fbpx

North Dakota

Den ekte Westernstaten!

Herlige North Dakota er det autentiske amerikanske vesten, og en stat med mange legender.

Bli med på en ekte Wagon Train ut på prærien, være cowboy på en ranch eller utforske den vakre og varierte naturen til fots eller på sykkel.

Opplev spektakulære Theodore Roosevelt nasjonalpark med sine store bisonflokker eller padle på Missouri-elven i kjølvannet av de legendariske eventyrerne Lewis og Clark.

Den trivelige delstaten helt nord mot grensen til Canada lokker også med ekte indiansk Pow Wow og rodeo. Ta del i den levende historien om den amerikanske presidenten Theodore Roosevelt, som viet sitt liv å bevare miljø og kultur. Hør mer om general George Armstrong Custer og indianerhøvdingen Sitting Bull.

Du kan også følge i de norske innvandrerens fotspor og se hvordan de feirer sin historiske arv.

North Dakota byr på severdigheter uten køer, ren luft, fantastiske naturopplevelser, aktiviteter og hyggelige mennesker.

Se for deg en ranch på prærien, overnatting i tømmerhytter (med moderne fasiliteter), et stort antall hester, prærieulver som uler mot månen og kveg som rauter og dytter på hverandre.

Hestehovene dundrer over slettene. Rytterne er gjester som tilbringer ferien på en working ranch, det vil si en ranch som driver aktivt med kvegdrift. Samtidig tilbyr de både ride- og cowboyferier, fiske og hyggestunder rundt bålet om kvelden.

Det føles som tiden har stått stille når du sitter til hest, lassoene svinger over kvegflokken, som jages av cowboyer som roper Hii hay!

Du trenger ikke ha ryttererfaring eller vite noe om kvegdrift for å velge ranchferie – det gis lyskurs i det meste. Derimot må du være lysten på en annerledes og spennende ferie.

Ranchopphold kan fint kombineres med andre opplevelser i North Dakota.

Den rake motsetning til rideturer på den knusttørre prærien hvor støve fyker, er elvebåtcruise med Lewis & Clark Riverboat.

Hjulbåten seiler hele sommersesongen på elven Missouri. I solnedgangen ser du dyrelivet langs elven på nært hold. Pelikaner svømmer ofte langs båten, ørner svever over deg og hjort kommer ned til elvebredden for å drikke.

I 1883 kom en mann fra New York og gikk av toget i Dakota Territory. Hans navn var Theodore Roosevelt og skulle jakte bøfler i Badlands. På dette tidspunkt visste ingen at han senere skulle bli kjent for å forme USAs bevaringspolitikk av landets naturområder.

Roosevelt ble en forkjemper for naturvern, og i 1978 fikk han en nasjonalpark oppkalt etter seg: Theodore Roosevelt National Park.

Reiser du til North Dakota kan du ikke unnvære et besøk i denne spektakulære nasjonalparken, som strekker seg over 285 km2.

Her finner du nemlig de berømte badlands, et tørt og leirholdig erosjonslandskap, formet av Missouri-elven.

Parken har også et rikt og variert dyreliv, med bison, elg, prærieulver, villhester, tykkhornsau og ørner, som vandrer rundt i det som virker son et nesten uendelig landskap.

Fargo er en annerledes by, som kan oppleves hele året. En liten by med storbyfølelse, og hjem til en rekke kulturelle opplevelser, attraksjoner og aktiviteter som strekker seg langt utover det som er typisk for en by med denne størrelsen.

Vil du være hundre prosent sikker på å se prærieslettenes ubestridte konge, bison, må du kjøre østover fra Bismarck. Etter hvert kommer en 60 tonn betongbison til syne på et høydedrag.

Du har ankommet den gamle kvegbyen Jamestown, hvor det i dag finnes en turistutgave av en nybyggerlandsby med det passende navnet Frontier Village.

Her finner du også et cowboymuseum og en flokk bison som beiter innenfor et inngjerdet område.

Lille Medora, vest i North Dakota, er delstatens mest besøkte destinasjon. I 2001 ble westernfilmen Wooly Boys spilt inn her, uten særlig andre kulisser enn byen slik den står.

Medora er også hjemsted til Cowboy Hall of Fame, en selvskreven turistmagnet for alle som er fan av cowboyer, rodeo og Det ville vesten.

Et Pow Wow-treff er de innfødte amerikanernes måte å møtes på, hvor de kler seg i tradisjonelle og ofte fargerike kostymer, synger, danser og gjenoppliver gamle vennskap eller skaper nye.

Dette er også en måte å bevare de amerikanske indianernes rike kulturarv på.

Hvert år arrangeres det mange Pow Wow hvor turister er velkomne. Dette er en fargerik og en fotogen opplevelse.

North Dakota er i ferd med å bli en turistattraksjon som det moderne Jurassic Park. Det skjønner du allerede når du lander på flyplassen i Bismarck. Velkomstkomiteen består av en diger dinosaurfigur.

Den neste forhistoriske kjendisen møter du i Bismarcks nyrenoverte og utvidete Heritage Center på Capitol Mall, byens storstue og delstatsmuseum. Her ønskes du nemlig velkommen av en virkelighetstro kopi av dinosauren triceratops.

I tillegg er to andre museer rundt om i delstaten dedikert dinosaurene, et museum i lille Bowman og et i byen Dickinson, begge med storslåtte utstillinger basert på utgravinger i nærområdet.

North Dakota er en skjult perle som venter på å bli utforsket. Her er det et bredt og variert utvalg av aktiviteter og severdigheter som passer for både par, vennegjengen og familier.

Delstaten byr på et stort spekter av naturopplevelser: Fotturer, golf, kajakk, sykling, fiske, rideturer, vannsport og vinteraktiviteter.

Legg så til rodeo, festivaler, graving etter dinosaurfossiler, museer, indianerkultur, historie, god mat, mikrobryggerier og dyreliv, ja da er det nok å velge mellom.

North Dakota er absolutt ikke den mest kjente delstaten, og heller ikke den mest besøkte. Resultatet er at du er ganske så alene når du er på oppdagelsesferd – akkurat som Lewis og Clark da de utforsket området på begynnelsen av 1800-tallet.

Skroll til toppen