fbpx

Victoria Falls

Enestående, mektige og imponerende!

Få ord kan beskrive det fantastiske naturvidunderet Victoria Falls. Det bør nemlig bare oppleves!

Vannet velter over en 1,7 kilometer bred skrent og braser 110 meter ned i dypet. Overdøvende buldring og vakre regnbuer gjør et inntrykk på alle besøkende. Under regntiden føles det som en heftig regnstorm når vannet kastes hundrevis av meter opp i luften og skyer dannes som kan sees mange kilometer unna.

Fallene er oppkalt etter dronning Victoria av England. Navnet ble gitt av den skotske oppdageren David Livingstone. Han ble slått med forundring da han så fallene for første gang i 1855 etter å ha hørt buldringen allerede da han var flere kilometer unna.

Navnet Victoria Falls brukes generelt, men fallene bærer også det mer unike navnet Mosi-oa-Tunya, som på lokalspråket betyr «røyken som tordner».

Fallene er ikke blant verdens høyeste eller bredeste, men det påstås at de er verdens største. Den litt uvanlige utforming på Victoria Falls gjør at fossefallene kan sees i sin helhet fra samme nivå som toppen av fjellene, på en avstand så nære som 60 meter. Dette skyldes at elven Zambezi faller ned i en dyp, trang avgrunn forbundet med en serie av kløfter.

Når du ankommer parken kan du spasere langs den 17 kilometer lange stien, eller ta små avstikkere inn i skogen, hvilket gir deg en spektakulær utsikt over de mektige fossefallene.

Victoria Falls ligger i den øvrige delen av elven Zambezi, mellom landene Zambia og Zimbabwe. Fallene står på UNESCOs verdensarvliste, og det er absolutt ikke uten grunn.

Selv om de aller fleste kommer for å se og beundre de mektige fallene og naturen rundt, er det også et stort utvalg aktiviteter du kan delta på.

Prøv en helikoptertur over fallene. Turen varer i ti minutter, men minnene varer for evig. Det å se fallene ovenfra, er enda mer ubeskrivelig og unikt.

Victoria Falls er også kjent som et paradis for adrenalinkick. Her kan du velge mellom strikkhopping, gorge swings og elverafting. Merk deg at sikkerheten er på topp ved disse aktivitetene, så du kan trygt melde deg på.

Eller hva med et bad på kanten? Det er ikke ofte at et bad kan gjøre deg mo i knærne, men det er likevel mulig ved Victoria Falls. Eller rettere sagt: På. For Devil’s Fall (Djevelens basseng) er en liten pytt som ligger helt på kanten av den 108 meter høye fossen. Det perfekte evighetsbasseng med andre ord. Men, kun mulig når det er lite vann, mellom august til januar.

Du kan også bli med på en båttur som tar deg temmelig nær fallene.

Oppholdet bør avsluttes med et solnedgangscruise på Zambezielven. Underveis serveres det snacks og drikke og det er stor sjanse for å se flodhester og krokodiller.

Fra sentrum av Victoria Falls by er det rundt ti minutter til fots til fallene. I byen er det flere restauranter og suvenirbutikker. Legg også turen innom det lokale håndverksmarkedet, hvor du kan få tak i noe av det beste innen afrikansk kunst.

Det er en rekke overnattingsmuligheter i Victoria Falls, alt fra budsjett til femstjerners lodger. Vil du unne den en overnatting i luksus, velger du Gorges Lodge eller Victoria Falls Hotel.

Fossefallene kan nås enten fra Livingstone i Zambia eller byen Victoria Falls i Zimbabwe. Et annet, og mer luksuriøst alternativ, er toget Rovos Rail eller Shongololo Express, som begge tar deg med på en magisk togreise fra Sør-Afrika og til Victoria Falls.

Beste reisetid er mars til april da det er mest vann i fossen!
Uansett når du velger å besøke Victoria Falls så er opplevelsen unik!

Skroll til toppen