fbpx

Denali nasjonalpark

Villmarken kaller!

Alaskas hovedattraksjon er Denali nasjonalpark, som brer seg utover landskapet med imponerende 24 585 kvadratkilometer.

Høydepunktet er Mount KcKinley, som med sine 6194 meter, ruver over skogsområder, elver og isbreer. Fjellet er det høyeste i Nord-Amerika, og en attraksjon i seg selv.

Denali nasjonalpark, etablert i 1917, er verdenskjent for sitt rike dyreliv og besøkende kan forvente å se en stor variasjon av dyr.

Parken er hjem til det som kalles «Alaskas fire store»: Grizzlybjørn, elg, rein (karibu) og tynnhornsau.

Se for deg at du befinner deg midt i villmarken. Du sitter og beundrer den store og kompakte grizzlybjørnen som rolig og majestetisk vandrer over sletten. Han rister litt på det store hodet og virker litt oppgitt over at det fortsatt er noen meter til elven hvor han skal fange dagens frokost.

Sommeren har kommet for fullt i Denali og tundraen har eksplodert med villblomster i utallige farger. Flokker med reinsdyr (karibu) vandrer gjennom parken. Tynnhornsau blir ofte sett i fjellsidene og i skogen vandrer elger, med sitt store gevir.

Er du riktig så heldig, og befinner deg på rett sted til rett tid, kan du se tømmerulv. Det lever mellom 7000 – 10 000 av disse vakre skapningene i Alaska, men kun rundt 100, fordelt på 12 flokker, er bosatt i Denali.

Ser du alle fem, kan du stolt returnere til sivilisasjonen og erklære at du har fått full pott og opplevd Denali Slam!

Denalis store område er oppdelt av en eneste vei. Som besøkende vil du kjøre gjennom parken i buss, og utsikten fra vinduet endrer seg fra skog til tundra til snødekte fjelltopper. Ville dyr, både store og små, vandrer fritt rundt, og lever slik de har gjort i tusenvis av år.

Selv om aleutene (et folkeslag i slekt med inuitene) har vandret gjennom dette området som i dag er Denali, i mange generasjoner, ble den første bosetningen ikke etablert før i 1905. Drømmen om å finne gull og bli rik, var grunnlaget for at byen Kantishna ble bygd.

I dag ankommer besøkende parken for å oppfylle drømmen om naturskjønne omgivelser, dyr følelsen av villmarken. Høye fjelltopper med skogkledde åser og sider, isbreer med sprekker store nok til å sluke et propellfly og skjule det for evigheten og vannrike elver.

Som besøkende kan du også parken på flere ulike måter, og det er et spekter av aktiviteter å velge mellom. Du kan sykle eller gå langs Denali Park Road, vandreturer, camping, rafting, fiske eller flyturer over parken er bare noe av det som tilbys.

Om vinteren kan du gå på ski, kjøre snøscooter og se nordlysets spektakulære lysshow.

Parken er åpen året rundt, men høysesongen er juni til august. Med et stort antall besøkende hver dag i sommersesongen, anbefales det å bestille alt på forhånd, ellers kan du risikere at du ikke får overnatting eller kan delta på aktivitetene.

Kom og utforsk Alaskas vakreste og største attraksjon – villmark og dyr slik det var for hundre år siden!

Skroll til toppen