fbpx

Vestkystens nasjonalparker

La deg omfavne av noe av det beste naturen har å by på!

Drønnende fossefall, endeløse granskoger, spennende ørkenlandskap, gigantiske trær og totempæler i stein.

Vestkysten er hjem til noen av USAs vakreste nasjonalparker, alle med hver sin natur og sjarm.

Det er absolutt å anbefale at du får med deg flere enn én park i løpet av turen!

Yosemite nasjonalpark
En eksplosjon av naturens gaver kommer deg i møte. Pompøse fossefall, monumentale klippevegger, virvlende bekker, speilblanke innsjøer, bløte enger og evige kjempetrær. Et lite paradis, der mennesket kan finne seg selv, fornemme sin egen ubetydelighet og gjenvinne litt av respekten for naturen.

Allerede i 1890 ble den 3080 kvadratkilometer store nasjonalparken etablert. I 1984 fikk den æren av å komme med på UNESCOs liste over verdens naturarv.

Parken er hjem til bjørn, puma, prærieulv, ulike hjortearter og et stort antall fuglearter.

Yosemite-dalen skyter seg som en kile inn i Sierra Nevadas fjellmasse og skaper flere flotte fossefall og imponerende monumentale klipper, som har fått navn som North Dome, Half Dome og Glacier Point (2200 meter).

De store fossene Bridalveil Fall, Nevada, Vernal og Yosemite Falls kaster seg ned i dalen, der ville dyr kan ses i skog og eng langs Merced-elven.

Pioneer Yosemite History Center skrus tiden tilbake til Yosemites barndom, til den gang hestevogner var fremkomstmiddelet. Noen av områdets eldste hus er flyttet hit. Du må gjennom en overbygget bro fra 1857 for å komme til friluftsmuseet, og turen er en opplevelse i seg selv. Museet huser Wells Fargo-kontor, pionerbygninger og selvfølgelig, et fengsel.

En av de mest imponerende skogene av gigantiske sequoia-trær er å finne i Mariposa Grove. Over 200 av trærne har en diameter på over tre meter. Arten som vokser i Yosemite blir ikke like høy som «fetteren» langs nordkysten av California, men er til gjengjeld mye tykkere.

Det eldste treet er Grizzly Giant, med en høyde på 64 meter, ni meter i diameter og en livvidde på nesten tretti meter.

Ved siden av står California Tunnel Tree, et tre hvor man i turismens barndom bygde en vei gjennom beregnet for hest og kjerre.

Det er fantastiske muligheter for fotturer i Yosemite. Lengden på turene varierer, men alle byr på flotte naturopplevelser underveis.

Det tilbys også gratis guidede fotturer sammen med rangers (skogvoktere) eller profesjonelle fotografer.

I Yosemite nasjonalpark kan du også være med på rideturer og sykkelturer.

Våren er den fineste årstiden. Sommeren er behagelig når det ikke er ulidelig varmt i den californiske dalen. Høsten byr på de mest fantastiske fargene og vinteren i Yosemite er lang og vakker.

Fra november til mai er hovedveien normalt stengt på grunn av snø, noe som gjør at mesteparten av parken er utilgjengelig for alle andre enn skifolket, men Yosemite-dalen er åpen året rundt.

Yosemite ligger i California.

Grand Canyon nasjonalpark
Ett av verdens underverker, Grand Canyon, ble skapt av Colorado-elven på dens 2700 kilometer lange ferd fra kilden i Rocky Mountains til California-bukten i Mexico.

Det er ikke et lite underverk vi snakker om: Grand Canyon er 446 kilometer lang, opp til 29 kilometer bred og 1,6 kilometer dyp.

Nede i dypet bukter den mudderrøde Colorado-elven seg i kjapt tempo i et forsøk på å grave seg enda lenger ned. Herfra ser du klippemastodontene som en eksplosjon av former og farger når solen leker med skyggene og får klippelagene til å gløde i utallige nyanser av rødt.

