fbpx

Romanias 3 B’er

Byer som skiller seg ut!

Romania har en rekke flotte byer, hver med sin sjarm og severdigheter. De tre mest besøkte byene er hovedstaden Bucuresti, Draculas Bran og sjarmerende Brasov.

Alle tre frister med flott arkitektur, historie, koselige torg og severdigheter.

Kombiner alle tre og se hvilken som blir din favoritt!

BURURESTI
Hovedstaden Bucuresti er en annerledes by. En by som ikke er formet etter europeisk standard. Men søk dypere, og byen er meget interessant.

Bucuresti er vel verdt et besøk, og du kommer til å oppleve en interessant og spennende by. Menneskene er vennlige, prisene bra og mulighetene er mange.

Byen er første gang nevnt i skriftlige kilder i 1459. Byen ble et viktig handelssted i fyrstedømmet Valakia og var i perioder hovedstad og residensby for fyrstene. Etter at Valakia ble forent med Moldova i fyrstedømmet Romania, ble Bucuresti landets hovedstad i 1862. Den ble fort kjent for sitt rike kulturliv, arkitektur og med Paris som forbilde, anla de storslåtte boulevarder som ga tilnavnet Europas Lille Paris.

Du bør besøke Triumfbuen, plassen Charles de Gaulle og parken Herestau. Det er et fantastisk grønt område – og du glemmer fort at du er midt i en storby. Omkranset av store trær som omringer de flotte innsjøene og kanalene, kan du vandre langs de mange stiene. Det lukter sukkerspinn og brente mandler fra bodene, musikken fra gatemusikantene driver deg frem i de flotte områdene.

Nyt et herlig måltid på en av de mange restaurantbåtene, hvor et romantisk og opplyst dekket bord venter.

Calea Victoriei er den eldste og mest sjarmerende gaten i byen.  Den ble bygd i 1692, men fikk navnet sitt først i 1878 etter den romerske uavhengighetskrigen var vunnet. Er du glad i shopping, er dette en av de mest luksuriøse gatene å handle i. Velg og vrak mellom Chanel, Dior og Dolce Gabbana så mye du – og lommeboken – orker!

Legg også turen til de populære attraksjonene Cantacuzino Palasset og Revolusjonsplassen. Plassen er kanskje mest kjent etter alle tv- sendingene hvor Nicolae Ceausescus hadde sine siste øyeblikk ved makten 21. desember 1989.

Som så mange andre storbyer har Bucuresti en gamleby. Allerede på begynnelsen av 1400-tallet kom kjøpmenn og håndverkere hit. De slo seg ned og bygde sine butikker og verksteder i denne bydelen, kjent som Lipscani. Andre gater fikk navn etter håndverket som ble solgt her, slik som Blanari (skomakere), Covaci (smed) og Gabroveni (knivmaker).
Bydelen er en flott miks av nasjonaliteter, kulturer og byggestiler.

Når sulten kaller, finner du deg et bord på en av byens anerkjente restauranter. Merk deg Manuc’s Inn som har stilnet sulten hos både lokale og besøkende siden 1808 eller populære Beer Cart Restaurant fra 1879.

Uansett hva du foretrekker, så kommer Bucuresti til å falle i smak.

BRAN
Du speider utover dalen i Transilvania. Navnet formelig drypper av blod. Der ligger det. Innhyllet i tåke. Slottet med overnaturlig magi rundt seg. Hårene reiser seg i nakken, du kjenner det dypt inn i sjelen og et kaldt gufs går gjennom deg. Du vet det er lenge siden han bodde der, at alt egentlig bare er overtro, påfunn og gamle myter, skapt av menneskets fantasi og behov for å forklare det grusomme, men allikevel. Velkommen til Bran og Draculas hjem!

Slottet har alltid hatt denne påvirkningen på folk. Det rager på toppen av fjellknausen, mystisk og mektig, med sine høyreiste tårn og spir, hvitkalkede vegger og røde takstein.  Sol eller regn, snø eller tåke – slottet har uten tvil en sjel den dag i dag. For det er nettopp dette slottet som har gjort Bran så kjent, og som er grunnen til at tusenvis av turister kommer hvert eneste år. Det er lett å forstå hvorfor Transilvania har fascinert, betatt og inspirert mennesker gjennom alle år.

