UTAH

SPØR OSS OM PRIS

Velg blant våre reiseforslag eller fortell oss hva du vil oppleve

Våre eksperter skreddersyr gjerne reisen for deg!

– Vakre nasjonalparker og mormoner!

Utahs fem nasjonalparker er blant de vakreste i USA, som med rette kan kalles naturens lekeplass med tallrike muligheter for en aktiv ferie. Beboerne i delstaten er først og fremst kjent for mormonene. Hele 60 prosent av statens 2,8 millioner er mormoner, og mange har etternavn som Jensen, Nielsen og Hansen. Tusenvis av dansker var blant dem som fulgte i fotsporene til mormonlederen Brigham Young til Great Salt Lake på 1800-tallet for å finne et trygt og fredelig liv med frihet til å dyrke sin tro.

«This is the place», sa Brigham Young da han i 1847 så den store saltsjøen, Great Salt Lake. Her bygget mormonene byen sin, Salt Lake City, etter den lange flukten vestover fra forfølgelse i Illinois. Det er fortsatt mormonkirkens helligdom Temple Square som trekker de fleste turistene. Omtrent halvparten av byens 1,2 millioner innbyggere sogner til mormonkirken.

Salt Lake City ligger vakkert innrammet av de skogkledde Wasatch – fjellene i øst og den store saltsjøen, som varierer i størrelse mellom 2500 og 8500 kvadratkilometer på grunn av været. De stor svingningene kommer av at store deler av sjøen er grunn.

Zion nasjonalpark er en av de vakreste nasjonalparkene i USA, og kjøreturen gjennom den dype Zion Canyon er imponerende med høye, røde og loddrette klippevegger. Særlig inngangen fra øst er et syn for guder: Først snor veien seg gjennom et landskap av furede fjellvegger og glatte klipper – der seiglivede planter finner veien opp i lyset – og deretter stuper veien gjennom en nesten to kilometer lang tunnel og tallrike hårnålssvinger direkte ned i Zions dype canyon.

Da mormoner og metodister først oppdaget stedet, synes de det var så guddommelig vakkert at de døpte fjellene i Zion (Himmelen for mormonene) med religiøse navn som Angels LandingCathedral Mountain og Isaac.

«Røde klipper står som menn i en pipehodeformet canyon». Slik skulle paiute – indianerne ha beskrevet stedet, mens de første mormonske bøndene i området tørt konstaterte: «Et helvetes sted å miste en ku».
Gud har skapt Bryce Canyon i gotisk stil, 10 millioner år før franskmennene fant opp arkitekturstilen til kirkene sine. Et eventyrlig vakkert landskap av røde, eroderte kalksteinsklipper som danner de utroligste figurer. Du går i all din ydmykhet mellom søylene, tett innpå dem.
Hoodoos kaller amerikanerne de eroderte klippene. Ordet har også en annen betydning: Å kaste en forbannelse. Ifølge paiute – indianerne er søylene i virkeligheten The Legend People, som ble forsteinet av prærieulven som straff for dårlig oppførsel.
Langs den 30 kilometer lange veien gjennom parken er det adskillige imponerende utsiktspunkter som Fairyland PointInspiration PointNatural Bridge og Rainbow Point, og det er massevis av spennende turstier langs kanten og ned i canyonen. Bryce Canyon anbefales å oppleves fra hesteryggen.

Moab – området er en lekeplass for voksne. Her kan du whitewater rafte (både for våghalser og familier). I tillegg finner du kajakkturer, jeepturer, Hummer-safari og kjøreturer med ATV – motorsykler i ødemarken og sykling på mountainbike på glattklipper. Dessuten er det selvfølgelig muligheter for fiske, golf og ridning.