Det å se Grand Canyon fra kanten er imponerende, men du virkelige vil oppleve vidunderet, er det kun én vei å gå, og det er ned. Overnatting på Phantom Ranch i bunnen av Grand Canyon vil gjøre opplevelsen perfekt.

Fotturer i Grand Canyon er en fantastisk opplevelse, men passer best for folk med god fysikk. To stier fører helt ned i Grand Canyon til Phantom Ranch ved Colorado-elven.

Beregn 3-5 timer til å gå ned og 5-7 timer til turen opp. Gå om morgenen og kvelden, når fargene er finest og varmen utholdelig. Temperaturen i bunnen av Grand Canyon er 5-10 grader høyere enn ved kanten.

Vakre soloppganger og solnedganger kan du oppleve ved å gå tur langs kanten mellom Hopi Point og Yavapai Point. Det er gode sjanser for å få øye på USAs største fugl, californiakondoren, med et vingespenn på opptil tre meter og en vekt opp til ti kilo.

På gåturen langs kanten kan du også følge stien Trail of Time, der du ved hjelp av skilt og forskjellige klippearter langs stien, kan lære litt om Grand Canyons geologi.

Det kiler i magen når helikopteret plutselig «faller ned» i en gigantisk canyon med røde farger og skygger etter flere minutter over et flatt skogområde. Å sveve over Colorado-elven og dens eroderte mesterverk er nesten en surrealistisk opplevelse.

Drømmer du om å padle nedover Colorado-elven gjennom Grand Canyon? Det kan faktisk la seg gjøre. Opplevelsen skjer i store gummibåter, krever ingen spesielle forutsetninger fra deltagerne og er meget populært. Du slår leir ved bredden hver kveld og overnatter i telt. Ekspedisjoner på 3-20 dager (de fleste varer en uke).

En ny og mer moderne attraksjon er parkens Grand Canyon Skywalk, hvor du går over en bro som slår en sirkel over Grand Canyon og Colorado-elven. For å oppleve dette må du til indianerterritoriet Hualapai i den vestlige delen av nasjonalparken. Hvis du vil gå på broen, krever indianerne at du kjøper en Gold Legacy-turpakke. Opplevelsen er ganske så unik.

Grand Canyon ligger i Arizona.

Monument Valley
Du får en fornemmelse av landskapet allerede når du kjører forbi på hovedvei 163. Monument Valley byr på røde klippesøyler, majestetiske som totempæler, som skyter opp til 300 meter loddrett i været fra det flate ørkenlandskapet.

De fabelaktige klippene har blitt brukt som kulisser i utallige cowboyfilmer, og det er ikke vanskelig å forestille seg John Wayne komme ridende gjennom landskapet.

Først når du kommer inn i Monument Valley Navajo Tribal Park får du den hele og fulle opplevelsen av naturen som er både fascinerende og fryktinngytende på samme tid.

I Monument Valley kan du bli med på en jeeptur med en indianerguide som tar deg med på en rundtur gjennom og rundt disse mytiske formasjonene som Moder Jord har skapt.

Du kan også kjøre selv ned i dalen på en nesten 30 kilometer lang rundtur på grusvei. Nedkjørselen til dalen er litt ujevn, men etter det er veien helt grei og kan klares av alminnelige personbiler.

For å få mest mulig ut av turen, samtidig som du lærer mer om området og navajoene, anbefales det å bli med en av de lokale på tur.

Hvorfor ikke gjøre som John Wayne og ri rundt i området? Du kommer garantert til å bli hensatt tilbake i tiden, til da cowboyer og indianere fartet rundt i parken, og du finner den indre cowboyen i deg.

Navajo-indianerne slo rot i området før spanjolene dukket opp, i 1581, og deres etterfølgere er bosatt i reservatet den dag i dag.

Monument Valley er et vindu inn i deres kultur. Du kan utforske historien, matvaner, hverdagsliv og kunst. Det er også mulig å ta med deg en bit av denne fascinerende kulturen hjem, i form av vakkert håndverksarbeid som selges i parken.

Monument Valley ligger i Arizona.

