fbpx

Skottland til fots

Til fots i skotsk natur!

Skottland er som skapt for fotturer – både korte og lange. Til og med i ro og mak, siden mange av turløypene går gjennom områder som ikke kan nås med bil.

Mulighetene er mange: Fjellvandringer, turer i skoger og langs kysten – alt fra hyggelige familieutflukter til turer over flere dager. Merkede stier av enhver art går på kryss og tvers av det skotske landskapet – fra korte rundturer til langdistanse løyper gjennom noe av Skottlands mest imponerende natur.

Her kan du få innfridd ønsket om vakre fotturer både i det sentrale lavlandsområdet og i høylandet. Bortimot 300 fjelltopper når over 1000 meter.

Mindre krevende naturløyper, som tar et par timer å tilbakelegge, er anlagt ved landeveiene og i de store parkene, der det også er rasteplasser og besøkssentre.

Langdistanseløyper
Er du glad i lange turløyper og vil tilbringe flere dager til fots er Skottland drømmestedet ditt. De offisielle langdistanseløypene går gjennom bølgende elvedaler og over forrevne fjell, og du kan selvsagt nøye deg med deler av turene. De lange løypene er godt merket med skilt og tistelsymbolet.

Lengre fotturer bør planlegges på forhånd.

Det kan arrangeres turer med guide eller dere kan begi dere ut i Skottlands natur på egen hånd.

Best egnet er perioden mai til midten av juni. Turen kan også legges til juli og august, men da må overnatting bestilles i god tid i forveien.

Overnatting skjer på kro, B&B, vandrehjem, en hyggelig bondegård eller campingplass.

Det er forbudt å campe ute i naturen dersom vandreruten går over privat grunn, og dette bør respekteres.

I jaktsesongen (august – oktober) kan det være begrenset adgang til visse områder.

FORSLAG TIL FOTTURER

West Highland Way (152 km)
Dette er en av de mest populære stiene. Den går fra Milngavie i den nordlige utkanten av Glasgow til Fort William ved foten av fjellet Ben Nevis. Turen tar deg gjennom noe av det aller flotteste landskapet, med innsjøer og heier. Deler av ruten følger gamle kvegdriverstier og hærveier som ble anlagt på 1700-tallet.

Great Glen Way (117 km)
Dette er Skottlands nyeste turløype og følger den geologiske forkastningen Great Glen som deler landet i to. Løypa starter i Fort William og går langs kanaler og på skogsstier til Inverness. Hold utkikk etter sjøuhyret Nessie underveis.

Southern Upland Way (340 km)
Denne løypa går fra kyst til kyst, er Skottlands lengste og går tvers gjennom det kuperte landskapet i det sentrale lavlandsområdet fra Portpatrick til Cockburnspath.

Speyside Way (134 km)
Løypa er anlagt langs den vakre elven Sprey og går fra Buckie ved Moray Firth til Aviemore ved foten av Cairngorm-fjellene. Underveis passerer du en lang rekke kjente whiskydestillerier, blant annet Glenfiddich.

Fife Coastal Path (100 km)
En flott kystløype som går fra North Queensferry ved Edinburgh via St. Andrews til Crail og passerer sjarmerende fiskerbyer.

St. Cuthbert’s Way (100 km)
Denne klassikeren krysser grensen mellom Skottland og England. Turen følger i fotsporene til den hellige Cuthbert fra Melrose Abbey til Lindisfarne ved Northumberland-kysten.

Penine Way (429 km)
Løypa hører med blant verdens mest kjente turløyper og går helt fra Edale i Derbyshire til Kirk Yetholm ved grensen til Skottland. Turen tar deg gjennom ett av verdens vakreste landskap.

Hadrian’s Wall Path National Trail (130 km)
Denne er midt i blinken for historisk interesserte og følger romernes gamle mur fra Newcastle til marsklandet vestover ved Solway-kysten. Hele turen tar omkring en uke, men det foreligger også forslag til 40 kortere turer. Deler av strekningen kan dessuten tilbakelegges på sykkel.

Skroll til toppen