fbpx

Washington

En aktiv vulkan blant vakre fjell!

Herlige Seattle er en flott inngang til det vestlige USA, og det venter også store naturopplevelser hvis du kjører sørover mot California.

Seattle kalles også The Emerald City (den smaragdgrønne byen) og ligger praktfullt til på en jordstripe mellom innsjøen Washington og sundet Punget, som har gitt grunnlag for en perfekt naturlig havn. I horisonten anes Olympic-fjellene mot vest og Mount Rainier (4392 meter) mot sørøst. Så sant du er heldig å se noe, for Seattle er beryktet for overskyet vær.

Byen har en barsk historie. Landsbyen ble til en storby i 1880-årene, men allerede i 1889 la en stor brann det meste av forretningsområdet i ruiner.

I 1897 ble det funnet gull i Klondike i det nordvestlige Canada like ved Alaska. Over 100 000 gullgravere strømmet til Seattle, som ble en mellomstasjon før den videre reisen til Klondike. Først i 1962 kom Seattle tilbake på verdenskartet, da byen huset en verdensutstilling, som fortsatt er en stor attraksjon med Space Needle og monorail-banen.

Siden 1990 har Seattle fått mange nye innbyggere og utviklet seg til en mer sofistikert kultby. Her har Jimi Hendrix, Nirvana og Pearl Jam sine røtter.

Et godt sted å starte rundturen i Seattle er Space Needle. Det 184 meter høye utsiktstårnet ser fortsatt moderne ut, selv om det ble bygget i 1962. I klart vær er det fantastisk utsikt over Seattles skyskrapere, Mount Rainier og Cascades- og Olympic-fjellene. Spis gjerne lunsj eller middag i den roterende restauranten SkyCity med 360 graders utsikt over Seattle.

Bygningen som huser Experience Music Project ser nesten ut som en smadret gitar. Innvendig kan du se en ti meter høy skulptur bygd av 600 gitarer, utstillinger om Jimi Hendrix, Seattle-musikkens utvikling og et galleri med 50 sjeldne elektriske og akustiske gitarer.

Pioneer Square er du midt i Seattles gamle historiske bydel, som ble gjenoppbygd i omtrent samme stil som etter storbrannen i 1889. Det står en stor totempæl her, som er laget av tlingit- indianerne. Samme sted ligger Doc Maynard’s Saloon fra 1890-tallet, der du kan besøke Seattles undergrunn. Det er ikke noe vakkert syn som venter nede i ruinene fra brannen i 1889, som man har bygd den nye byen oppå. Men takket være guidenes morsomme historier om Seattles første barske innbyggere blir fortiden levende.

Seattle byr også på mange interessante museer og et flott akvarium.

Byen Ballard ligger rundt ti kilometer nordvest for Seattle, og er et hyggelig skandinavisk kvarter med marina, sluser og forretninger omkring Market Street. Her er også det interessante Nordic Heritage Museum med gode utstillinger om de nordiske innvandrernes liv i det nye landet.

Kjører du på motorvei 90 bør du ta et lite stopp ved det 82 meter høye fossefallet Snoqualmie Falls. Stedet ble verdensberømt på 1990-tallet, da bilder av den vakre fossen der Laura Palmer ble funnet myrdet, innledet alle avsnittene av kultserien Twin Peaks. Ved toppen av fossen ligger seriens Great Northern Hotel, som i virkeligheten heter The Salish Lodge.

Olympic nasjonalpark strekker seg utover et område på 3734 kvadratkilometer, og det er bare noen få veier som trenger inn i den dype regnskogen og de brekledde fjellene, der det faller 350 centimeter regn i året.

Du får imidlertid ikke oppleve en regnskog i vanlig forstand. Regnskogen ligger i den tempererte klimasonen, og her er det i første rekke nåletrær av arter som sitkagran, douglasgran og kjempetuja. Den eldste delen av regnskogen kan ses langs elvene Hoh, Queets og Quinault, som ligger i skråningene i vest.

Det er også her du kan se noen av de 5000 Roosevelt-kronhjortene som man mener holder til på halvøya. Nasjonalparken huser mange rådyr, ekorn og jordekorn, foruten bjørn, vaskebjørn, otere, pumaer og murmeldyr.

Den beste inngangen til fjellene i nasjonalparken er den nesten 30 kilometer lange oppstigningen fra Port Angeles til åsryggen Hurricane Ridge. En flott kjøretur som tar deg opp til et storslått, åpent landskap med utsikt til isbreer og fjell, blant annet halvøyas høyeste fjell, Mount Olympus (2430 meter). Her er det gode turstier.

Hovedgaten i Forks har store lastebiler med tømmer, lurvete moteller og kvartaler med forfalne mobil homes omgitt av skrot og parkerte pickups.

Forks er ikke et opplagt turistmål, men det er et MEN: Forfatteren til Twilight-sagaen Stephenie Meyer, lot hovedpersonen Bella Swan flytte fra sin mor i Phoenix til sin far i USAs mest regnfulle områder i landsbyen Forks, der hun møter den vakre, mystiske Edward Cullen.

Mer behøver vi ikke å skrive, for det lille turistkontoret i Forks har et verdenskart fullt av nåler som viser hvor i verden alle kommer fra, fans som har tatt veien hit for å følge vampyrenes ferd. De kan se Forks High School, Bellas hus, Cullen-familiens hjem og politistasjonen.

Den 18.mai 1980 eksploderte vulkanen St. Helens med en slik kraft at en 25 kilometer høy søyle av røyk og aske spredte seg over store deler av jordkloden. Samtidig ble St. Helens (2550 meter) cirka 400 meter lavere, mens innsjøen Spirit Lake ble hevet med 60 meter og 600 kvadratkilometer skog ble blåst vekk som fyrstikker eller begravd under aske og lava. Snøen fra toppen av vulkanen smeltet og startet et gjørmeskred.

Tidligere var St. Helens en perfekt kjegleformet stratovulkan, men eksplosjonen har gjort krateret hesteskoformet, så du kan se inn i vulkanen fra nord. I krateret kan du se den nye kjeglen, som allerede er over 250 meter høy etter de seneste utbruddene fra 2004-2008. Turstier går enda tettere på krateret. Det er ganske enestående at du kan se hvilke krefter som lurer i en vulkan på kloss hold.

Delstaten Washington er beryktet for å være et regnfullt område, men det er enorme lokale forskjeller. Det meste av regnet faller langs kysten (for eksempel regnskogsområder på Olympic-halvøya) og i de vestlige delene av staten med byer som Seattle.

Beste årstid er juli-september, da det normalt ikke regner så mye, og temperaturene topper seg med 20-25 grader om dagen, men med kjølige netter. Det faller en del regn på våren, som ellers er en behagelig årstid. Vinterhalvåret er regnfullt og kjølig. Havet er for kaldt til bading året rundt.

Skroll til toppen