Fra inngangen kjører du bratt oppover noen hårnålssvinger. Først når du kommer opp på toppen, åpenbares et platå med et landskap som kunne ha ligget på en fremmed planet. Fra det røde, nesten flate ørkenlandskapet reiser det seg loddrette monumenter i rød – nyanser skapt av en guddommelig kunstner. Du befinner deg i Arches nasjonalpark. Det er ingen tilfeldighet at parken heter Arches. Da president Hoover fredet området i 1929, hadde man funnet 47 naturskapte buer. I dag er det registrert mer enn 2200 buer. Delicate Arch er den vakreste buen av dem alle, selv om spennet bare er på 10 meter.

Canyonlands nasjonalpark strekker seg bare 137 kvadratkilometer, og er enda et stort canyonområde, der elven Green River løper ut i Colorado – elven. Dette er et populært område til raftingturer. Elvene har skåret opp nasjonalparken i tre biter, som hver har sin egen vei inn i parken. Mange steder ligger det nedlagte urangruver, som skjøt opp i 1950-årene.
Få med deg Hole’n the Rock, som har en usedvanlig historie om dansk – amerikaneren Albert Christensen og hans kone Gladys’ mer enn 400 kvadratmeter store hjem, som er hugd ut i som en Flintstone – aktig hule i røde sandsteinsklipper. Gladys ønsket seg en peis, og Albert boret en 20 meter lang skorstein gjennom det massive fjellet. Foran inngangen hugde han ut et relieff av Franklin D. Roosevelt.

Utah er en usedvanlig vakker stat, med sine mange nasjonalparker, som bør opplevels. Naturelskere vil falle pladask for Utah!

Kontakt Oss I Dag

For et uforpliktende tilbud

ØNSKER DU Å MOTTA NYHETSBREV FRA UNIKE REISER?

OPPLEV VEST-USA

Yellowstone nasjonalpark

Yellowstone er en perle. Det finnes neppe noe annet sted i verden som har så mange ville dyr og særegne naturfenomener innenfor grensene sine. Over 200 fuglearter og 60 arter av pattedyr har sine hjem i nasjonalparken. Nyere opptelling anslår at det lever 300-600 grizzlybjørner her, 500-650 svartbjørner, 15-17 pumaer, 80 ulv, 500 bever, minst 300-500 bisoner, 400 elger samt flokker med hjorter, prærieantiloper og tykkhornsau.

Les mer

Washington

Seattle er en flott inngang til det vestlige USA, og mange kombinerer en rundtur i det nordvestlige USA med opphold i Vancouver og nasjonalparker i Canada. Men det venter også store naturopplevelser hvis du kjører sørover mot California. Seattle kalles også «The Emerald City» (den smaragdgrønne byen) og har en praktfull beliggenhet på en jordstripe mellom innsjøen Washington og sundet Punget, som har gitt grunnlag for en perfekt naturlig havn.

Les mer

Utah

Utahs fem nasjonalparker er blant de vakreste i USA, som med rette kan kalles naturens lekeplass med tallrike muligheter for en aktiv ferie. Beboerne i delstaten er først og fremst kjent for mormonene. Hele 60 prosent av statens 2,8 millioner er mormoner, og mange har etternavn som Jensen, Nielsen og Hansen.

Les mer

Oregon

Oregon er USA i et nøtteskall. Her finner du alt fra høye fjell og fruktbare vinområder i nord til strand og klipper langs Stillehavskysten i vest. Rosenes by er Portlands offisielle kallenavn. Portland er i amerikansk sammenheng nesten litt København-aktig, med en stor gruppe av mennesker som sykler og har fokus på økologi og alternativ livsstil, men som også verdsetter godt brygget øl, kaffe, fotball og en klesstil som kanskje er hentet i en gjenbruksbutikk.

Les mer

New Mexico

New Mexico glemmes ofte bort når USA-turen skal planlegges. De fleste ser staten som en tørr og nesten ubebodd delstat. Det er trist, for New Mexico, og spesielt den nordlige delen, har mye spennende å by på. Her kan du følge Billy the Kids fotspor, besøke et av de mange indianerreservatene, se enorme kaktuser, flaggermus, sjarmerende byer, spise meksikansk mat og kjøre deler av Route 66.

