fbpx

Transnistria

Landet som ikke eksisterer!

Om du ikke har hørt om Transnistria er det ingen grunn til å fortvile. Du er langt fra den eneste. Republikken er en smal stripe klemt mellom Moldova og Ukraina. Det dekker et landområde som er 50 kilometer på det bredeste og 220 kilometer fra ende til ende.

Da Sovjetunionen kollapset i 1990, brøt Moldova ut av Sovjetunionen. For beboerne i Transnistria-området falt dette ikke i god smak. De fleste var etniske russere som ikke ønsket å være en minoritet i et rumensktalende land. Dermed løsrev de seg fra Moldova, og erklærte seg uavhengige.

Da brøt det ut krig mellom de landene, en krig som varte i to år. Våpenhvile ble inngått i 1992, og Transnistria fikk noe autonomi fra Moldova. Nå var imidlertid Sovjetunionen for lengst historie, og håpet om å fortsatt være en del av Sovjetunionen, var borte. Men arven fra den tidligere kommuniststaten, den levde videre.

Det er det som gjør det fascinerende å reise til Transnistria. En reise tilbake i tid, hvor kommunismen, Lenin, Marx og KGB lever i beste velgående.

Et besøk i Transnistria bør absolutt stå på programmet når du besøker Moldova. Turen er gjerne en heldagstur, og inkluderer et besøk til Bender Fortress, lunsj på en ukrainsk restaurant og deretter en omvisning i hovedstaden Tiraspol.

Transnistria har rundt 500 000 innbyggere, hvorav om lag 140 000 er bosatt i hovedstaden. Landet har egen president, flagg, militær, lover, myntenhet og pass.

Etter Sovjetunionens fall var land som ble selvstendige raskt ute med å fjerne alle tegn fra kommunismen, men ikke her. Transnistria holder fast på samholdet og tilhørigheten. Flagget som vaier over alle offisielle bygninger har stjerne, hammer og sigd.

Skiltene er på kyrillisk (i Moldova brukes latinske bokstaver) og stemningen er rett og slett litt dyster.

Tiraspol ble grunnlagt i 1792 av den russiske generalen Alexander Suvorov, som bygde noen fort etter at russerne hadde erobret et område fra det osmanske riket.

Utenfor regjeringsbygget ruver en stor statue av Vladimir Lenin (1870-1924). Tvers over gaten står minnesmerket for falne soldater. En sovjetisk T-34 stridsvogn fra andre verdenskrig er hovedattraksjonen, ved siden av en liten ortodoks kirke. Tanksen troner over plassen, som også inkluderer en evig flamme som brenner i en kommuniststjerne. En stor svart tavle bærer navn på de falne.

Tiraspol er et merkelig sted. Det er ikke en vakker by, og har ikke så altfor mange attraksjoner. Snarere er den attraksjonen.

Her er det få biler i gatene, grå og triste bygninger, men med mange grøntområder. Elven Dnstr renner gjennom byen, og det er populært å rusle langs promenaden som tar deg langs vannet.
Det store markedet er absolutt verdt et besøk, hvor det selges grønnsaker, frukt, kjøtt, klær, blomster og alt annet du kan tenke deg.

Bender Fortress bestod opprinnelig av treverk og ble bygd av Moldovas helt, Stefan cel Mare. Fortet ble bygd i stein under Petru Rares. I 1538 okkuperte den ottomanske herskeren Sultan Suleiman den store byen, og døpte den Bender. Under hans styre ble fortet bygd på. I det 18.århundre ble fortet nok en gang utvidet.

I det 17.århundre ble fortet åsted for kampen mellom den svenske kongen Karl XII og tyrkiske tropper. I midten av det 18.århundre ble fortet okkupert tre ganger av russerne i de Russisk- Tyrkiske Kriger (1770, 1789 og 1806).

Fortet er vakkert å se på, arkitektonisk sett, med et par flotte og interessante museer. Det er omgitt av murer (to-tre meter tykke), har ti skansekledninger, 11 tårn og seks porter.

Dette er et besøk du ikke vil gå glipp av. En reise tilbake i tid, en merkelig og bisarr tur til et land hvor alt har stått stille.

Skroll til toppen