fbpx

Wyoming

Enkelte ting kan ikke beskrives. De må oppleves!

Cowboyer, rodeo og kveg er fortsatt en del av Wyomings identitet. Delstatens innbyggere kjører rundt med en glad Lucky Luke-aktig rodeocowboy og konturene av det mystiske Devils Tower på bilskiltene.

Men fantastiske Wyoming er nok aller mest berømt for nasjonalparken Yellowstone, som også er å finne på UNESCOs liste over kulturarv.

Legg så til herlige cowboybyer, unike attraksjoner, et bredt spekter med aktiviteter og spektakulær natur, er det ikke vanskelig å forstå at i Wyoming venter et spennende eventyr.

Wyoming er mest populær i sommermånedene, men delstaten er like spennende om vinteren.

Yellowstone nasjonalpark er en perle. Det finnes neppe noe annet sted i verden som har så mange ville dyr og særegne naturfenomener innenfor grensene sine. I 1872 ble Yellowstone verdens første nasjonalpark, beskyttet mot menneskenes rovdrift.

Samtidig er dette verdens mest aktive geysirområde. Mellom 200 og 250 er geysirene er fortsatt aktive. Parken er også hjem til rundt 10 000 varme kilder, boblende mudderhull og fumaroler.

Du kan se fosser som er blitt dannet av tusenvis av små terrasser formet av kalkstein. Varme kilder med alle regnbuens farger avtegnet på bunnen.

Old Faithfull-området leverer døgnet rundt Yellowstones største show. Bak verdens eldste tømmerhytte ligger den gamle, trofaste Old Faithful Geyser, nasjonalparkens mest folkekjære symbol.

Utbruddet kommer i gjennomsnitt hvert 92 minutt, og varer mellom ett til fem minutter. Da spruter 14 000 – 32 000 liter kokende vann mellom 30-55 meter opp i været. Et imponerende show som naturen selv sørger for!

Yellowstone Lake er den største fjellsjøen i USA. Den ligger 2357 meter over havet og er litt av et paradis for hobbyfiskere.
Det er mulig å leie fiskebåter, robåter og kanoer. Scenic cruisene er også populært, og de tar deg med på en times sightseeing på sjøen.

De fleste turister nøyer seg med å kjøre gjennom den 1255 km2 store nasjonalparken Grand Teton på vei til eller fra Yellowstone. Det er umulig å overse det gigantiske fjellmassivet som har gitt parken navn. Den høyeste av de hvite fjelltindene, Grand Teton, er 4197 meter. Selv om det finnes høyere fjell i USA, er det ingen som så vakkert og bratt rager mot himmelen.

Parken er verdt å utforske nærmere, med sine fjelltopper, innsjøer og myke enger.

Området har vært bosted for indianere, utforskere og nybyggere, og er rikt på historie og et variert dyreliv.

Aktiviteter inkluderer fotturer, fjellklatring, båtturer, fiske, sykkelturer og camping.

Devils Tower, eller «Djevelens tårn», er et mystisk utseende fjell. Det rager 264 meter opp over det bølgende prærielandskapet, er flatt på toppen og har nesten loddrette klippevegger. Ved foten ligger noen kjempestore klippeblokker hulter til bulter, som falne søyler fra et tempel.

Ikke underlig at Steven Spielberg brukte Devils Tower som kulisser i filmen Nærkontakt av tredje grad. Det hviler også en mystisk og nærmest utenomjordisk stemning over hele området.

En flott måte å oppleve Devils Tower, er å bli med på en ridetur i området.

For indianere er fjellet hellig, og i mange trær i området har indianerne hengt opp fargete bånd og små drømmefangere.

Prairie Dog Town ligger like ved inngangen til parken. Her sitter præriehundene sitter og speider ved hullene sine for å vokte inngangene og advare hverandre om prærieulv.

Jackson Hole er en skjønn liten westernby. På torget har de laget store portaler av gevirer. Butikkene oser av cowboystemning, og om sommeren er det rodeo hver onsdag og lørdag.

Om dagen finnes det alle tenkelige tilbud om aktiv ferie: Sykling, ridning, fiske, kano, kajakk, fotturer, fjellklatring og båtturer. En av Jacksons mest populære aktiviteter er whitewater rafting på Snake Rivers brusende fall.

Byen Cody ble grunnlagt i 1898 av William E. Cody, alias Buffalo Bill. Den store bisonjegeren inntok hele Europa med sitt Wild West Show og begeistret til og med dronning Victoria av England så mye at hun forærte Buffalo Bill en bardisk. Baren kan fortsatt ses i hans Irma Hotel, oppkalt etter datteren.

På Buffalo Bill Historical Center fortelles den fascinerende historien om Buffalo Bill.

Besøkende får ekte villvest-stemning, og hele sommeren vrimler det av tilbud om rodeo, rideturer, fisketurer og elveturer i gummibåt.

En sikker vinner for både barn og voksne er Cody Nite Rodeo, når cowboyer på hest svinger lassoen for å nedlegge oksekalver fortest mulig, eller prøver å ri på en sint okse lengst mulig.

Wyoming er også rik på historie, med alt fra slagmarker til fort og historiske bygninger til Oregon Trail-ruter. Delstaten spilte en viktig rolle når det kom til å forme Midtvesten, og det er en rekke stoppesteder som du kan utforske på egen hånd.

Ønsker du en aktiv ferie, er Wyoming perfekt. Fotturer, sykkelturer, kano, kajakk, fiske, rafting, fjellklatring, golf, ATV-kjøring, rideturer, stjernetitting og ziplining.

Om vinteren er delstaten perfekt for de som flotte langrennturer, turer med truger, hundeslede, isklatring, isfiske, skøyter, snowboarding, snømobiler og turer i vogn dratt av reinsdyr.

For deg som ønsker å finne din indre cowboy anbefales et opphold på en ranch. Her blir du en del av driften, med rideturer, kveginnsamling og hyggelige stunder rundt bålet om kvelden.

Wyoming er et eventyr som du ikke bare må lese – du må oppleve det selv!

Skroll til toppen