Les mer

Nevada

Nevada er mest kjent for Las Vegas, som er det villeste mennesket har bygd siden Babels tårn. Paris, New York, Venezia, Bellagio, Monte Carlo, Luxor, Mandalay. Hvorfor reise verden rundt når du kan se det hele i Las Vegas? Dette er så absolutt verdens fornøyelses- og gamblinghovedstad. Her får du 24 timers nonstop vanvidd 365 dager i året. Selv fantasien strekker ikke helt til.

Les mer

Monument Valley

Du får en fornemmelse av landskapet allerede når du kjører forbi på hovedvei 163. Monument Valley byr på røde klippesøyler, majestetiske som totempæler, som skyter opp til 300 meter loddrett i været fra et flate ørkenlandskapet. De fabelaktige klippene som er har blitt brukt som kulisser i utallige cowboyfilmer, og det er ikke vanskelig å forestille seg John Wayne komme ridende gjennom landskapet.

Les mer

Grand Canyon nasjonalpark

Grand Canyon – et av verdens underverker, skapt av Colorado – elven på dens 2700 kilometer lange ferd fra kilden i Rocky Mountains til California – bukten i Mexico. Det er ikke et lite underverk vi snakker om: Grand Canyon er 446 kilometer lang, opp til 29 kilometer bred og 1,6 kilometer dyp. Nede i dypet bukter den mudderrøde Colorado – elven seg i kjapt tempo i et forsøk på å grave seg enda lenger ned.

Les mer

Colorado

Colorado, med klippefjellene Rocky Mountains byr på et møte med noen av USAs høyeste fjelltopper. Her ligger også noen av landets mest eksklusive og dyreste skisteder, Aspen og Vail. Denver er først og fremst en port til store opplevelser i Rocky Mountains-området. Men det er også mange fine attraksjoner og opplevelser i byens sentrum. Folk i Denver er først og fremst kjent for en aktiv livsstil i den fantastiske naturen, som attpåtil byr på mildt, tørt og solrikt vær året rundt.

Les mer

Chuckwagon middag

«When the dinner bell rings, line up to be served real cowboy fixin’s. Nobody goes away hungrey».
Det er så sant som det er sagt. Dere står på rekke og rad med hver deres skinnende tinntallerken. Første stopp er store, bakte poteter i sølvpapir, deretter – klask – en klatt brune bønner og – klask – eplekompott. Til slutt en solid porsjon kylling, oksekjøtt og mørkt bisonkjøtt. Hvem har vel hørt om cowboyer som spiser vegetarmat?

Les mer

Arizona

Cruisekontrollen er på, musikken strømmer ut av radioen og du kjører gjennom kilometer av langstrakte veier. I det ene øyeblikket møter du bisarre landsbyer med merkelige forretninger som Jackass Junction og Outlaw Willie’s. Etter noen timers kjøring med nesten ubebodd månelandskap åpenbares plutselig skjønnheter du ikke trodde var mulig: Grand Canyon, Monument Valley, Sedona og Den forsteinede skog.

Les mer

Las Vegas

New York, Paris, Venezia, Bellagio, Monte Carlo, Luxor og Mandalay. Hvorfor reise verden rundt når du kan se det hele i Las Vegas? Byen har satset milliarder av dollar på temakasinoer for å fastholde Las Vegas som verdens fornøyelses – og gamblinghovedstad. Har det lykkes? Ja, 24 timers nonstop vanvidd 365 dager i året og 40 millioner besøkende årlig, ja, det virker slik.

Les mer

Wyoming

Cowboyer, rodeo og kveg er fortsatt en del av Wyomings identitet. Nummerplatene i Wyoming er med en glad Lucky Luke- aktig rodeocowboy og konturene av det mystiske Devils Tower, selv om Wyoming er mest berømt for nasjonalparken Yellowstone, som står på UNESCOs liste over verdens naturarv. Yellowstone nasjonalpark er en perle man bare må besøke!

Les mer