DEN STORE VANDRINGEN - MÅNED FOR MÅNED

SPØR OSS OM PRIS

Velg blant våre reiseforslag eller fortell oss hva du vil oppleve

Våre eksperter skreddersyr gjerne reisen for deg!

- Spektakulært show

Den store vandringen, med gnuene i hovedrollen, er det mest spektakulære showet i verden. Men bare fordi du bestiller en safari til Serengeti nasjonalpark betyr ikke at du er garantert seter på første rad. Timing er alt. Du er nødt til å være på rett tid til rett sted. Denne guiden vil hjelpe deg med å finne ut hvor og når du skal reise.

Retning og rute under vandringen bestemmes i aller høyeste grad av regnet. På grunn av global klimaendring kan det årlige mønstret variere noe fra år til år. Men generelt så følges denne ruten.

kart over den store vandringen

DESEMBER - JANUAR
I desember vil flesteparten av gnuflokkene ha nådd den sørøstlige delen av Serengeti. De ankommer etter en lang og utmattende reise fra langt nord i Serengeti nasjonalpark og Masai Mara i Kenya. Nå er de klare til å slå seg ned her en stund. Spredd utover slettene i det sørlige Serengeti, Ndutu og det nordlige Ngoronogoro Conservation Area, gnuer og sebraer er overalt, og spiser det friske, næringsrike gresset.

Hvor bør du bo?

 • Ndutu Kati Kati Tented Camp i sørlige Tanzania
 • Kenzan Ndutu Tented Camp i sørlige Tanzania og Ngorongoro Conservation Area
 • Serengeti Pioneer Camp i sørlige Serengeti
 • Olduvai Camp i Ngorongoro Conservation Area
 • Ndutu Safari Lodge i Ngorongoro Conservation Area
 • Lake Masek Tented Camp i Ngorongoro Conservation Area
 • Chaka Mobil Camp i Ngorongoro Conservation Area

Bortsett fra å bo i sør anbefaler vi å tilbringe minst en natt i sentrale Serengeti for spektakulære møter med lover, leoparder og geparder.

FEBRUAR
Flokkene holder fortsatt til i sør i Serengeti og Ngoronogoro Conservation Area. Nye dyr kommer også til verden. I løpet av tre-fire uker fødes det omkring 500 000 kalver. Besøker du den sørlige delen av parken i denne perioden, er det meget stor sjanse for at du får se kalver kommer til verden!

Men selv om du ikke skulle oppleve selve fødselen er det uansett et spektakulært syn å se hundretusenvis av små gnuer og sebraer som spretter rundt på slettene. Den kalsiumrike jorden er perfekt næring for både mor og barn.
Dessuten, alle de må kalvene tiltrekker seg også rovdyr, som ser for seg et lett bytte.

Hvor bør du bo?

I samme områder som i desember – januar.

MARS
Flokkene er fortsatt i sør og har ikke helt begynt forflytningen, slik at de små har en sjanse til å bli sterkere. Men slettene er i ferd med å tørke ut og regnet starte så flokkene forbereder vandringen nordover.

Hvor bør du bo?

I samme områder som i desember – januar.

APRIL
I slutten av mars eller begynnelsen av april begynner den lange regntiden. Dette er et tegn til flokkene at de må begynne vandringen. De beveger seg sakte, med de små medlemmene, fra sør til vest, mens de krysser den sørlige delen av Serengeti. Områdene Simba Kopjes, Moru Kopjes og Kusini Hills er utmerkede steder å se de enorme flokkene, men de er også kjent for sin store befolkning av store katter.

Hvor bør du bo?

 • Serengeti Sopa Lodge
 • Serengeti Pioneer Camp
 • Naona Moru Camp
 • Dunia Camp Asilia

I tillegg, i denne perioden, er overnatting i det sentrale Serengeti (Seronera) et utmerket utgangspunkt:

 • Kisura Serengeti Camp
 • Thorntree Camp
 • Tortilis Camp
 • Kati Kati Tented Camp
 • Kubu Kubu Tented Camp
 • Kiota Camp

MAI - TIDLIG JUNI
Vandringen fortsetter vestover i Serengeti, inn i ”Western Corridor”. Dette er den vestligste delen av Serengeti som strekker seg nesten helt til Lake Victoria. Flokkene setter opp farten og dekker store distanser hver dag. På veien må de først krysse Mbalageti River og deretter Grumenti River.

Hvor bør du bo?

 • Mbalageti Serengeti Camp
 • Soroi Serengeti Lodge
 • Nimali Serengeti Camp
 • Nomad Serengeti Safari Camp

Igjen, lodgene i sentrale Serengeti er også gode alternativer.