Death Valley nasjonalpark
Besøkende tenker seg om to ganger før de kjører forbi fjelltoppene Likkiste og Begravelse i De Sorte Fjell for å komme til Dødens Dal, der du kan se Djevelens golfbane, Sultekløfta, Dårlig Vann-innsjø og Helvetes port.

Navene er ikke akkurat flatterende og god reklame, men Death Valley er garantert en park du ikke vil gå glipp av.

Death Valley har mange usedvanlige naturfenomener og over tusen arter av ørkenplanter, hvorav 21 kun finnes her.

Dette er det varmeste stedet i USA, og kommer du hit i sommerhalvåret er det best bare å kjøre gjennom parken. Gjennomsnittstemperatur i juli på 47 grader. De høye temperaturene skyldes at varmen blir fanget i dalen, som er omsluttet av høye fjell.

Badwater Point er det laveste stedet i parken, som ligger 86 meter under havets overflate. Litt lengre nord kan dere ta en kort fottur på en kilometer gjennom Natural Bridge canyon. Det er også verdt å kjøre langs de fargerike fjellene på den 15 kilometer lange, enveiskjørte Artists Drive.

Klapperslanger, prærieulver og løpegjør (roadrunner) er ikke et uvanlig syn i Death Valley.

Den beste tiden å besøke Death Valley er fra februar til april, når de ville plantene blomstrer etter sparsomt regnfall.

Death Valley ligger i California.

Redwood nasjonalpark
Forbausende få turister tar seg tid til å oppleve en av Californias aller største stjerner: Sequoia sempervirens (redwood) i Redwood nasjonalpark.

Rødtreet er lett å kjenne igjen på sin tykke, rødlige bark. den er verdens høyeste tresort, og det høyeste treet av dem aller er et tre ved navn Hyperion på hele 115,6 meter.

Det er jo litt gøy å ha et bilde fra Californiaturen der du kjører gjennom et rødtre med bilen. Du finner ikke et bedre eksemplar enn Chandelier-treet.

Parken strekker seg over et område på 430 kvadratkilometer, og de imponerende trærne rekker hundre meter mot himmelen. Røttene derimot går bare tre til fire meter ned i bakken, men sprer seg 20-25 meter utover.

I den delen av parken som kalles Elk Prairie kan du ofte se gressende Roosevelt-kronhjorter, en ekstra stor rase der hannene kan veie over 500 kilo. De har vært nær utryddelse på grunn av sitt flotte revir, men i dag er bestanden kommet opp på rundt 2000 dyr, og 125 av dem lever i den nordlige delen av California.

Det er i det hele tatt mange dyr i nasjonalparken, blant annet sortbjørner, pumaer og vaskebjørn.

Redwood ligger i California.

Zion nasjonalpark
Zion er en av de vakreste nasjonalparkene i USA, og kjøreturen gjennom den dype Zion Canyon er imponerende, med høye, røde og loddrette klippevegger.

Særlig inngangen fra øst er et syn for guder: Først snor veien seg gjennom et landskap av furede fjellvegger og glatte klipper, der seiglivede planter finner veien opp i lyset. Deretter stuper veien gjennom en nesten to kilometer lang tunnel og tallrike hårnålssvinger direkte ned i Zions dype canyon. Herfra fører en 11 kilometer lang blindvei langs vannløpet North Fork Virgin inn i nasjonalparkens frodige hjerte.

Da mormoner og metodister oppdaget stedet, synes de det var så guddommelig vakkert at de døpte fjellene i Zion (Himmelen for mormonerne) med religiøse navn: Angels Landing, Cathedral Mountain, Isaac og Jacob.

Zion er helt annerledes grønn og frodig enn de andre nasjonalparkene i Utah og Arizona.

Det er en rekke flotte fotturer i parken.

Zion ligger i Utah.

Bryce Canyon nasjonalpark
Gud har skapt Bryce Canyon i gotisk stil, ti millioner år før franskmennene fant opp arkitekturstilen til kirkene sine.

Her venter et eventyrlig vakkert landskap av røde, eroderte kalksteinsklipper som danner de utroligste figurer. Du går i all din ydmykhet mellom søylene – tett innpå dem.

