare nysgjerrige, kan du nøye deg med å overnatte bare en enkelt natt.

Skroll til toppen