JUNI - TIDLIG JULI
Juni er slutten på den store regntiden og slettene er grønne og frodige. Nå har flokkene krysset Mbalageti River uten for mange problemer, og en ny utfordring venter. Grumeti River løper parallelt, men er lengre nord. Den første ekte barrieren de små kalvene må overvinne.

På den sørlige siden av elven stopper dyrene for å hvile en stund. De venter på hverandre før de krysser elven slik at de er så mange som mulig. Kryssingen av Grumeti River er sensasjonell og du kan føle spenningen mens dyrene forbereder seg. Kryssingen er slett ikke ufarlig, for i vannet venter krokodiller som må passeres og overvinnes. Dette er bare starten. Når de kommer på den andre siden må de fortsette på den lange vandringen nordover.

Hvor bør du bo?

 • Grumeti River Camp
 • Grumeti Migration Camp
 • Mbalageti Serengeti Camp
 • Kirawira Serena Camp
 • Ubuntu Camp Asilia

Igjen, lodgene i sentrale Serengeti er også gode alternativer.

JULI
I juli går vandringen nordover i Serengeti. I flokker på over én million immigrerende dyr forflytter de seg opp mot 40 kilometer om dagen. De forlater kanskje parkens grenser og går inn i Ikorongo Game Reserve, før de snur og ankommer Mara River. Kryssingen av Mara River er ansett av mange som den mest spennende hendelsen under hele Den store vandringen. Det å se de paniske flokkene av gnuer som navigerer gjennom og over Mara River er et spektakulært syn: Det er en blanding av panikk og forvirring.

Akkurat som ved Grumeti River samles flokkene på den sørlige siden av elven. Spenningen bygger seg opp mens de nølende bestemmer seg for hvor det er best å krysse. Noen få bestemmer seg for å bli på den sørlige siden av elven. Selv om det ikke er så mye bevegelse i flokkene, kommer du til å føle deg like nervøs som om du er et av dyrene.

Kryssingen er dramatisk og uforutsigbar. Det er den sterkeste som overlever, og dyrene kan skli på våte steiner eller bli trampet i hjel av andre. Selvfølgelig er det sultne krokodiller som venter tålmodig på et enkelt måltid. Hele prosessen med å krysse elven kan ta flere uker, men det er vanskelig å forutsi når siden alt avhenger av regnet og dyrenes oppførsel.

Hvor bør du bo?

 • Kenzan Mara Tented Camp
 • Mara Kati Kati Tented Camp
 • Mara River Tented Lodge
 • Ang’ata Migration Camp
 • Lamai Serengeti
 • Lemala Kuria Hills Lodge
 • Namiri Plains Asilia
 • Olakira Camp Asilia
 • Taasa Safari Lodge
 • Singita Mara River Tented Camp

AUGUST - SEPTEMBER
Daglige kryssinger av elven kan fortsett skje i august og til og med i september. Det er også vanlig å se flokker krysse Mara River i nord den ene dagen og så tilbake sør noen dager senere.

Nå som dyrene har nådd den andre siden av Mara River, vil gnuene og deres ledsagere nyte det grønne, frodige gresset og tar seg en velfortjent pause. Flokkene sprer seg utover både den nordlige delen av Serengeti og i Masai Mara nasjonalpark i Kenya.

Hvor bør du bo?
Samme område som i juli.

OKTOBER
Mot slutten av oktober vil gnuene igjen samles for deres lange vandring sørover. Det er vært varmt og fuktig og de flytter seg mot den sentrale delen av Serengeti på jakt etter grønne skudd som kommer takket være den korte regnperioden i november. Er du riktig så heldig kan du få med deg noen flotte kryssinger siden flokkene nok en gang må over Mara River.

Hvor bør du bo?
Samme område som i juli.

NOVEMBER
Hundretusenvis av sebraer og antiloper slår seg sammen med gnuene og forflytter seg til slettene i Ngorongoro Conservation Area. De passerer den østlige siden av Serengeti, gjennom de vestlige områdene Loliondo og Lobo, deretter det sentrale Serengeti og fortsetter sørover. Dyrene kan forflytte seg fra Lobo til Ndutu på bare noen dager!

Innen desember har de fleste av de migrerende dyrene nådd de sørlige slettene igjen. Og vandringens sirkel starter på nytt.

Hvor bør du bo?

 • Kenzan Mbuzi Mawe Tented Camp
 • Mbuzi Mawe Serena Camp
 • Four Sessons Safari Lodge Serengeti

Også på denne tiden av året er lodgene i sentrale Serengeti et passende alternativ.

