fbpx

Utah

Vakre nasjonalparker og mormoner!

Utahs fem nasjonalparker er blant de vakreste i USA, som med rette kan kalles naturens lekeplass med tallrike muligheter for en aktiv ferie.

Beboerne i delstaten er først og fremst kjent for mormonene. Hele 60 prosent av statens 2,8 millioner er mormoner, og mange har etternavn som Jensen, Nielsen og Hansen. Tusenvis av dansker var blant dem som fulgte i fotsporene til mormonlederen Brigham Young til Great Salt Lake på 1800-tallet for å finne et trygt og fredelig liv med frihet til å dyrke sin tro.

Zion nasjonalpark er en av de vakreste nasjonalparkene i USA, og kjøreturen gjennom den dype Zion Canyon er imponerende med høye, røde og loddrette klippevegger. Særlig inngangen fra øst er et syn for guder: Først snor veien seg gjennom et landskap av furede fjellvegger og glatte klipper – der seiglivede planter finner veien opp i lyset – og deretter stuper veien gjennom en nesten to kilometer lang tunnel og tallrike hårnålssvinger direkte ned i Zions dype canyon.

Da mormoner og metodister først oppdaget stedet, synes de det var så guddommelig vakkert at de døpte fjellene i Zion (Himmelen for mormonene) med religiøse navn som Angels Landing, Cathedral Mountain og Isaac.

«Røde klipper står som menn i en pipehodeformet canyon». Slik skal paiute-indianerne ha beskrevet stedet, mens de første mormonske bøndene i området tørt konstaterte: «Et helvetes sted å miste en ku».

Gud har skapt Bryce Canyon i gotisk stil, ti millioner år før franskmennene fant opp arkitekturstilen til kirkene sine. Et eventyrlig vakkert landskap av røde, eroderte kalksteinsklipper som danner de utroligste figurer. Du går i all din ydmykhet mellom søylene, tett innpå dem.

Hoodoos kaller amerikanerne de eroderte klippene. Ordet har også en annen betydning: Å kaste en forbannelse. Ifølge paiute-indianerne er søylene i virkeligheten The Legend People, som ble forsteinet av prærieulven som straff for dårlig oppførsel.

Langs den 30 kilometer lange veien gjennom parken er det adskillige imponerende utsiktspunkter som Fairyland Point, Inspiration Point, Natural Bridge og Rainbow Point, og det er massevis av spennende turstier langs kanten og ned i canyonen.

Bryce Canyon anbefales å oppleves fra hesteryggen sammen med en guide.

Moab-området er en lekeplass for voksne. Her kan du whitewater rafte (både for våghalser og familier). I tillegg finner du kajakkturer, jeepturer, Hummer-safari og kjøreturer med ATV i ødemarken og sykling på mountainbike på glattklipper.

Dessuten er det selvfølgelig muligheter for fiske, golf og ridning.

Fra inngangen kjører du bratt oppover noen hårnålssvinger. Først når du kommer opp på toppen, åpenbares et platå med et landskap som kunne ha ligget på en fremmed planet. Fra det røde, nesten flate ørkenlandskapet reiser det seg loddrette monumenter i rødnyanser skapt av en guddommelig kunstner.

Du befinner deg i Arches nasjonalpark. Det er ingen tilfeldighet at parken heter Arches. Da president Hoover fredet området i 1929, hadde man funnet 47 naturskapte buer. I dag er det registrert mer enn 2200 buer. Delicate Arch er den vakreste buen av dem alle, selv om spennet bare er på ti meter.

Canyonlands nasjonalpark strekker seg bare 137 kvadratkilometer, og er enda et stort canyonområde, der elven Green River løper ut i Colorado-elven. Dette er et populært område til raftingturer. Elvene har skåret opp nasjonalparken i tre biter, som hver har sin egen vei inn i parken.

Mange steder ligger det nedlagte urangruver, som skjøt opp i 1950-årene.

Få med deg Hole’n the Rock, som har en usedvanlig historie om dansk-amerikaneren Albert Christensen og hans kone Gladys’ mer enn 400 kvadratmeter store hjem, hugd ut i som en Flintstone-aktig hule i røde sandsteinsklipper. Gladys ønsket seg en peis, og Albert boret en 20 meter lang skorstein gjennom det massive fjellet. Foran inngangen hugde han ut et relieff av Franklin D. Roosevelt.

«This is the place», sa Brigham Young da han i 1847 så den store saltsjøen, Great Salt Lake. Her bygget mormonene byen sin, Salt Lake City, etter den lange flukten vestover fra forfølgelse i Illinois.

Det er fortsatt mormonkirkens helligdom Temple Square som trekker de fleste turistene. Omtrent halvparten av byens 1,2 millioner innbyggere sogner til mormonkirken.

Salt Lake City ligger vakkert innrammet av de skogkledde Wasatch-fjellene i øst og den store saltsjøen, som varierer i størrelse mellom 2500 og 8500 kvadratkilometer på grunn av været. De store svingningene kommer av at store deler av sjøen er grunn.

Skroll til toppen