Innbyggerne har gjort en solid jobb med å ta vare på legenden og byen sin. Markedsplassen rett nedenfor slottet bugner av rariteter og suvenirer med Draculas og Vlad Tepes på. Ivrige selger prøver å overtale deg om at du trenger «alt» de selger: Postkort, vin, blodsmedisiner og T-skjorter. I tillegg finner du mye håndverk som er lokalprodusert, enten det er pelsvarer, kniplinger eller broderte duker og gardiner.

Ellers er Bran en søt liten by hvor restaurantene og kafeene ligger i både første og andre og noen ganger tredje etasje på huset. Stablet på hverandre for å slukke tørsten og sulten hos ivrige turister.

Overnatting er enkelt - med mange pensjonat, vandrerhjem og hoteller. Om sommeren er det herlig å sitte på balkongen og skue ut over den flotte naturen. De majestetiske fjellene, de dype skogene. Hørte du ikke en ulv hyle ensomt ut i natten der ute i det fjerne?

Abraham Bram Stokers roman Dracula fra 1897 har bidratt sterkt til at myten om Transilvania som vampyrenes hjemland. Legg deretter til den blodtørstige og onde Vlad Tepes og et mystisk slott på toppen av en høyde, så er det ikke rart historien fenger. Slottets opprinnelige historie skal ikke avsløres her.

Legg turen til Bran slik at du kan avgjøre selv om det finnes vampyrer eller ei!

BRASOV
Et besøk i Transilvania er ikke komplett uten et besøk i Brasov. Den sjarmerende byen ligger omringet av Karpatenes mektige fjelltopper, og det er ikke uten grunn Brasov er en av Romanias mest besøkte byer. Med sin herlige blanding av gotikk, barokk og renessanse, nytt og gammelt, vil den garantert sjarmere deg allerede i løpet av den første timen.

Byen ble grunnlagt i 1211, og deler av byen har beholdt følelsen av middelalderen med sine tunge steinbygg og festningsmurer.

Restauranter, butikker og uteserveringer er flott plassert i gågaten. Her går smilende unge studenter i hopetall, gamle ektepar holder hånd mens gatemusikanten spiller sin lystige melodi.

Rope Street, den smaleste (1,2 meter) og trangeste gaten i Europa, bygd som en snarvei for byens brannmenn. Videre tar du turen til Tampa Mountain. Til toppen kan du enten bruke apostlenes hester opp eller kabelbanen. Velger du å ta bena fatt er det rundt en times vandring på stien i skyggene av de gamle trærne som har vært vitner til så mangt. I 1458 kom Vlad Tepes, også kjent som Grev Dracula, med sin armé. På toppen av Tampa Mountain kan du se restene av den gamle festningen. Her ble 40 handelsmenn spiddet på påler av den brutale Vlad.

Brasov er en by med mange severdigheter og kirker, og en av de mest interessante er Den Sorte Kirken. Dette er den største gotiske kirken i Romania, oppkalt etter brannen i 1689 som sotet alle veggene.

Når kvelden kommer og mørket senker seg, bør du ta en tur til Town Hall Square. Plassen er full av folk i alle aldre og restaurantene syder av liv. Servitører løper med sine store fat fulle av drikkevarer og velduftende retter.

Et besøk i Brasov er ingen fullkommen opplevelse uten en middag på Bella Muzica. Restauranten ligger i de gamle katakombene som tilhørte Den Sorte Kirke, og er en opplevelse i seg selv. Her blir du geleidet av en smilende hovmester ned i den gamle kjelleren og du passer gjennom små tunneler på vei til bordet ditt. Her er det granitt, murstein, gammelt treverk og åpne ildsteder.

Restauranten er delt opp i avdelinger. Alt er intimt, romantisk og samstemt. Servicen, maten og sluttregningen – ja absolutt alt.  Det er den perfekte avslutningen på et minnerikt besøk i vakre Brasov!

Skroll til toppen