Husk at variasjoner i vandringsmønsteret, og det store omfanget av Serengeti og de migrerende dyrene som forflytter seg utenfor parken, gjør at det ikke alltid er lett å følge flokkene. Mens du er på safari vil guiden alltid gjøre sitt beste for å følge vandringen og ta deg dit hvor det er best å se vandringen fra.

Kontakt Oss I Dag

For et uforpliktende tilbud

ØNSKER DU Å MOTTA NYHETSBREV FRA UNIKE REISER?

OPPLEV TANZANIA

5 insider tips for safari i Tanzania

Etter å ha spart opp penger og bladd deg gjennom et utall med reisemagasiner, har du tatt en beslutning. Turen går til… Tanzania! Varierte, autentiske og vakre nasjonalparker, som er hjem til ville dyr. Hva bør du vite om din afrikanske ferie som gjør den enda mer spesiell og minneverdig? Vi gir deg 5 gode insider tips som sørger for at du får din livs safari!

Les mer

10 ting å gjøre på Zanzibar

Etter all spenningen og alle opplevelsene på safarien, er det ikke noe som er bedre enn noen dagers avslapning på den tropiske paradisøya Zanzibar. Nyt en cocktail mens du stikker føttene i sanden. Les en bok i skyggen av palmetreet. Lukk øyene mens du hører lyden av bølgene som slår innover stranden. Men ikke lukk øynene for lenge! Mens de lange, hvite sandstrendene er Zanzibars hovedattraksjon, har Krydderøya så mye mer å tilby. Her er våre Topp 10 ting å gjøre på Zanzibar!

Les mer

Den store vandringen – måned for måned

Den store vandringen, med gnuene i hovedrollen, er det mest spektakulære showet i verden. Men bare fordi du bestiller en safari til Serengeti nasjonalpark betyr ikke at du er garantert seter på første rad. Timing er alt. Du er nødt til å være på rett tid til rett sted. Denne guiden vil hjelpe deg med å finne ut hvor og når du skal reise.

Les mer

8 steder du ikke vil gå glipp av i Tanzania!

Tanzania er Afrikas svimlende storhet for full utblåsning. Med så mye å se og så mye å gjøre i landet, kan det være en utfordring å sette sammen den perfekte reisen. For å gjøre det litt lettere for deg har vi satt opp en liste over åtte av Tanzanias mest ikoniske steder – som du ikke vil gå glipp av!

Les mer

Hva slags safaritype er du?

For hver eneste reisende kan vi skreddersy den perfekte ferien. En privat safari som matcher dine individuelle behov og ønsker. Men hvor godt vet du hva du er på utkikk etter? Leter du etter den autentiske opplevelsen utenom turistflokken? Liker du å møte nye mennesker og lære om andre kulturer? Eller er du en ekte safarielsker som vil fortape deg i magien i det ville Afrika?
Vi har satt opp en oversikt over fem ulike safarityper. Hvilken er du?

Les mer

5 grunner til å reise til Tanzania i lavsesongen

Tanken på å begi seg ut på safari i den våte tiden høres kanskje ikke fristende ut, ikke sant? Men, det lodgene anser som lavsesong, anser vi som den ”grønne” sesongen. Det er helt sant at den grønne sesongen i Tanzania er ganske spesiell. Det er en rekke fordeler med å reise utenom høysesongen, som du sikkert ikke visste. Vi gir deg 5 grunner til hvorfor du bør reise til Tanzania i lavsesongen, som er absolutt fantastisk. Pssst – ikke si det til noen!

Les mer

Hvorfor reise til Tanzania?

Drømmer du om å dra på safari, klatre i fjell eller bare nyte dagene på stranden? Er du usikker på hvilket land du skal velge? Vi gir deg 5 meget gode grunner til hvorfor Tanzania er et utmerket valg!

Les mer

Kilimanjaro

Akkurat som de hvite skyene, som for det meste dekker toppen, er Kilimanjaro innhyllet i mystikk og omgitt av myter. Fjellet har i århundrer vært omdreiningspunkt i østafrikanernes sagn og religion. Med sin snøkledde topp og ikoniske kjegleform tårner fjellet opp midt på den flate høyslette. Det er ikke bare Afrikas høyeste, men også verdens høyeste frittstående fjellmasse – og nettopp derfor ekstra imponerende, fordi du kan se den i full figur.

Les mer

Nasjonalparker

To millioner gnuer. Et 6000 meter høyt fjell. 30 000 kvadratkilometer med savanne. 3500 kilometer dyrevandring pluss et vulkankrater fullt av dyr. Det er de som mener at nord-Tanzania er foran resten av Afrika på ett punkt når det gjelder safariopplevelser og spektakulære naturopplevelser: Kilimanjaro, Serengeti og Ngorongoro-krateret. Alle er på UNESCOs verdensarvliste.