Hoodoos kaller amerikaner de eroderte klippene. Ordet har også en annen betydning: Å kaste en forbannelse.

Ifølge paiute-indianerne er søylene i virkeligheten The Legend People, som ble forsteinet av prærieulven som straff for dårlig oppførsel.

Langs den 30 kilometer lange veien gjennom parken er det adskillige imponerende utsiktspunkter som Fairyland Point, Inspiration Point, Natural Bridge og Rainbow Point.

Det er massevis av spennende turstier langs kanten og ned i canyonen. Du behøver ikke kjøre så veldig lenge, for det flotteste naturlandskapet finner du like etter Visitor Center ved inngangen til parken.

En organisert ridetur i parken kan anbefales på det sterkeste!

Det er ikke noe spesielt med dyreliv i parken, men det er ikke uvanlig å se præriehunder, kondorer, prærieulver eller falk. Det lever også bjørn og puma i parken.

Sommeren og høsten er perfekte for å gå på tur. Parken ligger i 2400-2800 meters høyde, og det første snøen kan falle allerede i oktober.
Normalt er temperaturen på 20-25 grader fra juni til september, men det er alltid kjølig om natten.
Siden Bryce Canon vender mot øst, får du de vakreste opplevelsene ved soloppgang.

Bryce Canyon ligger i Utah.

Rocky Mountain nasjonalpark
Landskapet i den nesten 1200 kvadratkilometer store parken er preget av noen av USAs høyeste fjell – 76 tinder rager over 3658 meter mot himmelen. Det høyeste fjellet, Longs Peak, er 4325 meter.

Det går bare en vei tvers igjennom parken, og den er normalt bare åpen fra slutten av mai til midten av oktober, avhengig av snømengden.

Parken har mer enn 500 kilometer med turstier så alt er tilrettelagt for flotte opplevelser til fots.

Det lever mer enn 60 forskjellige arter av pattedyr her, og det er registrert 280 ulike fuglearter. Blant parkens mest populære dyr er wapi-hjort og tykkhornsau. Er du riktig så heldig får du se svartbjørn, oter, elg, murmeldyr og trepinnsvin.

Vegetasjonen er sart og sped i denne høyden, tundraen har nydelige farger og engene byr på tallrike ville blomster i juni og juli.

Rocky Mountain ligger i Colorado.

Arches nasjonalpark
Fra inngangen kjører du bratt oppover noen hårnålssvinger. Først når du kommer opp på toppen, åpenbares et platå med et landskap som kunne ha ligget på en fremmed planet. Fra det røde, nesten flate ørkenlandskapet reiser det seg loddrette monumenter i rødnyanser, skapt av en guddommelig kunstner.

Kunstverkene ligger spredt. Noen står som majestetiske, skulpturelle enkeltverker, mens andre er samlet i grupper. Selv om det har tatt mer enn hundre millioner år å forme verkene, har ikke kunstneren gitt dem navn. Det har satt fantasien i sving. Menneskene har tolket deres former og oppkalt dem deretter: De tre sladrehankene, Babels tårn, Orgelet, Edens hage og Elefantenes parade.

Det er ingen tilfeldighet at nasjonalparken heter Arches. Da president Hoover fredet området i 1929, hadde man funnet 47 naturskapte buer. I dag er det registrert mer enn 2200 buer i nasjonalparken.

En bue er definert som en åpning i en klippene på minst 91 centimeter. Ikke noe annet sted i verden finner man en så stor konsentrasjon av buer.

Et godt sted å starte besøket er å ta turstien Park Avenue Trail (tre kilometer). Stien er rett ved inngangen til parken.

Husk å holde deg på stiene. Ørkenskorpa består av lav, sopp og alger, som beskytter mot erosjon og holder på vannet – til stor glede for plantene, og dermed det lille som er av dyreliv. Et støveltramp kan ødelegge det naturen bruker 250 år på å bygge opp igjen.

Arches ligger i Utah.

Skroll til toppen