fbpx

Oregon

Vinområder, høye fjell, strand og sanddyner!

Oregon er USA i et nøtteskall. Her finner du alt fra høye fjell og fruktbare vinområder i nord til strand og klipper langs Stillehavskysten i vest.

En herlig delstat som ofte er oversett når USA-ferien skal planlegges. Oregon byr på så mange fantastiske og varierte opplevelser at det er vanskelig å velge!

Utforsk storbyer og sjarmerende småbyer, hils på seler, få et adrenalinkick over sanddynene i en buggy, prøv fiskelykken, begi deg ut på fotturer og smak øl og vin på de mange mikrobryggeriene og vingårdene.

Oregon er USAs lille nøtt, og når den knekkes vises den spennende delstaten seg frem med innbydende natur og et hav av opplevelser!

PORTLAND
Sjarmerende Portlands offisielle kallenavn er Rosenes by. Byen er, i amerikansk sammenheng nesten litt København-aktig, med en stor gruppe av mennesker som sykler og har fokus på økologi og alternativ livsstil.

I Portland har man smaken for øl. Byen har ikke færre enn 68 mikrobryggerier med mange forskjellige spesialiteter. Ganske unik er Hopworks Urban Brewery og dens Bikerbar, med sykkelparkering og sykkeltema i baren. Mens du venter på din økologiske øl og mat kan du sykle litt på noen exercycles, som produserer strøm til bryggeriet.

Helt spesielt for Portland er de over 700 såkalte food carts, mobile matboder, som selger fersklaget mat rett ut til kundene. Maten er laget etter oppskrifter fra hele verden, og hver bod har sin egen spesialitet.

Lyst på en unik smultring (donut)? Legg turen til Voodoo Doughnut som selger smultringer med tusenvis av forskjellige smaker og glasurer som M&M-sjokolade, bacon, karamell og farget popcorn.

Ha det gøy på skolen – for første gang. Drikk whisky, røyk sigar og fall i søvn i klasserommet.
Kennedy-skolen fra 1915 er bygget om til et hotell med kino, svømmebasseng, kafé, restaurant og bryggeri. Skolen er blitt en kjempesuksess!

CRATER LAKE
Vakre Crater Lake er et fascinerende eksempel på hvor farlige vulkanene i Cascade-fjellene kan være. For omkring 7700 år siden eksploderte den over 3500 meter høye vulkanen Mazama. Utbruddet skapte en gigantisk askesky. Da magmakammeret var forsvunnet, kollapset fjellveggene og etterlot det store, sirkelrunde krateret som kan sees i dag. Midt i innsjøen ligger Wizard Island, som det går båtturer til om sommeren.

Du kan også kjøre den 53 kilometer lange turer rundt krateret.

MOUNT HOOD
Oregons høyeste fjell, Mount Hood, er ikke bare fint for fotturer og skikjøring. Her ligger også «Ondskapens Hotell» – det ærverdige høyfjellshotellet Timberline Lodge. Jack Nicholson er heldigvis ikke her lenger…

SMITH ROCK STATE PARK
Et paradis for fjellklatrere, som bryner seg på de nakne, forrevne og nesten loddrette klippene. Men det eroderte, røde landskapet er også ideelt for fotturer, med ulike vanskelighetsgrader.

ECOLA STATE PARK
Sandstranden ved Cannon Beach og klippehalvøya Ecola State Park er flotte representanter for kysten av Oregon.

Du kan kjøre gjennom parken til Indian Beach. Herfra går det en flott rundtur på stien Clatsop Loop Trail som viser vei til et par utsiktspunkter mot fyrtårnet Tillamook Rock Lighthouse. På veien passerer du høye, gamle sitkagrantrær, som allerede var 200 år gamle da Clark kom forbi i 1806.

BEND
En moderne boomtown, med et kreativt miljø og er et morsomt stopp fordi den har ti mikrobryggerier. Turistkontoret har laget pass og kart til en øl-fottur til samtlige ti bryggerier, The Bend Ale Trail, og ti stempler i passet gir en premie.

Her er det gode muligheter for friluftsliv: Slalåm, langrenn, fjellklatring, fotturer, sykkelturer, rafting og golf.

Det solrike ørkenklimaet, med varme dager og kjølige netter, er også et trekkplaster.

ASTORIA
Med den seks kilometer lange, grønne broen er Astoria, bokstavelig talt, brohodet til delstaten Washington – og et hyggelig stopp på veien. Havnefronten har mange gode fiskerestauranter og et godt elv– og skipsfartsmuseum.

Ellers er hele området sterkt forbundet med navnene Lewis og Clark. Etter at president Thomas Jefferson kjøpte det såkalte Louisiana-territoriet av Napoleon i 1803, ville Jefferson vite mer om det ukjente landet, ikke minst for å utnytte elvene som handelsveier.

Det ble starten på Lewis og Clark-ekspedisjonen fra mai 1804 til september 1806, der tretti menn og en ung indianerpike, Sacagawea fra Shoshone-stammen, dro av sted på den farefulle reisen gjennom ukjent territorium.

Avlegg et besøk på Fort Clatsop. Det lille fortet er en rekonstruksjon av Lewis og Clark- ekspedisjonens vinterbolig i 1805-06. Det sies at det kanskje var første gang i amerikansk historie at en slave (han het York og «tilhørte» Clark) og en kvinne (Sacagawea) deltok i en demokratisk avstemning, der det ble avgjort at de skulle slå leir for vinteren.

VIN I OREGON
Oregon blir stadig større på vin, og særlig produksjonen av Pinot Noir har gjort seg positivt bemerket.  Et av de mest anerkjente vinområdene er Willamette-dalen, som strekker seg fra Newberg i nord til Eugene i sør.

Her er det ikke færre enn 225 produsenter og mange av vingårdene tilbyr prøvesmaking, i tillegg til mange restauranter med fokus på kulinariske opplevelser sammen med god vin.

VAKRE KJØRETURER
En av USAs vakreste motorveisturer er på strekningen mellom Portland og The Dalles. Her følger Highway 84 Colombia-elven, der den skjærer seg gjennom Cascade-fjellene og markerer grensen mellom Oregon og Washington.

Scroll to Top