Les mer

Tarangire nasjonalpark

En elefant kan spise opp til 250 kilo gress og blader om dagen. Det blir 150 kilo avføring hver dag. Så kan du selv tenke deg hvor mye det utgjør med over 3000 elefanter i Tarangire nasjonalpark! Flokker på over 300 av jordens største landedyr er ikke usedvanlig å se, og det er et meget spektakulært syn…

Les mer

Serengeti nasjonalpark

Et flimmer av tusenvis av sebraer fyller savannen som en sitrende varmedis. Du får nesten lyst til å glippe med øyene, og faktisk er sebraenes sort- hvite striper designet for å distrahere rovdyrene når de går til angrep. Stripene er samtidig hver sebras personlige signatur. Ingen steder i verden kan du oppleve større flokker med sebraer, som gresser på savannen, enn her i Serengeti. Det samme gjelder gnuene.

Les mer

Selous viltreservat

I Selous viltreservat kan du oppleve Afrika fra sin mest øde og utemmede side. I det enorme viltreservatet er terrenget vilt og dyrene sky. Det er Afrikas største viltreservat på astronomiske 55 000 kvadratkilometer, og du kan kjøre på safari en hel dag uten å møte andre biler, for det er kun 5000 årlige besøkende i den innbydende villmarken. Parkens nordlige del, som har flest antall lodger, er grønn og saftig, takket være store mengder med regn, utallige kilder og den mektige Rufiji- elven.

Les mer

Ngorongoro-krateret

Ikke mye kan få Serengeti til å blekne. Det må i så fall være Ngorongoro- krateret, som ligger som et tapt paradis sørvest for Serengeti. I bunnen av den utdødde vulkanen vandrer alle de kjente savannedyrene omkring i en helt usedvanlig tetthet. Hele 25 000 pattedyr lever nede i det 260 kvadratkilometer store krateret. Kun giraffen glimrer med sitt fravær, av den enkle grunn at kraterveggene er for bratte til at den vakre, langbeinte skapningen kan komme ned.

Les mer

Lake Manyara nasjonalpark

Det er det herlige landskapet beskrevet av Ernest Hemingway i boken The green hills of Africa (Afrikas grønne fjell) som venter på deg i Lake Manyara nasjonalpark. Etter inngangsporten blir du først tatt imot av frodig regnskog, som kjøles ned av kjølige vassdrag og som er stappfull av bavianer og andre aper. Tettere på Manyara- sjøen, som strekker seg over to tredjedeler av parken, oppløser skogen seg i et mer åpent savannelandskap med flokker av elefanter og bøfler.

Les mer

Arusha nasjonalpark

Liten, men vakker. Arusha nasjonalpark er med sine 137 kvadratkilometer en av de minste parkene i Tanzania, og ofte oversett. Men faktisk er den en av de vakreste og mest varierende. Den rommer både et vulkankrater med ville dyr på bunnen, et par idylliske innsjøer og det spektakulære Mount Meru, som med sine 4572 meter er Tanzanias nest høyeste. Den kuperte og tett bevokste parken er den rake motsetning av Serengetis åpne sletter, og vel verdt et besøk om programmet ikke er for tett.

Les mer

Bryllupsreise i Tanzania

Tanzanias natur er Afrikas svimlende storhet i full utblåsning. Vidstrakte sletter, baobabskog og utdødde vulkaner. Verdens største flokk av gnuer og sebraer og Afrikas høyeste fjell. På den store, flate Serengeti – savannen blander kamelgylne impalaer seg med fengselsstripede sebraer. Et par giraffer har søkt skygge under et akasietres flate krone, mens flodhestene kjøler seg av i elven. Kun de lyserøde øynene og nesebor stikker opp av det uklare vannet. Den ser godmodig ut, men du skal ikke ha lest så altfor mange bøker om Afrika for å unngå å få med deg at den er den største drapsmaskinen blant Afrikas dyr.

Les mer

Den store vandringen

Det er verdens største dyrevandring, og et av de mest spektakulære naturfenomener. En evig sirkelvandring på 3500 kilometer, drevet frem av regn og jakten på grønne beitemarker. I begynnelsen av juni begir over en million hvitskjeggede gnuer og pysjamasstripede sebraer seg hen med å krysse Mara – elven. Det friske, grønne gresset i Masai Mara lokker dem over på denne livsfarlige ferden. Når vi tar sommerferie, beveger gnuene og sebraene seg nordover mot Kenya, krysser grensen og finner nye beitemarker i Masai Mara.

Les mer